A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

K

kamm

Guest
Igazából nem lényeg.

Csak annyi, hogy bizonyos emberkék megszólalása nem először húzta fel az agyamat. És a hadi témában ez náluk gyakrabban történik meg, mintha más területen kezdenének el beszélni. Felőlem beszélhet bárki hülyeséget is, de ha nem értem, hogy miből jött nála ez, akkor előfordul, hogy rosszul reagálok.
Egyreszt tulkombinalod, ez szerintem csak vagy egy naiv hulye es a Vadaiek siman megvezetik par nyugdij elott allo exkomcsi oregkatonaval, vagy tudja, hogy nevetseges az egesz es/vagy kamu is.

Ugyanakkor tulzasokba esel a nyelvismeretet illetoen is; meg mindig a nemet a legtobbet hasznalt nyelv (az is marad), angolul meg nagyon konnyu elkezdeni erteni meg kommunikalni, meg beszelni is, de az meg nem nyelvtudas (ami egy gyakori kozhideledem sajnos.)

En eleg szigoruan merem ezt, de a magyarok angolja, ha valaki beszeli,
1. semmivel nem rosszabb, mint mondjuk barmelyik kornyezo orszagbelie avagy az oroszoke vagy lengyeleke, a nemeteke
2. viszont azoke is gyatra, sot, az o akcentusuk meg fulsertobb (amugy vicces, hogy ma is kiszurom a magyar akcentust peldaul Sorosnal egy interjuban avagy hogy a millionyi haszid zsido Amerikaban mind ekes magyar akcentussal beszeli az angolt, hiaba szulettek itt, hala a zart gettoiknak, amiben laknak es folyamatosan atoroklik a bevadorolt nagyszulok akcentusat)
3. de sajnos a lakossaghoz mert angolul beszelok szama, ugy tudom, joval alacsonyabb nalunk (aranyosan kevesebben beszelik), mint a legtobb kornyezo orszagban - mondjuk ez utobbinak rengeteg oka van, peldaul az amugy vilagszinvonalu szinkronipar (=idos szineszek menedeke) stb.

Fentiektol kapcsan en az alabbi kovetelmenyrendszert allitanam fel a katonaknak.

Ha korrekt, nem szimplan csak targyalokepes, de nativ angolt varunk el, az logikusan nem fog menni otthonrol. Ilyesmire vannak a profi tolmacsok, ezt kar lenne barkitol elvani (sans par olyan, aki hosszu kulfoldi let utan tert haza.)

Ha egy fokkal szerenyebb, de meg hibatlan nyelvezetu angolt varunk el, akkor az elerheto otthoninak is, de ahhoz is tobb ev kulfoldi (lehetoleg iskolai) tanulmanyok kellenek, sima kulszolgalat nem lesz eleg - ennek kb az a merceje, hogy ha elolvassak egy sokoldalas papirodat-dolgozatodat es nem tudjak belole megmondani, hogy nem ott szulettel. Na, en ez utobbit varnam el mondjuk a fontos kulcsemberektol, fotargyaloktol, SMEektol stb, meg ha esetleg akcentussal is (az igazabol mindegy.)

Ez alatt van kb amit felsofoku angolnak szamitanak otthon, szerintem az minden aktiv fotiszttol es felfele el lehet varni es kotelezove is tennema fotiszti karba belepeshez. Itt mar irasban is kiszurhato, hogy kulfoldi a szerzo, de nem vet nyelvi hibat es nem hasznal olyan szavakat, amelyek abszolut kilognak a kontextusbol, viszonylag gordulekenyen ir ill fogalmaz stb.

Alattuk mar csak kb a szigorubb magyar kozepfoku szintet varnam el, mondjuk altisztektol kezdve, a tisztikarnal mar osztonozve a felsofoku vizsgak valamelyikenek az abszolvalasat, az oktatas legyen ingyenesen is elerheto.
Tiszthelyettesek-tiszteseknel alapfokut kotelezove tennem, mondjuk, felszereles utan 2 even belul, persze ingyenes oktatas mellett.

Mindez nyitva lenne 4-5 fo nyelvre, mondjuk prioritas alapjan angol, nemet, francia, spanyol (esetleg olasz meg portugal is, ha van NATOs ertelme.)
@krisss mi a mostani hivatalos rend?

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 189
14 414
113
Ilyet :

image011.jpg
...
Fly-K_leiste.jpg

tennék 4-6 kerekes kis drónra, minden Lynx puttonyába a kijárat mellé, egy automata/távvezérelhető "garázzsal"!

De egy 4 lőszerfajtás, dobtáras egy-csövűvel is kiegyeznék a drónon az "aknavető-gyárunkból" --ha már van--, percenkénti 40-60 lövés közötti jellemzővel!

...vagyis, "Hirtenberger Advanced Technologies", Budapest: :hadonaszos:

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 487
132 178
113
Egyreszt tulkombinalod, ez szerintem csak vagy egy naiv hulye es a Vadaiek siman megvezetik par nyugdij elott allo exkomcsi oregkatonaval, vagy tudja, hogy nevetseges az egesz es/vagy kamu is.

Ugyanakkor tulzasokba esel a nyelvismeretet illetoen is; meg mindig a nemet a legtobbet hasznalt nyelv (az is marad), angolul meg nagyon konnyu elkezdeni erteni meg kommunikalni, meg beszelni is, de az meg nem nyelvtudas (ami egy gyakori kozhideledem sajnos.)

En eleg szigoruan merem ezt, de a magyarok angolja, ha valaki beszeli,
1. semmivel nem rosszabb, mint mondjuk barmelyik kornyezo orszagbelie avagy az oroszoke vagy lengyeleke, a nemeteke
2. viszont azoke is gyatra, sot, az o akcentusuk meg fulsertobb (amugy vicces, hogy ma is kiszurom a magyar akcentust peldaul Sorosnal egy interjuban avagy hogy a millionyi haszid zsido Amerikaban mind ekes magyar akcentussal beszeli az angolt, hiaba szulettek itt, hala a zart gettoiknak, amiben laknak es folyamatosan atoroklik a bevadorolt nagyszulok akcentusat)
3. de sajnos a lakossaghoz mert angolul beszelok szama, ugy tudom, joval alacsonyabb nalunk (aranyosan kevesebben beszelik), mint a legtobb kornyezo orszagban - mondjuk ez utobbinak rengeteg oka van, peldaul az amugy vilagszinvonalu szinkronipar (=idos szineszek menedeke) stb.

Fentiektol kapcsan en az alabbi kovetelmenyrendszert allitanam fel a katonaknak.

Ha korrekt, nem szimplan csak targyalokepes, de nativ angolt varunk el, az logikusan nem fog menni otthonrol. Ilyesmire vannak a profi tolmacsok, ezt kar lenne barkitol elvani (sans par olyan, aki hosszu kulfoldi let utan tert haza.)

Ha egy fokkal szerenyebb, de meg hibatlan nyelvezetu angolt varunk el, akkor az elerheto otthoninak is, de ahhoz is tobb ev kulfoldi (lehetoleg iskolai) tanulmanyok kellenek, sima kulszolgalat nem lesz eleg - ennek kb az a merceje, hogy ha elolvassak egy sokoldalas papirodat-dolgozatodat es nem tudjak belole megmondani, hogy nem ott szulettel. Na, en ez utobbit varnam el mondjuk a fontos kulcsemberektol, fotargyaloktol, SMEektol stb, meg ha esetleg akcentussal is (az igazabol mindegy.)

Ez alatt van kb amit felsofoku angolnak szamitanak otthon, szerintem az minden aktiv fotiszttol es felfele el lehet varni es kotelezove is tennema fotiszti karba belepeshez. Itt mar irasban is kiszurhato, hogy kulfoldi a szerzo, de nem vet nyelvi hibat es nem hasznal olyan szavakat, amelyek abszolut kilognak a kontextusbol, viszonylag gordulekenyen ir ill fogalmaz stb.

Alattuk mar csak kb a szigorubb magyar kozepfoku szintet varnam el, mondjuk altisztektol kezdve, a tisztikarnal mar osztonozve a felsofoku vizsgak valamelyikenek az abszolvalasat, az oktatas legyen ingyenesen is elerheto.
Tiszthelyettesek-tiszteseknel alapfokut kotelezove tennem, mondjuk, felszereles utan 2 even belul, persze ingyenes oktatas mellett.

Mindez nyitva lenne 4-5 fo nyelvre, mondjuk prioritas alapjan angol, nemet, francia, spanyol (esetleg olasz meg portugal is, ha van NATOs ertelme.)
@krisss mi a mostani hivatalos rend?
A NATO-nak 2 hivatalos nyelve van a Francia és az Angol és a NATO-nak mindkettőhöz van egy az egész szövetségre kiterjedő katonai nyelvvizsgarendszere. (ez is egy STANAG )
Nálunk az angol katonai nyelvvizsga a kötelező.
Altiszthez STANAG 1.1.1. (katonai angol alapfok)
Tiszthez a STANAG 2.2.2. (katonai angol középfok)
Főtiszthez kell a STANAG 3.3.3 (katonai angol felső)
Efölött van a vna még 4-es és 5-ös szint de az natív katonai angol, illetve katonai szinkrontolmács.
Ezek nagyjából megfelelnek a hazai civil nyelvvizsgának katonai szaknyelvvel kiegészülve de aki civilből jön be elfogadják a civil nyelvvizsgát. És az angol tudás azóta alap, hogy járunk misszióba.
Az ingyenes nyelvi képzés meg folyamatosan megy és azért elég sokan igénybe is tudják vinni, a nyelvvizsgáért meg plusz pénzt adnak, hogy az állományt motiválják nyelvtanulásra.

Eleve a külföldi képzések angolul zajlanak minden nemzetközi tanfolyamon és a nyelvtanulás elvárt, de ide általában nem közkatona megy.
Pl akiket képezd a kiképzőt rendszerű oktatásra küldtek ki, általában fiatal tisztek és tapasztalt altisztek előtte egy gyorstalpaló nyelvtanfolyamon részt vettek, hogy az egyéni szintkülönbségeket áthidalják és kint ne legyen fennakadás. Ez a rendszer addig van amíg a hazai képzés meg nem valósul.

Aki nem akar nyelvet tanulni a katonáink közül az több mint valószínű, hogy egy semmitérő lusta vén semmirekellő, ha meg amiatt panaszkodik szegény, hogy nyelvet kell tanulni és azt nem úgy éli meg, hogy ingyen oktatás amiért még plusz fizetést is kapsz ha levizsgázol hát igazán elmehet a büdös picsába hiányozni pedig kurvára nem fog.

Ha van olyan fogyatékos aki emiatt meg a médiának még panaszkodik is, hogy kurvára ingyen nyelvet tanulhat, hogy aztán külföldön képezzék úgy, hogy amíg kint van plusz pénzt is adnak a kint tartózkodására hát komoly baj van az agyával....

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 699
113
Kammm, azt mondod, hogy túlgondolom. De szerintem te komplikálod túl.

Egyrészt a történet onnan indult, és örülök, hogy ezt Krisss is behozta a válaszába, hogy egy ellenzéki politikus a bizottságból azt nyilatkozza a tévében, hogy halljuk a katonák panaszát, hogy németből meg angolból vesznek fegyvereket és idegennyelven kell olvasnia meg tanulnia a kezelését.

Szóval ehhez hol kell bárkinek is akcentus nélkül beszélni? Örülök, hogy Krisss leírta, hogy mi belülről a helyzet, van egyértelmű nem általunk, hanem a NATO -és élén amcsik- kidolgozta szintek, hogy mihez mit várnak el. És abban megegyezhetünk közösen, hogy elég nagy gond valakit kiküldeni egy misszióba, ahol mondjuk amcsi bázis pk-t kap, ha ő nem képes nyelvi okok miatt összerakni egy fegyver megtanulását.
Arról nem is beszélve, és ez is jó, hogy érintve lett, hogy kik mennek ki és kiket "terrorizálnak" nyelvismeretekkel? Nem a frissen felvett újoncot!

Ebben a stúdió beszélgetésben egyértelműen nem katona diplomáciáról volt szó. Nem tudunk szinte semmit, hogy kik "csendes" panaszát vette itt egy ellenzéki szakpolitikus a védelmébe. De egy építés vezető se arról beszéljen, legyen szíves, hogy hallja a kőművesek panaszát, hogy itt súlyos tömegeket kell mozgatni!

Kár tovább rágni a dolgot!

K

kamm

Guest
Kammm, azt mondod, hogy túlgondolom. De szerintem te komplikálod túl.

Egyrészt a történet onnan indult, és örülök, hogy ezt Krisss is behozta a válaszába, hogy egy ellenzéki politikus a bizottságból azt nyilatkozza a tévében, hogy halljuk a katonák panaszát, hogy németből meg angolból vesznek fegyvereket és idegennyelven kell olvasnia meg tanulnia a kezelését.

Szóval ehhez hol kell bárkinek is akcentus nélkül beszélni? Örülök, hogy Krisss leírta, hogy mi belülről a helyzet, van egyértelmű nem általunk, hanem a NATO -és élén amcsik- kidolgozta szintek, hogy mihez mit várnak el. És abban megegyezhetünk közösen, hogy elég nagy gond valakit kiküldeni egy misszióba, ahol mondjuk amcsi bázis pk-t kap, ha ő nem képes nyelvi okok miatt összerakni egy fegyver megtanulását.
Arról nem is beszélve, és ez is jó, hogy érintve lett, hogy kik mennek ki és kiket "terrorizálnak" nyelvismeretekkel? Nem a frissen felvett újoncot!

Ebben a stúdió beszélgetésben egyértelműen nem katona diplomáciáról volt szó. Nem tudunk szinte semmit, hogy kik "csendes" panaszát vette itt egy ellenzéki szakpolitikus a védelmébe. De egy építés vezető se arról beszéljen, legyen szíves, hogy hallja a kőművesek panaszát, hogy itt súlyos tömegeket kell mozgatni!

Kár tovább rágni a dolgot!
Fogalmam sincs, mirol beszelsz. Szerintem olvasd el ujra, amit irtam, majd @krisss arra adott, reszletes valaszat.

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 254
5 494
113
Hát az a pár éve nem az utóbbi 10-ben volt.
Azért az NKE-t sajnos nagyon át kéne alakítani.

A kikerült tisztek szakmai tudása teljesen elégtelen. Alig vannak szakmai óráik, azok jelentős részén se tudnak részt venni szolgálat meg pihenőnapot stb miatt.

A tanfolyam képzéseken még mindig a 80-as éveket oktatjàk. BMP, Maljutka stb.
Drónok, PzH, Leopárd stb szóba se nagyon kerül.

A politikamentes oktatás se valósul meg. Kb 1 nap után pontosan lehet tudni a tanárok 2/3 àról hogy melyik oldalon áll. Olyan is van aki nyíltan politizál az előadásokon.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 487
132 178
113

A kikerült tisztek szakmai tudása teljesen elégtelen. Alig vannak szakmai óráik, azok jelentős részén se tudnak részt venni szolgálat meg pihenőnapot stb miatt.

A politikamentes oktatás se valósul meg. Kb 1 nap után pontosan lehet tudni a tanárok 2/3 àról hogy melyik oldalon áll. Olyan is van aki nyíltan politizál az előadásokon.
Nem is kapsz pihenőnapot szolgálst után az NKE-n.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 512
97 496
113

Ez gáz, Főleg az hogy a szovjet korszakot oktatják. Ilyen lágy xarban tapicskolásnak tűnik... Csak valszeg azt ismerik.... Továbbképzés vagy új emberek. Ez az Egyetem vezetésének felelőssége!!!

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 512
97 496
113
Ez gáz, Főleg az hogy a szovjet korszakot oktatják. Ilyen lágy xarban tapicskolásnak tűnik... Csak valszeg azt ismerik.... Továbbképzés vagy új emberek. Ez az Egyetem vezetésének felelőssége!!!
Egyébként vicces mert hallgattam régi motorosokkal kerekasztalbeszélgetés a fejlesztésekről. Ment a fika ezerrel, nincs stratégia csak pénzköltés, semmi nem hatotta nagyon meg őket, egy kivételével. AV, L39NG, nah az fasza, abban van potenciál!!

Miért mondták ezt?? Mert csak azt ismerik.....az ilyen falat a legnehezebb lebontani!!!

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 567
34 309
113

Hát ez elég gázosnak hangzik. @krisss ,Te miképpen tapasztaltad?
Egyetemen eleve nem konkrét eszközöket kéne tanitani,csak elveket és azok alkalmazását.Persze,egy adott harcászati helyzetben meghatározó,hogy mire képes a technika,a konkrét éppen alkalmazott taktikát meghatározza a saját és az ellenség technikai lehetőségek viszonya is-vagyis ismerni kell a technikák képességeit is.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 487
132 178
113
Egyetemen eleve nem konkrét eszközöket kéne tanitani,csak elveket és azok alkalmazását.Persze,egy adott harcászati helyzetben meghatározó,hogy mire képes a technika,a konkrét éppen alkalmazott taktikát meghatározza a saját és az ellenség technikai lehetőségek viszonya is-vagyis ismerni kell a technikák képességeit is.
Jelenleg az oktatók képzése zajlik és amíg az nincs meg megfelelő szinten addig az adott technikára a friss tisztet a kiképzési partnereinknél német-horvát-osztrák képzik át az új technikára, illetve az alakulatoknál.

A szakmai órákat én is keveselltem de pl bmp-t meg egyéb már kivont eszközt nem tanultam.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 512
97 496
113
Egyetemen eleve nem konkrét eszközöket kéne tanitani,
Sztem meg, de! Az elvi alapok is fontosak, de ha tudjuk és már kb. látjuk a kövi 30 év irányát, kellenek ilyen célzott, konkrét képzések a Honvédség eszközeire már az Egyetemen. Ez a szakképzés lényege.

Nem véletlen pl., hogy a Győri egyetem kuratoriumának elnöke, az Audi volt személyügyi igazgatósági tagja lett. A Győri Egyetem kiemelt feladata az Audinak, az autoiparnak, szakemberek képzése. Ugyanilyen szempont az NKE-n az MH is.

• Tetszik
Reactions: zeal and Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 487
132 178
113
Sztem meg, de! Az elvi alapok is fontosak, de ha tudjuk és már kb. látjuk a kövi 30 év irányát, kellenek ilyen célzott, konkrét képzések a Honvédség eszközeire már az Egyetemen. Ez a szakképzés lényege.

Nem véletlen pl., hogy a Győri egyetem kuratoriumának elnöke, az Audi volt személyügyi igazgatósági tagja lett. A Győri Egyetem kiemelt feladata az Audinak, az autoiparnak, szakemberek képzése. Ugyanilyen szempont az NKE-n az MH is.
Hát azért ez nem olyan biztos, lövésztisztként pl a btr karbantartását is tanultam na ilyet a lynxnél nem Fogsz szerintem.

• Tetszik
Reactions: Pogány
W

Wilson

Guest
Hát azért ez nem olyan biztos, lövésztisztként pl a btr karbantartását is tanultam na ilyet a lynxnél nem Fogsz szerintem.
Azért lehet hasznos lesz számodra ez a tudás,ha 10 év múlva egy közös NATO hadművelet keretében a 3.Vitéz Tarczay Ervin páncélos dandár kötelékében áttöritek Voronyezsnél a Nyugati Katonai Körzet Kantemirovszkaja tankhadosztályának állásait és az ott zsákmányolt BTR-82APC-et is felhasználva folytatjátok az előrenyomulást Moszkva irányában:):)

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 828
12 515
113
Ha igy van, akkor van olyan, aki nyiltan nem kormanyparti? :)

Van pár betokosodott komcsi.

Egyébként vicces mert hallgattam régi motorosokkal kerekasztalbeszélgetés a fejlesztésekről. Ment a fika ezerrel, nincs stratégia csak pénzköltés, semmi nem hatotta nagyon meg őket, egy kivételével. AV, L39NG, nah az fasza, abban van potenciál!!

Miért mondták ezt?? Mert csak azt ismerik.....az ilyen falat a legnehezebb lebontani!!!

Megrekedtek. Ismertem olyan volt főtisztet, akinek pár éve még mindig a BMP-1 volt a világ csúcsa. Amit szerinte akkor, olyan 2015, még gyártanak Lengyelországban. Meg SzPG-9. Meg a BAT-2-t azért kellett kivonni, mert irigyek voltak rá az amerikaiak.
A légvédelmi rakétáknál az Sz után a szám azt jelenti, hogy ferde távolságon hány km a hatótávolságuk.