A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

nem osztja valaki azt a benyomásomat, hogy a terminátor egy nem túl jól sikerült valami, ami korlátozottan jó bármire se?

nem osztja valaki azt a benyomásomat, hogy a terminátor egy nem túl jól sikerült valami, ami korlátozottan jó bármire se?

Én egyetértek, persze, sokaknál favorit, mert orosz, mert jól néz ki, ötletes, mert hasonló szinte nincs is máshol, de egy legatyásodott honvédségnek egy modern APC vagy IFV sokkal fontosabb, használhatóbb lenne. Ráadásul 150 darab Terminátor minek? :) Egy Pandur vagy Rosomak vétel/licencet már rég meg lehetett volna lépni. Harci heli jelenlegi helyzetben tiszta álom kategória, kb ha mindent helyre raktunk már, én legutoljára vennék harcit. Sokkal kisebb pénzből megoldaná a Gripen, és a felfegyverzett szállítóheli. Lehet itt álmodozni itt 2 milliárd dollárról, de gondoljatok már bele, pl 2,7 milliárd FORINTOT Gripen AG-re, két évig tartott összegereblyézni...

Érdemes átnézni, honnan jutott ilyen mélyre a Honvédség:

http://helyihaboruk.lapok.hu/

Szerintem eléggé röhejes, hogy 2,7 milliárd forintot nehezen tud össze szedni a katonaság, amikor több száz milliárd megy el fontos, de csak nagyon hosszú távú programokra.
Hogyha az olcsóságot nézzük, akkor még a Terminator 2 nem rossz és nem drága. Nem azért lenne hasznos, mert Oroszországban gyártják, hanem mert szerintem képes a gyalogságot hatékonyan támogatni. Kár, hogy csak Oroszországban fejlesztenek ilyet. Ráadásul a meglévő T-55/T-72 készletet is át lehet alakítani Terminator 2, ami nem lenne drága....

A használt Leopard 2 széria vételét szerintem sokan írták már előttem...

Rosomak nem rossz, de a "Kommondor" csapatszállítóként szerintem nem rosszabb. Talán egyedül az "Amos" toronnyal szerelt változata lenne hasznos.

A csapatszállító helikopterként "Chinook" helikoptert miért nem veszünk, szerintem nem csak én nem értem...

A BTR-80A is alkalmatlan sajna, hiába toldozgatod. Nekünk egy IFV kell aminek vannak védelmi képességei. A lengyelek Rosomakja lenne szerintem a legjobb választás (főleg hogy azt hallottam, hogy amikor kivonják a PT-91-eket akkor azokat megkapjuk mi, de ez pletyka)
A CFE szerződés szerint aminek 30 mm-es lövege van az már IFV kategória annak ellenére, hogy páncél elhárítási képessége 0 egy ATGM-es járműhöz képrest.

molnibalage

Igen bár ez elég röhejes.Igazából olyan mintha a MIG-29-re azt mondanánk,hogy csatagép mert tud bombázni.

Speciel CFE ebből a szempontból eléggé elcseszett. De ne feledjük, hogy olyan kor terméke, amikor a gumikerekes páncélvadászt még reális lehetőségnek szánták a harckocsik ellen, így a kaliberre többet adtak, mint a tartalomra. Legalább kijátszani nem lehetett a szerződést egy félmegoldással.

A fő fegyverzeten kívül semmilyen követelményt nem teljesít, amit egy ifv-től elvárnak. Szóval a CFE-től eltekintve az egy APC.

<blockquote rel="xfotel">nem osztja valaki azt a benyomásomat, hogy a terminátor egy nem túl jól sikerült valami, ami korlátozottan jó bármire se?

Én egyetértek, persze, sokaknál favorit, mert orosz, mert jól néz ki, ötletes, mert hasonló szinte nincs is máshol, de egy legatyásodott honvédségnek egy modern APC vagy IFV sokkal fontosabb, használhatóbb lenne. Ráadásul 150 darab Terminátor minek? :)
</blockquote>

jó, a terminátor nekem is jobban tetszik mint egy tigriscsíkos barkasz, de ha mán itt tartunk, miért nem tolnak el egy is pénzt ezeknek a T-72eseknek a robotizálására? lehetne hazai és ami külön szép lenne benne, hogy <b><i>a jövőben is</i></b> hasznosítható tudást és technikai háttéret lehetne összegereblyézni vele

Tehát fizetnek a gyakorlatért.
Jó tudni hogy olvasnak minket. :)
Mert ugye itt volt szó arról, hogy a Hollandok fizetnek-e a gyakorlatozás lehetőségéért ?

http://www.honvedelem.hu/cikk/55027_nemzetkozi_gyakorlat_kezdodik_varpalotan

honved

<i>"Tulajdonképp milyen feladatra szánták a tervezői konkrétan ?"</i>

Városi harcra. Konkrétan ezek a járművek támogatnák a harckocsikat városi harc esetén 2:1 felállásban. (2 db Terminátor+1 db MBT)

miért nem tolnak el egy is pénzt ezeknek a T-72eseknek a robotizálására?

Akkor inkább vegyünk uran-9 robotokat:DDD

honved

<i>"Tulajdonképp milyen feladatra szánták a tervezői konkrétan ?"</i>

Városi harcra. Konkrétan ezek a járművek támogatnák a harckocsikat városi harc esetén 2:1 felállásban. (2 db Terminátor+1 db MBT)

Értem, köszi.
Vajon milyen a szervezeti felállásuk ?
Század, zászlóalj, esetleg ?
Mert azt nem hinném hogy szervezeti része egy harckocsi zászlóaljnak.
Az Orosz haderőben ez hogy van?

Tényleg végül nem rendszeresítették az oroszok.
Ugye a Terminátort a csecsenföldi tapasztalatok miatt fejlesztették ki, de azóta valószínűleg megváltoztak a prioritások.
Viszont Szíriában a kormányerők nagy hasznát vennék pár ilyen járműnek.

Hazánknak meg konkrétan fölösleges ilyen járművet beszerezni. Nem tudnánk mire használni, ez a jármű ellenséges városok elfoglalására való, Sztálingrád stílusban.

Az oroszok a jól felszerelt gyalogsággal már platform -M és uran -9 használnának.
Ezért akarnak robotizálni t-72 tanokat is.
És nem véletlenül kezdett robotok fejlesztéséébe az uralvagonzavod sem amik protoját 1 -2 éven belül bemutatnak

Valaki tudja,hogy hogy működik a gépek oldal számozása?Milyen rendszer alapján kapják a gépek nálunk?Az orosz is érdekelne de szerintem az elő ember nem tudja :)