oszt lehet belőlle legózni űrhajót
ami persze vicc de attól még hasznos... (és ez akár egy készlet része is lehetne önálló alkalmazás mellett) pl kap a készlet némi Hesco bástyát (gabiont ,drótkockát... stb) hullámlemezt faanyagot... vagy konténert konténereket... igazából kiserődítéstől a nagyig szükséges lehet.
Körülbelül idáig talán értettem. A Hescot el tudom képzelni. Ezért gyorsan leírom a többiből mi jött át vagy mi ment nálam félre. És visszatérünk erre.
Szóval BTR olyan szempontból jönne bele a képletbe, hogy páncélozott vontató? És a méhészettel meg igazából azt szeretnéd kihozni, hogy pöre kocsira szerelhető konténer? (A futóműhöz gyártott szabvány konténer, amit lecsavarozol és rögzítve van a rakomány. Kicsavarozol és egyben könnyen leemelhető a cucc.)
A bástya szerintem 3-as pont alapján könnyen megoldható lenne. Nem igazán értem, hogy miért kell újra kovácsolni és hőkezelni. Egy nagyobb teljesítményű kovácsgép (szerintem bármelyik műhelyben ami van, az már "elég nagy teljesítményű", nem hiszem, hogy a sisakok ellenállnak tonnás nyomásnak is) szóval hidegen kilapítod, kapsz egy körülbelül ugyan olyan méretű lemezből sokat. Egyszerűen mérnökileg két dolgot kellene tisztázni és megoldani.
1, Tudjuk-e elkülönülve rögzíteni a szövetszerű anyaghoz? Itt nem akarok nagyon okoskodni, a fő szempontom, hogy a homok ne szóródjon ki és a rögzítés technológiája hosszú távon ne nyírja el gyors ütemben az alapanyagot. Ezek neccesnek tűnnek, ügye nem akarjuk, hogy 2 óra múlva kicsorogjon a töltelék föld és az sem piacképes, ha plusz védelmet kínálsz, de harmad annyi élettartamot. Ráadásul legalább drágábban. Mivel két idegen anyag találkozik, nagyon eltérő jellemzőkkel, ez azért előfordulhat.
Viszont a fő előnye az lenne, hogy a második esethez képest nagyobb rugalmasságot kap, nem az illesztésnek kell hajolnia, hanem a lemezek között az alapanyagnak.
2, Összeillesztheted a lamellás páncél elvén is. Mondjuk a Hesco felső peremén körbe futtatsz egy erős drótot vagy csuklós vas keretet raksz a nyakába. A "homokzsák" ugyan úgy betölti a szerepét. És lóg elöl a vas páncél a kis lapocskákból. Itt a tervezési kihívás, hogy az egész szerkezet ne veszítse el a rugalmas szét- és összehajtogathatóságát; megtervezni nem csak elméletben a kapcsolatot, de kellő gyártási ismerettel is kell rendelkezni, hogy mi tudnának olcsón, gyorsan legyártani. (Nem lenne szerintem nagy kunszt valami olyanra megcsinálni, hogy lyukat fúrni és S-kapoccsal egybe fűzni. Csak ügyelni kéne, hogy esztétikailag jól nézzen ki! Ne döntse be szögbe a homokfalhoz képest. Meg ilyenek.)
Valami ilyesmire gondoltál? Szabadalmaztatnánk egy új homokzsákot kifejezetten katonai célra, amit itthon gyártanánk, nem külföldről szereznénk be. Impozáns megjelenés, ahogy fém megerősítés van a zsák egyik oldalán (ez megy majd kívülre). Kérdéses, hogy mennyivel nyújtana több védelmet annál, mintha csak fél méterrel vastagabbra tervezed a homok -vagy helyben talált bármilyen föld- anyagot magában a "zsákban". És pakolni azt is piszok gyors, cserébe könnyebb szállítani és gyártani.
De nem csak jól nézne ki. Lényegében ha beválik, valakinek megtetszik, akkor még exportra is vihetnénk. És a sisakról könnyű áttérni a rendes gyártásra is, ha elfogy, hiszen csak egy műszakilag lerajzolt fém lemez. Táblalemezt bármikor vágok ilyen méretre és dolgozok meg ugyan így.