<blockquote>Én visszaállítanám a sorállományt.
És mi értelme lenne...? Miféle felszerelésük lenne...? Hol helyeznél el 15-30k embert, mikor a jelenlegi infrastrikutúra olyan amilyen...? Hol van jelenleg az a rendszer, ami ennyi belépő embernek csak az osztályozását megcsinálja? Ez mind megszűnt...
Nem értem, hogy miért nem gondolják végig sokan azt, hogy csak azért, mert egyenruhát és bakancsot adnak valakira, akkor ennyiből áll megteremteni egy bármire is használható erőt. Kapjunk már a fejünkhöz, a nagyvilágban egyes milíciáknak komolyan harcértéke volt, mint az MH sorozott állományának 2002 magasságában...
Miből, hol és hogyan etetnéd és szállásolnád azt a 15k embert, akik a számításod végén maradnak...? Mikor megszűnt az egész, akkor is már elég lepukkant minden. Az egészre procedúrára amit elköltesz pénzt, abból egy kisebb haderőnek jutna elvi megözelítésben sokkal több. A jelenlegi meglevő erőt kellene először is megtartani, motiválni és feltölteni, hogy valódi képessége legyen. A sorkatonaság visszahozása nemhogy segítene, de csak forrásokat vonna el 0 képesség nélkül.
Ez pont olyan, mint a MiG-29 + Alba vegetálás vagy a sokak által megálmodott totálisan feleslegse Gripen + ALCA. A másodikra elszórt pénzekből az első meglevő képesség feljlesztése MINDIG ésszerűbb és költséghatékonyabb lesz. Egy haderő mennyiségű bővítésének csak akkor van értelme, ha a meglevő állomány állig fel van fegyverezev és az állománytábla 100% felett van. Ettől hol vagyunk mi? Fényévekre...
Nem értem azt az alapvető megközelítést, hogy egyesek egy totál forráshiányos szerezetet duzzasztanának fel egy rakás emberrel, aminek első körben brutális infrastrukturális költségei lennének és több ember = még nagyobb vízfej a papírmunka miatt. Valami nagyon félremegy itt...
</blockquote>
Molni, szerintem tökmindegy hogy laktanyát épít vagy stadiont az állam. Mindkettő építkezés,azonkívül rengeteg laktanya van ami csak lóg a nagy semmibe, új tulaja se tud mit kezdeni vele. Lásd Szombathely 11-es huszár laktanya, Lenti, Sármellék,Hajmáskér, stb. Varroda létesül egyenruha varrására, élelmiszert vásárolnak a hazai termelőtől, konyhás néniket vesznek fel,stb. Ez munkahely teremtés sok esetben ott ahol most semmi sincs. A kérdés akarat van -e rá? A fő gond szvsz a kiképzők minősége és létszáma. Ha ők lexarják és nem képzettek, vagy nem adják le a tudást akkor az a legnagyobb gond. Létszám is kell, lásd a mai állapotokat. Épp hogy van kit leküldeni pl a déli határra a 7-8000 tényleges katonánkból. Ilyen gondolatmenet alapján ha 8000 helyett csak 2000-en lennének akkor még több pénzből még profibbak lennének? Miből? Létszám is kell,nem csak gibbon terelésből áll az élet, az országnak melyik a legrövidebb határszakasza? A Szlovén, 102km , a többi csak hosszabb, 8000 fővel épp a Szlovént tudnánk talán csak védeni. A vízfej most épp akkora amekkora megmaradt a soros időkből, ha nem nagyobb az ilyen olyan közös zászlóaljak, missziós kiképzést lepapírozók ,stb miatt. Egy hadtáp főnöknek ígyis úgyis ugyanannyit fizetnek ha 8000 főt lát el vagy ha 40000-et. A vízfej nem lenne nagyobb. Csak az a baj jelenleg akarat, így pénz sincs rá, még kerozinra se nagyon pl.