A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 814
113
Néphadsereg hadrend, a rendszerváltáskor.

http://alakulatok.hupont.hu/7/06-5-hds-19611991

M

molnibalage

Guest
<blockquote>Erre azért ne fogadj. 4 km távolságból fedezékben azért kell egy-két tényező ehhez és, méha fel is fedezték, akkor mi van? A hk. gyakorlati lőtávolsága mozgás közben 2 km vagy alatta még álló cél esetén is.

Ezért rendelkezett minden hk zászlóalj saját tüzérüteggel. Nálunk a gvozdikák végezték ezt a feladatot.

Amennyire én tudom nyugaton nincs ezred szint, ott dandár van ami az ezred és a hadosztály között van valahol. Egy dandár 2-8000 fő között van valahol. (mindre van példa)

Van ott is ezred. A dandár összfegyvernemi egység, az ezred inkább csak egyféle alárendelve egy magasabbegységnek.</blockquote>

Ez tuti? Az FM 100-2-3 szerint a hk. zl.-nak nem volt semmiféle ilyenje. A gl. zl-nek is csak aknavetős üteg volt. A tüzérségi lövegek egy szinttel fentebb vannak, ezrednek 122 mm-es tüzér zászlóalja, gl. és harckocsi ezrednek is.

M

molnibalage

Guest
<blockquote rel="ijasz">A '80-as években kezdtek áttérni a hadosztályszervezetekről a dandárra. Egy ideje keresgetem a gl. és hk. dandárok szervezeti felépítését, de nem találok ábrát. Az jelentősen megkönnyítené az összfegyvernemi harcok megértését.
Ha valaki tudna ilyet, az legyen szíves bemásolni (nyilván az oroszra hasonlított).

Ábrát nem tudok, de leírom mi volt egy Néphadsereges GL dandár szervezeti felépítése, a rendszerváltás előestéjén. Talán mára már nem titok.

Harcoló alegységek

3 Gépesített lövész zászlóalj. ( 3*30 db BMP-1, +3*2db pk. BMP-1 összesen, + 3*1 aknavető üteg )

2 Harckocsizászlóalj ( 2*30 db T-55 Hk., + 2*2 db pk. BMP-1 összesen)

Önjáró tüzérosztály ( 18 db. Gvozgyika + önjáró vez. pont )

Felderítő század ( 10 db. BMP-1 felderítő változat )

Csapatlégvédelem (4 db. Strela-10, + lövész századonként 1 db Uaz terepjáró, légvédelmi lövészekkel, Strela-2 rakétákkal )

Harctámogató, kiszolgáló alegységek

Kommendáns század
Műszaki század
Karbantartó század
Híradó század
Egészségügyi század

Összlétszám, 3.000+ fő lehetett.

Emlékezetből írtam, elnézést ha valamit elhibáztam, de rég volt részem a katonáskodásban, egy ilyen dandárban. :)
</blockquote>

1987-től állt vonla át a MN a dandárokra a klasszikus 3+1 ezredekről. Hpasp áráit poszolom lent.

1986
http://kepkezelo.com/images/k9rsq3b2i9s9xcjxda40.jpg

1987
http://kepkezelo.com/images/1ac9l6ez0dsdhgq8wjek.jpg

Az új HT összefoglaló egyébként belemegy ebbe a témába a szükséges mélységben, mellékletekkel is.

M

molnibalage

Guest
Egy teljesen feltöltött dandár állománytábla szerinti létszáma ~4500 fő volt.

https://sg.hu/forum/uzenet/1074537255/72472
https://sg.hu/forum/uzenet/1074537255/72491

Most előttem a HT összefogaló egy apró szeletét. ;)

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 814
113
A szombathelyi dandár létszáma is akkor 4.000 fő lehetett, mert fel volt töltve. Valamint a laktanyában volt még egy vegyes páncéltörő ezred, mint a dandár megerősítője.

M

molnibalage

Guest
Az volt a legjobban feltöltött első lépcsős MN egység tudtommal, de még ott is voltak feltöltöttségi problémák.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 814
113
A lövész századokban 1 tartalékos hely volt, a 2. géppuskás pozíciója. A többi rendben volt.
A többi alegységnél , hk., tüzér, stb., nem tudom mi volt a helyzet.
A telephelyeken voltak M zárolt gépek, leponyvázva, de bemálházva lőszerrel és üzemanyaggal, menetre készen.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 794
31 637
113
<blockquote rel="fip7">joker

Nem értetted meg az írásom lényegi mondani valóját!
És igen, nálunk T-72M verziók vannak!

erdifefe1

Mind az ukránok mind a románok elég sok mindent maguknak gyártanak. Ha akarják nagyon gyorsan képesek hadra foghatóvá tenni a meglévő technikájukat. Ugyanis nekik van mit hadra fogni.
Ukrajna az élő példa arra, hogy ha kell milyen gyors ütemben képesek hadra fogni az addig elhanyagolt technikát.
És azt se felejtsük el, hogy az az ukrán hadsereg ami a szakadárokkal harcolt simán elsöpörte volna az MH-t , és ennek a seregnek a maradéka is jóval erősebb, mint az MH!

Ukrajna az élő példa arra hogy hiába a nagy számú elavult bevethető technika meg kényszersorozott katona, ha az ellenfélnek van modern páncélelhárító képessége meg képzett katonája.Mert a szakadárok azok képzett orosz katonák,az ukránok meg kényszersorozottak.Meg a szakadárok megkapnak minden modern technikát az oroszoktól,amik láthatjuk hogy bőven elegendő a nagylétszámú elavult ukrán technika ellen.Jelenleg ami megmaradt az ukrán haderőből az kb arra elég hogy védekezzenek.Támadásra már alkalmatlan.Örülhetnek hogy tűzszünet lépett érvénybe mert az orosz katonák már Kijev főterén táncolnának.És nem mellékesen az ukránok javára elméletben döntő emberfölény és technikai létszámfölény van,csak éppen az említett kényszersorozott katonáknak a harcértéke sehol sincs a szakadár orosz katonáéhoz képest,illetve az elavult technika az köszönőviszonyban sincs a modernebb oroszhoz képest.Mégha ugyanaz is a fegyver csak a szakadárok éppen egy pár generácioval modernebbet használnak.
Nos ezért írtam hogy jöhetnek ellenünk a szlovákok meg románok meg stb a néhány tucat tankjukkal,egy annál sokkal kevesebb összegből fenttartható modern elhárítással meg jól képzett katonákkal nem lenne itt probléma.</blockquote>

Nem tudom ugyanarról az Ukrajnáról beszélünk-e. A szakadárok között vannak aktív orosz hivatásosak, legalábbis az elején biztosan voltak, de a szakik nagyrésze helyi civil aki vagy volt atona vagy nem előzőleg. A minden modern orosz technika meg hülyeség, akkor lenne Szu-35, S-400, TOS-1A, Kornet-M, T-90,stb. Az, hogy valószínűleg átvittek az oroszok tesztelni új felszerelést még nem jelenti, hogy azt a szakadárok egyáltalán látták és hogy az hosszabb ideig ott volt. Az ukránoknál meg ott a baj, hogy a kényszersorozottakkal támadnak saját ország állampolgárait. Ez hatalmas különbség ahoz képest, ha külföldi ország támadói ellen kell védekezz frissen sorozottakkal. A két oldal fegyverei nagyjából ugyanazok. légiereje nincs egyiknek sem, ősrégi szovjet tüzérség, AK, T-72, BTR, az ukránoknál meg nagyobb a mennyiség.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 455
84 432
113
molni

Meg sem merem kérdezni ki írta a magyar dandárról a történetet. :)

Egyébként próbáld meg átültetni ezt mai viszonyokra.Szerinted a szakasz/század/zászlóalj/dandárparancsnokok hány százaléka vezetett már a beosztásának megfelelő mind technikailag mind személyileg 90%-osan vagy annál jobban feltöltött alegységet?

<b>Nem tudom én sem erre a kérdésre a pontos választ csak érdekel,hogy te vagy más mit gondol és az mennyire fedi az én elképzelésemet.</b>

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 455
84 432
113
Nem tudom nem voltam nagy nemzetközi gyakorlaton század kötelékben de szerintem fel voltak,miért ne lettek volna?

M

molnibalage

Guest
molni

Meg sem merem kérdezni ki írta a magyar dandárról a történetet. :)

Egyébként próbáld meg átültetni ezt mai viszonyokra.Szerinted a szakasz/század/zászlóalj/dandárparancsnokok hány százaléka vezetett már a beosztásának megfelelő mind technikailag mind személyileg 90%-osan vagy annál jobban feltöltött alegységet?

<b>Nem tudom én sem erre a kérdésre a pontos választ csak érdekel,hogy te vagy más mit gondol és az mennyire fedi az én elképzelésemet.</b>
Én sem tudom. Hpasp kapta két embertől, nekem sem mondta meg, hogy kiktől. Szerintem nem is lényeges.

Itthon? Szerintem egy sem szakasz szint felett.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 151
130 405
113
Főleg, hogy az utóbbi 2 évben eljutottunk addig, hogy sikerült (segélyből kapott) kevlár sisakkal és egyfajta málhafelszereléssel ellátni egy egész századot, így már nem néztek annyira szarul mind addig.

Egyébként a tataiak egész jól szoktak teljesíteni a gyakorlatokon, beszéltem pár amerikaival akik a Brawe Warrioron vettek részt és mondták, hogy volt olyan mozzanat a gyakorlat során amikor 2 BTR-80A kilőtt 9 Bradleyt.

M

molnibalage

Guest
Főleg, hogy az utóbbi 2 évben eljutottunk addig, hogy sikerült (segélyből kapott) kevlár sisakkal és egyfajta málhafelszereléssel ellátni egy egész századot, így már nem néztek annyira szarul mind addig.

Egyébként a tataiak egész jól szoktak teljesíteni a gyakorlatokon, beszéltem pár amerikaival akik a Brawe Warrioron vettek részt és mondták, hogy volt olyan mozzanat a gyakorlat során amikor 2 BTR-80A kilőtt 9 Bradleyt.
Egy harckocsi század kb. 10+1 hk lenne. Ennyit ki látott együtt üzemképesen és mozogni utoljára?

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 151
130 405
113
A Capable Logistican 2015-ön asszem volt egy teljes század. De amúgy 15 darab van a teljesen működik és nincsen gondja.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 920
4 710
113
<blockquote rel="ijasz"><blockquote>Erre azért ne fogadj. 4 km távolságból fedezékben azért kell egy-két tényező ehhez és, méha fel is fedezték, akkor mi van? A hk. gyakorlati lőtávolsága mozgás közben 2 km vagy alatta még álló cél esetén is.

Ezért rendelkezett minden hk zászlóalj saját tüzérüteggel. Nálunk a gvozdikák végezték ezt a feladatot.

Amennyire én tudom nyugaton nincs ezred szint, ott dandár van ami az ezred és a hadosztály között van valahol. Egy dandár 2-8000 fő között van valahol. (mindre van példa)

Van ott is ezred. A dandár összfegyvernemi egység, az ezred inkább csak egyféle alárendelve egy magasabbegységnek.</blockquote>

Ez tuti? Az FM 100-2-3 szerint a hk. zl.-nak nem volt semmiféle ilyenje. A gl. zl-nek is csak aknavetős üteg volt. A tüzérségi lövegek egy szinttel fentebb vannak, ezrednek 122 mm-es tüzér zászlóalja, gl. és harckocsi ezrednek is.</blockquote>

Minden dandárban volt önjáró tüzér osztály (papíron biztosan), valamint a gépesített lövész zlj.-k rendelkeztek vontatott 122 mm-esekkel '98-ig. Majd a kivonásuk után néhány évig az önjárók vették át.

A Honvéd által leírtak majdnem általánosak. Egy hk dd is 3 hk zlj-ból, 1 gl zlj-ból, tü osztályból, 1 vegyes páncéltörő zlj-ból valamint a Honvéd által is említett szakcsapatokból állt.

Gyerekkoromban voltam a tapolcai dd-nál, akkor volt kiállítva talán KUB és shilka is csapatlégvédelem gyanánt. A vele szemben található laktanyában volt a híres MN 1480, ami '91-től az MH 5. sorozatvető ezrednek adott otthont. Szóval akadt némi tűzerő a környéken.

M

molnibalage

Guest
A dandár felépítést nem ismerem, de nem igazán vágom, hogy az korábban ezredszintű támogató alakulat mitől ment le zászlóalj szintre. Akkor az aknevetősök hova kerültek...?