Azért ez mekkora blama, ill presztizs, és közpénz veszteség a britteknek.. De ez legyen az ő gondjuk, és lehetőleg alternatívaként válasszák a híúzt.
Hát, ez a botrány ott, még csak most kezd kifejlődni. A most nyilvánosságra került jelentések, bizottsági ülés, valamint a vezetők reakcióiból az látszik, hogy ha bukik a program (márpedig !!!), akkor ott per lesz.
Az az érdekes, hogy szerintem még talán elég jó esélyük is lesz a dolog megnyerésére, ugyanis ha előre minden fejlesztést kifizettek - és a GD nem teljesített -, akkor jogosan kérhetik vissza a pénzüket.
Így utólag, van is értelme annak, hogy ilyen sokáig húzták a botrány kirobbantását. És maga a botrány is egy elég jól felépített narratíva mentén nyílik ki.
Az egész azzal kezdődött, hogy elkezdték "kisuttogni" zárt tesztek eredményit. Aztán most már az is nyilvános, hogy az elejétől fennállt a probléma. Emiatt viszont szerintem nyerhető a per is.
Ott lóg ki a lóláb, hogy időben megelőzte a tavaszi Orbán-Johnson találkozó (ahova Orbán nyilvánvalóan Papperger által felkészítve ment) azt, hogy kipattanjon a botrány.
Tehát jelenleg már aktívan egyezkednek a Warrior, és az Ajax programok beszántását követő utódról, amikor még "reménykednek" az Ajax menthetőségében.
Ez különben - szerintem - nem szól másról, mint hogy kihúzzák valahogy a GD szerződésében foglalt határidőig (nem tudom, hogy ez mi lehet), ami után már hivatalosan is hibás teljesítés miatt kérhetik vissza a pénzt. Már közel vagyunk ehhez a dátumhoz, hacsak már el nem hagytuk...