Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A pontos válaszok azért jók, mert azokba nem lehet belekötni
A drónokról nem ír...?Egy izraeli újság is írt végre a magyar Spike-ról, de magyar forrásokra hivatkozik...
Is Hungary acquiring Spike missiles for its Lynx armored vehicles?
Will Rafael Advanced Defense Systems supply Spike LR2 anti-tank missiles to the Hungarian Army? A statement by the Hungarian defense procurement agency said that during a visit by a Hungarian defense delegation to Israel last week, Gáspár Maróth, the Hungarian government's commissioner for...www.israeldefense.co.il
Kérlek, elárulnád melyik típus!?Azért ha ezen a héten véletlenül Budapest és Kecskemét között jársz kb. félúton, vagy jövő héten Veszprém környékén, akkor nézz felfelé is, hátha meglátsz valamiit. Bár elég kicsi az esélye.
Nem tudom. Azt sem hogy egyféle vagy több.Kérlek, elárulnád melyik típus!?
Nincs egy jó binokulárod?Nem tudom. Azt sem hogy egyféle vagy több.
De ha nincs konkrét infod akkor az lehet valami kezdetleges magyar drón is...!Nem tudom. Azt sem hogy egyféle vagy több.
A drónokról nem ír...?
Persze, az is simán lehet hogy a HM EI Zrt tesztel valami saját fejlesztésű nagy hatótávolságú drónt egész hónapban. Vagy civilek. Vagy itt maradtak az amerikaiak még egy kicsit. Bármi lehet. Ezért írtam hogy nézelődjetek, ha arra jártok.De ha nincs konkrét infod akkor az lehet valami kezdetleges magyar drón is...!
Csillagromboló, Ezeréves sólyom, uss enterprise,A már bejelentett eszközvásárlások mellett Magyarországnak hamarosan új vadászrepülőgépek és katonai drónok beszerzéséről is el kell gondolkodnia, illetve fontos prioritást élvez majd a személyi állomány és az infrastruktúra fejlesztése is – mondta el a miniszter
Maróth Gáspár arról is beszélt, hogy tárgyalnak még három újabb légijármű-ipari gyáralapításról...
A Lynx topicban már említettem, hogy kavarog a fejemben pár forgatókönyv a magyar-angol együttműködéssel kapcsolatban. Hangsúlyozom, hogy ezek komoly mennyiségű fikciós elemet tartalmaznak
1. Lynx:
Már Itt (is) nagyon sok opció lehetséges.
Elvileg a torony gyártás még mindig nincs senkinek véglegesítve (az ausztráloknál biztosan csak a németeknél gyártott gépek tornyainak biztos a gyartása). Ugyebár volt róla szó, hogy a cseheknek ezt ajánlják, de még egy komolyabb szlovák tenderbe is bekerülhet, mint csali. Ami biztosnak látszik, az a testek hazai gyártása, valamint a saját gépeink végszerelése. De meg lett szellőztetve a Skyranger 30-as tornyok hazai gyártása is.
Egy esetleges angol IFV toronygyártás kézenfekvő lenne, mert akkor maguknak tudnának otthon olyan fegyvert integrálni, amilyet akarnak (CTA-40).
A Lynxre való nehezebb fegyver felpakolása nem lehet olyan probléma, mint amit szívtak a Warriorral, meg most az Ajax-szal, ugyanis a Lance 2.0, valamint maga KF41 eleve nehezebb fegyverzetre is van tervezve, nem úgy próbálják ráerőszakolni. Még azt is el tudom képzelni, hogy a RM magára vállalja az integrációs költségeket. Így valamelyest javulna a szájíz az Ajax és a Warrior kudarcai után.
2. A HX3 platform még sehol sem fut.
Nem vagyok meggyőződve róla, hogy egy aktív, nagy volumenű BW beszerzés futtatása közben a jelenlegi gyár képes lenne átállni az új verzióra. Maga a platform egy igen sokoldalú, és nagy példányszámra predesztinált alap lehet mindenre is.
Nálunk ugye a GBP program stagnál. A Rába elvileg beszántotta a H család gyártását.
Az angolok szintén a MAN HX-et használják, ráadásul náluk is igen aktívan tervben van a tüzérség korszerűsítése. Náluk az expedíciózás miatt is szerintem a láncosról kerekesre váltanak. Tehát ez egy újabb nagy volumenű együttműködés lehet.
3. Tempest:
Az angolok presztizs programja, amit a jelenlegi haderőnyírbálás közepette is kiemelt támogatásban részesítenek. Mind anyagi, mind erkölcsi alapon.
Egy újabb támogató ország nagyban tovább erősítené a projektet.
Bármilyen másik program ellentételezésére alkalmas. Ráadásul mivel mi meg szeretnénk fejleszteni a légiipart, alkatrészbeszállítói minőségben simán részt vehetünk a programban - persze a pénzügyi támogatás mellett.
4. Az MBDA igen aktívan részt vehetne a rakétaipari fejlesztéseinkben.
Bármivel is!
Ugyebár jelenleg még nincs rakéta-klaszter. De ez ugyebár egy dedikált cél.
5. A Hirtenberger jelenleg is aktív szállítója az angol hadseregnek. Még irodájuk is van.
Szerintem nincs digitalizálva a rendszerük. Gondolom, hogy igény volna rá....
Bonusz:
6. Ne feledjük, van az a pletyka a harcjárművek felújítására a Rábánál. Meg ugye az ST vonal....Meg ugye az angoloknál rettentő korán kivont Warthog-ok....
Csak gondoltam, megemlítem....
Mi állunk át "SI" mértékegységről inch/hüvelyk/lábra, vagy ők "SI"-re.7. Boxer 2.0?
Nem lehetnek az angolok beszallitok? Gondolom a 2.0 nem lesz az utolso csavarig teljesen uj design es egyes reszegysegeket kaphatnank az angoloktol, cserebe mi meg szallitanank a Lynx reszegysegeket.
Ne keverd a terminológiát. A boltban amit keresel az a te dolgod, de a mérnöki szakma tudásbázisát kellene böngészned. Ami folyékony hajtóművel rendelkezik , az folyékony hajtóművel rendelkezik, amely pedig szilárd hatóanyaggal működik, az szilárd hajtóanyagú. Remélem ez segített. Részemről ezt befejeztem, akinek más véleménye van, az írja meg másnak, mielőtt kijött a modellboltból. Amennyiben nem értetek velem egyet, kérdezzétek meg molnitól.Rakéták megahjtásánál ami szilárd hajtóanyagú az magyarul is MOTOR, ami folyékony az HAJTÓMŰ
Ha esetleg a modellezel akkor a boltban is úgy keresd hogy MOTOR...
lsd: https://www.rajmodel.hu/climate-raketa-motor-c6-7-el-30db-p162963
Folyékony hajtómű??És ha higítjuk akkor nagyobb lesz?Ne keverd a terminológiát. A boltban amit keresel az a te dolgod, de a mérnöki szakma tudásbázisát kellene böngészned. Ami folyékony hajtóművel rendelkezik , az folyékony hajtóművel rendelkezik, amely pedig szilárd hatóanyaggal működik, az szilárd hajtóanyagú. Remélem ez segített. Részemről ezt befejeztem, akinek más véleménye van, az írja meg másnak, mielőtt kijött a modellboltból. Amennyiben nem értetek velem egyet, kérdezzétek meg molnitól.
Édesapám az olyanokra, mint te mondogatta, hogy fejlődőképes a káder...Folyékony hajtómű??És ha higítjuk akkor nagyobb lesz?