A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 263
73 977
113
A drónokról nem ír...? :rolleyes:

Ott van a cikkben...

"During the visit to Israel, the Hungarian delegation also visited the UAS plant of Israel Aerospace Industries, the ELTA plant that manufactures Iron Dome radars, and Elbit. In this context, it is worth noting that in addition to their discussions with Israeli companies regarding the purchase of drones, the Hungarians are holding discussions with Turkish companies as well. Meanwhile, Israeli-Hungarian ties have also recently been strengthened in the space industry, with Hungarian communication company 4IG interested in acquiring control of Israel's Spacecom company."

De ha nincs konkrét infod akkor az lehet valami kezdetleges magyar drón is...!
Persze, az is simán lehet hogy a HM EI Zrt tesztel valami saját fejlesztésű nagy hatótávolságú drónt egész hónapban. Vagy civilek. Vagy itt maradtak az amerikaiak még egy kicsit. Bármi lehet. Ezért írtam hogy nézelődjetek, ha arra jártok.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 398
2 669
113
A már bejelentett eszközvásárlások mellett Magyarországnak hamarosan új vadászrepülőgépek és katonai drónok beszerzéséről is el kell gondolkodnia, illetve fontos prioritást élvez majd a személyi állomány és az infrastruktúra fejlesztése is – mondta el a miniszter

Maróth Gáspár arról is beszélt, hogy tárgyalnak még három újabb légijármű-ipari gyáralapításról...
Csillagromboló, Ezeréves sólyom, uss enterprise,
Persze csak hazai igényekre, kis szériában.
:)
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 894
30 636
113
A Lynx topicban már említettem, hogy kavarog a fejemben pár forgatókönyv a magyar-angol együttműködéssel kapcsolatban. Hangsúlyozom, hogy ezek komoly mennyiségű fikciós elemet tartalmaznak
1. Lynx:
Már Itt (is) nagyon sok opció lehetséges.
Elvileg a torony gyártás még mindig nincs senkinek véglegesítve (az ausztráloknál biztosan csak a németeknél gyártott gépek tornyainak biztos a gyartása). Ugyebár volt róla szó, hogy a cseheknek ezt ajánlják, de még egy komolyabb szlovák tenderbe is bekerülhet, mint csali. Ami biztosnak látszik, az a testek hazai gyártása, valamint a saját gépeink végszerelése. De meg lett szellőztetve a Skyranger 30-as tornyok hazai gyártása is.
Egy esetleges angol IFV toronygyártás kézenfekvő lenne, mert akkor maguknak tudnának otthon olyan fegyvert integrálni, amilyet akarnak (CTA-40).
A Lynxre való nehezebb fegyver felpakolása nem lehet olyan probléma, mint amit szívtak a Warriorral, meg most az Ajax-szal, ugyanis a Lance 2.0, valamint maga KF41 eleve nehezebb fegyverzetre is van tervezve, nem úgy próbálják ráerőszakolni. Még azt is el tudom képzelni, hogy a RM magára vállalja az integrációs költségeket. Így valamelyest javulna a szájíz az Ajax és a Warrior kudarcai után.

2. A HX3 platform még sehol sem fut.
Nem vagyok meggyőződve róla, hogy egy aktív, nagy volumenű BW beszerzés futtatása közben a jelenlegi gyár képes lenne átállni az új verzióra. Maga a platform egy igen sokoldalú, és nagy példányszámra predesztinált alap lehet mindenre is.
Nálunk ugye a GBP program stagnál. A Rába elvileg beszántotta a H család gyártását.
Az angolok szintén a MAN HX-et használják, ráadásul náluk is igen aktívan tervben van a tüzérség korszerűsítése. Náluk az expedíciózás miatt is szerintem a láncosról kerekesre váltanak. Tehát ez egy újabb nagy volumenű együttműködés lehet.

3. Tempest:
Az angolok presztizs programja, amit a jelenlegi haderőnyírbálás közepette is kiemelt támogatásban részesítenek. Mind anyagi, mind erkölcsi alapon.
Egy újabb támogató ország nagyban tovább erősítené a projektet.
Bármilyen másik program ellentételezésére alkalmas. Ráadásul mivel mi meg szeretnénk fejleszteni a légiipart, alkatrészbeszállítói minőségben simán részt vehetünk a programban - persze a pénzügyi támogatás mellett.

4. Az MBDA igen aktívan részt vehetne a rakétaipari fejlesztéseinkben.
Bármivel is!
Ugyebár jelenleg még nincs rakéta-klaszter. De ez ugyebár egy dedikált cél.

5. A Hirtenberger jelenleg is aktív szállítója az angol hadseregnek. Még irodájuk is van.
Szerintem nincs digitalizálva a rendszerük. Gondolom, hogy igény volna rá....

Bonusz:
6. Ne feledjük, van az a pletyka a harcjárművek felújítására a Rábánál. Meg ugye az ST vonal....Meg ugye az angoloknál rettentő korán kivont Warthog-ok....
Csak gondoltam, megemlítem.... :rolleyes:

7. Boxer 2.0?

Nem lehetnek az angolok beszallitok? Gondolom a 2.0 nem lesz az utolso csavarig teljesen uj design es egyes reszegysegeket kaphatnank az angoloktol, cserebe mi meg szallitanank a Lynx reszegysegeket.
Mi állunk át "SI" mértékegységről inch/hüvelyk/lábra, vagy ők "SI"-re.:eek::D
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Ne legyünk nagy igényűek jó lesz nekünk az Aksungur is...!:rolleyes: Simán ráver a Heron-ra! Amíg a Heronra csak esetleg integrálni fogják a fegyvereket addig az Aksungur 12 (!!) kis bombával elrepked 28 órát...!
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Rakéták megahjtásánál ami szilárd hajtóanyagú az magyarul is MOTOR, ami folyékony az HAJTÓMŰ
Ha esetleg a modellezel akkor a boltban is úgy keresd hogy MOTOR...
lsd: https://www.rajmodel.hu/climate-raketa-motor-c6-7-el-30db-p162963
Ne keverd a terminológiát. A boltban amit keresel az a te dolgod, de a mérnöki szakma tudásbázisát kellene böngészned. Ami folyékony hajtóművel rendelkezik , az folyékony hajtóművel rendelkezik, amely pedig szilárd hatóanyaggal működik, az szilárd hajtóanyagú. Remélem ez segített. Részemről ezt befejeztem, akinek más véleménye van, az írja meg másnak, mielőtt kijött a modellboltból. Amennyiben nem értetek velem egyet, kérdezzétek meg molnitól.
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Ne keverd a terminológiát. A boltban amit keresel az a te dolgod, de a mérnöki szakma tudásbázisát kellene böngészned. Ami folyékony hajtóművel rendelkezik , az folyékony hajtóművel rendelkezik, amely pedig szilárd hatóanyaggal működik, az szilárd hajtóanyagú. Remélem ez segített. Részemről ezt befejeztem, akinek más véleménye van, az írja meg másnak, mielőtt kijött a modellboltból. Amennyiben nem értetek velem egyet, kérdezzétek meg molnitól.
Folyékony hajtómű??És ha higítjuk akkor nagyobb lesz?
 
  • Vicces
Reactions: Fundin

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Mi állunk át "SI" mértékegységről inch/hüvelyk/lábra, vagy ők "SI"-re.:eek::D

Amúgy az angolok az EU miatt elég nagy mértékben bevezették az SI mértékegységet az élet különböző területein. Volt olyan szabály is, hogy majd ki kell vezetni például a piaci kofáknál is azt, hogy az angol hagyományos egységekben írják ki az árut.
De a Brexit pont nem arról szól, hogy ezt végig akarnák vinni. Ezt azért gondolom sejtjük, hogy "minden angol büszkeséget" újra régi fényére fognak visszahozni.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 058
113
Bakker mennyivel olcsóbb meg könnyebb lesz az a Lynx,nemkell ide motor, csak egy tartály kell beletöltjük a folyékony hajtóművet azt ezerrel fog az menni...!:)
Nem vagy te olyan sötét, hogy ne direkt értelmezd félre @Parapitecus nem teljesen szabatos, de mégis érthető mondanivalóját. Vagy mégsem direkt volt?
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Nem vagy te olyan sötét, hogy ne direkt értelmezd félre @Parapitecus nem teljesen szabatos, de mégis érthető mondanivalóját. Vagy mégsem direkt volt?
Most azt akarod mondani hogy mégsem létezik a folyékony hajtómű??Pedig már számolgattam hogy a motorok árából mennyi drónt tudtunk volna venni!Így higyjen az ember a szakértőknek...! :rolleyes:
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 058
113
Most azt akarod mondani hogy mégsem létezik a folyékony hajtómű??Pedig már számolgattam hogy a motorok árából mennyi drónt tudtunk volna venni!Így higyjen az ember a szakértőknek...! :rolleyes:
Nem, most már azt akarom mondani, hogy fejlődőképes káder vagy.:rolleyes:
 
W

Wilson

Guest
Most azt akarod mondani hogy mégsem létezik a folyékony hajtómű??Pedig már számolgattam hogy a motorok árából mennyi drónt tudtunk volna venni!Így higyjen az ember a szakértőknek...! :rolleyes:
Nem vagy te olyan sötét, hogy ne direkt értelmezd félre @Parapitecus nem teljesen szabatos, de mégis érthető mondanivalóját. Vagy mégsem direkt volt?
Van folyékony hajtómű a rendőrségi hírekben mindenki meggyőződhet róla mekkora óriási hajtóereje van:)Aki kétségbe vonja az állításomat annak számára ideteszek egy fényképes bizonyítékot az egyik nagyon kipróbált nagyon hatékony és megbízható modellről:)

ha-zipa-linka-a-gyas-barack-1-0-watermarked.jpg
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 596
8 213
113