@blogen
Remélem, ki tudod silabizálni a válaszomat, mert most nem tudom újraírni formázási hibáktól mentesen...
<blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="emel"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="emel"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="tomsinner">....de a VSZ idején sem sokon múlott, hogy Ceaucescu nem kezdett el rakétázni minket.
Most nincs erőm utánanézni (bocs...), de úgy rémlik, hogy erről a sztoriról kiderült azóta, hogy kamu volt.
</blockquote>
Hát nem tudom, hogy mi mennyire volt kamu (lehet, hogy konkrétan a szárazföldi rakétázás az igen), de akkoriban pl. Tökölre érkezett és állomásozott egy Iljusin A-50 szovjet AWACS-gép. A szomszédi kapcsolatoknak köszönhetően a PG-ben is terjedtek a hírek, hogy ez a gép nagyjából a keleti határ mentén járőrözött, és Románia felé figyelt. Akkoriban ugyanis már Moszkvában is attól tartottak, hogy Csau - mint a VSz-ből kilógó "lázadó" bízva a nyugati támogatásban - kirobbant egy háborút, na és vajon akkor ki ellen lett volna olyan bátor, hogy elkezdi a területszerzést?! Az északkeleti szomszédját akkor még Szovjetúniónak hívták, sose hallottam hogy a bolgárokkal lett volna problémája, viszont állandóan az erdélyi magyar kisebbség volt neki az ellenség, meg az őket esetleg támogató magyar hátország....</blockquote>
Tényleg nincs most energiám ennek utánamenni... De valami olyasmi rémlik, hogy a román titkosszolgálat 1989-90 után valamikor hozzáférhető doksijaiból kiderült, hogy ez csak egy alaptalan szóbeszéd volt és a románoknak nem is volt ehhez eszközük, vagy valami ilyesmi... Amúgy, szerinted Csau komolyan szembe mert volna menni a Szovjetunióval ennyire durván, amíg az létezett?
</blockquote>
Hogy Csau mit mert volna és mit nem, arra én akkor se mertem volna komolyabban jósolni, mindenesetre hadserege volt neki, komolyabb mint nekünk. Mint ahogy ugye anno azt se hitte el senki, hogy az előjelek ellenére Szaddam meg meri lépni Kuvait lerohanását.......Tudod, pont a legkeményebb diktátorok azok, akiknek a környezete ritkán meri belemondani a pacekjába a teljes igazat, és így könnyen előfordulhat, hogy az infóhiány miatt rosszul mérik fel saját fontosságukat és lehetőségeiket a "politikai világpiacon".</blockquote>
Hááát, a románok ugye majd' minden oldalról varsói-szövetséges országokkal voltak körülvéve... Szaddam kicsit azért más szituban volt. Szóval, innentől kezdve az izmozás csúnya véget ért volna a románok számára... Amúgy állítólag Csau halálában is része volt az akkor még szovjet titkosszolgálatnak, vagyis a KGB-nek. De ez valószínűleg soha nem fog kiderülni...
</blockquote>
Ezért mondtam, hogy rosszul mérte fel a helyzetet. Csak azt nem tudhatta senki, hogy MENNYIRE ROSSZUL méri be a lehetőségeit és ennek alapján mit fog tenni. Ezért is lett eltakarítva....</blockquote>
Inkább passzolok ebben a témában.
De azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy Csau is egy seggfej (vagyis egy erősen és maga által is korlátolt ember) volt.
Magyar katona hâny percig lötte volna a népet? Az elsö vonal 5 percig.. A többi szaladt volna haza, vagy átáll... Kísért a múlt.
Én mondjuk ezt soha nem akarom megtudni...