Szerbusztok!
Örülök, hogy olvastátok az írásomat. Nos a teljes olvasói számhoz elenyésző gyakorlatilag 1% alatt van a negatív hozzászólások száma, - nem csak a HTKA - n hanem máshol is tehát összesenben, ebből még Orbánéknak is nehéz lenne 2/3-ot csinálni a parlamentben.
A 60mm spain aknavetőt javítottam.. A 0-t nem nyomtam le eléggé.
A többit nem..
A LeoA7 egy "butított A7 változat lesz a németekéhez képest. Nem elsősorban a nemzeti sajátosságok miatt. A max kommunikációs eszközöket jelentene. Azt, hogy honnan tudom, nem szükséges és nem fogom leírnom. Az Aero L-39NG olcsóságát mint célgépet egy isten lábához közeli ember találta ki és mondta nekem lelkesen. A célgépünk kapatult felhasználását viszont szakfőtiszt, akárcsak, azt, hogy bizony megfelel annak amit repülőgépekkel oldanak meg a győrieknek, csak olcsóbb..
A Gidrán sem rosszabb MRAP, mint a többi, csak nem Európába, hanem a közel-keletre valók. Ja egyszerűen nehéz vezetni mert borulékny mint minden hasonló az osztályából. Nem ide való, (illetve az alföldön kvázi talán.. ) A Yörük sokkal európaibb fegyver.
A PSZH-k, IFV-k, egyebek páncélvédettségére: a BMP-1 óta (amely az első IFV volt, az árak a méretek nagyobbak lettek (ergó nagyobb célpontok is egyben), a védettségük a csilliárdos árukhoz képest kevéssé lett erősebb. Ami viszi a pénzt az elektronika, amelyből egyik rész inkább a hálózatos hadviselés része, illetve a felderítési képességeket javítja, de jelentős tételek az aktív védelmi berendezések, amik nagy részét valódi harcmezőn nem próbáltak ki, sőt még komolyabb gyakorlatokon sem (ki a fene lőne szét prototípusokat amelyeknek viszonylag kevés megrendelésük van - az auszzikon kívül
...
Amit most leírtam az konsznzusban van a Lynx programban is érintett főtiszttel folytatott majd 3/4 órás beszélgetésemmel. A Lynx és a KC390 két kiforratlan komplexum. Utóbbi valószínűleg a gyermekbetegségeit kinövi és jó beszerzés, a Lnyx egy nagy kérdőjel, nemcsak nekünk, hanem a Rheinmetallnak is, sőt az egész koncepció az, amit a többi hasonló méretű láncos kerekes IFV képvisel. Az előző mánia a Stryker és hasonlók zsákutca volt.
A Leo2A4 védettsége kritikán aluli volt, és egy elavult német páncélos (ami tény, hogy tűzvezetése miatt fölényben van akármelyik ország tankjaival szemben (kivéve Ausztria) itt geopolitikailag.
Attól még elavult. Nem fogjuk modernizálni. Ez tavaly karácsnyokor mondta nekem a beszerzésért felelős.. valaki... Sőt az A7HU se véglegese megoldás lesz... Mert ha kijön a Leo 3, vagy Euroleo akkor bizony arra terveznek és nem a 2A7-re.
Hozzáteszem a Leo2A7-hez egyetlen pőrekocsink sincs. Sőt kilóg az űrszelvényből. Sőt jó néhány alagutba sem fér el nálunk.
Sőt majd 120 tonna a trélerrel a legtöbb híd sem bírja ki. Tatáról is nehéz lesz szállítani. A németek autópálya méretezése tömegteherbírásra erre tervezett, nálunk nem, a hidak sem. Óriási problémák vannak. Ezt megint nem a kisújjamból szoptam.. Felelős tisztekkel beszélgettünk.
A lövészfegyvereke. Nos ezekhez kevéssé értek. Van az átkosból kiváló lövész jelvényem katonakoromból.
. A 100ezres darabszámot egy kolléga mondta és a Gestamenes protókat mutogató egyik ember (nem írok semmit amiról rá lehet ismerni akárkire is) bologatott a darabszámon. 200 ezer még keményebb..
Egyébként a szittya zászlóalj borzalmas név. Érdekes, hogy a katonai elnevezésekben ilyen "pogány neveket adnak" az egyébként ilyen-olyan kereszténynek nevezett pártok . Miért nem lehet valami hősről elvezni a hadrendet. Beszéltem egy páncélos tiszttel. Pld. a légierőnél van legalább Puma, leg dongó stb. század. A harkocsizóknál miért nem lehetett Tarczai Ervinről, elnevezni a zlj, vagy századot, a rohamlövegeknél ott volt pld. Billnitzer Ernő stb. .. Azt mondta voltak kezdeményezések de ezen a kurultáj, szíttya, kipcsak baromságokat kitaláló rétegen nem tudtak áttörtni. de ez csak mellékzönge.
Hozzáteszem, hogy hazánk az külpolitikája miatt (hintapolitikának hívja a történelem) nem kaphatja meg a nyugati legmodernebb fegyverrendszereket, mert túl nagy az orosz, kínai befolyás és kémhálózat hazánkban. És szerveink nem igazán tehetnek ellene semmit politikai nyomás miatt. Egyébként pld. az F-35 már szinte az összes kelet európai országban turnézott. Felettünk meg átrepültek.. Nem véletlenül.. Ahogy elmaradt az egyébként elég régi B1-esek gyakorlata is Pápán.. Ha ne soroljam..
Nos köszönöm az olvasói reagálásokat. Ja még annyi, hogy nem kell nyalnom, sehova hogy bejussak katonai eseményekre se magyarországon se nagyon külföldön. Aki olvassa a blogot az látja. Ha a szocik, vagy jobbik vagy a kétfarkú párt lenne hatalmon akkor sem dicsérnék, vagy szidnák. Próbálok objektív lenni.
A konkluzió, hogy a rendszerváltás óta ez a kormány probálja a hadsereget kicsit rendbetenni, pénz és technika van rá, áldoznak. A szakmai szempontok helyett néha-néha a politikai célok fontosabbak, sajnos a főtiszti rétege a honvédségnek még azok a hadnagyokból áll akik egyrészt a hidegháborúban végeztek (ok néhányan elvégeztek amerikában, angliában stb. 1-2 kurzust valamely akadémián). Azonban általánosságban még a harcikocsiroham gépesített lövészekkel, elég nekünk a helikopteren gépágyú, minek kell néhány évre páncéltörő rakétát venni a fogószárnyasra, a Gripen majd a Mauserrel lövi a földi célokat stb. van többségben. Idő kell amíg a fiatalabb nemzedék tanult katonái váltják Őket.
A legtöbb főtiszt a Haditechnika cikkéből olvasott először ki is az a Vass Huba..
De az út mégis előre vezet.
Nos joccakát olvasók