Porkoláb Imre a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán felderítőtiszt szakon diplomázott. 1994-ben elvégezte a 270 éves múlttal rendelkező Sandhursti Királyi Katonai Akadémiát (Royal Military Academy Sandhurst), és közel 50 nemzet képviselői közül elnyerte a legjobb hallgatónak kijáró, a királynő által adományozott tiszti pálcát (Cane of Honor). Hazatérve felderítőtisztként szolgált, tagja volt a hazánk NATO-tagságát előkészítő NATO Euroatlanti Integrációs Munkacsoportnak, majd a Honvédelmi Minisztérium integrációs ügyekért felelős védelempolitikai helyettes államtitkár titkáraként, később a Magyar Honvédség vezérkari főnökének adjutánsaként folytatta munkáját.
1999-ben diplomát szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán, majd summa cum laude minősítéssel elvégezte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai vezető kiegészítő szakát. 2003-ban hadszíntéri szolgálaton részt vett az Iraki Szabadság műveletben. 2004-től a Magyar Honvédség különleges műveleti képességének megalakításában tevékenykedett. Magyarországról elsőként diplomát szerzett a gerilla-hadviselés és terrorizmus elleni harc szakirányon az Egyesült Államok Haditengerészeti Posztgraduális Iskolájában.
2007-től az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon szolgált a különleges műveleti részleg vezetőjeként. 2009-ben Afganisztánban a NATO különleges műveleti parancsnokságon szerzett további műveleti tapasztalatokat, majd hazatérve az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnokává nevezték ki. 2010-ben doktori fokozatot szerzett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, 2015-ben pedig a Harvard Egyetem felsővezetői tanfolyamát (nemzetközi biztonságpolitika szakon) végezte el.
2011 júliusától az egyesült államokbeli NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságon teljesített szolgálatot a Magyar Honvédség Nemzeti Összekötő Képviselet vezetőjeként. 2015. július óta a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) képviselőjeként a Pentagonban dolgozik, ahol az amerikai egyesített vezérkarral, a védelmi minisztériummal, illetve a Washingtonba települt kiemelt kutatóintézetekkel tartja a kapcsolatot.