Inkább egy rakétás osztályt tudok elképzelni második tüzérosztálynak, ami esetleg "öngyilkos drón" / loitering ammo képességgel is bír, meg van SRBM is benne.
Több helyen olvastam, hogy a PZH automtaizáltsága miatt levesebb járművel is nagyobb tűzerőt képviselnek mint pl. egy M109 vagy Gvoznyika osztály tudott. (Adott idő egység alatt célba juttatott gránátok illetve pontosságterén)
Nekem mániám SMArt 155 ami gazdaságosabb nagy hatótávolságú páncéltörő lenne, mint a Spike NLOS. Utóbbi nyilván sokoldalúbb, de harckocsik harc járművek ellen inkább az okos 155-ös.
A SMArt 155 javított változatának gyártását 2023-ban újra kezdik az RM, mert ellőtték/lejártak a meglévő készeletek - talán pont várpalotán fogják gyártan...
A litván NASAMS beszerzés adatai alapján egy elég nagy rendszer vásároltunk mi is:
Litvánia 2020 októberében kapta meg két NASAMS-3 ütegét, ütegenként 4 indítóberendezéssel, 2 Raytheon MPQ-64F1 Sentinel radarral valamint ismeretlen számú FDC központtal. Az üzlet értéke 110millió Euró volt. Ez alapján feltételezhető, hogy magyar beszerzés 410 millió euróért:
6-8 üteg méretű lehet. Ez
legalább 24 indtót, 10-12 radar berendezést és 6-8 FDC központot jelenthet. Egy tűzközpont (FDC) 12 indítót képes kezelni maximum. A norvégoknál azt hiszem 5 indító jut egy FDC-re: náluk ennyi az egy "üteg". A mi rendszerünk 24 és 48 indító között lehet valahol, mivel a hagyományos "tüzérmatek" szerint a 6 tűzeszköz/üteg a "szokás".
Az egyes elemek 20+ km-re telepíthetőek és ekkora hatótávolságot sima AMRAAM is tud - az AMRAAM-ER meg akár 50km-et is. (ESSEM motorjára épül aminek a hivatalos hatótávolsága 27+ tengeri mérföld)
Szóval az ország elég jelentős része lefedhető NASAMS-szel - legalábbis, ami fontosabb bázisokat, ipari központokat és városokat illeti. Még egy közepes SAM-osztályt feleslegesnek tartok és szerintem nem is lesz.
Ha lesz második üteg, akkor az egy rakétavédelmi célú nagyhatótátvolságű rendszer lesz. Erre utalt már Maróth hogy ez képesség "még hiányzik". Ezen a téren izraeli (pl. Arrow) és európai rendszer (Aster30) jöhetne szóba - mind kettő elég drága, szóval ez inkább az évtized második felében lehetséges - szerintem. Addigra talán új, jobb ABM rendszerek is megjelennek.
Egy MANTIS jellegű bázis védő gépágyús-rakétás (C-RAM) rendszer fontosabb is lenne. Pl. a fontosabb bázisokat illetve radar állomásokat ezzel védeném. A széttelepítésen és hálózatos hadviselésen kívül az radarok aktív védelme a kulcsa a hatékony légvédelemnek.
Minden radar bemérhető, de ha az 400+km hatótávolságú ELTA radarok köré rakunk egy 5 gépágyús üteget 1-2 konténer Skyknigthtal vagy Iron Dommal, akkor igen csak problémás lesz kiiktatni a légvédelmünket.
15-20 ilyen pontvédelmi üteg kellene - minden fontosabb bázis és radar állomás kapna egy ilyet.
Szerintem a régiónkban kb. senki nem lenne képes áttörtni egy ilyen légvédelmen - pláne nem 1-2 tucat gépes légierőkkel amik a szomszédainknál vannak.
A szittya hadosztálynak a neve nem tetszik - legalábbis nekem. Maga szervezeti kialakítása, bevetési módja lehet jó - ehhez nem értek. Engem inkább a technikai oldal érdekel...