A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 074
33 186
113
Inkább 30-as lesz abból!
A Skranger 35-nek nincs saját célkereső radarja, sem rakétaindító képessége jelenleg.
A Skranger 30-nak mindez megvan, illetve lőszere is megegyezik a Lynx IFV időzített lőszerével, ami logisztikai előnyt jelent.

Persze bármi lehet, mert mindkét rendszer még csak fejlesztési fázisban van: akár összelegózhatják a Skyranger 30 szenzorjait egy 35-ös gépágyúval is akár...
Hát,nekem már a Hiúzon is csalodás a 30as.35/50 milisben reménykedtem.

• Tetszik
Reactions: ravenlord

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 433
41 603
113
Hát,nekem már a Hiúzon is csalodás a 30as.35/50 milisben reménykedtem.
Valóban jobb lenne a 35-ös, de a németekhez igazodunk valamiért. Illetve Wotan35-ről sincs túl sok hír - mintha elakadt volna az a fejlesztés érdeklődés hiányában. Szóval nincs igazán alternatívája a Mk30-asnak...
(Van a CV90-esekben használt Bushmaster széria, de az nem német, és nem ABM képes - szóval kilőve.)

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 074
33 186
113
Valóban jobb lenne a 35-ös, de a németekhez igazodunk valamiért. Illetve Wotan35-ről sincs túl sok hír - mintha elakadt volna az a fejlesztés érdeklődés hiányában. Szóval nincs igazán alternatívája a Mk30-asnak...
(Van a CV90-esekben használt Bushmaster széria, de az nem német, és nem ABM képes - szóval kilőve.)
Az amcsik is fejlesztenek egy 35/50 milis fegyvert,lehetett volna integrálni azt is.
A 30milis már most is éppenhogy csak jó.Modern GyHJ-nél ma már szinte alapkövetelmény a fő iránybol való 30milis elleni védelem-elégtelen lesz a közeljövőben a 30as főfegyver.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 433
41 603
113
Az amcsik is fejlesztenek egy 35/50 milis fegyvert,lehetett volna integrálni azt is.
A 30milis már most is éppenhogy csak jó.Modern GyHJ-nél ma már szinte alapkövetelmény a fő iránybol való 30milis elleni védelem-elégtelen lesz a közeljövőben a 30as főfegyver.
Az 50mm még nincs kész, a 35-ös Bushmaster meg nem német. Ha Honvédség ragaszkodik a 35-öshöz, akkor biztos belehúztak volna jobban Wotan35 fejlesztésébe, de úgy tűnik nincs rá akkora igény...

Egyébként a 30x173-as lőszer az egyik legerősebb 30-as lőszer a világon. A BTR-80A 30x165-öst használ, az Apache 30x113mm-est...

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 074
33 186
113
Az 50mm még nincs kész, a 35-ös Bushmaster meg nem német. Ha Honvédség ragaszkodik a 35-öshöz, akkor biztos belehúztak volna jobban Wotan35 fejlesztésébe, de úgy tűnik nincs rá akkora igény...
Miért,a pk M2 ngp-ja német?Kereskedelmi termék,azt adják amit rendelnek.Ha valaki 2A42 gá-val kéri,akkor azzal fogják szállitani.

• Tetszik
Reactions: Pogány

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 433
41 603
113
Miért,a pk M2 ngp-ja német?Kereskedelmi termék,azt adják amit rendelnek.Ha valaki 2A42 gá-val kéri,akkor azzal fogják szállitani.
Az eléggé hülyeség lenne, mert a Lynx egyik legfontosabb képessége az ABM tüzelése.
Ezt 2A42 nem tudja, de a Bushmasterek sem! Programozható lőszere még a 40mm-es Boforsnak van CV90-eseken...

ABM képes gépágyú nem sok van...egyelőre.

Itt a világ gépágyú kínálata lőszer szerint...

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 005
80 718
113
Valaki megírná, mik lettek innen kiszedve, illetve hova kerültek? 5850-ről kezdtem olvasni, ami egyszer csak lett 5833 most meg valahogy 5817-nél járunk. Értem, hogy Magyarország előre megy, nem hátra, de itt valami nem arra halad.
A topik végéről csak a [HUN]Mali misszió topikba és a [HUN]Gripen topikba tettem át néhány hozzászólást, ott megtalálod őket...
2020-as hozzászólásokat helyeztem még át az adott típus topikjába, hogy egy helyen legyen az információ. Ez okozta a nagy oldalszám ugrást.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 074
33 186
113
Az eléggé hülyeség lenne, mert a Lynx egyik legfontosabb képessége az ABM tüzelése.
Ezt 2A42 nem tudja, de a Bushmasterek sem! Programozható lőszere még a 40mm-es Boforsnak van CV90-eseken...

ABM képes gépágyú nem sok van...egyelőre.

Itt a világ gépágyú kínálata lőszer szerint...
Az Oerrlikon GDF 35milis AHEAD volt az első ABM lövedékes gá......És ez a képesség lényegében bármelyik gá-ra integrálható.És az amcsi tervezet is tartalmazza mindkét kaliberre.A jövöbemutató szerintem a 35/50 milis váltókaliberes ABM képes főfegyver lenne.Aztmeg letojom,hogy német e vagy amerikai.Összehasonlitó probán amelyik jobban teljesit,az legyen.
És a 40TC is ABM képes,csak még az is kiforratlan-pedig nagyon igéretes elgondolás,csak kinlódnak a valóra váltásával.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 433
41 603
113
Az Oerrlikon GDF 35milis AHEAD volt az első ABM lövedékes gá......És ez a képesség lényegében bármelyik gá-ra integrálható.
Ha kifizetik, akkor bármit lehet integrálni bármire, de MH nem fizeti ki.
A leggazdaságosabb megoldás az ami kész van illetve MH a BW-hez szeret igazodni, náluk meg 30x173 van...
Szerintem a 35mm nálunk kimarad és majd 50-esre váltunk 10-15 év múlva - remélhetőleg torony csere nélkül megoldható majd.

És az amcsi tervezet is tartalmazza mindkét kaliberre.A jövöbemutató szerintem a 35/50 milis váltókaliberes ABM képes főfegyver lenne.Aztmeg letojom,hogy német e vagy amerikai.
A Rhenmetall és a MH nem tojja le. :p
Mindkettő üzletileg érdekelt a saját termékben. RM-mel bútoroztunk össze, amiből csak lehet RM terméket veszünk az itt gyártásért cserébe.

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
613
3 038
93
Feltünő, hogy az amcsiknak ki van nyalva a hátsójuk, mert az RM ajánlat egy ún. Lance 5030 rc toronnyal, és akár harctéri körülmények között cserélhető 30’ vagy 50’ kaliberű bushmaster gá-val lenne szerelve! Nálunk miért nem jöhet szóba ez a távirányítású torony?

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 433
41 603
113
Feltünő, hogy az amcsiknak ki van nyalva a hátsójuk, mert az RM ajánlat egy ún. Lance 5030 rc toronnyal, és akár harctéri körülmények között cserélhető 30’ vagy 50’ kaliberű bushmaster gá-val lenne szerelve! Nálunk miért nem jöhet szóba ez a távirányítású torony?
Ha jól tudom MH kifejezetten emberes tornyot kért...
+ az amerikai megrendelés egy csöppet nagyobb volumenű: RM szószerint szinte bármire hajlandó érte!
Nulláról áttervezik a Lynxet ha ezen múlik az üzlet.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 387
8 959
113
Inkább 30-as lesz abból!
A Skranger 35-nek nincs saját célkereső radarja, sem rakétaindító képessége jelenleg.
A Skranger 30-nak mindez megvan, illetve lőszere is megegyezik a Lynx IFV időzített lőszerével, ami logisztikai előnyt jelent.

Persze bármi lehet, mert mindkét rendszer még csak fejlesztési fázisban van: akár összelegózhatják a Skyranger 30 szenzorjait egy 35-ös gépágyúval is akár...

A Mantis -ra gondolt a költő szerintem. Az meg lesz elméletileg ...

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 016
129 761
113
Nem azzal kértük.

Amúgy az amcsi rendelés 6000 tervezett darabjáért még AI - al működő kertitörpét is kifejleszt hozzá az RM ha kérik.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 290
113
Na miről maradtam le az elmult héten ? Iris T. Nem új. Román f16 mire bevethetőek lessznek minekunk lesz még grif és 5gen láthatáron . Nem ügy. Ukrán pattogas egy leharcolt dd vel fenyegetés . Nem oszt szoroz.

Mi lenne az ami olcso és hamar rendszerbe állhat jó időzítéssel lezavarhato ? A4 D griff .az hogy az a4 ék 1helyrol jöjjenek fontos e?szerintem nem hisz úgyis mdernizalva lessznek.ugyan ez igaz D re is. Hogy kell e azonnal? Szerintem még ráér.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 433
41 603
113
Amúgy visszakanyarodva kicsit a "mit kaphatnánk/vehetnénk az amerikaiaktól" témához:
egyetlen cuccuk, ami relatíve olcsó, korszerű és még kéne is, az a Stinger. A MANPAD képesség úgy is hiányzik.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 290
113
Amúgy visszakanyarodva kicsit a "mit kaphatnánk/vehetnénk az amerikaiaktól" témához:
egyetlen cuccuk, ami relatíve olcsó, korszerű és még kéne is, az a Stinger. A MANPAD képesség úgy is hiányzik.
Ami uavk ellen nem jó vagy túl drága az elavult. Aaa lessz. 50-60 indító elférne de az nem tétel.

Mi az ami amibol szükséges lenne nekünk (aza pár manpads elférne) de ami inkább ha koveteloznek? Igazából Mind1 csak olcsó legyen és haditengerészeti. Tengerészgyalogos okon keresztül menjen lehet letakat is. Azokat aoroval meg lehet venni de a lobbi erejük jelentős