Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Szemből oldalról kevlárral vagy valami könnyű páncélzattal fel kellene azért páncélozni 7,62x39-es ellen legalább, de inkább 762x54 ellen. Nem tudom ettől mennyivel lenne nehezebb, de jelenlegi formájában ez a Caracal még az eső ellen sem véd.vágom hogy a G merga örök és elnyűhetetlen de a kérdés hogy a bukokeret és az a pár fegyverállvány menyibe is kerül valójában.
egy páncélozott pickup fegyver állványal 50 millióból kijön. kistételbe is...
és akkor ez nem csak a különlegeseknek megfelelő hanem a teljes sereg tudná használni így a rejtettség kérdése se merülne fel.
a különlegesek gyors rejtett terepen történő mozgatását én inkább qvadokkal képzelném el.
ahhoz meg amihez ilyen nagyon speci képesség kell oda szerintem megfelel a jelenlegi konceptció.
az a baj hogy a g merga induló ára 50 milla most ez a csupaszított változat minimum 80 de inkább 100 az 2 páncélozott pick up (nagytétel esetén ez 3 ra is kijöhet. ami keretösszeg g merga esetében még mindig kistételnek minősülne.) főleg ha különböző képességű pickup ok lennének beszerezve.
a páncélozott pick up mindenféleképpen jobb ár értékarány. ha nemkérünk bele gengszter kittet bőrüllést és tikkfabetétet 30 millából híradókészülékestűl fegyverállványostúl mindenestűl kijön bizonyos variánsok már 20-25 millától is elérhetőek (szerintem nem kell mindenre fegyverállvány pl.) sok esetben a szimpla kabin is elegendő stb...Szemből oldalról kevlárral vagy valami könnyű páncélzattal fel kellene azért páncélozni 7,62x39-es ellen legalább, de inkább 762x54 ellen. Nem tudom ettől mennyivel lenne nehezebb, de jelenlegi formájában ez a Caracal még az eső ellen sem véd.
Bobót pár napja megutaztatták ezzel cuccal: Papperger, a fegyvernepperek Münchhausen bárója biztos ez is ránk akarja sózni.
Gondolom itt a légiszállíthatóság a lényeg ebben a járgányban. Jelenleg 4900 kg ez a jármű - helikopteres szállítása tehát nálunk már kizárt: külső függesztéssel tud 225-ösünk 4750 kg-ot - papíron legalábbis. Lehet hogy ezt is csak egy etióp pilotával és milliliterre kiszámolt üzemanyaggal a félbelsőt kiszerelve...
Marad a KC-390-es mint lehetőség, amivel már nehezebb mozgatni: leszálló pálya kell vagy föld közeli kidobás, ami necces műfaj, mert nem mindig éli túl a kidobott felszerelés.
kb. 4 méter hosszú ez a Caracal (pontos infó nincs, de G-merci kb ennyi) vagyis elvileg 3 Caracal biztos befér a tehertérbe katonákkal együtt, de talán 4 is ha rámpára is pakolnak. (A tehertér hosszúsága 18,54 m, hátsó rámpa nélkül 12,68 m, szélessége 3,45 m, magassága pedig 3,2 m. Max. hasznos teher 23-26 tonna)
Ezzel szemben az erősen védett (level 2) és több ember (9 főt) szállítani képes NMS-ből viszint garantáltan befér kettő a KC-390-esbe, de még Gidránból is befér egy akár. Szóval összességében nem ériné meg nekünk ez a Caracal: nem lenne "légi mobilabb" mint a NMS és gyengébb a védelme is. Ennél még egy picit átalakított civil Pick-up is jobb ár-érték arányú megoldás.
Remélem nem sózta rá Pappi Bobóra ezt a cuccot!
az a baj hogy a 60 ac cal sehol sincs de a legnagyobb gond hogy 52 cal se ... az 52 es is évek a 60 as meg pláne.Hát biztos nem a Lynxet ment ki megnézni...! 51 + HX3 L60...
De logikus is mert: lynxet nézegethet itthon is, siettetni a gyártást lehet emailben telefonon videókonferencián stb.Hát biztos nem a Lynxet ment ki megnézni...! 51 + HX3 L60...
Ezek közül egyik sincs kész, alig többek ötletnél, prototípusnál. '26-'27 előtt ezekből nem lesz használható rendszer szóval erről nem nagyon van mit egyeztetni.Hát biztos nem a Lynxet ment ki megnézni...! 51 + HX3 L60...
Áhhh, Hiluxra óccsóbb lenne.....
8*8A 250 db irreális szám szerintem modern harckocsiból Magyarországnak: max 100 körüli mennyiségre tippelnék 10 éves távlatban. Pl. 88 A7-es meg 12 kiképző A4-es. Ennek lenne realitása.
Az IFV-k száma is több lesz várhatóan: a 8x8-asból még azért lesz egy min. 200 körüli mennyiség szerintem...már ha nem rokkanunk bele minden évben a gázszámla kifizetésébe.
A tüzérséget kellen megtolni, de nagyon! 100 körüli 155 mm-es cső kellene minimum.
24 PZH
48-72 ATMOS
24 HX3 L/60
18-24 PULS
csak az is passzív állapotban van...Gondolom a passzív radar project is stagnál!
Akkor jól halad a dologcsak az is passzív állapotban van...
Furcsa nekem, hogy egy aknavetőhöz minden lövésnél tüzet kell vezényelni.