miért?
Biztos nem olcsó, mert RM, de műszakilag lehet jó. Kb. Skylark és a TB2/TB3 közötti kategória. Elég kicsi ahhoz hogy ne legyen könnyen észlelhető. Felderíthetne majd rakétatüzérségnek is: földi adatkapcsolattal 150 km a hatótávja, műholddal meg még több.
Tud lézerbombát dobni: 10 kg tömegű irányított siklóbombákat fejleszt az RM
RDB10 néven, amely hatótávolsága a kioldási magasság függvényében 5-10 km. Komolyabb kumulatív harcirész beleférhet, repeszromboló haricrészből is biztos belefér egy 5-6 kilogrammos - ez kb. 70 mm nem Hydra irányított rakéta harcirészének felel meg. Két ilyen bombát tud hordozni.
Eddig a németek (BW) rendelték meg: 13 teljes rendszert rendeltek, rendszerenként 5 drónnal. (65 drón összesen) A megrendelés értéke összesen 290 millió EUR. Egy drón kb. 4,4 millió Euróra jön ki, de inkább rendszerben érdemes számolni.
20 millió EUR egy rendszer 5 drónnal.
5 ilyen rendszert el tudnák magunknak képzelni 20 drónnal - felderíti és bombázza az ellensége harcjárműveket, logisztikát, tüzérséget, légvédelmet. Öt ilyen rendszer 100 millió EUR vagyis 40 mrd forint lenne - szerintem ez nem olyan sok.
Amúgy is kellene valami a Skylark meg a nagyon HERMES/HERON kategóriás elsősorban felderítő drónok közé.
Mivel nagy az RM szerelem, így szerintem látjuk mi még ezt a drónt magyar színekben.
Elég ha Pappi kimondja a varázsszót: "Gyárthatjátok..."
Mondjuk gyártani hülyeség (max a bombákat hozzá), de maga cucc nem rossz szerintem és lenne haszna nálunk.