A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kishuszár

Well-Known Member
2019. június 19.
118
287
63
Lényeg hogy egyesek úgy módosítsák maguknak a dolgokat hogy belepasszoljon a tényektől elrugaszkodott alternatív elképzelt valóságukba. Bobo egy használhatatlan idióta, a hadifejlesztés lejtmenetben és a választás miatt abban is lesz a többit meg megint sikerül majd lenyulni mint Bobo és a varázslatos repülőbeszerzésben történt. Mutatóban legalább lesz 3 huszár aki megvédelmez a népnemzeti szablyával.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 883
134 534
113
Nem azért hogy mindig bxziskodjsak, de most jön időben, 22-ben jött korábban, csak bexartak MZP-től.(20-ban adtak először, csak még nem a teljes formában)
Ez mondjuk jogos.
(egyébként egye fene adják választásonként nekem nem fáj és örölük, hogy kapunk)
Ettől függetlenül költségvetésileg idénre volt tervezve és úgy lett 26-ra tolva.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 276
10 897
113
Vasútállomások közös katonai-polgári felhasználáshoz kacsolódó tervezés-előkészítés MÁV közbeszerzés. 2026 elejére csak a tervekenk kell meglennie. (mondjuk ha engedélyezés is van, és még csak fut a közbeszerzés, frászt lesz addigra engedély). Meg azt sem értem miért nem egyesével írják ki. Mindenesetre ez itt tart, ha megy az ütemtervük szerint akkor sem lesz ebből építkezés 2026. vége elöttm de ez inkébb 2027-ben indulhat.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 966
12 828
113
Vasútállomások közös katonai-polgári felhasználáshoz kacsolódó tervezés-előkészítés MÁV közbeszerzés. 2026 elejére csak a tervekenk kell meglennie. (mondjuk ha engedélyezés is van, és még csak fut a közbeszerzés, frászt lesz addigra engedély). Meg azt sem értem miért nem egyesével írják ki. Mindenesetre ez itt tart, ha megy az ütemtervük szerint akkor sem lesz ebből építkezés 2026. vége elöttm de ez inkébb 2027-ben indulhat.

Ha Ausztria adott helyzetben átengedne NATO vonatokat, azzal oda is lenne a semlegessége.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 276
10 897
113
Ha Ausztria adott helyzetben átengedne NATO vonatokat, azzal oda is lenne a semlegessége.
????
Békében simán átengedik a vonatokat az osztrákok 2018 vgy 2019-ben láttam én is ott holland katonavonatot, talán kettőt is. (mondjuk főként teherautók és földmunkagépek voltak a szerelvényen)

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 794
84 402
113
Ha jól látom, akkor ez nem egy új dolog, hanem még mindig az a történet, ami legutóbb 2024. novemberében került elő. Ugyanezt linkelted már 2023. június 21-én is.

• Tetszik
Reactions: endre

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 276
10 897
113
Ha jól látom, akkor ez nem egy új dolog, hanem még mindig az a történet, ami legutóbb 2024. novemberében került elő. Ugyanezt linkelted már 2023. június 21-én is.
Akkor máj megpróbálom megnézni hol van az aktualis, most van folyamatban a kozbeszerzes, meg nem vonták vissza, lassan eljön az ajanlatadasi határidő.
Közben ha jól tudom, zajlik a tataiaknak egy új rakodó építésének közbeszerzések is. Az is lassan zárul.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 276
10 897
113
Ez az aktuális közbeszerzési kiírás a vasútállomások tervezésére:

Itt van hogy az EU jóváhagyta a tatai rakodó építését:

Baráti beszélgetésekből úgy tudom, hogy mindjárt véget ér a kivitelező kiválasztása a tatai rakodó kivitelezésére, de sajnos azt nem találtam a közbeszerzési kiírásokban. Persze simán lehett hogy a MÁV FKG-n keresztűl lesz megépítve, ők meg ne közbeszereznek.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 487
15 235
113
Pavel: Öt éven belül a GDP három százalékára növelhetjük a védelmi kiadásokat

3% akarnak alapbol kibulizni iden nem hiaba dobta be trump az 5% onnan nezve a 3% ig “le alkudni” maga az alom
Na valarhatjak a fejuket nalunk milyen mini miniszterumot es a koltsegveteset rakjak a hm ala hogy papiron meg legyen a 3% es cserebe ne keljen semmitse kolteni ra csak a minimum minimumat termeszetesen.
Kivancsi vagyok a csehek tukroznek ezzel vagy tenyleg ra forditjak a penzt.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 243
9 617
113
Ez az aktuális közbeszerzési kiírás a vasútállomások tervezésére:

Itt van hogy az EU jóváhagyta a tatai rakodó építését:

Baráti beszélgetésekből úgy tudom, hogy mindjárt véget ér a kivitelező kiválasztása a tatai rakodó kivitelezésére, de sajnos azt nem találtam a közbeszerzési kiírásokban. Persze simán lehett hogy a MÁV FKG-n keresztűl lesz megépítve, ők meg ne közbeszereznek.
Bizony a MÁV FKG és a Rail Tours az a két MÁV Csoport cég, amelyen keresztül fejik az állami támogatást a NER-től elsősorba azért mert nem tartoznak közbeszerzési törvény alá, mint kötelezően közbeszerző szervezetek. Önként sem léptek be (amit egyébként se tehetnének, mert a tulajdonos nem engedné :)... vagy inkább sírjak rajta :-(

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 919
44 973
113
3% akarnak alapbol kibulizni iden nem hiaba dobta be trump az 5% onnan nezve a 3% ig “le alkudni” maga az alom
Na valarhatjak a fejuket nalunk milyen mini miniszterumot es a koltsegveteset rakjak a hm ala hogy papiron meg legyen a 3% es cserebe ne keljen semmitse kolteni ra csak a minimum minimumat termeszetesen.
Kivancsi vagyok a csehek tukroznek ezzel vagy tenyleg ra forditjak a penzt.
Ezt trükközést mindig elmondod, csak nem hinném, hogy működik. Sem Trump-kormány sem a NATO-központ nem hülye, hogy ilyeneknek bedőljön. Pontosan tudják fillérre hogy mire költünk, mit vettünk és mit nem.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 883
134 534
113
Ezt trükközést mindig elmondod, csak nem hinném, hogy működik. Sem Trump-kormány sem a NATO-központ nem hülye, hogy ilyeneknek bedőljön. Pontosan tudják fillérre hogy mire költünk, mit vettünk és mit nem.
Ennyire azért nem pontosan. Az egész európai nato ott hazudja el a költést ahol tudja a lengyeleken kívül.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 919
44 973
113
Oké, de Trumppal új szelek fújnak. Pl. nem hiszem, hogy huszárkodást meg még ennyire sem odavaló témákat beszámítanának.
Meg amúgy a kézzel fogható dolgok számítanak gondolom: X képesség / dandár combat ready kell legyen határidőre. Nyilván bizonyos GDP % befektetés nélkül ezek nem hozhatóak. Ha minden igaz idén emelni fogják nem csak a %-ot a NATO-csúcson, ha nem hogy mit kell betegyünk a közösbe. Egy sima nehéz dandárnál többet kell felajánlani majd valószínűleg egy hozzánk hasonló méretű országnak - pl. egy kerekes közepes dandárt meg nagyobb hatótávú légvédelmet is produkálni kell. (Csak tipp..)

Ennek örülnék is mert magától úgy tűnik itt egy kormány sem csinál többet a NATO-minimumnál.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 707
3 647
113
Tényleg nem százas a csávó, de sajnos k. nagy hatalma/befolyása van.
Néró is őrült volt, de mégis csak ő volt a császár - lett is baj belőle.

Amúgy ez az "adom az örültet" létező tárgyalási technika: Nixon is játszotta ez Észak-Vietnámmal. Rendszeresen kiszivárogtatta, hogy ő bizony akár atomot is dob Vietnámra ha nem haladnak jól a béketárgyalások vagy a nem teszik ezt meg azt.
Trump is ezt tolja csak jobban felpörgetve.
Nem fogja megszállni Grönlandot max kialkuszik néhány bázist meg bányászati, kereskedelmi jogokat. Ez olcsóbb is lenne meg balhéval sem járna mint a sziget megvétele, megszállása.
Kurva hihetően játssza az őrültet.
Én már picit jobban fosok, mint a választás előtt (az első turnusat is túléltük alapon álltam hozzá).
Meg amúgy a kézzel fogható dolgok számítanak gondolom: X képesség / dandár combat ready kell legyen határidőre. Nyilván bizonyos GDP % befektetés nélkül ezek nem hozhatóak. Ha minden igaz idén emelni fogják nem csak a %-ot a NATO-csúcson, ha nem hogy mit kell betegyünk a közösbe. Egy sima nehéz dandárnál többet kell felajánlani majd valószínűleg egy hozzánk hasonló méretű országnak - pl. egy kerekes közepes dandárt meg nagyobb hatótávú légvédelmet is produkálni kell. (Csak tipp..)

Ennek örülnék is mert magától úgy tűnik itt egy kormány sem csinál többet a NATO-minimumnál.
Tippre ez lesz. Kézzelfogható dolog is a GDP mellé.
Légtérvédelm, légierő (a +4geppel is kevés), legalább plusz egy dandár, minimum közepes, de akár nehéz is.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 052
99 577
113
Trump lexarja a 2-3 %-ot betartjuk vagy nem. A magyar hozzájárulás A NATO összerőhöz jelképes. A lényeg papíron tartsuk be és vegyünk az USA-tól vmit látványosan.
Ezt tudja a Dakota Törzsfőnök is. Ez lesz. Jah és a lényeg gyorsan, látványosan.
Tudom nincs pénz, de az majd 2026-27-28 problémája, nem a máé. Az aláírás ingyen van.