A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 268
14 435
113
Bobó érzi, hogy melegszik lába alatt a talaj...
Ezzel nyer néhány hónapot, de ő sem "szakértőbb", mint Klacsmann volt.
Tudja hogy inog a széke.
Nem mindig o tehet azert mindenrol, ha az utolso pillanatban azt mondjak nem nem irhatod ala targyaljuk ujra ennyi penzt mi nem akarunk adni erre arra ose tud sokat tenni.
Na az évben egyszer bevedtem iden már nem fogom az tuti.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 097
15 331
113
Tudja hogy inog a széke.
Nem mindig o tehet azert mindenrol, ha az utolso pillanatban azt mondjak nem nem irhatod ala targyaljuk ujra ennyi penzt mi nem akarunk adni erre arra ose tud sokat tenni.
Na az évben egyszer bevedtem iden már nem fogom az tuti.
Ilyen nagy ember vagy te, hogy be tudtad védeni?

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 883
47 320
113
Ezt nem tudom mind elolvasni.
Mit akartál mondani ezzel? El fogom hinni és nem kötök bele
:)
Áthozva a helyére:
Én meg nem tudom összefoglalni röviden, így az eredeti helyén linkeltem be a dolgot.
Szerintem. Külsősként:
Alapvetően elég szerteágazó juttatási és támogatási rendszer van jelenleg a Honvédség mögött.
Azt látom, hogy nagyon ledobta az agyad az égszíjat az ingyenes kaja hiánya.
Én csak arra tudok hagyatkozni, amit a bentiek eddig ezzel kapcsolatban leírtak.
Alapvetően továbbra is ingyenesen adnak kaját szolgálatteljesítés közben, gyakorlatok kitelepülések, és egyéb "ottalvós partikon".
A kantinokban a kaja röhejes fix egységárakon van adva (nemrég néztem meg, de valami 1500Ft). És emellé kapnak valami 12.000Ft-ot Szép kártyára. Ez nyilván nem fedezi a kaja költségeket egy hónapra, de szerintem emögött az lehet, hogy egyszerűen a helyőrségekben nem képesek homogén, egészséges és jó kaját nyújtani országszerte. (pl. az elmondások alapján: Tata jó, Szolnok borzalom) Így akinek a kötelezően felajánlott kaja nem jön be, annak nem kötelező azt megennie, hogy pénzénél legyen. A Szép kártyára tolt pénzzel - szerintem - ezt lehet kompenzálni. Nyilván, ha ezt az összeget felemelnék 40-50-60 ezerre, akkor már senkinek egy szava sem lehetne. Hiszen aki kantinba akarna enni, annak gyakorlatilag ingyen jönne ki a kaja. Aki meg a Gundelban akar étkezni, annak van költségtérítés.
Hogy más országokban milyen csomag jár azt csak fenntartásokkal érdemes összehasonlítani. Hiszen itthon ingyenes az orvosi ellátás. Ingyenes a taníttatás az első diplomáig. A hazai toborzóknak ez egy igen komoly hátrányuk is. Pl. az USA-ban az egyik legkomolyabb bevonzó tényező, a egészségbiztosítás, meg a fizetett tandíj.

• Tetszik
Reactions: Lator and Tumpek

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 710
12 139
113
Áthozva a helyére:
Én meg nem tudom összefoglalni röviden, így az eredeti helyén linkeltem be a dolgot.
Szerintem. Külsősként:
Alapvetően elég szerteágazó juttatási és támogatási rendszer van jelenleg a Honvédség mögött.
Én csak arra tudok hagyatkozni, amit a bentiek eddig ezzel kapcsolatban leírtak.
Alapvetően továbbra is ingyenesen adnak kaját szolgálatteljesítés közben, gyakorlatok kitelepülések, és egyéb "ottalvós partikon".
A kantinokban a kaja röhejes fix egységárakon van adva (nemrég néztem meg, de valami 1500Ft). És emellé kapnak valami 12.000Ft-ot Szép kártyára. Ez nyilván nem fedezi a kaja költségeket egy hónapra, de szerintem emögött az lehet, hogy egyszerűen a helyőrségekben nem képesek homogén, egészséges és jó kaját nyújtani országszerte. (pl. az elmondások alapján: Tata jó, Szolnok borzalom) Így akinek a kötelezően felajánlott kaja nem jön be, annak nem kötelező azt megennie, hogy pénzénél legyen. A Szép kártyára tolt pénzzel - szerintem - ezt lehet kompenzálni. Nyilván, ha ezt az összeget felemelnék 40-50-60 ezerre, akkor már senkinek egy szava sem lehetne. Hiszen aki kantinba akarna enni, annak gyakorlatilag ingyen jönne ki a kaja. Aki meg a Gundelban akar étkezni, annak van költségtérítés.
Hogy más országokban milyen csomag jár azt csak fenntartásokkal érdemes összehasonlítani. Hiszen itthon ingyenes az orvosi ellátás. Ingyenes a taníttatás az első diplomáig. A hazai toborzóknak ez egy igen komoly hátrányuk is. Pl. az USA-ban az egyik legkomolyabb bevonzó tényező, a egészségbiztosítás, meg a fizetett tandíj.
Dehogynem képesek kaját nyújtani. Ráadásul a honvédség által képzett szakácsokkal.
Mikor Tatán voltam 2002-2007 a faszán felújitott kajálda tökéletesen ellátta a dolgát. Ne szép kártyázzunk már itt, ennyi erővel vöröskeresztes utalványokat is osztogathatnának.
A kaja az alap, az nem csak a 24 orás szolikra és a terepre járhat, ez szégyen ezt nem lehet kimagyarázni.
Az egyéb juttatások meg természetesen ország függőek.
DE máshol felfogták hogy adni is kell különben nem lesz katona
Ezen a szép kártyás dolgon is kurva sokat keresnek valakik szerinem

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 883
47 320
113
A jövő évi költségvetés tervezet HM-re vonatkozó részletezése 241. oldaltól.
287. oldal mellékletben:
A jövő évre esedékes előre fixen lekötött beszerzések kifizetéseinek összege 713,4Mrd HUF. 2026: 647,6Mrd, 2027: 534,5Mrd
Akit érdekel ott a részletezés is.
Nyilván az általad berakott táblázatban más szempontok szerint csoportosították a kiadásokat. Pl. a Honvédség egyéb működési kiadásának nagysága irreálisan magas (612Mrd). Abba bele kellett hogy kerüljön részben a beszerzések járulékos költségei, valamint némi lőszer is. A felhalmozási kiadás résznek kéne elvileg tisztán a "vasaknak", meg az infra fejlesztési költségeknek lenniük.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 522
44 042
113
A jövő évi költségvetés tervezet HM-re vonatkozó részletezése 241. oldaltól.
287. oldal mellékletben:
A jövő évre esedékes előre fixen lekötött beszerzések kifizetéseinek összege 713,4Mrd HUF. 2026: 647,6Mrd, 2027: 534,5Mrd
Akit érdekel ott a részletezés is.
Nyilván az általad berakott táblázatban más szempontok szerint csoportosították a kiadásokat. Pl. a Honvédség egyéb működési kiadásának nagysága irreálisan magas (612Mrd). Abba bele kellett hogy kerüljön részben a beszerzések járulékos költségei, valamint némi lőszer is. A felhalmozási kiadás résznek kéne elvileg tisztán a "vasaknak", meg az infra fejlesztési költségeknek lenniük.
"A haderő megújulása érdekében 2025-ben kiemelt cél, a légierő képességeinek fejlesztése - a
forgó- és merevszárnyas repülőgépek (kiképző- és felderítőgépek, közepes kategóriájú többcélú
helikopterek, szállító repülőgépek
) beszerzésének folytatása;

Értsd: jönnek a Skyfoxok, H225M-ek és az utolsó: KC-390

a légvédelmi és légtérellenőrző
képességek fejlesztése (aktív háromdimenziós radarok, repülőgép önvédelmi rendszerek
beszerzése),

Jönnek még ELTA radarok...

továbbá a szárazföldi képességek fejlesztésének folytatása a gépesített lövész
képesség (harckocsi és tüzér, gyalogsági harcjármű, kézi páncéltörő eszközök beszerzése)

Leo2, Lynx és RGW110

fejlesztése, a lőszerbeszerzések végrehajtása, valamint a csapatok vezetési-irányítási
feltételeinek megteremtése, ideértve az e képességek kialakításához szükséges katonai
infrastruktúra fejlesztését és az elhelyezési feltételek javítását is.
A katonai infrastruktúra fejlesztése stratégiai cél megvalósítása magában foglalja az
objektumok épület, építmény állomány fejlesztését, melynek részét képezi a méltó elhelyezés
infrastrukturális fejlesztési program.
A légierő haderőnem támogatása érdekében hangárkomplexum (Szolnok) kialakítása valósul
meg.
A szárazföldi haderőnem vonatkozásában 2025-ben folytatódnak a gépesített lövész képesség
infrastrukturális fejlesztési feladatai, a harckocsi és tüzér képességet támogató fejlesztési
feladatok, valamint megkezdődnek a Szolnok, Thököly úti laktanya kivitelezési feladatai."

Szóval sok építkezés is lesz elvileg...

Új eszközök leszerződése nem látszik ebben a költségvetésben sem...

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 710
12 139
113
Ezt hogy gondolod?
Ez egy az egész országban elterjedt és elfogadott cafetéria rendszer. Arra lett létrehozva, hogy megállítsák az országból való pénzkitalicskázást.
Úgy gondolom, hogy valami katonai döntéshozó keres ezen. Mert nem hiszem hogy olcsóbb lenne mont egy étkezde, persze a tévedés jogát fenntartom

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 522
44 042
113
Miért látszana? Oda van írva, hogy ezek a már aláírt, de áthúzódó tételek.
Mert mondjuk jövőre kéne pár dolgot aláírni és letenni a foglalót ahhoz, hogy 2027 után is történjen fejlesztés?!

Jövőre teljes lesz a heli flotta, a Leopard-2 flotta és KC-390-es flotta is.
2025 után ezek várhatóak: L-39NG, Lynx, Gidranok, +4 Gripen.

Az általad berakott számok is csökkenőek (2025: 713,4Mrd HUF. 2026: 647,6Mrd, 2027: 534,5Mrd), vagyis a GDP 2% esetén (bár ez inkább 2,5% fölött lesz majd) "felszabadul keret" további beszerzésekre.

Pl. becslésem szerint évi 38-40 mrd-os költséggel meg lehetne valósítani egy PULS-osztály beszerzését 4-5 év alatt.
Kb. évi 70 mrd-os megtakarítás látszik a büdzsében már 2025 és 2026 között, amiből már ehetne beszerzést indítani. 2026-ban ez már még több...
Persze ha lehet hinni a költségvetésnek és nem vonják el a pénzt mint ahogy idén is történt.

Eléggé megalapozatlan számokkal számolták az egészet (397-es EUR meg 3% felett növekedés), szóval biztos megint zárolás és elvonás lesz MH kárára...

Csak tessék figyelni a számok nagyságrendjét!
mit szeretnél ezzel mondani?

• Vicces
Reactions: fitom and Venom85

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 440
21 152
113
Mert mondjuk jövőre kéne pár dolgot aláírni és letenni a foglalót ahhoz, hogy 2027 után is történjen fejlesztés?!

Jövőre teljes lesz a heli flotta, a Leopard-2 flotta és KC-390-es flotta is.
2025 után ezek várhatóak: L-39NG, Lynx, Gidranok, +4 Gripen.

Az általad berakott számok is csökkenőek (2025: 713,4Mrd HUF. 2026: 647,6Mrd, 2027: 534,5Mrd), vagyis a GDP 2% esetén (bár ez inkább 2,5% fölött lesz majd) "felszabadul keret" további beszerzésekre.

Pl. becslésem szerint évi 38-40 mrd-os költséggel meg lehetne valósítani egy PULS-osztály beszerzését 4-5 év alatt.
Kb. évi 70 mrd-os megtakarítás látszik a büdzsében már 2025 és 2026 között, amiből már ehetne beszerzést indítani. 2026-ban ez már még több...
Persze ha lehet hinni a költségvetésnek és nem vonják el a pénzt mint ahogy idén is történt.

Eléggé megalapozatlan számokkal számolták az egészet (397-es EUR meg 3% felett növekedés), szóval biztos megint zárolás és elvonás lesz MH kárára...

Hát, hogy BUÉK! ;) :D

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 883
47 320
113
Azt, hogy 713Mrd-os tétel a már eddig lefixált kötelezettség. Nincs még benne bérköltség, működési költség, meg újabb beszerzés.
A NATO ajánlás a HM költségvetés beszerzési részre 1/3. Azaz ha csak a NATO ajánlást vennénk figyelembe, akkor nem igazán lenne már mozgástér további beszerzésekre. Ettől függetlenül azért nyilvánvalóan lesznek még.

• Tetszik
Reactions: Tumpek

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 575
132 627
113
Áthozva a helyére:
Szerintem. Külsősként:
A probléma az, hogy teljesen beszántottàk volna az egészet és hónapokig tartó parasztgyalázat és kapára kaszára kapás volt mire a rendszert részlegesen visszaállították.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 575
132 627
113
Úgy gondolom, hogy valami katonai döntéshozó keres ezen. Mert nem hiszem hogy olcsóbb lenne mont egy étkezde, persze a tévedés jogát fenntartom
Itt tévedsz mert a szép kártya rendszer az az egész országra kiterjedt és bárhol használható kafetériarendszer. Wellnesselni is tudsz a pénzből ha összerakod.