Kb. ezek a főbb haderőfejlesztős események voltak idén - legalábbis ezeket írtam be "Wiki-krónikámba". Minden egyes jármű beékezését nem írtam bele, inkább egy "évvégi állást" rögzítettem, hogy miből mennyi van.
Nem volt túl eseménydús sajnos...legalábbis beszerzések terén semmiképp.
Ha valaki hibát talál benne akkor szóljon!![Wink ;) ;)](/data/assets/smilies/wink.png)
Nem volt túl eseménydús sajnos...legalábbis beszerzések terén semmiképp.
Ha valaki hibát talál benne akkor szóljon!
![Wink ;) ;)](/data/assets/smilies/wink.png)
Dátum | Beszerzés / beruházás tárgya | Mennyiség | Költség | Rövid leírás |
---|---|---|---|---|
2024 február | Gripen-flotta bővítése és műszaki támogatásának meghosszabbítása | 4 db | N.A. | 2024 február 23-án szerződés született a 2026 után magyar állam tulajdonába kerülő eddig lízingelt 14 Gripen repülőgép műszaki támogatásának 2036-ig történő meghosszabbításáról.[96] Ezzel eldőlt, hogy még legalább 10 évig a Gripenek adják a Magyar Légierő gerincét. A megállapodás értelmében 4 darab együléses Gripen C vadászrepülővel bővül a vadászgép flottánk 2025-26 között. A beérkező repülőgépek rendelkezni fog azokkal a korszerűsítésekkel, amelyekben a jelenlegi flottánk részesült és részesülni fog a közeli jövőben (MS20 Block 2 csomag).[97] Ezekkel a repülőgépekkel 18 vadászgépre nő a légiflottánk.[98] |
2024 július | Első hazai gyártású Lynx harcjármű átadása | - | - | Július 24-én hivatalosan is átadták az első Magyarországon készült Lynx harcjárművet a Magyar Honvédség számára.[99] |
2024 július | 30 mm lőszereket gyártó várpalotai lőszergyár átadása | - | - | Július 29-én Várpalotán hivatalosan átadták a Rheinmetall és a magyar állam közös lőszergyárát, amely 30x173 mm lőszereket állít majd elő 2024 októberétől kezdődően.[11] |
2024 szeptember | Első magyar KC-390 Millennium szállítórepülőgép érkezése | - | - | Szeptember 5-én megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre az első magyar KC-390 Millennium katonai szállító repülőgép.[100] |
2024 december | Eszközök beérkezése | - | - | A 2024-es év folyamán folyamatosan érkeztek be a korábban megrendelt eszközök. Az év végén a Magyar Honvédség
|