A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 919
44 973
113
Kb. ezek a főbb haderőfejlesztős események voltak idén - legalábbis ezeket írtam be "Wiki-krónikámba". Minden egyes jármű beékezését nem írtam bele, inkább egy "évvégi állást" rögzítettem, hogy miből mennyi van.

Nem volt túl eseménydús sajnos...legalábbis beszerzések terén semmiképp.
Ha valaki hibát talál benne akkor szóljon! ;)

DátumBeszerzés / beruházás tárgyaMennyiségKöltségRövid leírás
2024 februárGripen-flotta bővítése és műszaki támogatásának meghosszabbítása4 dbN.A.2024 február 23-án szerződés született a 2026 után magyar állam tulajdonába kerülő eddig lízingelt 14 Gripen repülőgép műszaki támogatásának 2036-ig történő meghosszabbításáról.[96] Ezzel eldőlt, hogy még legalább 10 évig a Gripenek adják a Magyar Légierő gerincét. A megállapodás értelmében 4 darab együléses Gripen C vadászrepülővel bővül a vadászgép flottánk 2025-26 között. A beérkező repülőgépek rendelkezni fog azokkal a korszerűsítésekkel, amelyekben a jelenlegi flottánk részesült és részesülni fog a közeli jövőben (MS20 Block 2 csomag).[97] Ezekkel a repülőgépekkel 18 vadászgépre nő a légiflottánk.[98]
2024 júliusElső hazai gyártású Lynx harcjármű átadása--Július 24-én hivatalosan is átadták az első Magyarországon készült Lynx harcjárművet a Magyar Honvédség számára.[99]
2024 július30 mm lőszereket gyártó várpalotai lőszergyár átadása--Július 29-én Várpalotán hivatalosan átadták a Rheinmetall és a magyar állam közös lőszergyárát, amely 30x173 mm lőszereket állít majd elő 2024 októberétől kezdődően.[11]
2024 szeptemberElső magyar KC-390 Millennium szállítórepülőgép érkezése--Szeptember 5-én megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre az első magyar KC-390 Millennium katonai szállító repülőgép.[100]
2024 decemberEszközök beérkezése--A 2024-es év folyamán folyamatosan érkeztek be a korábban megrendelt eszközök. Az év végén a Magyar Honvédség
rendelkezett. A Lynx és Gidrán harcjárművek leszállítása is folyamatos, pontos számuk azonban nem ismert.

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 831
2 456
113
Kb. ezek a főbb haderőfejlesztős események voltak idén - legalábbis ezeket írtam be "Wiki-krónikámba". Minden egyes jármű beékezését nem írtam bele, inkább egy "évvégi állást" rögzítettem, hogy miből mennyi van.

Nem volt túl eseménydús sajnos...legalábbis beszerzések terén semmiképp.
Ha valaki hibát talál benne akkor szóljon! ;)

DátumBeszerzés / beruházás tárgyaMennyiségKöltségRövid leírás
2024 februárGripen-flotta bővítése és műszaki támogatásának meghosszabbítása4 dbN.A.2024 február 23-án szerződés született a 2026 után magyar állam tulajdonába kerülő eddig lízingelt 14 Gripen repülőgép műszaki támogatásának 2036-ig történő meghosszabbításáról.[96] Ezzel eldőlt, hogy még legalább 10 évig a Gripenek adják a Magyar Légierő gerincét. A megállapodás értelmében 4 darab együléses Gripen C vadászrepülővel bővül a vadászgép flottánk 2025-26 között. A beérkező repülőgépek rendelkezni fog azokkal a korszerűsítésekkel, amelyekben a jelenlegi flottánk részesült és részesülni fog a közeli jövőben (MS20 Block 2 csomag).[97] Ezekkel a repülőgépekkel 18 vadászgépre nő a légiflottánk.[98]
2024 júliusElső hazai gyártású Lynx harcjármű átadása--Július 24-én hivatalosan is átadták az első Magyarországon készült Lynx harcjárművet a Magyar Honvédség számára.[99]
2024 július30 mm lőszereket gyártó várpalotai lőszergyár átadása--Július 29-én Várpalotán hivatalosan átadták a Rheinmetall és a magyar állam közös lőszergyárát, amely 30x173 mm lőszereket állít majd elő 2024 októberétől kezdődően.[11]
2024 szeptemberElső magyar KC-390 Millennium szállítórepülőgép érkezése--Szeptember 5-én megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre az első magyar KC-390 Millennium katonai szállító repülőgép.[100]
2024 decemberEszközök beérkezése--A 2024-es év folyamán folyamatosan érkeztek be a korábban megrendelt eszközök. Az év végén a Magyar Honvédség
rendelkezett. A Lynx és Gidrán harcjárművek leszállítása is folyamatos, pontos számuk azonban nem ismert.
jár a gratula neked.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 580
8 475
113
Nah, még mielőtt összekeverem a számokat, ;)

Előszór is elbaxtam. Novemberi elszámolás, azaz október végi állapot, nem november végi.

Amit látunk, mert voltak félreértések.
Így indultunk neki az évnek.
1.309 mrd Honvédelmi Alap
535 mrd HM
Összesen
1.844 mrd.
Ebből 1.364 mrd teljesült október végéig.

Viszont évközben módosították az előirányzatot 2.744 mrd-ra. Hozzáírtak a HM költségvetéshez papíron + 900 mrd-ot.

Ami még érdekes a teljes táblázatra ránézve. A BM után a HM gazdálkodik a legtöbb pénzből.
Semmilyen táblázat, excel, plakát, vagy sajtpapír nem változtat azon a tényen, hogy a haderőfejlesztés megállt, nincs új beszerzés. Létfontosságú képességek hiányoznak, humánerőforrás katasztrófa fenyegeti a haderőt, miközben a III. világháború árnyékában élünk.
Értékes éveket pazaroltunk el tétlenül, az összes fegyver csak egyre drágább, a kapacitások pedig le lettek foglalva.

Egy közepes cégnél is, az olyan menedzsereket, akik így intézik a rájuk bízott feladatot, simán kib@sznák, mint a macskát sz@rni.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 487
15 235
113
Bobó érzi, hogy melegszik lába alatt a talaj...
Ezzel nyer néhány hónapot, de ő sem "szakértőbb", mint Klacsmann volt.
Tudja hogy inog a széke.
Nem mindig o tehet azert mindenrol, ha az utolso pillanatban azt mondjak nem nem irhatod ala targyaljuk ujra ennyi penzt mi nem akarunk adni erre arra ose tud sokat tenni.
Na az évben egyszer bevedtem iden már nem fogom az tuti.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 230
15 700
113
Tudja hogy inog a széke.
Nem mindig o tehet azert mindenrol, ha az utolso pillanatban azt mondjak nem nem irhatod ala targyaljuk ujra ennyi penzt mi nem akarunk adni erre arra ose tud sokat tenni.
Na az évben egyszer bevedtem iden már nem fogom az tuti.
Ilyen nagy ember vagy te, hogy be tudtad védeni?

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 777
84 399
113
Meg idénre még ez is belefért.
És még sok minden más is...

Magyar Közlöny 2024. évi 138. szám

A Kormány 460/2024. (XII. 30.) Korm. rendelete a honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított hadfelszerelések, haditechnikai eszközök és szakanyagok értékesítéséről

A Kormány 461/2024. (XII. 30.) Korm. rendelete a Magyar Védelmi Exportügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság feladatairól

Hivatalos Értesítő 2024. évi 59. szám

A honvédelmi miniszter 56/2024. (XII. 30.) HM utasítása a hadfelszerelési együttműködéssel összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 57/2019. (VII. 30.) HM utasítás és a nemzeti hadfelszerelési igazgatóról szóló 12/2023. (IV. 3.) HM utasítás módosításáról

A honvédelmi miniszter 57/2024. (XII. 30.) HM utasítása a honvédelmi szervezetek költségvetési gazdálkodásának rendjéről szóló 20/2021. (V. 19.) HM utasítás
módosításáról

A honvédelmi miniszter 58/2024. (XII. 30.) HM utasítása a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 30/2022. (VII. 29.) HM utasítás
módosításáról (Haderőfejlesztésért és Védelempolitikáért Felelős Államtitkár feladatai)

A Honvéd Vezérkar főnökének 2/2024. (XII. 30.) HVKF utasítása a katonai szolgálatra való fizikai alkalmassági és testalkati követelmények és ellenőrzésük részletes szabályairól

• Hűha
Reactions: BJani

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 777
84 399
113