Olvasgatva az eddigi hozzászólásokat, hát volt itt minden. Ne kössünk már bele mindenbe, hogy ez jajj milyen sokba kerül, meg hű, meg haj....stb!Itt most a lehetséges fejlesztési irányokról van szó. Mindenkinek vannak ezzel kapcsolatban ötletei (200000 katona ,tűzoltó,rendőr egyben)
, még ha irracionálisak is. Ez egy drága mulatság. Olcsó húsnak híg a leve és a többi szokásos közhely után persze mindig az árnál ragadunk le.Nem feltétlenül arra kell törekedni, hogy jaj de olcsóból kihozzuk majd okosba! Nem az számít ezen az oldalon, hogy bele férünk e a költségvetésbe,mert nem ismerjük a matekot. Sokkal inkább számít szerintem, hogy legyen valami koncepciója a dolognak! Én amit itt össze állítottam, az egy 15-20 éves lehetséges fejlesztési irány.
A több lábon állás egy nagyon jó dolog. Mindenképpen több különböző helyről kell beszerezni a Honvédség leendő technikáját. Viszont orosz technika (Pl.:RPG) csak hazai gyártással jöhetne szóba.Az egyéni lőfegyverekről és a hozzá tartozó lőszerről nem is beszélve! Mindenképpen európai felszerelést kell zömében beszerezni. Ezen kívül ázsiai felszerelésben is lehet szerintem gondolkodni (török, koreai).
Az én ötletem a következő:
A szárazföldi erőket két hadosztályba szervezném (ez már önmagában létszám emeléssel járna).
Teljesen váratlanul az egyik a keleti, a másik a nyugati országrészben települne.
Létszámuk 24-25000 fő lenne hadosztályonként.
A hadosztályok 7-7 dandárral rendelkeznének. Ebből 4 lövész , 1 vegyes helikopteres(harci,szállító), 1 harckocsizó , 1 vegyes tüzérdandár.
A lövész dandárok, 2 lövész zászlóaljból és 1 támogató zászlóaljból állnának (műszaki, ellátó, stb) . A zászlóaljjak pedig 5 századból ,ebből 3 lövész, 1 nehéz fegyverzetű (pct,aknavetős) , és 1 légvédelmi, plusz egy törzs szd.
Dandáronkénti rendszeresített technika:
-Lövészzászlóalj:
-a lövész századok minden technikai eszközének légi szállítással mozgathatónak kell lennie. A BTR-ek ideje lejárt. Korszerű 10-12 személyes lövészpáncélos 10-26t közötti harci tömeggel, 25-40mm-es fő torony fegyverrel és pct rakétával. Századonként 10 db (én a 4tengelyes gumikerekes harcjárműveket részesíteném előnyben, de pl. a cv90-es is szóba jöhet).
-nehéz fegyverzetű szd.: itt el tudnám elképzelni a T-72-es átalakításával létrehozott BMPT-ket (NATO kompatibils fegyverzettel) 6db. Plusz 1 aknavetős szakasz.
-légvédelmi szd.: szintén gumikerekes platformra telepített csapatlégvédelmi rakétákkal.
-Vegyes helikopteres dandár:
1 harci helikopter zászlóalj ,és 1 szállító helikopter zászlóalj.
-harci hk.zászlóalj: 2szd. T-129 -es. Szd-ként 10db géppel.
-szállító hk.zászlóalj: 2szd UH- 60 M. Szd-ként 10db géppel.
-Harckocsi dandár:
2 zászlóalj Leopard 2-es. Zászlóaljanként 3 szd . Összesen 30+1 géppel.
-Vegyes tüzér dandár:
3 zászlóalj. 1-1 vontatott, önjáró és sorozatvető. Mindegyik változat alap platformja ,hazai gyártású tehergépkocsi kell,hogy legyen.
Ezen kívül egy önálló felderítő zászlóalj, 1 légvédelmi ezred és egy légtér ellenőrző ezred alkotná a szárazföldi csapatokat.
Légierő.
-Vadászrepülők:
A meglévő 1 szd Gripen mellé, még 1 szd rendszeresítése.
-Teherszállítók:
-1 vegyes helikopter zászlóalj, 3 századdal. Az egyik szd AW-149, a másik S-70i, a harmadik pedig egy VIP század lenne 2-2 merev és forgó szárnyas géppel. Pl.:AW 139 és Bae 146-os. (Csak, hogy ne a kiképzés rovására menjen a VIP feladatkör)
-1 vegyes teherszállító zászlóalj 3 századdal. 2 század C-27J századonként 2-2 géppel. 1 szd PZL M-28 -as.
A beszerzendő technika tehát lengyel ,török, olasz, amerikai, svéd. A teherautók (esetleg a PSZH-k) pedig természetesen hazai gyártásúak lennének. Ezen az oldalon többször szerepelt már az olasz Centauro jármű család itthoni licenc gyártása. Itt alap platformként számolnék vele. Ha jól számolgatom ,akkor 60- 70ezer fős lenne a honvédség ,ezen tervezet szerint.
A megmaradt legújabb BTR80-ok pedig sebesült szállító ,aknavetős feladatkörben üzemelhetnének tovább az üzemidejük végéig.
Hát röviden ennyi.
Végezetül. Ha nem értesz velem egyet, akkor ne azt írd ,hogy baromság, hanem vedd te is a fáradságot -mint ahogy én is – és állíts össze egy hasonló koncepcióju hadrendet!!