A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
925
251
63
<a title="" rel="nofollow">zotyek78</a>

Milyen abszurd komment? Azt írtam, hogy alig használják és, hogy van nyugati esetleg abból is. De teljesen lényegtelen, mert ez filléres dolog a helikopter vagy szállító beszerzéshez képest. Nem hiszem, hogy fontos most rpg váltásról beszélni azok elvannak a raktárban. Vagy hozhatnánk haza az afgánoktól
sf-laugh.gif
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 372
11 337
113
sulyid said

- Mi a f@sz ez a katonákat tűzoltóknak és rendőröknek?!?!?! Talán nem véletlenül van külön rendőrség-katonaság-tűzoltóság..
Az NKE létrehozása pedig abba az irányba mutat, hogy mindenkiből rendőrt akarnak csinálni.
Gondolom arról sem tudsz, hogy kb. egy, másfél éve a tűzoltók vagy vállalják, hogy aláírják, hogy parancs esetén BM, Rendőrségi vezetés alá kerülnek (Belügyi esetben), vagy mennek, amerre látnak.
És, hogy miért oktatják a tűzoltókat gépkarabély használatára, és miért kapnak tachtikai kiképzést?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 041
113
Én vennék egy ilyet Dudinak és ezzel szerelném fel.

http://youtu.be/RKrHnYexBic
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
honved said
Nem vagyunk "egyedül". Egy régi mondás jut eszembe erről, "ahol a fej buta, ott a test is sokat szenved".

http://www.bumm.sk/83875/szetrohad-a-szlovak-hadsereg.html
De most komolyan... Nem vagyok turbó magyar, de ha őseink, a hét vezér, a királyaink, fejedelmeink, vezéreink... látnák, hogy mi folyik itt, szerintetek mit szólnának? Képzeljünk már el milyen lett volna, ha jön Árpád vagy Mátyás és aszondja neki valami "bölcs" tanácsadó, hogy a bevételek 1% körül költsünk hadi cuccokra, pl. várakra, meg páncélokra... Egyből osztódással szaporodtak volna ezek a "bölcsek", márha a felnégyelést annak lehet nevezni... Persze, tudom, hogy "kicsit" máshogy működik a világ, de hogy ilyen 1% körüli kirakat katonaságot fenntartani a magyarok részéről milyen abszúrd már, ha megnézzük, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk? .. és ezzel nem azt mondom, hogy vissza ázsiába, meg ki az EU-ból természetesen. De nézzük meg Törökország példáját... Aztán nézzük meg, hogy kik vagyunk, miért maradhattunk meg Európában és a tudósainkon és íróinkon kívül még ki mindenkire lehetünk büszkék, akik a harcmezőn szereztek dicsőséget... Ezekután pedig "odafent" illene egy kicsit átgondolni ezt az "MH fejlesztése mindig várhat" pöcsölést.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 119
153
63
Olvasgatva az eddigi hozzászólásokat, hát volt itt minden. Ne kössünk már bele mindenbe, hogy ez jajj milyen sokba kerül, meg hű, meg haj....stb!Itt most a lehetséges fejlesztési irányokról van szó. Mindenkinek vannak ezzel kapcsolatban ötletei (200000 katona ,tűzoltó,rendőr egyben)
sf-laugh.gif
, még ha irracionálisak is. Ez egy drága mulatság. Olcsó húsnak híg a leve és a többi szokásos közhely után persze mindig az árnál ragadunk le.Nem feltétlenül arra kell törekedni, hogy jaj de olcsóból kihozzuk majd okosba! Nem az számít ezen az oldalon, hogy bele férünk e a költségvetésbe,mert nem ismerjük a matekot. Sokkal inkább számít szerintem, hogy legyen valami koncepciója a dolognak! Én amit itt össze állítottam, az egy 15-20 éves lehetséges fejlesztési irány.

A több lábon állás egy nagyon jó dolog. Mindenképpen több különböző helyről kell beszerezni a Honvédség leendő technikáját. Viszont orosz technika (Pl.:RPG) csak hazai gyártással jöhetne szóba.Az egyéni lőfegyverekről és a hozzá tartozó lőszerről nem is beszélve! Mindenképpen európai felszerelést kell zömében beszerezni. Ezen kívül ázsiai felszerelésben is lehet szerintem gondolkodni (török, koreai).

Az én ötletem a következő:

A szárazföldi erőket két hadosztályba szervezném (ez már önmagában létszám emeléssel járna).

Teljesen váratlanul az egyik a keleti, a másik a nyugati országrészben települne.
sf-smile.gif


Létszámuk 24-25000 fő lenne hadosztályonként.

A hadosztályok 7-7 dandárral rendelkeznének. Ebből 4 lövész , 1 vegyes helikopteres(harci,szállító), 1 harckocsizó , 1 vegyes tüzérdandár.

A lövész dandárok, 2 lövész zászlóaljból és 1 támogató zászlóaljból állnának (műszaki, ellátó, stb) . A zászlóaljjak pedig 5 századból ,ebből 3 lövész, 1 nehéz fegyverzetű (pct,aknavetős) , és 1 légvédelmi, plusz egy törzs szd.

Dandáronkénti rendszeresített technika:

-Lövészzászlóalj:

-a lövész századok minden technikai eszközének légi szállítással mozgathatónak kell lennie. A BTR-ek ideje lejárt. Korszerű 10-12 személyes lövészpáncélos 10-26t közötti harci tömeggel, 25-40mm-es fő torony fegyverrel és pct rakétával. Századonként 10 db (én a 4tengelyes gumikerekes harcjárműveket részesíteném előnyben, de pl. a cv90-es is szóba jöhet).

-nehéz fegyverzetű szd.: itt el tudnám elképzelni a T-72-es átalakításával létrehozott BMPT-ket (NATO kompatibils fegyverzettel) 6db. Plusz 1 aknavetős szakasz.

-légvédelmi szd.: szintén gumikerekes platformra telepített csapatlégvédelmi rakétákkal.

-Vegyes helikopteres dandár:

1 harci helikopter zászlóalj ,és 1 szállító helikopter zászlóalj.

-harci hk.zászlóalj: 2szd. T-129 -es. Szd-ként 10db géppel.

-szállító hk.zászlóalj: 2szd UH- 60 M. Szd-ként 10db géppel.

-Harckocsi dandár:

2 zászlóalj Leopard 2-es. Zászlóaljanként 3 szd . Összesen 30+1 géppel.

-Vegyes tüzér dandár:

3 zászlóalj. 1-1 vontatott, önjáró és sorozatvető. Mindegyik változat alap platformja ,hazai gyártású tehergépkocsi kell,hogy legyen.

Ezen kívül egy önálló felderítő zászlóalj, 1 légvédelmi ezred és egy légtér ellenőrző ezred alkotná a szárazföldi csapatokat.

Légierő.

-Vadászrepülők:

A meglévő 1 szd Gripen mellé, még 1 szd rendszeresítése.

-Teherszállítók:

-1 vegyes helikopter zászlóalj, 3 századdal. Az egyik szd AW-149, a másik S-70i, a harmadik pedig egy VIP század lenne 2-2 merev és forgó szárnyas géppel. Pl.:AW 139 és Bae 146-os. (Csak, hogy ne a kiképzés rovására menjen a VIP feladatkör)

-1 vegyes teherszállító zászlóalj 3 századdal. 2 század C-27J századonként 2-2 géppel. 1 szd PZL M-28 -as.

 

A beszerzendő technika tehát lengyel ,török, olasz, amerikai, svéd. A teherautók (esetleg a PSZH-k) pedig természetesen hazai gyártásúak lennének. Ezen az oldalon többször szerepelt már az olasz Centauro jármű család itthoni licenc gyártása. Itt alap platformként számolnék vele. Ha jól számolgatom ,akkor 60- 70ezer fős lenne a honvédség ,ezen tervezet szerint.

A megmaradt legújabb BTR80-ok pedig sebesült szállító ,aknavetős feladatkörben üzemelhetnének tovább az üzemidejük végéig.

 

Hát röviden ennyi.

 

Végezetül. Ha nem értesz velem egyet, akkor ne azt írd ,hogy baromság, hanem vedd te is a fáradságot -mint ahogy én is – és állíts össze egy hasonló koncepcióju hadrendet!!
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
925
251
63
<a title="Profile" rel="nofollow">alfa74</a>

Persze, hogy előbb utóbb a pénznél kötünk ki. De figyelembe kell venni azt, hogy az ország kb. mit bír fenntartani. Azért lenne a honvédség fejlesztése nagyon drága, mert a több évtizedes nemtörődömség miatt egyszerre TÖMEGESEN mennek tönkre az eszközök és ezeket most már rövid időn belül kell cserélni. Nincs olyanra idő, hogy előbb helikopter aztán 10 év múlva légvédelem 10 év múlva....stb.

Kérdésem is lenne hozzád(meg még pár emberhez). Sokan kezdik azzal, hogy növelnék a sereg létszámát (volt itt tegnap egy nagyon erős képzelőerővel megáldott álmodozó aki 230 ezres létszámról 2200hk-ról meg 100 F-4-ről írt WTF???)

Miért erőltetitek a létszámnövelést mikor a jelenlegi létszámot se tudják feltölteni? Már csak azért se mert rengetegen kiábrándulnak és leszerelnek miután elegük lesz. A honvédség szervezeti felépítésében már lezajlott a reform (és a megmaradó laktanyákat felújították). +Vannak tartalékosok akiknek hasznát veheti az ország ha árvíz van vagy támadnak a Transformerek vagy Godzilla
sf-laugh.gif


Tehát nagyvonalakban adott a felépítés és a létszám. (pl.: egy lövész században 19 BTR van az általad írt 10 lehet, hogy kevés bár lehet megoldás)

Nem akarok senkit megbántani azzal, hogy leh*lyézem, de kicsit reálisabban is hozzá lehetne állni a dolgokhoz. Az ország teljesítő képességéhez képest sokba kerülne a jelenlegi létszámú sereg normális felszerelése is. Én ezért hagytam ki a listámból pl. a hk-kat vagy a AH-64 kategóriájú harci heliket (valahol előrébb megtalálod). Mindkettő pótlására/helyettesítésére van megoldás úgy emlékszem leírtam. 
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 119
153
63
A BTR 10 személyes az általam írt váltó típus 12. Máris meg van a fölösleges 9 jármű.

Egy másik gondolat.

A lövész dandárokat sorállománnyal tölteném fel. Igen tudom, hogy mit írtam. Sorállomány!

Nem azt mondom -félre értések elkerülése végett - ,hogy a sorkatona kezelje az új drága hadi technikát. De lövésznek tökéletesen megfelelne. Tanítsák meg lőni, kézi gránátot dobni, stb. (nem úgy, ahogy minket annak idején . 9 lőszer egy év alatt) Rá is férne egy kis rendszer a fiatalokra.Nem mellékesen pedig, ha borul a bili, akkor van mihez nyúlni, ha kellenek a tartalékosok! Mert ha baj van akkor továbbra is bárki behívható ,azt ugye tudjátok? Legalább lenne már egy alap képzésük és nem kapkodva kellene gyorsan valamit a fejükbe verni. A nehéz technikát pedig csak és kizárólag szerződéses és hivatásos állomány kezelhetné.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
alfa74

A magyarság általános gazdasági helyzetét tekintve egy sorozás sok családot katasztrofális helyzetbe hozna. Továbbá csak nagyon kevés embert érintene, mivel a követelményként támasztott "halmazok" metszete nagyon kicsi lenne. (Egészségi állapot, stbstbsstb.)

Ha  kb.10 milliós létszámmal számolunk akkor még lehet meg is lenne, de a lakosság nagy része külföldön van (ott dolgozik, él, csak ide van bejelentve), egy másik nagy hányad meg egy nem megbízható kisebbség soraiból kerül ki. Az pedig alapszabály, hogy nem adunk fegyvert a kezükbe.

Továbbá, egy sorkatona képessége a modern harcmezőn harmatosan gyenge. Egy hivatásos vagy szerződéses tudja mit vállal, lélekben, fizikailag és szellemileg is fel van készülve arra, hogy kiosztják az éleslőszert aztán teherautóra. (Gondolom én, legalábbis nagyon remélem.) Egy sorozottnak meg legnagyobb gondja talán az lenne, hogyan húzhatja ki magát a dolgok alól.

"Rá is férne egy kis rendszer a fiatalokra." 

Én azt hiszem, beletartozom ebbe a kategóriába, és azt látom, hogy nem csak velünk van a baj. Az egész társadalom rohad, csak ezt sokaknak nem esik jól belátni, kényelmesebb elhárítani a felelősséget és beülni a TV elé. Az idősebb korosztályokkal úgy látom sokkal nagyobb a gond. A mostani tizen-huszonéves csoport (legalábbis akikre rálátok a környezetemben) három csoportra osztható. Egy a züllött, kettő a csak úgy elvan magának, se rosszat se jót nem csinál, és három pedig aki látja hogy gond van, és a változtatásokat magán kezdi. Utóbbiból egyre több van, és nagyon dinamikusan fejlődnek. Arányaiban az utolsó csoport jóval kevesebb az idősebbeknél. Szóval tisztelettel megkérnék mindenkit, hogy ne fújja már az egyszeri buszozó öregasszony szövegét hogy így a fiatalok úgy a fiatalok azokra hogy ráférne a sorozás. Sem katonailag, sem máshogy NINCS értelme. A fegyelmet belenevelheted a sok kis k*****be, de ahogy kilép a laktanya kapuján ugyan az lesz, mint aki volt, mert odakint ugyan az a környezet várja, ahol elkorcsosult. A baj sokkal szélesebb rétegeket érint, mint "azok a mai fiatalok".

Tisztelettel: Silurusglanis
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Én is a sorkötelezettség mellett vagyok, annak ellenére, hogy sok dologban egyet kell értenem Silurusglanisszal... Valószinüleg egy pár hónap nem fog túl sokat változtatni egy ember hozzáállásán sem, viszont valóban a gazdaságból való kiesést valahogy kompenzálni kell.

Ennek ellenére egy pár hónapos intenzív kiképzést, illetve alkalmanként gyakorlatra való visszahívást mindenképpen nagyon hasznosnak tartanék. Egyrészt, mert ha valóban szitu van, akkor ne az legyen, hogy nincs kit behívni vagy van, csak meg kell tanítani lőni, másrészt meg ha "valaki" ránéz a titkos jelentésekre Mo.-ról, akkor nem mindegy, hogy néhány 1000 vagy néhány 100 ezer emberrel kell számolni kapásból.
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
925
251
63
<a title="Profile" rel="nofollow">alfa74</a>

9-nél többen nem ültünk a BTR-be soha. 1 raj befér az a lényeg. Egy Patria AMV-be is 8-12 szállítható személyt ír a wiki, gondolom annyi is. Felesleges beletuszkolni 12 katonát, hogy aztán keressék a raj másik felét, inkább férjenek el kényelmesen a felszerelésükkel együtt. Igen kényelmesen a katona sem állat és bizony hatással van a harcértékre a szállítás minősége.

A sorkötelezettséget én feleslegesnek tartom, egy professzionális sereg álljon elhivatott a munkáját szerető emberekből. Gondolj bele, hogy te hogy végeznéd a munkád ha utálnád csak rád erőszakolnák. Van bőven jelentkező csak éppen sokan nem felelnek meg, vagy ami még rosszabb csalódnak/kiábrándulnak a honvédségből.

A haderőnk fejlesztésének egyik fontos eleme kéne legyen eltüntetni az olyanokat akik azt hiszik, hogy még mindig sorállomány van és úgy is kezelik az embereket (a civil életben meg egy nagy senkik az ilyenek általában).  
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
@Therob

1. Magasabb fizu a kiábrándulás ellen.

2. A sorkötelezettséghez meg ugyanúgy kellene egyrészt a megfelelő hozzáállású kiképző tisztek, ahogy írod te is. Másrészt meg kellene a jó PR, meg úgy ált. szemlélet váltás... Amikor "libcsi" ismerősöm nekem szegez egy olyan "betöltött" kérdést, hogy "minek egyáltalán katonaság", akkor azért érezni, hogy valami itt nagyon nem okés. :)
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
925
251
63
<a title="Profile" rel="nofollow">zotyek78</a>

Aki olyat kérdez az "libcsi" hanem pacifista. A kettő azért más.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 850
57 830
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-48/" rel="nofollow">zotyek78</a>

"1. Magasabb fizu a kiábrándulás ellen."

A pénz nem old meg mindent ám. Nem tudnál nekem annyit fizetni amiért úgy beszélhetnél velem, mint egy kutyával... és szerintem ez egy normális emberi hozzá állás. Egy barátságosabb munka környezet sokszor sokkal többet ér, mint egy fizetés emelés. Bár a honvédekre a fizu emelés is ráférne...

A sorkatonaságot meg felejtsük el... Békében fölösleges, háborúban meg nagyon kevés....

A fiatalokat meg nem a honvédségnek hanem a szülőknek kéne nevelni!
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
therob said
<a title="Profile" rel="nofollow">zotyek78</a>

Aki olyat kérdez az "libcsi" hanem pacifista. A kettő azért más.
Volt SzDSz-es... Szerinted pacifista jobbos? :) Nyílván vannak jó oldalai is a liberalizmusnak, de azért a "le a katonasággal, legyünk mi a pacifisták, amíg mindenki más fegyverkezik" aberráltság (Bocsi, de nem tudok erre jobb szót.) -sok más egyéb abszúrditással együtt- eléggé jellemző a libcsikre. :)
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
<b>@fip7</b>

"A pénz nem old meg mindent ám."

Így van, de ugye én is írtam, hogy sok minden máson kellene még változtatni.

 

"A sorkatonaságot meg felejtsük el… Békében fölösleges, háborúban meg nagyon kevés…."

Ez igaz volt a szocializmusban... Azért egy pár hónapos intenzív kiképzés, gyakorlatokkal, időnkét pluszba visszahívás gyakorlatokba biztosan több lenne a semminél. Ennél többet nem hiszem, hogy egy adott szitu esetén nyújtana egy átlagos kiképzés bármelyik országban. Meg lehetne oldani ezt jó szívnvonalon, bár nyílván pénz kérdés ez is, nem kicsit.

Az meg, hogy békében minden fölösleges, ami a hadsereggel kapcsolatos már régi nóta szerintem... Sajnos tényleg igaz, hogy "ha békét akarsz készülj a háborúra".

 

"A fiatalokat meg nem a honvédségnek hanem a szülőknek kéne nevelni!"

Elsősorban... Csak éppen a gyerek előbb-utóbb elmegye oviba, suli, stb. Nézi majd a híreket, olvas újságot. Azért itt több lábon áll a dolog.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Zotyek

Erről beszéltem máskor, ha emlékszel, hogy a Honvédség irányítása alatt lévő területvédelmi egységeket kellene felállítani, önkéntes alapon, akiket be-be lehet hívni kis összekovácsolásra. De ÖNKÉNTES alapon! Mert ha sorozottat hívsz be, annyit fogsz elérni, hogy "bassza meg, megint menni kell. nem baj, legalább lövöldözünk egy kicsit". Mert a nagy átlag szellemi színvonala idáig terjed sajnos. Mondtam, gyenge az emberanyag mind minőség, mind mennyiség tekintetében.

Az önkéntes meg azért önkéntes, mert önként szeretne valamit tenni, és azt lelkiismeretesen is fogja művelni. Nem azért, mert megparancsolták neki.
 

todjo

New Member
2013. május 31.
15
0
1
Az önkéntes tartalékos szolgálat lehetősége jó kezdeményezés az ország védelmi képességének növelésére. Olvastam olyan hozzászólást, hogy mit érünk a visszahívott nyugdíjasokkal? Az természetes, hogy katonaviselt emberekre alapozzuk a rendszert, akik tapasztalattal rendelkeznek. Ahhoz, hogy legyenek majd később is jelentkezők, lehetne adni SZJA kedvezményt (úgy tudom valamilyen szintű most is jár, de ebben nem vagyok biztos). Az önkéntes tartalékos munkavállaló után a munkáltató kaphatna járulékkedvezményt. Szerintem most sokakat akadályoz, hogy a munkaadója nem nézné jó szemmel, ha évente pár hetet távol lenne kiképzés miatt. Minden 10 év szolgálat után 1 év nyugdíjba vonulási kedvezmény járhatna stb.

Az első lépések egy jó irányba megtörténtek, de ne azonnal várjuk a csodát, kell néhány év míg kiforrja magát a rendszer. A sorozott állománnyal szemben az önkéntes nyilván sokkal motiváltabb és elhivatottabb. Sőt, nem szeretnék általánosítani, de jó néhány szerződéses motivációjával is nagy bajok vannak. Gondolok itt azokra, akik pusztán a munkanélküliség elől menekülnek a seregbe.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 119
153
63
Az a baj, hogy még mindig szitokszóként gondoltok a sorkatonaságra!

Ez nem a ti hibátok, hanem a Néphadseregé és annak a vezetéséé. Azért azt lehet jól is csinálni.

Jelenleg Európában ,ezekben az országokban van :Norvégiában, Finnországban, Dániában, Svájcban, Ausztriában, Görögországban, Törökországban. A legnagyobb rosszindulattal sem lehet mondani norvég, vagy svájci seregre, hogy nem professzionális!  Viszont náluk nem volt szocializmus, ami az intézményesített semmittevés és értelmetlen szívatások melegágya volt a seregben! Ez a baromi nagy különbség!

Legyetek nyitottabbak! Ha nem folyosó mosással telik a katona idő ,hanem értelmes érdekes dolgokkal, akkor abból valami jó is kisülhet.

Ha más nem ,hát az, hogy edzettebbek lesznek a fiatalok! Ki tudja? Lehet, hogy némelyiknek meg is tetszik és szeretne maradni, mint mi is annak idején.

Azt pedig, hogy valaki egészségügyileg alkalmatlan, inkább hagyjuk! Biztos van ilyen is. De a 90% régen elintéztette, hogy az legyen. Csak mert féltek. De az egészségügyi alkalmatlanságuk majd megvédi őket biztos a golyóktól is, ha ne adj isten sor kerül majd egyszer rá!
 
D

danielblack

Guest
Mindenképp önkéntes haderőre van szükség, melyben a legénységi illetmény 200.000 ft körül átlagosulna. Megfelelő tartalékosi rendszerrel. Gondolkoztam egy gárda felállításán, de minek mégegy szervezet ugyan arra a célra? Ezért a honvédségen belűl hoznék létre tartalékos alakulatokat.