Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A T-72-s modernizációnkkal két nagy baj lenne:
1. Az alap tank a T-72M , ami már legalább 25 éve elavult.
2. Egy harckocsi tervezett üzemideje 30 év. Mi már ezen túl vagyunk a mi T-72-einkkel. Gyakorlatilag az utolsó csavarig mindent ki kellene bennük cserélni ami nem kis meló.
Én max. egy olyat tudnék elképzelni, mint a 3-as metró felújításnál, hogy elküldjük a 30 éves T-72M-et az oroszokhoz felújítani, majd új gyártású T-72B3-ként reinkarnálódva tér vissza. Persze papíron csak fel lett újítva
Nem értek egyet. Egyrészt a nyugati álomtankok ára erősen elszállt a Leo2A6 pl kb 10 millió euro. 2-3 millióból viszont olyan modernizációt kapsz, hogy megszólal. A szerszámozás, kiképzés, logisztika már megvan, max az új berendezésekhez kell igazodni, egy új tankhoz mindent elölről kell kezdeni. Lehet nem Nato kaliber, de a lengyeleknél, és azthiszem a cseheknél gyártanak modern lőszert, tehát szövetségen belül beszerezhető. Modern APFSDS pl 640 mm körüli átütésű, kumulatív pedig úgy 700-750 mm, és akár reaktív páncélt is leküzdhet. Az elterjedtebb NATO 120-asoknak sem jobbak az értékei, max a legújabb típusoké, de azok drágák, és nincs mindenkinek.
A T-72-s modernizációnkkal két nagy baj lenne:
1. Az alap tank a T-72M , ami már legalább 25 éve elavult.
2. Egy harckocsi tervezett üzemideje 30 év. Mi már ezen túl vagyunk a mi T-72-einkkel. Gyakorlatilag az utolsó csavarig mindent ki kellene bennük cserélni ami nem kis meló.
Én max. egy olyat tudnék elképzelni, mint a 3-as metró felújításnál, hogy elküldjük a 30 éves T-72M-et az oroszokhoz felújítani, majd új gyártású T-72B3-ként reinkarnálódva tér vissza. Persze papíron csak fel lett újítva
Egy merci terepjáróért elkérnek majdnem annyit tőlünk... A fennek saccra kb alap 1 millió Euró, de majd valaki megmondja. Az átalakítás meg szintén saccra beleférne 100 misibe.
Igen tudom.Remélem tudod, hogy az a 640mm az elvileg többet ér, mint a 700-750mm?
Hát én én se tudok pontos számokat, de az alábbi országok elvileg T-72B üzemeltetők:
Örményország, Venezuela, Kazasztán, Oroszország.
Amúgy az oroszok exportálták valahova a B verziót? A szovjet időkben nem.
A wikit elnézve Venezuelának adtak el a ruszkik, Marokkó kapott a belaruszoktól, meg Nicaragua valahonnan.
Esetleg az utóbbi időszakban a szírek.
Wolfram
Elvileg a 10 mm auto-ból is van AP ami átviszi a NATO CRISAT célt. (kevlár páncél) Csak ugye ez a lőszer nem civil piaci termék, de youtube videón láttam, hogy működik
Honvédéknál is van egy rakás nő. Ha csökkentett lőportöltetű kell akkor minek 10mm? Elég a 0.22 is.
Ára gondolom horror, évi több tízezer lőszer fogy el.
A TT pisztolyét csakis. Az a 7,62X25mm bolygatja egy ideje a fantáziámat. Közelről (pisztolyt pedig általában onnét használunk) meglehet átvinné azt a mellényt amit a 7,62X39, talán. Na és egy csomó korábbi fegyver lőszere volt. Átütő ereje szerintem elég jó még most is, mellény nélkül én speciel még egy 0,22-esel se szívesen randiznék szóval rendőröknek civilek ellen is megfelel. A lőszer meg olcsó hozzá.
Telak2
Szerintem bármi lehetséges. De kétlem, hogy orosz technológiát vásárolnánk :-(
Azt kéne megérteni mindenkinek, hogy a jelen realitása az az, hogy megőrízzük azokat a régi "szarokat" ami van, vagy NEM lesz semmi. A feltételesmódok, az álmodozás nem vezet sehova. A kutya nem ragaszkodna ezekhez a régi "szarokhoz", hogy ha nem az lenne látható a rendszerváltás óta, hogy kb. amit leépítettünk, a helyett NEM JÖTT SEMMI. Nem úgy épült le a forgószárnyas képesség, hogy most tele lennénk BlackHawk-al, és Cobrákkal/Apache-okkal, nem látom a töménytelen M1A2/Leo 2 +Bradley/Warrior párost sem, nincs a tüzérségünk PZH2000 el vagy Paladinnal feltöltve, hol vannak a Nyeva/Volhov utód ASTEREK/Patriotok, etc etc...A T-72 már a múlt. Mindent ki kellene bennük cserélni. Ellenben modern lőszerrel tökéletes lenne tartaléknak. Ha baj van még mindig jobb mint a semmi.
Így van, egyenlőre még csak szó sincs szfi tecnika lecseréléséről, nem is volt az utóbbi 15 évben hacsak a 60mm -es aknavetők nem azok.Azt kéne megérteni mindenkinek, hogy a jelen realitása az az, hogy megőrízzük azokat a régi "szarokat" ami van, vagy NEM lesz semmi. A feltételesmódok, az álmodozás nem vezet sehova. A kutya nem ragaszkodna ezekhez a régi "szarokhoz", hogy ha nem az lenne látható a rendszerváltás óta, hogy kb. amit leépítettünk, a helyett NEM JÖTT SEMMI. Nem úgy épült le a forgószárnyas képesség, hogy most tele lennénk BlackHawk-al, és Cobrákkal/Apache-okkal, nem látom a töménytelen M1A2/Leo 2 +Bradley/Warrior párost sem, nincs a tüzérségünk PZH2000 el vagy Paladinnal feltöltve, hol vannak a Nyeva/Volhov utód ASTEREK/Patriotok, etc etc...
Ami leépült, a helyett a SEMMI van. Ez a realitás.