A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 456
84 440
113
Kezeslábas, a 80-as években, szerintem nagyon jó volt. Könnyű és praktikus, pláne nyáron. Jól rejtett akkor.

CGB--8812.jpg

Ez elvileg 51 mintájú nyári álcaruha.Van egy barnább változata at az őszi,úgy tervezték,hogy minden felderítő katona kap egy őszi és egy nyárit de a gyakorlat az volt,hogy vagy ezt avgy azt kapta.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 818
113
Ez elvileg 51 mintájú nyári álcaruha.Van egy barnább változata at az őszi,úgy tervezték,hogy minden felderítő katona kap egy őszi és egy nyárit de a gyakorlat az volt,hogy vagy ezt avgy azt kapta.

Gondolom háborús helyzetben lett volna az évszakos kiosztás. Valóban békeidőben, vegyes volt a mintázat, így volt használva. Annyit tennék hozzá, nem csak felderítők kapták meg akkor. A raktárakban szerintem rengeteg volt belőle. Amikor 88-ban 5 hetes gyakorlatra mentünk, egy komplett lövész zászlóalj is megkapta. ( 3 hét hegyi kiképzés, + 2 hét harcászat Dörögdön ). Május vagy június volt, ha jól emlékezem, meleg. Amiben nagyon hálás viselet volt, mert egy könnyű anyagból készült, de strapabíró is volt egyben.

• Tetszik
Reactions: Zed895

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 470
1 874
113
Érdekességképp, ha valaki nem használná ilyen témában a Camopediát.
A Rába az M1944 mintához nyúl vissza.
Hungary2.jpg

Az M1944 az M38-hoz.
Hungary1.jpg

Az M38 meg az olasz M1929 telo mimeticoból merít.
M1929telomimetico1.jpg

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 470
1 874
113
Még egy kis érdekesség pluszban. A felderítők, kipróbálták, milyen jó a fentebb említett zöld dominanciájú álcaruha. Meggyőző. És fura is, hogy válhatott ennyi sok jó minta után a majmolás jegyében a boci az általános mintává, napjainkig.
http://www.honvedelem.hu/cikk/63652_felderitok_kikepzese

Amik nincsenek benne a cikkben:
18838968_1423347161058750_3291162247748752560_n.jpg

(A 2015M abszolút jó lehet ebben a környezetben, hatalmas "KB" málhamellényben már nem hinném.)
18740427_1423346937725439_1166416193870176858_n.jpg

Az utolsó kép felső szegmenségben a rába is igen fasza.
18813713_1423347254392074_5134752459415370772_n.jpg

Mindig eszembe jut, hogy vajon mi van ilyenkor a szívekben, mikor régi dolgokat veszünk elő, régi fotókat nézegetünk, hogy hol tartott régen a Honvédség, és hol tart ma? Mennyivel jobb mintáink voltak addig, míg el nem kezdtük majmolni a nyugatot (mert a NATO-hoz való közeledés jegyében nekünk is kellett valami amerikás négyszínterep, jól el is cseszték), mennyivel potensebb haditechnikánk volt a rendszerváltásig (most is ugyanaz van, csak ami ért valamit, azt kidobták).

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 802
17 604
113
Szerintem annál sokkal komolyabb. Dudi biztosan jobban ért ehhez.

Legfeljebb pontosságban. Átütésben nem, hatótávban is max minimálisan.

Ez a 87M Rába minta. 3 színnyomásos, volt belőle zöldebb és barnább változat. Valami 2-ik vh-s magyar mintának az újragondolása volt a cucializmus végén.
Egyébként bozótos ,erdős terepen rendkívül jól rejtett. Volt hogy 1,5 m-re előttem dugtak meg egy csajt egy motorháztetőn én meg az árokban feküdtem a badzabokar alatt. Máskor kb 2 m-re előttem sétált el egy csapat túrázó mi meg a társammal egy fa tövében ültünk. Azok se vettek észre. Ha nem mozdult meg az ember akkor gyakorlatilag bozótos részen láthatatlan volt. A másik változata a 82M álcaruha volt, annak a kapucnis része szuper a szúnyogok ellen.

218_82m_12.jpg

Igen, ez az. Szerintem is nagyon eltalált minta. A világos barnás részt picit sötétíteném.

Talán egy éve olvastam egy hosszabb írást, ahol fotókkal is illusztrálták, hogy az az ilyen típusú minták még téli környezetben is jobban rejtenek, mint egy szín fehér cucc és nyáron is, mint egy dominánsan zöld cucc.

Amúgy én is emlékszem ilyesmi mintájúra pingált Zrínyi rohamlöveges képekre, és azt is olvasta, hogy talán az 50-es években is volt ilyen mintájú ruhája valamelyik alakulatnak (határőrőknek?).

Kezeslábas, a 80-as években, szerintem nagyon jó volt. Könnyű és praktikus, pláne nyáron. Jól rejtett akkor.

CGB--8812.jpg

A minta tetszik, meg az is, hogy ez tulajdonképp az alapruhára felhúzható "külső burok", viszont ez azalapszín nagyon félrement. Eleve nem tartom hatékonynak a zöldet még nyári környezetben sem, de ez meg ráadásul nagyon világos, nagyon életszerűtlen zöld.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 919
73 002
113
Érdekességképp, ha valaki nem használná ilyen témában a Camopediát.
A Rába az M1944 mintához nyúl vissza.
Hungary2.jpg

Az M1944 az M38-hoz.
Hungary1.jpg

Az M38 meg az olasz M1929 telo mimeticoból merít.
M1929telomimetico1.jpg
Igen, úgy emlékszem volt egy vagy két katona társam akinek picit másfajta sátorlap jutott 20 éve. Nézegettük de nem sokat foglalkoztunk vele akkor. Mostani ésszel úgy gondolom bennmaradt a rendszerben valahogy ha a háború után átvette a sereg és nem selejtezték az évtizedek folyamán. Nekem pl először azt a vörös csillagos díszelgő vagy milyen rohambilit adták amit az 50-es évek elején használtak. Aztán gyorsan kicserélték.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 919
73 002
113
Egyébként a finn rokonok is ezt használták, legalábbis hasonlót. Érdekes hogy azon az északi tájon is megfelelt , sőt a norvégoknál valami különleges egységnek is hasonló volt.
Finn M62:
hqdefault.jpg

soldiers_military_field_combat_uniforms_Finnish_army_Finland_005.jpg

428f809147ea7d5ece02caeec765df63.jpg

592011209_o.jpg
finland-2.jpg
M62RVLtakki_zps710051ba.jpg

Ez a norvég és az Aliexpressz hirdeti:
Norwegian-military-army-uniform-special-forces-men-in-camouflage-combat-suit-CS-font-b-fans-b.jpg
20a9839c27fb103b4749ab213ceff94a.jpg
Rekrutter%20p%C3%A5%20%C3%B8velse%20i%20Troms_Foto_Torgeir_Haugaard_Forsvarets_Mediesenter.jpg
VSCOFilm_ThomasEkstrom_11.jpg

Ez pedig az új M05 finn, de ez már nem az a minta:
14_6%20maastopuku%20M05_IMG_8487.jpg
inttiasu_Etu_115JH_uu.jpg

Ja és találtam valamit még ami a bocira is hajaz, talán innét az ihlet? Ír gyakorló:
irish-defence-force-training-exercise-7-752x501.jpg

• Tetszik
Reactions: tomsinner and fip7

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 470
1 874
113
A minta tetszik, meg az is, hogy ez tulajdonképp az alapruhára felhúzható "külső burok", viszont ez azalapszín nagyon félrement. Eleve nem tartom hatékonynak a zöldet még nyári környezetben sem, de ez meg ráadásul nagyon világos, nagyon életszerűtlen zöld.

Éves kihagyás után az utóbbi 1-2 hónapban jöttem vissza erre a fórumra, így nem nagyon emlékszem azokra az információmorzsákra, hogy ki milyen háttérrel ír. Én elég sokat mozogtam, mozgok terepen, és meggyőződésem, hogy a zöld nem kidobandó minta. Másik felületen egy fórumtárssal más-más környezetben figyelgettük terepen a színeket, különösen a legelterjedtebb árnyalatú MTP, és MC-k tekintetében (új állapotban egyébként gyönyörű színük van, de általános felhasználás során készült fotókon mind egy kalap sz@r. Az én használt cuccaim is. - az újak nyilván nem, főleg zöld kiegészítőkkel), minden évszakban. Minálunk pl a hó alól is bukkant fel nem kevés zöld felület. Barna inkább csak a sárban, különösen ősszel, meg fenyőerdőkben jellemző szín. Hobbimból adódóan évekig Flecktarn felhasználó voltam, nekem is, és másnak is az a véleménye, hogy az uralkodó barna szín miatt nem a legjobb itthon. Engem, ami meggyőzött az a DPM minta, szinte tökéletes itthonra, és az meg inkább zöld. Neked honnan ered a meggyőződésed arról, hogy a zöld az felejtős?

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 269
2 090
113
Ez a 87M Rába minta. 3 színnyomásos, volt belőle zöldebb és barnább változat. Valami 2-ik vh-s magyar mintának az újragondolása volt a cucializmus végén.
Egyébként bozótos ,erdős terepen rendkívül jól rejtett. Volt hogy 1,5 m-re előttem dugtak meg egy csajt egy motorháztetőn én meg az árokban feküdtem a badzabokar alatt. Máskor kb 2 m-re előttem sétált el egy csapat túrázó mi meg a társammal egy fa tövében ültünk. Azok se vettek észre. Ha nem mozdult meg az ember akkor gyakorlatilag bozótos részen láthatatlan volt. A másik változata a 82M álcaruha volt, annak a kapucnis része szuper a szúnyogok ellen.

218_82m_12.jpg
Tök érdekes olvasni, amit a rejtő színekről írtok úgy, hogy a barna-zöld átmenetnél full színtévesztő vagyok (azokat a színeket ha zöld mellé teszem zöldek, ha barna mellé akkor barnák). Mondjuk erdőben sétálva én inkább próbálok úgy tenni, hogy nem veszem észre a susnyában bújó hajleszt, meg az avarban zörgő párocskát. Viszont a legdurvábban álcázott állat az a kacsa és abból is a tojó. Bámulatos helyekről képes felszállni, szerintem direkt megvárja míg mellé érek gyalog vagy kajakkal.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 073
15 029
113
Észak-koreai camo, és hogy zöld, ami virít mint szar a biliárdasztalon. A tévhittel ellentétben a természetben a barna az ami jól rejt, a zöld meg inkább kitűnik.
A földrajzi területen és az évszakon kívül attól is függ milyen az a zöld. A világító neonzöld/élénk világoszöld sehol se jó álcázás, ellenben a tompa, barnás olajzöld az barna és zöld környezetben egyaránt jól álcáz, főleg ha a mellette lévő színek is jól vannak megválasztva.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 794
31 637
113
A földrajzi területen és az évszakon kívül attól is függ milyen az a zöld. A világító neonzöld/élénk világoszöld sehol se jó álcázás, ellenben a tompa, barnás olajzöld az barna és zöld környezetben egyaránt jól álcáz, főleg ha a mellette lévő színek is jól vannak megválasztva.
Persze, soktényezős ez a dolog, de a barnára sokkal inkább támaszkodhatsz egy camo elkészítésénél, míg zöldet csak gyógyszertári mérleggel és abból is jól meg kell válogatni, hogy milyent.

• Tetszik
Reactions: therob

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 818
113
Még egy kis érdekesség pluszban. A felderítők, kipróbálták, milyen jó a fentebb említett zöld dominanciájú álcaruha. Meggyőző. És fura is, hogy válhatott ennyi sok jó minta után a majmolás jegyében a boci az általános mintává, napjainkig.
http://www.honvedelem.hu/cikk/63652_felderitok_kikepzese

Amik nincsenek benne a cikkben:
18838968_1423347161058750_3291162247748752560_n.jpg

(A 2015M abszolút jó lehet ebben a környezetben, hatalmas "KB" málhamellényben már nem hinném.)
18740427_1423346937725439_1166416193870176858_n.jpg

Az utolsó kép felső szegmenségben a rába is igen fasza.
18813713_1423347254392074_5134752459415370772_n.jpg

Mindig eszembe jut, hogy vajon mi van ilyenkor a szívekben, mikor régi dolgokat veszünk elő, régi fotókat nézegetünk, hogy hol tartott régen a Honvédség, és hol tart ma? Mennyivel jobb mintáink voltak addig, míg el nem kezdtük majmolni a nyugatot (mert a NATO-hoz való közeledés jegyében nekünk is kellett valami amerikás négyszínterep, jól el is cseszték), mennyivel potensebb haditechnikánk volt a rendszerváltásig (most is ugyanaz van, csak ami ért valamit, azt kidobták).

Épp tegnap írtunk erről az álcaruháról. Valakinek megjött az esze, hogy elővették ?