A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

S

szpg9

Guest
TARZAN, SZERINTEM GONDOLJ BELE ABBA, HOGY EGY HÁBORÚ AZ NEM A BIZTONSÁGRÓL ÉS A MUNKAVÉDELEMRŐL SZÓL, HANEM AZ ELLENSÉG MEGSEMMISÍTÉSÉRŐL... MONDJUK 1985-BEN A MOZGÓSÍTÁSRA ZÁROLT TECHNIKA AZ ÚGY ÁLLT A TELEPHELYEN, HOGY ÜZEM ÉS KENŐANYAGGAL, ILLETVE LŐSZERREL FEL VOLT TÖLTVE. AZ M ZÁROLT ÜZEMANYAG TELEPHELYEN PEDIG AZ ÖSSZES TARTÁLYKOCSI ELVILEG ÜZEMKÉPESEN, FELTÖLTVE ÁLLT, VÁRVA A MOZGÓSÍTÁSRA... DUDI HOZZÁSZÓLÁSÁBÓL AZT LÁTOM, SEM EGYIK, SEM MÁSIK DOLOG MA NEM ÍGY VAN SZERVEZVE... TÚL ÖREG VAGYOK AHHOZ, HOGY ELDÖNTSEM, EZ ÍGY VAGY ÚGY JÓ... MAJD TI ELDÖNTITEK, DE EZEKET AZ ADALÉKOKAT, AMIKET LEÍRTAM, AZÉRT GONDOLJÁTOK ÁT NEM CIVIL, HANEM HÁBORÚS ÉSSZEL IS. EGYÉBKÉNT MINDEN, AMIT A CSATÁT VÉGÜL MEGVÍVÓ KATONÁK VÉGEZNEK, AZ NEM AZ Ő EGYÉNI TALÁLMÁNYUK, HANEM EGY DOKTRÍNA RÉSZEI, AMIT AZ ELŐLJÁRÓIK ÍRNAK ELŐ NEKIK. ŐK, MI, AMIKOR KELLETT EZEK ALAPJÁN CSELEKEDTÜNK. LEHET KÜLÖNBÖZŐ KÉPPEN, , VALŐSZÍNŰ, HOGY AZ ELTÉRŐ DOKTRINÁK MIATT, AMIK VAGY JÓL VAGY ROSSZUL KÉPZIK LE AZ EGYES KIALAKUANDÓ KONFLIKTUSOKAT, ÍGY A TEVÉKENSÉG, AMIT VÉGEZTETNEK VELÜK IS LEHET CÉLSZERŰ VAGY CÉLSZERŰTLEN. dE A HARCOLÓ ÁLLOMÁNY CSAK VÉGREHAJTÓ...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 344
84 162
113
DUDI, SZERINTEM, AMIT LEÍRTAM, ABBÓL AZ DERÜL KI, HOGY A LAKTANYA MELLETT VOLT EGY OLYAN LŐSZER RAKTÁR, AMI A KÉT TELEPÜLT EZRED TELJES LŐSZER IGÉNYÉNEK TELJES SPEKTRUMÁT ÁT TUDTA FOGNI ÉS AZ A LAKTANYÁTÓL LÁTÓ TÁVOLSÁGBAN VOLT. CSAK ISMÉTLEM, A KARABÉLY LŐSZERTŐL A RAKÉTÁKIG, AKNAVETŐ LŐSZEREN KERESZTÜL A TÜZÉRSÉGI GRÁNÁTIG MINDENT. oDA MENTEK A TEHERAUTÓK, ÉS AZOKRA RÁDARUZTÁK A KÉSZLETET, ÉS OTT IS KELLETT LEADNI. AZ A KÉSZLET FOLYAMATOSAN OTT, A KÖZELBEN VOLT, NEM 20-50 KM-RŐL HOZTÁK, VAGY KELLETT MENNI ÉRTE.

A laktanya közelében csak készenléti lőszer volt ez biztos.Most,hogy mindenhez vagy csak kézi fegyverekhez az mind1.

Brimstone

Active Member
2017. július 31.
394
44
28
Blogen az a baj,hogy full civilként olyanba kötsz bele amit olyanok találtak ki akik 30-40 éves szolfálati múlttal rendelkeznek.
És háborúztak is.
Így születnek az újítások. A csatahajó halála is a torpedóval-tengeralattjáróval kezdődött. Mindkettőt megvetették a több évtizedes szolgálati idővel rendelkező profik. Gondolkozni kell és merni döntéseket hozni.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 814
28 974
113
Blogen az a baj,hogy full civilként olyanba kötsz bele amit olyanok találtak ki akik 30-40 éves szolfálati múlttal rendelkeznek.
És háborúztak is.

Én most azt látom, hogy szpg9 leírása alapján akkor, amikor utoljára volt háborúra készülő, arra felkészült, felszerelt és motivált haderőnk, akkor úgy volt, ahogy én feltételeztem és kívánatosnak tartom, hogy lennie kell. Tehát ergo valami történt azóta, ami miatt itt az általam logikusnak és a néphadsereg szakemberei által kidolgozott normái alapján szükségesnek tartott állapottól eltértünk. Mi több, olyan távolság választ el a nyolcvanas évek szükségszerű és szakszerű rendszerétől, hogy ma már az általam itt felvetett gondolata is az egykor világháborúra készülő haderő rendszerének meglepetést okoz az ide író katonáknak is.

Dudi, mikor vonult ki a zászlóaljatok teljes létszámban és felszerelésével, valódi riadót gyakorolva valamelyik nagyobb gyakorlótérre úgy, hogy a gyakorlat terve szerint ott egyből ellenséges erőt kellett leküzdenetek és gondoskodott ellátásról szómotokra ilyen körülmények között a logisztikátok? Nem a gyakorlatokon egy ideig szereplő mítikus "besodródók" martalócai ellen, hanem valódi háborús helyzetet szimulálva!

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 814
28 974
113
Így születnek az újítások. A csatahajó halála is a torpedóval-tengeralattjáróval kezdődött. Mindkettőt megvetették a több évtizedes szolgálati idővel rendelkező profik. Gondolkozni kell és merni döntéseket hozni.

Brimstone, nem érted! Mint kiderült, harminc éve még úgy volt, ahogy én feltételeztem, hogy lennie kell. Most az a kérdés, hogy miért nincs ma így!

• Tetszik
Reactions: szpg9
S

szpg9

Guest
DUDI, MIVEL ÉN HONVÉD VOLTAM ÉS NEM IGAZÁN RAGADT MEG BENNEM A TERMINOLÓGIA, NEM ÉRTEM, MIT ÉRTESZ KÉSZEMLÉTI LŐSZERNEK. iSMÉTLEM EGY JAVADALMAZÁST ONNAN KIINDULÁSKÉT MINDENKI FEL TUDOTT VÉTELEZNI. eMIATT NEKÜNK EGY RAJNAJ, HA JÓLEMLÉKSZEM 12 DB FAGOTT RAKÉTÁJA FELKERÜLT AZ AUTÓNKRA.. TÖBB MÁS MELLETT

S

szpg9

Guest
EGYÉBIRÁNT ÉN ÚGY VÉLEM blogen FÓRUMTÁRSUNK KÉRDÉSFELEVÉSE INDOKOL. MIÉRT VA MÁSHOGY MINT RÉGEN? ÉN IS KÍVÁNCSI LENNÉK AZ AKTÍV ÁLLOMÁNYÚAK VÁLASZAIRA...

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 291
113
nem valtozott mege a kszksz is megkapja az egyeni lszerjavadalmat.ahogy att sebe mindki de ne gondolja se nki h ogy azzal megszallo vagy barmi mas muvelet vegrehajthato

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 344
84 162
113
Én most azt látom, hogy szpg9 leírása alapján akkor, amikor utoljára volt háborúra készülő, arra felkészült, felszerelt és motivált haderőnk, akkor úgy volt, ahogy én feltételeztem és kívánatosnak tartom, hogy lennie kell. Tehát ergo valami történt azóta, ami miatt itt az általam logikusnak és a néphadsereg szakemberei által kidolgozott normái alapján szükségesnek tartott állapottól eltértünk. Mi több, olyan távolság választ el a nyolcvanas évek szükségszerű és szakszerű rendszerétől, hogy ma már az általam itt felvetett gondolata is az egykor világháborúra készülő haderő rendszerének meglepetést okoz az ide író katonáknak is.

Dudi, mikor vonult ki a zászlóaljatok teljes létszámban és felszerelésével, valódi riadót gyakorolva valamelyik nagyobb gyakorlótérre úgy, hogy a gyakorlat terve szerint ott egyből ellenséges erőt kellett leküzdenetek és gondoskodott ellátásról szómotokra ilyen körülmények között a logisztikátok? Nem a gyakorlatokon egy ideig szereplő mítikus "besodródók" martalócai ellen, hanem valódi háborús helyzetet szimulálva!

Nem úgy volt.Úgy volt,hogy 1.lépés összpontosítási körlet.

S

szpg9

Guest
SZITTYA, VILÁGOS AZ ÍRÁSOD MAGAM RÉSZÉRŐL NEM TÉTELEZTEM FEL MÁRTHOGY ÍGY FELSZERELVE A SEREG RŐGTÖN OPERATÍV TÁMADÁSOKBA KEZD, MONDJUK A ROMÁNOK ELLENN,

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 814
28 974
113
nem valtozott mege a kszksz is megkapja az egyeni lszerjavadalmat.ahogy att sebe mindki de ne gondolja se nki h ogy azzal megszallo vagy barmi mas muvelet vegrehajthato

Tehát lőszerel teljesen feltöltött harckocsikkal, BTR-ekkel, D20-al, páncéltörő rakétákkal rendesen ellátott gyalogsággal semmilyen komolyabb katonai művelet nem hajtható végre. Mi kellene még, az atomrakéták? :D

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 291
113
Riasztias eseten beerkezes fegyverfevetel bemalhazas loszer elelmiszer egyeb anyag majd gyulekezo a uzemanyag toltoallomasnal es irany az osszpontositasi korlet... ahol a tobbi egyseg alegyseggel randi. Es ott tortenik a szervezes. Rossz jarmuvek ki hiany potlasA menetoszlop osszeallitas stb stb stb stb stb stb....... ami losert a laktanyaba magahoz vesz egy szakasz az a korlet elereseig vvan... egy tuzharcra eleg ugy hogy marad egy keves az a teherautorol potolhato de az is semmi mennyiseg ha haboru van lasd isis rsktarak otthagyott municio soknak tunik azt megse az csak maradek...

• Tetszik
Reactions: sirdavegd

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 814
28 974
113
Riasztias eseten beerkezes fegyverfevetel bemalhazas loszer elelmiszer egyeb anyag majd gyulekezo a uzemanyag toltoallomasnal es irany az osszpontositasi korlet... ahol a tobbi egyseg alegyseggel randi. Es ott tortenik a szervezes. Rossz jarmuvek ki hiany potlasA menetoszlop osszeallitas stb stb stb stb stb stb....... ami losert a laktanyaba magahoz vesz egy szakasz az a korlet elereseig vvan... egy tuzharcra eleg ugy hogy marad egy keves az a teherautorol potolhato de az is semmi mennyiseg ha haboru van lasd isis rsktarak otthagyott municio soknak tunik azt megse az csak maradek...

Kikkel randizik a debreceni dandár?

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 291
113
Nincs eleg tudod te mi cucc kell egy haboruhoz??? 3 napi cuccod nem keves csak vizzel szamolhatsz 10l 3napra haboruba vagy ha oda keszulsz... 4x annyi teheraugonak kellene a konvojba halsdni mint harcjarmunek.....par napos akcional is ha vinni akarnal mindent es meg az is keves lenne ... egy tokosebb rendorors megakasztana a konvojt

• Tetszik
Reactions: sirdavegd

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 814
28 974
113
Nincs eleg tudod te mi cucc kell egy haboruhoz??? 3 napi cuccod nem keves csak vizzel szamolhatsz 10l 3napra haboruba vagy ha oda keszulsz... 4x annyi teheraugonak kellene a konvojba halsdni mint harcjarmunek.....par napos akcional is ha vinni akarnal mindent es meg az is keves lenne ... egy tokosebb rendorors megakasztana a konvojt

Egy háborúhoz rengeteg cucc kell, de a többit majd hozza a hadtáp, amelyik párhuzamosan arra készül, hogy azokat a csapatokat, amelyek elindultak a laktanyából újra és újra felöltse, amíg csak léteznek, miután elfogyott a magukkal hozott első javadalmazásuk. Egy csatába nem tudnak többet vinni, mint az egyszeri feltöltés! Felkötözik a lőszert a tank oldalára, vagy a tűzharc kellős közepén elkezdik utántölteni a BTR-eket 30milissel? Van egy határa a málházató lőszermennyiségnek, amivel gazdálkodniuk kell tudni. Namost én tudom, hogy ez folyamatosan növekszik és nem véletlenül, pontosan azért, mert bizonyos körülmények között, a csata kellős közepén a pótlás nem megoldható:
UsMsbbp.png

Tudom, vannak kivételek, mint a páncélozott lőszerszállítók az önjáró tüzérségnél, amiket pont arra fejlesztettek, hogy a csata közepén is utántöltsék a löveget:
plz45_02large.jpg

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 344
84 162
113

Nézz utánna a CREVAL követelményrendszernek.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 291
113
na ugye hogy erted mar miert nem tud a roman minden varost falut hatrahagyva bp re rohanni. mert ha utanpotlas is megy folyamatosan akkor az mar komolyabb logisztika amit kiszur a knbsz... tehat varva vannak... :) amugy a rohamloveszes tiszt az en volt zaszloalj parancsnokom volt loszer volt kikepzes nem gyengen