BOCSI, MOST VETTEM ÉSZRE, HOGY TAPOLCÁRÓL ÍRSZ. ÉN A NAGYATÁDI LAKTANYÁRÓL ÍRTAM AZ ELŐBB.
Légyél már szíves kikapcsolni azt a retkes Caps Lock-ot...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
BOCSI, MOST VETTEM ÉSZRE, HOGY TAPOLCÁRÓL ÍRSZ. ÉN A NAGYATÁDI LAKTANYÁRÓL ÍRTAM AZ ELŐBB.
A határőrségnek mennyire volt képessége pl. páncélosok elleni harcra?
Egyszer láttam őket RPG-vel gyakorlatozni. Gondolom, általános lövészkiképzést is kaptak.
Egyszer láttam őket RPG-vel gyakorlatozni. Gondolom, általános lövészkiképzést is kaptak.
Logisztikával kapcsolatban. Mennyire volt jellemző hogy pl vezetési gyakorlatokat tartottak lánctalpas technikával a szovjet időkben? Tehát ifv-kel meg tankokkal menetoszlopban átvonulni a környező városokon,falvakon.
Mennyire teszi tönkre a lánctalp az utakat?
Mennyivel nagyobb a logisztikai igénye egy lánctalpas ifv kel felszerelt dandárnak egy kerekes ifv kel szembeninek?
Thx. Hát az nem sok.
Logisztikával kapcsolatban. Mennyire volt jellemző hogy pl vezetési gyakorlatokat tartottak lánctalpas technikával a szovjet időkben? Tehát ifv-kel meg tankokkal menetoszlopban átvonulni a környező városokon,falvakon.
Mennyire teszi tönkre a lánctalp az utakat?
Mennyivel nagyobb a logisztikai igénye egy lánctalpas ifv kel felszerelt dandárnak egy kerekes ifv kel szembeninek?
Én 94-95ben voltam határvadász Nagykanizsàn. Nekünk volt Szpg-nk, Fagot-unk. Ès Pszhnk is! Igaz nem ért egy kalap sz@rt sem.Egyszer láttam őket RPG-vel gyakorlatozni. Gondolom, általános lövészkiképzést is kaptak.
Na, ha már említettetek. Én már nem kaptam semmiféle pct kiképzést 2000-ben, még gránátot se dobtam, igaz a Honvédségnél sorköteles koromban sem 1-2 évvel korábban. Viszont a tőlem pár évvel idősebbek, és akik megélték még a Határőrség vegyes, vagy tisztán sorállomány korszakát azok kaptak természetesen kiképzést RPG-re és a kijelöltek Fagot-ra. Nem mindenki, csak akit kijelöltek a fegyver kezelésére. Hogy ez őrsi szinten is meg volt-e vagy Határvadász századoknál azt nem tudom mert Kőszegen volt mindkettő, a lényeg hogy a 90-es évek közepén még volt ilyen kiképzés. A 90-es évek végére pedig teljesen leépítették és átalakították az egész rendszert a tisztán hivatásos rendszer létrehozásával. 2006-2008-ra már totálisan a rendészeti tevékenységen volt a hangsúly. A "hősi" (vagy ősi ?) időkben a Jugoszláv háborúk végéig azért megvolt a "képesség". A 70-es,80-as években még volt ha jól rémlik (pontos darabszámot nem tudok) 85(?)-100(?)mm pct ágyú is. A BTR-80-asok csak sima KPVT-s volt mind, darabszámot itt se tudok, állítólag csak az a 4 volt ami Szombathelyen volt, és később a TEK-hez vagy hova került. Bár nekem rémlik valami 60 db-os beszerzés még 93-94-ből. Én már csak a végét értem meg,de Silversisko ha jól tudom tiszt volt Pécs környékén talán ő precízebb információt tud mondani.Thx. Hát az nem sok.
Na, ha már említettetek. Én már nem kaptam semmiféle pct kiképzést 2000-ben, még gránátot se dobtam, igaz a Honvédségnél sorköteles koromban sem 1-2 évvel korábban. Viszont a tőlem pár évvel idősebbek, és akik megélték még a Határőrség vegyes, vagy tisztán sorállomány korszakát azok kaptak természetesen kiképzést RPG-re és a kijelöltek Fagot-ra. Nem mindenki, csak akit kijelöltek a fegyver kezelésére. Hogy ez őrsi szinten is meg volt-e vagy Határvadász századoknál azt nem tudom mert Kőszegen volt mindkettő, a lényeg hogy a 90-es évek közepén még volt ilyen kiképzés. A 90-es évek végére pedig teljesen leépítették és átalakították az egész rendszert a tisztán hivatásos rendszer létrehozásával. 2006-2008-ra már totálisan a rendészeti tevékenységen volt a hangsúly. A "hősi" (vagy ősi ?) időkben a Jugoszláv háborúk végéig azért megvolt a "képesség". A 70-es,80-as években még volt ha jól rémlik (pontos darabszámot nem tudok) 85(?)-100(?)mm pct ágyú is. A BTR-80-asok csak sima KPVT-s volt mind, darabszámot itt se tudok, állítólag csak az a 4 volt ami Szombathelyen volt, és később a TEK-hez vagy hova került. Bár nekem rémlik valami 60 db-os beszerzés még 93-94-ből. Én már csak a végét értem meg,de Silversisko ha jól tudom tiszt volt Pécs környékén talán ő precízebb információt tud mondani.
A 90-es évek közepére ez oda redukálódott, hogy kihoztak 1 db RPG optikát (kilövő nélkül) és mindenki belenézhetett majd elmagyarázták a vonalakat benne.... vagy tisztán sorállomány korszakát azok kaptak természetesen kiképzést RPG-re és a kijelöltek Fagot-ra. Nem mindenki, csak akit kijelöltek a fegyver kezelésére. .....
A 90-es évek közepére ez oda redukálódott, hogy kihoztak 1 db RPG optikát (kilövő nélkül) és mindenki belenézhetett majd elmagyarázták a vonalakat benne.
Igaz ez alap kiképzés volt, nem szak....vagy hogy nevezték.