A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
3 040
5 863
113
Csak egy kérdés...Ilyen katasztrófa helyzetbe mint ami azon a szigeten volt nem tudják bevetni a magyar felségjelzéssel repülő C-17-es valamelyikét? Vagy a szigeten nem is tudott volna leszállni? Esetleg misszión volt?
http://index.hu/kulfold/2017/09/12/saint_martin_magyarok/
Az egy héttel ezelőtti cikk szerint nincs olyan gépe a magyar légierőnek ami el tudott volna oda repülni...Mert a magyar légierő wiki oldalán a gépeink között szerepeltetik. Tisztában vagyok vele, hogy NATO kötelék részeként vannak itt, de néha a szükség törvényt bont...most akkor miért is repülnek magyar felségjelzéssel?
Főleg, hogy a cikk szerinte semelyik nemzet nem engedte, hogy felszálljanak a gépeire...csak a saját állampolgáraikat mentették.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 682
84 179
113
Csak egy kérdés...Ilyen katasztrófa helyzetbe mint ami azon a szigeten volt nem tudják bevetni a magyar felségjelzéssel repülő C-17-es valamelyikét? Vagy a szigeten nem is tudott volna leszállni? Esetleg misszión volt?
http://index.hu/kulfold/2017/09/12/saint_martin_magyarok/
Az egy héttel ezelőtti cikk szerint nincs olyan gépe a magyar légierőnek ami el tudott volna oda repülni...Mert a magyar légierő wiki oldalán a gépeink között szerepeltetik. Tisztában vagyok vele, hogy NATO kötelék részeként vannak itt, de néha a szükség törvényt bont...most akkor miért is repülnek magyar felségjelzéssel?
Főleg, hogy a cikk szerinte semelyik nemzet nem engedte, hogy felszálljanak a gépeire...csak a saját állampolgáraikat mentették.

Azért jó a felvetés, mert ha jól tudom, a hollandok a pápai C-17-eseket is használták hasonló célokra a KDC-10-eseik mellett.

• Tetszik
Reactions: antigonosz

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 682
84 179
113
Meg is van....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 740
4 262
113
2 éve még köteléket repült 3 Ancsánk. Ez az egy, éppen harmada annak. Nincs ezen mit szépíteni. Akkor, ha karbantartáson volt valamelyik, volt mellette még 2. Mostanra elértük, hogy a külszolgálatosokat késve hozzuk haza, repülőnapokon kell lemondani a szereplést, stb. Ha jövőre vesznek is valamit, max. 1-2 használt civil gépet, hogy ne történjen meg az a blama, mint most a kimenekítéssel.
ez kb. hat hónapon keresztül volt így, hogy volt 3 gép, csak aztán szép lassan földre kényszerült a másik kettő, mert nem voltunk rájuk hajlandóak pénzt áldozni (MiG-29 utánérzés). Persze tudom, hogy fölösleges, megazukránok, megöregek megnemérimeg, de most 0-1/1 repülőnk van a 2-3/3 helyett.
Azért jó a felvetés, mert ha jól tudom, a hollandok a pápai C-17-eseket is használták hasonló célokra a KDC-10-eseik mellett.
Sharid már megmondta, hogy nem szabad senkit hazahozni olyan C-17-essel, ami valószínűleg majdnem üresen jön egyébként vissza Pápára, vagy legalábbis Európába.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 544
5 840
113
Ilyenkor mindig azon gondolkodom, hogy Zord hirtelen felindulásból vagy vezetői elvárásra ír ilyen furcsaságokat.

Mondjuk úgy, hogy a főnöke ellenzéki. :)
De a bírálatnak lehetnek pozitív hozadékai is (talán ő is erre számít). Ha már nagyon sokan fogják támadni emiatt, akkor, remélhetőleg a kormány végre foglalkozni fog a honvédelem ügyével is.

• Tetszik
Reactions: tindalos

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 073
15 030
113
Mondjuk úgy, hogy a főnöke ellenzéki. :)
De a bírálatnak lehetnek pozitív hozadékai is (talán ő is erre számít). Ha már nagyon sokan fogják támadni emiatt, akkor, remélhetőleg a kormány végre foglalkozni fog a honvédelem ügyével is.
Ja, vesznek törülközőket hogy legyen mibe hímezni a tulaj nevét, így a harcászati/stratégiai "hímzőképességünk" is jobban ki lesz használva!!:mad:

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 544
5 840
113
5 éve még legalább 2-3 röpképes volt. Most 0. A szövegben hol van az a rész, ami a korszeűségre utal...? A funkció az, ami modern, mint megközelítés nem amivel csinálták. Nyelvtanilag kicsit érdekes, de sejthető, hogy mire gondolt Zord. Arra, hogy egy ország vezetése szuverén, saját gépekkel repüljön n+1 ok miatt.

"Magyarország nemzeti melldöngetésben élen járó aktuális vezetői az elmúlt öt évben hagytak leépülni egy alapvető modern állami funkciót, a nemzeti légi szállító képességet"

Erre írtam, hogy nem hinném, hogy 5 éve még modernnek számított. De most, hogy visszaolvastam, valóban azt jelenti, amit te is írtál, csak kicsit nyakatekert volt és félreértelmeztem. Elnézést Zordtól is érte!

• Tetszik
Reactions: endre

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 544
5 840
113
Bár az is jó kérdés, hogy egy Malév B737-es hány átszállással jutott volna el a Szent-Márton szigetek közelébe és vissza. B767-ese a vége felé már nem volt a Malévnek. És hány Magyarországon élő magyar állampolgár is volt érintett?

Illetve én még mindig azon gondolkodom, hogy miért kell valakit hazahozni a Szent-Márton szigetekről, ha a hurrikán elrontja a nyaralását. Lehet tudni mikor van ott a hurrikán szezon, ha valaki oda megy nyaralni, számoljon ezzel a kockázattal is. Nem olcsó odautazni, így aki odamegy, biztos van/legyen arra is pénze ha történik valami váratlan. Ha egy európai országban ellopják mindenedet, a követség max ideiglenes útlevelet ad, semmi másban nem segít. Akkor miért is elvárás ez vagy állami kötelesség?

Ezen a hazahozáson én is agyaltam. Haza kellett volna jöjjenek még a hurrikán előtt, saját pénzből. Ha viszont ők maradtak (nehogy már elbukják a kifizetett szobát), és túlélték a hurrikánt, akkor meg már igazán maradhattak volna, hisz már nem voltak veszélyben. :)
Szerintem ezt amolyan presztízs okokból csinálják az országok. Megmutatják, hogy megvédik az állampolgáraikat külföldön is, még akkor is, ha azok saját hülyeségük miatt kerülnek veszélybe.

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
3 040
5 863
113
Szerinted ingyen repülnek azok a Galaxyk?
Tudom, hogy semmi sincs ingyen, de megvalósítható lett volna.
Magyar honvédelmi miniszter javaslatot tesz egy gyors NATO misszióra. Odafelé segélyt visz a sziget lakosainak. Visszafelé pedig hazahoz annyi NATO tagországbeli (főleg V4-re gondolok) ott rekedt állampolgárt amennyit csak tud.
A segély és az üzemanyag árát ugyanezen országok összedobták volna se perc alatt...
Mégis magyar felségjelzésű gép száll le a szigeten, miután a nyugati országok beintettek...
A magyar kormányt ünneplik itthon és a kis NATO tagállamokban...
Ha már a presztízsről beszélünk...

• Tetszik
Reactions: zeal
M

molnibalage

Guest
Tudom, hogy semmi sincs ingyen, de megvalósítható lett volna.
Magyar honvédelmi miniszter javaslatot tesz egy gyors NATO misszióra. Odafelé segélyt visz a sziget lakosainak. Visszafelé pedig hazahoz annyi NATO tagországbeli (főleg V4-re gondolok) ott rekedt állampolgárt amennyit csak tud.
A segély és az üzemanyag árát ugyanezen országok összedobták volna se perc alatt...
Mégis magyar felségjelzésű gép száll le a szigeten, miután a nyugati országok beintettek...
A magyar kormányt ünneplik itthon és a kis NATO tagállamokban...
Ha már a presztízsről beszélünk...
Juj...
Ez kb. olyan, minth az E-3 supportért Luxemburgot éltetné valaki...
Bár a képen nem kiolvasható, és ékfelségjel van a vezérsíkon azért az elején ott van a címer is..
https://htka.hu/wp-content/uploads/2010/07/NATO_SAC_C-17_Papa_20090727.jpg