A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Miért kell fikázni? De most őszintén? Van egy feladat amire kitalálták, megtervezték és legyártottak egy prototípust. Viszont ugye nagyon sokszor van úgy,hogy ami a tervezőasztalon kifogástalanul működik, az éles helyzetben elég kellemetlenségeket tud okozni. IFV-nek lehet tényleg erős lenne. Szerintem is jó lenne a VV-seknek, meg a tűzszerészeknek, az Afganisztánba való kivitel azért tényleg kockázatos,de ott megtapasztalhatók a hibái, viszont ha kilövik az elég gáz, főleg ha ne adj isten akár személyi sérülés is történne. Alapból is drága kutya,viszont szerintem 40-50 darab beférne a honvédséghez, mint VV, Tűzszerész (ha megfelelő rá),Mobil parancsnokság,Békefenntartóknak esetleg egy monitor járműnek(hőkamera,éjjellátó esetleg lézeres célmegjelölő...stb. bár erre kevés az esély) és ehhez nem hiszem,hogy olyan nagyon nagy módosítások kellenének a mostani típuson, sőt még ugye később ha esetleg lesz UAV-unk,akkor innen vezérelhetnénk...            de persze ez szerintem álom marad..
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
46603 said:
Itt a  Angle of Approach/Angle of Departure-t kell nézni ?

Az az első és hátsó terepszög, ha minden igaz. A "Side slope" az oldaldőlés, ami itt 30 % (az nem tudom mennyi fokban).
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
46604 said:
Miért kell fikázni?

Nem értettél meg. Fém fegyvert terveztek, mikor máshol a műanyag volt már az uralkodó. MRAP-t terveztek, ami már bizonyított mire való és mire nem. Vegyileg szennyezett terület meg meg nem biztos, hogy mindig könnyen elérhető helyen van (ha már az orientáltságot vesszük). A lemaradásra utaltam. Másban meg előremutatóak a fejlesztések (nem találtam meg annak az aknának a típusát, ami lehetett volna exportsiker, ha idehaza is rendszeresítik).
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
46605 said:
Az az első és hátsó terepszög, ha minden igaz. A “Side slope” az oldaldőlés, ami itt 30 % (az nem tudom mennyi fokban).

Mindenhol csak százalékba adják meg pl itt is: http://98.129.21.232/StaticFiles/navistardefense/includes/pdf/MaxxPro_Spec_Sheet.pdf  a cemetek!!  Elvileg őnagysága a legborulékonyabb az összes MRAP közül, látszik is, hogy fosnak az internationalnál, nem merik megadni a pontos adatokat :D.  Hát ha a mit guruló téglánk nem dülöngél annyira mint a részeg Maxxpro, akkor már félsiker van :).

 
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
46606 said:
Másban meg előremutatóak a fejlesztések (nem találtam meg annak az aknának a típusát, ami lehetett volna exportsiker, ha idehaza is rendszeresítik).

Na erről még nem halottam, amint van infód rakd be, mert kíváncsi vagyok rá ;).
 
D

danielblack

Guest
A totalcar videó tesztjében elég szép dőlést bírt ki a Komondor. Ettől függetlenül 50-60 db komondor árából kijönne szerintem a katonák személyi felszerelésének modernizációja is, meg egyébként sem a Komondor beszerzése a gyógyír a legégetőbb problémákra, amik a Magyar Honvédséget jellemzik. A VV-k most is el operálgatnak, ha szökőévben egyszer csinálniuk kell egyáltalán valamit. Kolontárnál megállták a helyüket.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Konzultálás előtt kettőt találtam, s azt hiszem, főleg a harckocsi elleni töltet az, amire utalást hallottam:

http://www.hmth.hu/prospektus/hakprospektus.pdf

Ám a prospektus szerint ezt rendszeresítették, a neve HAK-1M.

Élőerő elleni:

http://www.hmth.hu/prospektus/IHrprosi.pdf

IHR (Irányított Harci Repeszakna):

http://bocs.hu/lm03-uhsz.htm

Az oldal közepe táján.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
luperator : elsősorban nem rád gondoltam, amit akkor írtál a P9-ről azt pont nem láttam, mert egyszerre írtunk :)

danielblack: Tisztában vagyok vele, ezek után gondoltam csak. :)
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<a title="luperator profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/luperator/">luperator</a>

Na ma is valami újat tudtam meg, kösz ;). Szóval van egy hatékony harckocsikelleni aknánk, ami még okos is (kár, hogy főzni és mosogatni nem tud:D), aztán van még egy Claymore 2.0-ánk, ami ugyanúgy egy ütős kis szerkezet. Nem rossz nem rossz, jó lenne még több ilyen vagy ettől komolyabb fejlesztéseket hallani/látni itthon ;).
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Nem olvastam el a linkeket, de amúgy az akna az véletlen nincs betiltva valami egyezmény alapján, vagy csak a gyalogsági? Nekem valami ilyesmi rémlik,de lehet,hogy hülyeség.  De azért,minden jó magyar fejlesztést támogatni tudok.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
46619 said:
Nem olvastam el a linkeket, de amúgy az akna az véletlen nincs betiltva valami egyezmény alapján, vagy csak a gyalogsági? Nekem valami ilyesmi rémlik,de lehet,hogy hülyeség.

ottawai és genfi nemzetközi egyezmények előírásainak megfelel. Talán lehet, hogy el kellett volna olvasnod a pdf-ket :). Én is ezen filóztam, de ezek szerint itt is meg kell felelni egy bizonyos előírásoknak.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Unio :  Most nem nagyon érek rá hosszabb cikkeket olvasgatni, de köszi a választ. Akkor királyság,már csak 10 Lengyelország méretű országnak kellene rendszeresítenie, milyen szép is lenne! :)))
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
46627 said:
Unio : Most nem nagyon érek rá hosszabb cikkeket olvasgatni, de köszi a választ. Akkor királyság,már csak 10 Lengyelország méretű országnak kellene rendszeresítenie, milyen szép is lenne! :)))

:) Őszintén én nem nagyon szeretem az aknákat, vannak tőlük sokkal rosszabb fegyverek, de valahogy nem a szívem csücskei. A napalm, a lángszóró és az akna nálam a mocskos fegyverek kategóriájába tartozik.
 
D

danielblack

Guest
Nagyon hasznosak lehetnének ezek az aknák a védekezésben. A halogató harcmodorban jól lehetne alkalmazni szerintem.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
46630 said:
Nagyon hasznosak lehetnének ezek az aknák a védekezésben. A halogató harcmodorban jól lehetne alkalmazni szerintem.
46630 said:
Nagyon hasznosak lehetnének ezek az aknák a védekezésben. A halogató harcmodorban jól lehetne alkalmazni szerintem.

 

 

A halogató és vadászharc nem más mint a ...............szar van a palacsintában .........tartalmú harci helyzet, hölgyek jelenlétében is megfogalmazható elnevezése.

 

Amikor valami már (még) nincs meg a védelmi harchoz, erő vagy eszköz oldalon akkor fordulunk - kényszerből - a halogató vagy vadász harchoz.

 

más

 

A vadászharc pedig nem más mint mikor a komoly sereg elhagy egy védendő terepszakaszt de ott hagy egy régebben utóvédnek/partizánnak nevezett vmilyen katonai formációt és harsogva közlik az ott maradottakkal, hogy :...............A haza büszke lesz önfelaáldozásotokra...........

 

 

 
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 825
80 412
113
<a title="luperator profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/luperator/">luperator</a>

A Red Dot és az optika van vagy 500.000 Forint az AK-ra a gránátvető a megint nem olcsó mulatság(a válltámasz és a bipod is prémium kategóriás talán izraeli termék).Azt is tisztán elmagyarázták,hogy ez nem darabár azaz nem 1.000000 egy modernizált AK csak valami barom a program teljes költségét elosztott az átalakított fegyverek számával.

Red Dot



gránátvető



Pela

Az STG44-nek tényleg semmi köze az AK-hoz a kinézetén kívül.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
dudi ezt nem merném biztosra ki jelenteni.. de legyen neked hiszek , azért mégis a kezedben van/volt ha nem tévedek :)

 

Ezeket az AK-kat használjuk még? Mert a balhét én is hallottam róla,hogy "olcsóbban ugyan ilyen szinten fellehetne szerelni 1 airsoft bótbó'" viszont ha nem így van és még használatban akkor örülök neki! :)