A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

A Hirtv megy a háttérben, ahol épp most mondta Orbán, hogy a Magyar Honvédség bebizonyította hogy komoly tényező (árvíz volt a téma) és erre szükség is van egy ország érdekérvényesítéséhez. Hende nem mesélt még neki az állapotokról? Nem mondta el neki, hogy a Zrínyi média kommunikációból ötösre vizsgázhat, hisz a "nincs"-et szép fotókkal "van"-á teszik... Se helikopterek (ok, ott volt hat,,, húúú) ha be akarunk szerezni valamit akkor meg a mások által levetett roncsok közt halászunk (UH-1, szállítógép tender egyértelmű kimenetele, szerintem BAE), ez aztán a tekintély. Azt hogy egy tucat T-72-ünk van azt nem csak mi tudjuk, hanem a szomszédjaink is,, meg azt is, hogy a "rejtett erőforrásaink" veszik, meg lassan a maradék T-72-eket, hogy aztán leadhassák a vásbá. Erről azért mesélhetne valaki a miniszterelnökúrnak. Ja, elfelejtettem, hogy válságban vagyunk,, ezért nem lehet venni pár helit, vagy nagyjavítani a meglévőket, vagy venni 3-4 C-27-est..

Meglátásom szerint a Patriot családból csak a PAC-2 van egy ligában az S-300-assal a hatótávjuk okán (150-160 km)! A PAC-1 a felénél is kevesebbel rendelkezik . Nekünk lehet hogy kicsit sok lenne egy 150 km hatótávú rendszer bár jobban meggondolva Budapest alatt telepítve gyakorlatilag majdnem az egész országot lefedhetné !

<a title="" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-37/" rel="nofollow">chimera</a>

Nekünk szerintem Sz-400-as kéne. Az bármelyik potenciális ellenfelünk légterét lefedné 
sf-kiss.gif

chimera said
Meglátásom szerint a Patriot családból csak a PAC-2 van egy ligában az S-300-assal a hatótávjuk okán (150-160 km)! A PAC-1 a felénél is kevesebbel rendelkezik . Nekünk lehet hogy kicsit sok lenne egy 150 km hatótávú rendszer bár jobban meggondolva Budapest alatt telepítve gyakorlatilag majdnem az egész országot lefedhetné !
Az S-300 hatótávja is igen változó, a használt rakétától függően. Én ezt találtam róla, nem tudom mennyire hiteles:

S-300 uses a range of missiles developed by MKB "Fakel" design bureau (a separate government corporation, aka "OKB-2").

5V55K - 47 km
5V55KD - 75km
5V55R - 90 km
5V55RM - 90km
5V55U - 150km
48N6E - 150km
48N6E2 - 195 km
9M82 - 40km
9M83 - 100km
9M83ME - 200km
9M96E1 - 40km
9m96E2 - 120km
40N6 - 400km

Source: http://www.defence.pk/forums/land-warfare/20716-surface-air-missiles-19.html#ixzz2WTW8EUWc

<a title="" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-37/" rel="nofollow">marton</a>

És lett használt UH-1 roncs ? olyanról papolsz amit nem léptünk meg. Ez értelmes dolog ? NEM  ,  károgsz itt. Károgj máshol.
Mit vársz Hendétől de komolyan ? 3 éve volt , igaz ? 
Mire gondoltál de komolyan hadrendbe lesz állítva az új F-35 ? vagy mirre ? Ez a rész pont erről szól hogy mond el hogy Te hogyan és milyen lépcsőkben csinálnád a Magyar haderőfejl. . Halljuk, ne szégyenlősködj. 

Ez nem egy kiskapu lehet a kis országok számára a fegyvergyártásba ? Mint mi is.
http://index.hu/tech/2013/05/06/kesz_az_elso_3d_printerrel_gyartott_fegyver/

felesleges egymásnak ugrani, ha magatokba néztek, ha nem, egyesek k*rvára elfogultak bizonyos irányokban, így kár azon pörögni, hogy ki mit mutasson fel, mert nem sok mutogatni való van, akár 3 akár 8 akár 23 év...kinek nem inge...

desertfox said
Ez nem egy kiskapu lehet a kis országok számára a fegyvergyártásba ? Mint mi is.
http://index.hu/tech/2013/05/06/kesz_az_elso_3d_printerrel_gyartott_fegyver/
A 3D nyomtatás ma még elég drága dolog. A hagyományos módon történő fegyvergyártásnál a tömegtermeléssel vissza lehet szorítani a költségeket (sajtoló-, préselő-, stb. szerszámok sok ezer darab után behozzák az árukat), míg a printernél ez nem feltétlenül igaz (ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, akkor ott csak a fegyverhez felhasznált alapanyag van, ami mindig ugyanannyiba kerül). Meg ez az egész még eléggé gyerekcipőben jár, éles körülmények között is használható, megbízható fegyvert egyelőre még nem raksz össze nyomtatóval, szóval a kutatási árat is bele kéne tolnia valakinek.

Desertfox!

Nem csak Hendéről "károgok" ez előtte lévőkről is! Nem csak az utóbbi három évvel nem értek egyet, mielőtt még komcsinak bélyegzel. Szerintem elég szomorú, hogy UH-1 egyáltalán szóbajött!!! Mutass ezen a kontinensen olyan országot, akinél opcióban volt UH-1 az utóbbi 10 évben. Talán Albánia? Nem! Ő ist tudott új gépeket venni. Hogyan képzelném el a hadsereg fejlesztését kis lóvéból? Kezdeném azzal, hogy nem ragaszkodnék az egy, max. kettő helikopter típushoz. Ha tényleg van 20 felesleges AW-139 abból boltolhatnának néhány darabot, gondolva mondjuk arra is, hogy esetleg jövőre is lesz árvíz. Oké, tudom, hogy ez egy nem éppen katonai típus, de könnyű szállítónak+ rendészetnek+ párnásnak elmehetne néhány. A digók jó sok évre ki is tolnák a fizetést, így szerintem beszerezhető volna, és így egy hajszálnyit fellélegezhetnének Szólnokon. Ezután jöhetne a MI-171, a meglévő gépek idejét meg kitolnám amíg lehet. Komoly lóvéról beszélek? Ott van az AN-140-es. Fiatal, 30 darab már repül belőle (ja és O.o nem keveset kíván beszerezni belőle katonai szállítonak, ami szerintem arra enged következtetni, hogy nem olyan rossz a gép) az Ukránokkal meg szintén lehetne úgy tárgyalni, hogy jó sok év alatt fizetjük ki őket, akár magyar áru (pl. busz) formájában. Ez szerintem belefért volna a három évbe! Szerinted az tényleg a válság miatt van, hogy kohóba küldik a maradék (12-őn felül) T-72-est? Annak mi értelme? Oké, a több száz DAC mehet a kohóba, de, hogy 12 T-72-re számíthassunk ha balhé van??? Ez már vicc és totális dilettantantizmusra utal. Ak modernizáció? Ugyanaz! Ami Hende javára legyen írva, hogy legalább a tartalékos rendszert bevezette. Károgok? Igen! Mert ha volna itt tényleg valami, a katonáink mennének, mert megkapnák a parancsot, csak sajnos olyan dolgokkal kéne harcolniuk, amikkel lassan csak mondjuk Szlovénia ellen vehetnék fel sikeressen a küzdelmet és gyászolhatnánk a sok hősi halottat, nem másért, hanem azért mert korrupt dilettáns politikusok nem voltak hajlandóak lóvét szánni a hadsereg fejlesztésére, mert a nagy pénzeket elvitték a tanúlmány és pályázatírások!!

Nekünk lehet hogy kicsit sok lenne egy 150 km hatótávú rendszer bár jobban meggondolva Budapest alatt telepítve gyakorlatilag majdnem az egész országot lefedhetné !
Mikor tanuljuk meg már, hogy ne a nagy magasságú közeledő cél elleni megsemmisítés távolsággal számoljunk?  Az ilyen SAM rendszer előnye, hogy lejebb kényszeríti a célpontot, de ez azt is jelenti, hogy a HMZ drasztikusan csökken vagy 0 lesz, mert horizont alatti céllal nem tud mit kezdeni a SAM, ahogy a simán takarásban levővel sem.

Molni,

Szerintem számolhatunk 300 km-el is, ha az összes repülő vasra rárobbantjuk a repteret. Így nem kell lérakra költeni.

<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Teljes az egyetértés a NATO-val
Mindig ezek a minősített adatok...

"ahhoz, hogy a honvédség lassan negyvenéves szovjet gyártmányú helikopterei akár csak a következő néhány évben működjenek, több mint 10 milliárd forint kellene. Ennél drágább ugyan az új gépek beszerzése, de azok a következő negyven évben használhatók lesznek."
Ez most mit jelent, hogy végén még rendbe teszik kicsit a minyókat, s jöhet az új masina? Csak épp a szokásos dolog van.. Mármint hogy nincs pénz...

<a title="Profile" rel="nofollow">hiryu</a>

Nagyon nem sikerül eladni azt a sok semmirevaló kacatot. Azért az érdekelne, hogy az inkurrenciakészlet mennyisége miért titok. Olyan ország nem veheti meg akinek kellene ép eszűeknek  meg nem kell a szemét.

A MiG-eket még csak-csak értem... Minek két típus... De az a kb. 100 T72-es... Az fáj... Most komolyan, mikor lesznek nekünk tank beszerzéseink... Olyan 2020 előtt nem nagyon várható, gondolom az borítékolható... Addig meg egy tucat tankkal fog bohóckodni a HM.

<a title="Profile" rel="nofollow">zotyek78</a>

Nem érnének semmit élesben azok a T-72-sek. Ideje már nagytakarítást csinálni az elavult eszközök között. 

Egy 2010 es adatom szerint felújítva volt az exszovjet 50 millió rubelig. Akkor árfolyamon kb 1,6 millió USD.