A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

xfotel

Member
2013. április 10.
960
8
18
látom szépen gyűlik a leo-patria pénzem. viszont ha már dobáljuk az ötleteket mint az autóskártyát, azt kérdezném, hogy egyéni felszereléssel kapcsolatban mit gondoltok. (béna lövészpáncélosból jó cuccban kiugrani vagy menő patriából batikolt ballagóöltönyben kiugrani, akkor nemesb-e a lélek...)
 

todjo

New Member
2013. május 31.
15
0
1
Látom sulyid te még hősiesen dacolsz az árral...
sf-smile.gif
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Nem tudom meliyk a nap hsze, a zerge féle ha nem adtok tankokat, tüzérséget... akkor drágán adjuk a takarmányt, vagy a csaba77 féle legyen a katona tüzoltó/rendőr.

 

Jut eszembe akkor már necsak Németeket zsarolgassuk evvel a zseniális takarmány ötlettel, hanem azonnal USt is ingyé F-35ért ruszkikat meg mondjuk S-400ért. Meg akkor már adják az olajat is ingyen vagykülönben ezzel az összeggel arányosan drágábban fogjuk adni maguknak a magyar takarmányt és doszvidanyja. :ppp
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Nem hiszem el. (De most komolyan elég sokan mondanak itt turbónak engem, de mégis az én javaslataim mégis észerűbbek mint itt sokaké.)

 

MIÉRT??? Akartok levedlett használt technikát vásárolni?????

Gondolkozzatok kicsit logikusan...

Ki írnák a tendert mondjuk idén.

A nyertes kiválasztása 1 év. 2014

A technika kiválogatása papírügyek (rendszeresítés hasonlók) 2015

Rendbehozatal, kiképzés, rendszerbe,állítás, üzemeltetői háttér kiépítése  2020

Mire megfelelő mennyiségű és minőségű kezelő és szerelő személyzet/gárda kialakulna 2023.

Mire (100% nem az állomány ra gondolok) ig bevethetőek lennének a gépek. Vagy elküldeni nagyjavításra (ami mivel már nemigen használják a nagyok nem valami olcsó se nem valami sokat érő...)

Vagy nem modernizáljuk őket és ugyan ott vagyunk minimum 10 éves lemaradásban. (Akkor meddig is lenne normális tecnika a kezünkbe ugymond teljes képességében 5 év!!! (Megéri???) Nagyon nem pláne úgy hogy ezeket a vasakat 15 max 20 évnél tovább üzemeltetni se lehetne. Mivel már eleve használt gépek és ezek se mennek örökké pláne nem itthon...

 

Az én javaslatom (teljes átszervezéz vízfej megcsapolása bla bla bla) Túltöltött egységek (a lövészeket ellátni mindennel amire csak szükségük lehet ez az első kézi páncéltörő,kisméretű aknavető, gránátvető, szakaszonként.

SOK mesterlövész, Rajlövész, és SOK romboló puskás.

Normális légvédelmi rendszer kiépítése. 

Rá is térek a technikai részre.: RÁBA.: önjáró kerekes tüzérség+Rakéta sorozat vetők. (mind1 mekkora mennyiségben csak legyen)

(ez megoldható)

Drónok.: a felderítő folyamatba a harci jó lenne ha lenne... (Csak is hazai a meglévő külföldi példányokat töviről hegyire áttanulmányozni.)

 

15 db T-72 (ithoni modernizálása) nem baj ha nem lessz világszinvonal de gyakorolni jó. Ebből 5 db egyéni alakulat :D 10 db csapat támogató :D (röhej de a lényeg a fegyvernemi kultúra fenntartása és a alap fejlesztések elvégzése 360 fokba bekamerázni belűre minitorok motor csere lánctalp bumírozása, kerámia lapok felszerelése az 5 db önállót reaktívval a 10 db ot nem mert az veszélyes a lövészekre.)

 

Megvásárolni egy más országba tenderen vesztes még nem sorozatba gyártott alapjármű licensét (Pl. a lengyeleknél amit tervezgetnek.) Ez olcsó és amik miatt megbukott a tenderen azon az ithoni mérnökök gondolkozhatnának.)

 

Heli beszerzés már úgy néz ki lessz valami. Az An-csák tehermentesítése se rossz dolog szerintem. 
 

sulyid

Member
2010. április 19.
173
0
16
zotyek78 said
"A brazilok nem gyártanak páncélost, sőt Európában se igazán" Oo
Az orosz-ukrán vonalat azért hagytam ki, mert ők politikai okokból kivannak zárva a honvédség modernizálása folyamán. Az a baj, hogy ha nem akarsz mindenkit magadraharagítani, akkor nem kell hintapolitikát folytatni, hanem el kell kötelezned magadat valahová. Nos Mo belépett a NATO-ba és az EU-ba, s ameddig nem lép ki onnan, felesleges keleti cuccokat beszerezni.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
sulyid said
<blockquote>zotyek78 said
"A brazilok nem gyártanak páncélost, sőt Európában se igazán" Oo

Az orosz-ukrán vonalat azért hagytam ki, mert ők politikai okokból kivannak zárva a honvédség modernizálása folyamán. Az a baj, hogy ha nem akarsz mindenkit magadraharagítani, akkor nem kell hintapolitikát folytatni, hanem el kell kötelezned magadat valahová. Nos Mo belépett a NATO-ba és az EU-ba, s ameddig nem lép ki onnan, felesleges keleti cuccokat beszerezni.</blockquote>
Na jó, de írtad, hogy "Európában se igazán", aztán elkezdted sorolni, hogy mely európai tankok nem érnek. :D Amúgy szvsz, ha innen is vásárolunk, meg onnan is, az akár lehet jó politika is egy olyan kis országnak, mint mi vagyunk... Meg hát azért pl. energia kapcsán is kötődünk az oroszokhoz, úgyhogy nem árt, ha onnan is szerzünk jó pontokat. A többség meg jöhet nyugatról.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 850
57 830
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-47/" rel="nofollow">csaba77</a>

"Nem tudom mennyi valójában, de 2012-es internetes adat szerint a köztisztviselői és közalkalmazotti létszám 600 000 ma Magyarországon. Szerintem ez egy rettentő magas szám.

Nagyjából 250 ezer állami alkalmazott bőven elég lenne és sokkal több gyár."

Nem akarlak megbántani, de ekkora baromságot rég olvastam itt a HTKA-n. Gondolom nem igazán tudod, hogy hogy működik rendszer szinten a közigazgatás. Egyszerűen nem értem, hogy ilyen "velős gondolatokat" mire alapozol...
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
925
251
63
Egyet értek <a title="Profile" rel="nofollow">sulyid elképzelésével, hogy el kell kötelezni végre magunk, hogy kikre támaszkodunk a sereg modernizálásában. Mivel EU és NATO tagok vagyunk ez egyértelmű. A legnagyobb butaság össze vissza vásárolgatni. Nem véletlenül vannak NATO szabványok, ha felelős tagok akarunk lenni akkor bizony alkalmazkodni kell. Minden beszerezhető nyugatról, igen lehet, hogy drágább megvenni de mindenhol drágulnak a katonai eszközök az oroszoknál is. Van egyesekben valami nyugatfóbia amin túl lehetne lépni.</a>

Amire nekünk szükségünk van/lenne a közeljövőben az mind nagyon jó minőségben kapható Európában pl.: helikopterek, szállítógépek, légvédelem, harcjárművek.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 850
57 830
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-47/" rel="nofollow">therob</a>

Azért nem árt ha több lábon áll az ember. A "csak nyugati" vagy a "csak keleti" felszerelés szerintem biztonságpolitikailag kockázatos. 
Szerintem jobb lenne, ha "vegyes" rendszert próbálnánk létrehozni. 
Például: Ha a vadászgépeink nyugatiak (Gripen) akkor a légvédelmünk legyen keleti (Kub). Így ha változik a politikában a széljárás akkor is van mivel védeni a légtért. 
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Attól függ, hogy mit vennénk "nem nyugatról"... Pl. nem hiszem, hogy "nyugatfóbia" kijelenteni, hogy pl. RPG-t lehetne szerezni az oroszoktól vagy inkább licenceben gyártani. Nem hiszem, hogy ez bármi fennakadást okozna egy NATO misszióban. :)
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 131
7 161
113
Mikor azt mondja valaki, hogy NATO tagország nem vehet keleti (Orosz, Ukrán, ...) fegyver rendszereket, akkor jusson eszünkbe, hogy a nagyon régi és nagyon megbecsült NATO tag Görögország mennyi Orosz és Ukrán fegyvert tart jelenleg is rendszerben!
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Gyerekek válasz NEM NEM és NEM az elkötelezettségre , csak abban az irányban hogy a Győztesek oldalán maximum.
Nem tanultunk 2 világháború nagy elkötelezettségeiből ?  Nagyon kifizetődő volt az elköteleződés... 
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
925
251
63
RPG-t nem írtam szerintem, de annak is van éppen nyugati megfelelője. Bár amennyit használják...

Valamelyik Aranysasban volt szó mostanában a légvédelmi eszközeink lehetséges váltásáról/modernizálásáról. Ha jól emlékszem az Aspide 2000-et említi. De azért ha lenne rá pénz akkor Patriot vagy Aster 
sf-laugh.gif


 

<a title="Profile" rel="nofollow">imike</a>

Nem azt szokták mondani, hogy nem vehet, hanem azt, hogy ajánlott/elsőbbséget élvez a szövetségen belüli eszközök használata. Annak, hogy a görögök szórták a pénzt össze vissza most megvan az eredménye. Kicsit túlvállalták magukat egy fegyverkezési versenyben.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 366
113
therob said
Egyet értek <a title="Profile" rel="nofollow">sulyid elképzelésével, hogy el kell kötelezni végre magunk, hogy kikre támaszkodunk a sereg modernizálásában. Mivel EU és NATO tagok vagyunk ez egyértelmű. A legnagyobb butaság össze vissza vásárolgatni. Nem véletlenül vannak NATO szabványok, ha felelős tagok akarunk lenni akkor bizony alkalmazkodni kell. Minden beszerezhető nyugatról, igen lehet, hogy drágább megvenni de mindenhol drágulnak a katonai eszközök az oroszoknál is. Van egyesekben valami nyugatfóbia amin túl lehetne lépni.</a>

Amire nekünk szükségünk van/lenne a közeljövőben az mind nagyon jó minőségben kapható Európában pl.: helikopterek, szállítógépek, légvédelem, harcjárművek.
Igen ám de Eu nemzeti öngyilkosság. Történelmünk se az tükrözi,hogy nyugattal való szoros kapcsolat jó lennek nekünk. Sőt 10 év vagyunk Eu tagok. Semmivel nem jobb a helyzet mint 90 évek elején. 

Haderőt meg állom kategória mivel nincs hátország. Molárisan és anyagilag is le van züllesztve az egész.  Jelen folyamatok szerint az egész honvédelmi szervezetet újra feltellesz építeni.

Társadalmunkba is óriási feszültség. Valójában nincs kitűzött cél mért is fontos nekünk a honvédség.

 

Fekete Dani térképe beszédes ez egyre súlyosbodó probléma. Demográfia okok miatt. 
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
nekerdez said
<blockquote>therob said
Egyet értek <a title="Profile" rel="nofollow">sulyid elképzelésével, hogy el kell kötelezni végre magunk, hogy kikre támaszkodunk a sereg modernizálásában. Mivel EU és NATO tagok vagyunk ez egyértelmű. A legnagyobb butaság össze vissza vásárolgatni. Nem véletlenül vannak NATO szabványok, ha felelős tagok akarunk lenni akkor bizony alkalmazkodni kell. Minden beszerezhető nyugatról, igen lehet, hogy drágább megvenni de mindenhol drágulnak a katonai eszközök az oroszoknál is. Van egyesekben valami nyugatfóbia amin túl lehetne lépni.</a>

Amire nekünk szükségünk van/lenne a közeljövőben az mind nagyon jó minőségben kapható Európában pl.: helikopterek, szállítógépek, légvédelem, harcjárművek.

Igen ám de Eu nemzeti öngyilkosság. Történelmünk se az tükrözi,hogy nyugattal való szoros kapcsolat jó lennek nekünk. Sőt 10 év vagyunk Eu tagok. Semmivel nem jobb a helyzet mint 90 évek elején. 

Haderőt meg állom kategória mivel nincs hátország. Molárisan és anyagilag is le van züllesztve az egész.  Jelen folyamatok szerint az egész honvédelmi szervezetet újra feltellesz építeni.

Társadalmunkba is óriási feszültség. Valójában nincs kitűzött cél mért is fontos nekünk a honvédség.

 

Fekete Dani térképe beszédes ez egyre súlyosbodó probléma. Demográfia okok miatt. </blockquote>
Az EU egy pénzszivattyú. Sajnos nem a mi irányunkban. Az egyik kezével ad, de a másikkal bőven vissza is veszi. Közben fasságokat ír elő, gazdasági köntösbe bújtatott politikai célokat akar megvalósíttatni velünk.

Az utaink tragikusan szarok, a mezőgazdaság lassan monokultúrás lesz, a hazai ipar gyakorlatilag nem létezik, ami még van a föld, de ha így haladunk az is be fogják kebelezni és albérlők leszünk a saját hazánkban.

Ez a 10 év EU tagság érzékelhető fejlődést nem hozott. Viszont elképesztő mértékben nőtt a kiszolgáltatottságunk, politikailag és gazdaságilag is.
sf-frown.gif
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
therob said
RPG-t nem írtam szerintem, de annak is van éppen nyugati megfelelője. Bár amennyit használják...
Najó, rep. hordozót sem használunk pedig milyen jó lenne, ha lenne... :)

Egyébként most nézem, hogy pg-7vr fejjel ua. a penetrációja egy RPG-7-esnek (600-750mm), mint a Vampirnak.. Lehet, hogy nem volna hülyeség akár ennek a licence-ét megvenni... Nem egy ország lokálisan gyártja.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 372
11 337
113
zotyek78 said
Egyébként most nézem, hogy pg-7vr fejjel ua. a penetrációja egy RPG-7-esnek (600-750mm), mint a Vampirnak.. Lehet, hogy nem volna hülyeség akár ennek a licence-ét megvenni... Nem egy ország lokálisan gyártja.
Az volna a hülyeség, ha csak egy-két beszállítóra támaszkodnánk.
Ha ők nem szállítanak valami miatt, akkor vagy összetesszük a két kezünk, vagy széttesszük a két lábunk.
Ha több országtól, több cégtől veszünk biztosabb az ellátás.

Mondjuk azt, hogy beszereztünk megfelelő mennyiségű Leo2-t, meg valami európai IFV-t.
Ha valami miatt összerúgjuk a port az EUval, akkor csak ezekkel lesz baj, nem mindennel.
Ugyan ez áll persze Oo.ra, Törökországra, az USA-ra is.
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
925
251
63
zotyek78 said
<blockquote>therob said
RPG-t nem írtam szerintem, de annak is van éppen nyugati megfelelője. Bár amennyit használják...

Najó, rep. hordozót sem használunk pedig milyen jó lenne, ha lenne... :)

Egyébként most nézem, hogy pg-7vr fejjel ua. a penetrációja egy RPG-7-esnek (600-750mm), mint a Vampirnak.. Lehet, hogy nem volna hülyeség akár ennek a licence-ét megvenni... Nem egy ország lokálisan gyártja.</blockquote>
Milyen rep. hordozóról álmodozol?? és hova tennénk tán a Balatonra??? Vannak itt bajok rendesen
sf-confused.gif
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
therob said
<blockquote>zotyek78 said
<blockquote>therob said
RPG-t nem írtam szerintem, de annak is van éppen nyugati megfelelője. Bár amennyit használják...

Najó, rep. hordozót sem használunk pedig milyen jó lenne, ha lenne... :)

Egyébként most nézem, hogy pg-7vr fejjel ua. a penetrációja egy RPG-7-esnek (600-750mm), mint a Vampirnak.. Lehet, hogy nem volna hülyeség akár ennek a licence-ét megvenni... Nem egy ország lokálisan gyártja.</blockquote>

Milyen rep. hordozóról álmodozol?? és hova tennénk tán a Balatonra??? Vannak itt bajok rendesen
sf-confused.gif
</blockquote>
Először is zeppelinnel simán meg lehetne oldani... Másodszor is az abszúrd kommentednek szólt az abszúrd válasz. Nehogy már azért ne szerezzünk RPG-t, mert nem biztosítanak hozzá elég gyakorlati időt jelenleg... Ilyen alapon a Gripeneket is vissza lehetne adni pl. :)