A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 614
79 823
113
<a title="" rel="nofollow">silversisko</a>

 

Nem szeretek politizálni a belpolitikától meg egyenesen hányok,de azt azért megjegyezném,hogy ízt is mondták,hogy megszűntetik a "vízfejet"aminek az lett a vége,hogy egy még torzabb állománytáblát fogadtak el a politikusok...Szóval beszélnek ez ek itt össze vissza mindig olyanokat ami épp kell!
 

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
silversisko said
Azt gondolom, hogy több elgondolás született a témában a topik indítása óta. Van itt érzelmi alapú, van racionalitást mellőző, illetve a pillanatnyi gazdasági (politikai) helyzetet figyelembe vevő, van a közelmúlt emlékei alapján közelítő megoldás. És természetesen jó pár szakmai alapon nyugvó fejlesztés. Sajnos talán a legtöbb az érzelmi alapú,de mindenféle racionalitást és szakmai alapot nélkülöző megoldásból van a legtöbb. 

A saját véleményemet nem írom le, mivel bár életemet a Magyar Honvédségben képzeltem el 14 évesen, azonban más felé fordított az élet, bár ezt a területet is fegyveres erőként definiálták egészen sokáig. Egy vékony szeletét ismertem meg a Magyar Honvédségnél, sajnálom, hogy nem tudott motiválni a kilátásba helyezett életút...(főleg a kezdete
sf-laugh.gif
). Akkor is (1994-95) áthatotta a pénztelenség az egészet, ennek ellenére láttam, tapasztaltam olyan dolgokat, ami megerősített bennem bizonyos már korábban is kialakult attitűdöket, hogy elég kreatívok vagyunk mi magyarok.

 

Amiért írok az a következő, többször írtátok, hogy amíg a politika nem teszi magáévá a gondolatot, addig nem lesz belőle semmi... de talán tényleg igaz, hogy "minden kezdet nehéz", illetve "ha egy üzlet beindul" ( a legfontosabb " A remény hal meg utoljára..." 
sf-wink.gif
 )

 

http://hvg.hu/vilag/20130701_Rasmussen_Orban#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2013_7_1

A kulcsrészlet szerintem:

"Most megerősítettem ezt a megállapodást. Nemcsak a NATO-s elkötelezettség miatt, hanem nemzeti érdekeinkből is fejleszteni kell a hadsereget. Értéknek kell tekinteni a hadsereget és a NATO-n belüli együttműködést. Nincs tiszteletreméltó ország hadsereg nélkül, és ehhez a feltételeket a kormánynak kell megteremtenie" - fogalmazott Orbán Viktor.

A kérdésem, hogy ezt politikai hovatartozástól függetlenül lehetne-e fokmérőnek tekinteni mindenkinek, függetlenül, hogy mit érez a kormányzat iránt. 

 

Nem tudom, hogy az elmúlt 20 évben volt-e olyan miniszterelnök, aki ilyen kijelentést tett. Én nem emlékszem ilyenre, de természetesen nem a kijelentések számítanak, hanem a tettek. (Mivel azok magukért beszélnek 
sf-smile.gif
)
.....nincs tiszteletre méltó hadsereg katonák és fegyverzet nélkül....
Ja, a tettek. Korkedvezményes nyugdíj eltörlése (50éves hivatásos katonák, ha egészségesek maradnak addig), 10év után sincs fizetésemelés (ez persze a "végrehajtó" állományt érinti jobban), fegyverzet eladása, még meglévő képességek elsorvasztása.

De van víztisztító, drón-, és lopakodófestékfejlesztés...meg lesz nemzeti szállító légiflotta
sf-cool.gif
.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
khmmm....

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9098576

 

itt meg elő lehet keresni, mert azért egész jól reagálni szoktunk a történésekre, hogy azzal szemben, hogy miket nyilatkozgat, mit cselekszik.

a másik oldal ugyanaz
 

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
hiryu said
khmmm....

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9098576

 

itt meg elő lehet keresni, mert azért egész jól reagálni szoktunk a történésekre, hogy azzal szemben, hogy miket nyilatkozgat, mit cselekszik.

a másik oldal ugyanaz
Bizonyos szempontból igen, viszont vett tankot, vett repülőt, kifizette a helikopterek és a szállító repülők javítását. Stb.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Amúgy nem csak a "felesleget" adták/adják el a mindenkori kormányok, hanem az M zárolt készleteket is. A napokban voltam egy kis vásáron, ott látom, hogy ül egy borsodi barna típusú,amúgy jól szituált 40 év körüli házaspár, előttük toronyba felhalmozva vagy 50 darab gyalásó. Nem voltam rest, így kis beszélgetésünkből kiderült, hogy 4-5 éve vették, és akkor egy komplett laktanya került eladásra (véleményem szerint több kishal vette meg összefogva), a benne tárolt M zárolt anyagokkal.

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de engem ez az egész kezd emlékeztetni a Fegyvernepper c. film (Lord of War) azon részletére, mikor felbomlik a Szovjetunió, és Jurij beszabadul az ukránokhoz, akik közlik vele, hogy ha vesz 6 db. T-72-est, egyet ingyen kap...
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
kollega emlékeztetett, mert feltettem ezt a pofátlanságot :


<div class="maskwindow">
Nem hiszek a szememnek.

       "A NATO főtitkár örül, hogy Magyarország megállította a védelmi költségvetés csökkenését, és arra buzdítja a magyar vezetést, hogy további modern haditachnikai eszközökbe ruházzon be."

Embrek!

       Már a minap leírtam, hogy az elfogadott 241 Md forint helyett a zárolások miatt 200 Md-on áll a HM költségvetése. A szocik 308 Md-dal adták át 2010-ben, abból Hendéék rögtön lecsaptak 29 Md-ot, 275-el folytatták 2011-ben, 234-re csökkentettek 2012-ben, most 200 Md-nál tartanak. Mit állítottak meg?

       2% volt a fejlesztésre szánt pénz, a zárolások azt vitték el először. A Mistral meg a Gripen volt az utolsó számottevő fejlesztés, jó régen volt mindkettő. A "további  modern haditechnikai eszközökbe ruházzon be" mondaton belül a "további" azt sugallja, mintha itt évente 100 Md-os beruházások történnének.


</div>
Előzmény: Tiran-V (88674)
 
D

danielblack

Guest
Hát elég szomorú a költségvetési helyzet. Én még mindig azt mondom, hogy 2%-ban kell rögzíteni a honvédelemre szánt összeget. Ennyit nem igaz, hogy nem engedhetünk meg. És ebből egy kicsi, de ütőképes haderő állhatna fel!!!
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
@hiryu

A GDP százalékában, illetve a teljes költségvetés százalékában megadni a honvédelmi kiadásokat célszerűbb lenne, mert időközben a forint ment össze-vissza és a költségvetés viszonyában az egyes kormányok szándékai is tisztábbak lennének a Honvédséggel kapcsolatban.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
@hiryu

Nem is gondoltam, csak azért írtam, mert úgy teljesebb képet lehet kapni. Pl. 2001-ig minimális mértékben emelkedett, de inkább stagnált a Honvédség költségvetése a GDP százalékában, de a büdzséhez viszonyítva majdnem a másfélszeresére nőtt. Mondjuk azóta csak lefelé megy a diagramom és a legutolsó biztos adatom is 2011-es csak.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 119
153
63
Nem igazán értem az új képességek között miért is van szó a szállítógépekről! Azt hittem, hogy jelenleg is vannak.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 119
153
63
Valaki meg tudja mondani ,hogy mi az a rejtélyes 45 képesség cél? Vagy ez valami csúcs szuper hipppper titok?
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
GR: Ha a GDP %ban szeretnéd akkor

2009ben a GDP 1.22%a  (320milliárd Ft)

2013ban a GDP 0.85%a (240milliárd Ft)

 

A 2013as adatot torzítják a zárolások, vszleg avval együtt 210-220milliárd Ft környékén lesz a vége azaz picivel 0.8% alatt, igaziból ez mindegy is akárhogy az elmúlt 3év egyik legnagyobb vesztese a HM. 
 

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
Fade said
GR: Ha a GDP %ban szeretnéd akkor

2009ben a GDP 1.22%a  (320milliárd Ft)

2013ban a GDP 0.85%a (240milliárd Ft)

 

A 2013as adatot torzítják a zárolások, vszleg avval együtt 210-220milliárd Ft környékén lesz a vége azaz picivel 0.8% alatt, igaziból ez mindegy is akárhogy az elmúlt 3év egyik legnagyobb vesztese a HM. 
Mennyit jelent ez frankban vagy euróban???
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
"

Fade said 
GR: Ha a GDP %ban szeretnéd akkor

2009ben a GDP 1.22%a  (320milliárd Ft)

2013ban a GDP 0.85%a (240milliárd Ft)

 

A 2013as adatot torzítják a zárolások, vszleg avval együtt 210-220milliárd Ft környékén lesz a vége azaz picivel 0.8% alatt, igaziból ez mindegy is akárhogy az elmúlt 3év egyik legnagyobb vesztese a HM. 
Mennyit jelent ez frankban vagy euróban???"

 

Amíg a kiadások 80% forintban jelentkezik (személyi jellegű költségek) addig nem túl lényeges. A maradék 20%nál chfben számolni imo fölös a külföldről beszerzett dolgokért eur vagy $ban jelentkeznek abban fizetünk.

 

amúgy ha eur akkor 2009 és 2013ban tippre/ránézésre nagyon hasonló lehet a középárfolyam azaz nincs szignifikáns eltérés, ha 294Ft/eural számolunk ami nagyjából reális középnek (2013as középárfolyamot ugye nem tudunk) akkor 

2009ben 1.088milliárd eur

2013ban 0.81milliárd eur (zárolásokkal vszeg 0.75milliárdeur környékén lesz)

 

Brutális. 

 

De legalább a nemzeti szólamok azok mennek.
 

todjo

New Member
2013. május 31.
15
0
1
Ott a pont Fade! De legalább a nemzeti szólamok ingyen vannak. Szegény ember az, aki még ígérni sem tud.

Az elmúlt 3 évben volt némi pozitív változás, de azért Hende mégiscsak egy politikus a kormányból.

Akkor is a politikus jött elő belőle, amikor a Gripen szerződés módosításakor azt mondta, hogy az összköltség 45 %-os növekedése mellett 95 %-os rep. idő növekményt sikerült kiharcolni. Ez tényleg tök jól hangzik, a magyar média szinte egyből át is vette control C - control V-vel (ez a mai magyar újságírás).

Ezzel szemben a valóság az, hogy a lízing első 10 évében 16800 repült órát vettünk a svéd féltől, míg a második 10 évre 16000-et sikerült "kiharcolni". Akárhonnan is nézem, így bizony 5 %-os csökkenés, az a 95 %-os növekedés. De gyakorlatilag nem találtam olyan cikket, ahol ezt leírnák.