A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Akkor ezt kipipáltuk , szerintem.
De előtte igen voltak vesztes csatáink és győztesek is!
Szerinted ez az ország a történelmi miért lett ekkora , mert vesztes csaták sorozatát hajtottuk végre?

desertfox

Az itt harcoló tisztek zöme még a Monarchia idején kapott képzést osztrák mintára.

desertfox

Itt most katonai oktatásról beszélünk nem civilről.Ami a kettő közti különbséget illeti mi járunk hozzájuk nem ők hozzánk.

desertfox

Írd már le nekem,hogy mikor nyert utoljára tisztán magyar sereg magyar tiszti karral háborút?Elárulom neked,hogy soha nem fordult még ilyen csoda elő...

Ebben az volt meghatározva hogy tisztán Magyar.
Érted az hogy Magyar harcmodór vagy saját képzésre gondolsz ? vagy ezt most nem értem. Mert utoljára akkor csak Honfoglalás idején, mert Mátyás is a korszak legmodernebb seregét amikor felállította Velencei és más mintákra , akkor az nem Magyar volt.

desertfox

Az nem a mi képzési rendszerünk dicsősége,hogy valahol kiképzik a pilótát és az utána jól szerepe egy háborúban mert nem azt kamatoztatja amit itthon tanult!!!

Kezd parttalan kategóriába átcsapni ez a beszélgetés.
Senki de Senki , köztük Én sem írtam azt hogy arra lennék büszke és dicső ha saját magunk találnánk ki a harci taktikát és a kiképzést.
Tőlem még Indiától is tanulhatunk meg a Braziloktól ha megnyerjük vele a köv. háborút .
Gondolom ez senkit nem zavarna ? Témát részemről lezárom iszok egy jó teát javaslom neked is :)

desertfox

Ebben egyetértünk csak ne felejtsük el,hogy miért lett a győzelem.

Van itthon ír krém tea de én nem vagyok teás helyette iszok egy pohár tejet :)

dudi

Lehet ,hogy ismét pontatlanul fogalmaztam, ezért most kicsit jobban körülírom.
Akkor , mikor megrendeljük az első darabokat a felszerelésekből, (pl.:az 1.C-27J az 5-ből) akkor már tudja a gyártó is, hogy mekkora lesz a teljes rendelés. Még sem egyszerre jelenik meg az összes költség, hanem időben eltolva.

2014-től kezdődően közös hadgyakorlatot tartanak minden évben, a Visegrádi 4-ek hadseregei. Valamint feláll a közös harccsoport. Épp Viktor jelentette ma be, egy közös sajtótájékoztatón. Valamint összehangolják valamennyire a beszerzéseket. Persze, ez egy politikai, politikusi kommunikáció, majd meglátjuk, ha megérjük, mi sül ki belőle. Főképp ilyen "baráti" országok esetében, mint a Szlovákia és Magyarország. :)

A "feláll a közös V4 harccsoport" legalább ha valami bővüléssel járna, de ez is az nagyjából ugyanaz lesz, mint a közös Olasz-Szlovén-Magyar harccsoport, vagyis a meglévő zászlóaljainkból lesznek lövészek kijelőlve, hogy most éppen ti vagytok a közös.

Gyakorlatilag van 4 lövész zászlóaljunk, 1 felderítő, 1 könnyű vegyes és 1 speciális, és nekik kell mindig más sapkát hordaniuk (hol KFOR, hol ISAF, hol közös Olasz-Szlovén-Magyar, most meg lesz egy V4 sapkájuk is).

"Gyakorlatilag van 4 lövész zászlóaljunk, 1 felderítő, 1 könnyű vegyes és 1 speciális, és nekik kell mindig más sapkát hordaniuk (hol KFOR, hol ISAF, hol közös Olasz-Szlovén-Magyar, most meg lesz egy V4 sapkájuk is)."

Igen.
Utána nézve a szánalmas szó jelentésének, pont ezt találom. :-)

Kicsit más, de Hm. :)

http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/189161/1/belfold/Kiseromuvek_epitesevel_tennek_energiahatekonyabba_a_honvedsegi_objektumokat?place=srss

alfa74

Nem tudom hány zászlóalj van feltöltve.A lövészzászlóaljaknak ugyan az a rendeltetésük mint bárhol a világon.

Alfa74!

Sajnos, amit leírsz, az talán jó elméletben, de gyakorlatban már kipróbáltuk és Magyarországon, ahogy sok más dolog ami esetleg máshol működik itt nem vált be.

Anno a Néphadsereg utolsó fejlesztési stádiumában (1975 után) már nem jutott pénz a haderő teljes átfegyverzésére, ezért az akkor politikai és katonai vezetés kitalálta az úgynevezett "magocska" elvet. Ennek az volt a lényege, hogy teljes átfegyverzés helyett, a korszerű, de ugyan akkor drága fegyverekből csak egy-egy egységnyit szerzünk be, azt a minimális mennyiséget, ami még értelmesen üzemeltethető. Így került a hadrendbe az 1 osztálynyi (18db 2Sz3), az egy üteg Sztrela-10 (4 indító), az egy század MiG-23 (15), de ide sorolható a T-72 is. Ezeknek, az amúgy korszerű fegyvereknek a sorsa jól jellemzi a problémát. A T-72 kivételéve, pont a kis mennyiségük miatt, hiába voltak korszerűbbek ezek korábban kivonásra kerültek, mint azok a rendszerek, amelyek felváltására megérkeztek. Sajnos, nem éri meg kis darabszámban rendszerben tartani fegyverzetet, de nem is kell, mivel erre ma már vannak az eladók részéről különböző fizetési konstrukciók, persze ezek költségeit felár, kamat, lízingdíj stb. formájában vastagon meg kell fizetni, ezért kerül többek között a Gripen annyiba, amennyibe.

TG

Könyörgöm felejtsük már el azt <i>"baráti németek majd jól meghálálják az újraegyesítést és ajándékokkal halmoznak el minket örök barátságuk jeleként"</i>.
Ha valaki megnézi a Bundeswehr átalakítási terveit akkor látja, hogy a ma meglévő 408 Leopard 2-ből csak a modernizált 225 fog megmaradni, a németek nem hülyék ezekre a harckocsikra van kereslet, ha nem tartják meg akkor sem fogják ingyen osztogatni.

TG