A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

F1End

Member
2010. július 17.
92
1
6
Ezt hiába ismételgeted, ez hülyeség. Mert nekik legatyásodva is vannak fegyvereik, míg nekünk nincsenek. Ez olyan különbség, mint a szegény akinek van hol laknia és a szegény hajléktalan között. Értelmetlen amit írsz.
Szerintem itt az lehet a gond, hogy olyan kevés a bevethető katonájuk, hogy azt effektíve a rendőrség elég jó eséllyel fel
tudná venni velük a harcot (ha jól tudom még mindig elég tekintélyes számú gépkarabély található a legtöbb rendőrőrsön), a bevethető páncélozott technika száma pedig olyan alacsony, hogy néhány tucat (rossz esetben épp becsempészett) rpg-vel tönkre lehet vágni az összeset. Ha elsőre nem is sikerülne megállítani őket, egyszerűen egy-két városnál többet nem lennének képesek megszállni, az ország többi részéről pedig folyamatosan zaklathatnák őket (a horvátokon vagy a szerbeken keresztül biztos be lehetne majd szerezni valamennyi pct fegyvert, ezek ellen meg az is elég).
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Van, de milyen. Legalább a Gripenekre lenne párszáz GBU-12-es amivel minden ellenséges tankot meg önjáró löveget ki tudnának iktatni.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
"Az itt fórumozókat ugyan érdekli az ilyesmi, de nem hiszem, hogy a magyarok 0,1%-nál többen osztoznának az ilyesféle gondolatokban."

lehet az itt lévő kb max 100fős társaságot érdekli de még annak jó része se látja át. ld pl boki hszet. Leírja kb mi van Szlovákoknál, meg kb tudja mi van nálunk és elötte leírja, hogy "nem kell tartani Szlovákoktól". WTF???

Mert ha arra hivatkozik, hogy nem kell tartani tőlük mert NATO tagállam és... akkor ok. De, hogy leírja a szerinte/kb Szlovák haderőt meg tudja van egy könnyű Magyar dandár és ez alapján ilyet kijelenteni. jujjj...

Én pont ilyen dede esetek miatt a Román hadsereget szoktam plnek hozni. Ott nincs mit vitázni azon, hogy más dimenzióban játszanak mint mi és ha úgy szotyan kedvük feljönnek Budapestre tüzérséggel jól megszórják aztán hazamennek vásárfiával. És mi max megsirathatjuk a lemészárolt katonáinkat... meg trianon2zhetünk +100évig.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 056
26 616
113
blogen
Az hülyeség,hogy itthon nincs fegyver.

Mert hol van? Milyen fegyver? Mennyi hadianyaggal hozzá? Milyen kiképzett és aktív katonák milyen létező alakulatokban?

Szerintem itt az lehet a gond, hogy olyan kevés a bevethető katonájuk, hogy azt effektíve a rendőrség elég jó eséllyel fel tudná venni velük a harcot (ha jól tudom még mindig elég tekintélyes számú gépkarabély található a legtöbb rendőrőrsön), a bevethető páncélozott technika száma pedig olyan alacsony, hogy néhány tucat (rossz esetben épp becsempészett) rpg-vel tönkre lehet vágni az összeset. Ha elsőre nem is sikerülne megállítani őket, egyszerűen egy-két városnál többet nem lennének képesek megszállni, az ország többi részéről pedig folyamatosan zaklathatnák őket (a horvátokon vagy a szerbeken keresztül biztos be lehetne majd szerezni valamennyi pct fegyvert, ezek ellen meg az is elég).

Ahogy azt Móricka elképzeli. Feljebb pedig láthatsz egy teljes bevethető és feltöltött nehézzászlóaljról képeket. A militaryphotos oldalon (Slovak Troops) ugyanezt más szlovák gyalogsági alakulatokról is láthatod legalább századszinten. De ez az az egy nehézzászlóalj önmagáért beszél. Nincs feltartóztatni egy ilyen erőt. Nincsenek eszközeink hozzá! Egy potenciális ellenségnek pedig egyetlen magyar települést se kell megszállnia, mivel Magyarországon nem kell ellenállással számolni. Ki állna ellent és mivel! A helyi jobbikos képviselő egy fa kettőskereszttel? A magyar rendőrségről pedig annyit, hogy az elmúlt száz évben minden alkalommal precízen és túlbuzgóan kiszolgálta a megszállókat. Az a rendőr, aki zokszó nélkül hamisít statisztikát, lép fel az ártatlan polgárokkal szemben a bűnözők védelmében a kormányzat ideológiai parancsára és zaklat bárkit, hogy a hatalmat kiszolgálja nem fog ellenállást tanúsítani csak azért, mert új helyről kapja a parancsokat, hanem kerít egy tolmácsot, megértse mit kell csinálnia!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 194
113
Fade

realista vagyok, jelenleg senki nem fenyegeti Mo.-t. Majdnem mindenki Nato tag,egymás szovetségese, "barátja". (vagy nem ?)
Más szempontbol pedig igen, jobban felszereltek a szlovákok az tény.
De erre elég visszatérni, ha konkrét fenyegetettség lesz. ...:)
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
bocs, de ez lenne párszáz GBU mindent megoldana háborús konfliktus esetén az évszázad vicce:
Dióéjban
- célpontkijelölés rávezetés
- felderítés
- légvédelem elleni tevékenység etc hol marad?
 
D

danielblack

Guest
Dudi:
Írj egy velős hozzászólást blogennek. Kíváncsi vagyok a te szemszögedből a dolgokra.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Célpontkijelölés + felderítés a földi egységek dolga. Arra csak használhatóak. Az egy szál valószínűleg működésképtelen S-300-as miatt nem tudom mennyire kellene aggódni pl a szlovákoknál, a történet szerint a környező országok vadászait le tudják gyűrni a Gripenek a BVR képesség miatt, szóval 2 menne védeni és 2 bombázni. Emellett ha jól tudom van beépített zavaró rendszerük. Ezt csinálnák 3 hullámban és a negyedik hullám már megint az első lenne. Amennyi célpont lenne a GBU-k számára, ha valamelyik szomszédos országot néznéd, arra elég lenne 1-200 GBU-12-es. Ha meg mindig mindenki csak picsog, hogy jaj mi lesz ha ez van mi lesz ha az van akkor hagyni kell a Gripeneket a f*szba mert úgysem jók semmre és csak kidobott pénz az egész. El kell dönteni, hogy jók-e arra amire béreled őket, hogy megvédd a légteredet és hogy a szart is kibombázd abból aki rádtámad. Ha a válasz nem, akkor vissza kell adni és a pénzből vállról/állványról indítható tankelhárító rakétákat kell venni, olyant amilyent a szíriai videókon is látunk, és egyéb fejlesztésekre költeni, pl Leo2-esek beszerzésére meg az állomány felszerelésének felújítására. Ha meg jók a célra akkor fel kell őket fegyverezni és alkalom adtán használni ha valaki egy méterrel is átmenne a határon.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
"realista vagyok, jelenleg senki nem fenyegeti Mo.-t. Majdnem mindenki Nato tag,egymás szovetségese, "barátja". (vagy nem ?)"

Ha elfogadjuk az alaptézised abban az esetben részemről ok. MOot nem fenyegeti veszély. A kérdés csak annyi ez tényleg így van e és meddig lesz ez.

blogen: A jelenlegi "emberbarát" világban Szlovák méretű hadsereggel MO nem megszállható. Megszállhatják/anektálhatják egy részét egy részét, körbevehetik BPet és löhetik évekig... de kb ennyi.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 350
77 013
113
danielblack

Akkor nagyon-nagyon sokat kéne írnom.Itt van például az egy szem automata gránátvető vs egy szakasz dolog.Csak ezt megcáfolni lenne ennyi mint amennyit joker írt közvetlen utánad.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 194
113
<i>Ha elfogadjuk az alaptézised abban az esetben részemről ok. MOot nem fenyegeti veszély. A kérdés csak annyi ez tényleg így van e és meddig lesz ez.</i>

Figyelj, a Szlota korszaknak vége, Azóta senki nem hangoztatott magyar ellenes- gondolok itt megszállásra vagy támadásra-szavakat. Míg mindkét ország tagja az EU-nak és a Nato-nak nem látom reálisnak a fegyveres konfliktust. De , ha más lenne a geopoltikai felállás nem lehetne kizárni....
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Jézusom! Hagyjuk már ezt a "sorkötelezettségvisszaállítás" című nótát, könyörgöm! Amikor arra nincs pénz, hogy a minimális létszámú, ténylegesen "hadrafogható" hivatásos-szerződéses állományt normális felszereléssel lássák el. Vagy álmodozzunk, hogy lesz rá pénz és majd itt is fog működni svájci-finn módra, úgy, hogy nem kopaszszívatás és masszív semmittevés, meg pótcselekvések halmaza lesz az egészből, valódi, "up-to-date" kiképzés és gyakorlatok helyett, amikkel még azokkal is meggyűlöltetnék az egész katonáskodást, akik amúgy vevők lennének rá. Mint ahogy régen is volt.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 163
10 905
113
Megint izomagyúak vagytok.
Hagyni kéne, hogy Slotákia annektálja Magyarországot.
Utána meg egyszerűen 2/3-al megszavazni a névváltást, ilyeneket. :D
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 056
26 616
113
blogen: A jelenlegi "emberbarát" világban Szlovák méretű hadsereggel MO nem megszállható. Megszállhatják/anektálhatják egy részét egy részét, körbevehetik BPet és löhetik évekig... de kb ennyi.

Mi köze az "emberbarátságnak" a sikeres megszálláshoz? Milyen reális problémákkal találkozna a megszálló hadsereg Magyarországon a magyar "hadsereg" megsemmisítése után! Mégegyszer: REÁLIS kihívások!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 056
26 616
113
Akkor nagyon-nagyon sokat kéne írnom.Itt van például az egy szem automata gránátvető vs egy szakasz dolog.Csak ezt megcáfolni lenne ennyi mint amennyit joker írt közvetlen utánad.

Azt próbáld megválaszolni, hogy milyen fegyverei is vannak a magyar "hadseregnek" ami szembeállítható bármely tetszőleges szomszédunk hadseregének fegyverzetével? (a kérdés nem a Gripenekre vonatkozik)
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Milyen reális problémákkal találkozna a megszálló hadsereg Magyarországon a magyar "hadsereg" megsemmisítése után! Mégegyszer: REÁLIS kihívások!

A civil lakossággal mondjuk. És itt nem valami hősies szabadságharcra kell gondolni, hanem szimplán arra, hogy 10 millió ember kordában tartásához és 90 ezer négyzetkilométer felügyeletéhez a környékbeli országok összevont hadserege talán elegendő lenne. Ha viszont nincs megszállás, akkor az egész háborúsdinak nincs értelme, mert csak bedöntik a magyar gazdaságot, ami magával viszi az egész térséget, aztán malmozhat mindenki otthon. Ez a realitás, nem az, hogy jönnek, legyaknak mindenkit, aztán vége a történetnek.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 056
26 616
113
A civil lakossággal mondjuk. És itt nem valami hősies szabadságharcra kell gondolni, hanem szimplán arra, hogy 10 millió ember kordában tartásához és 90 ezer négyzetkilométer felügyeletéhez a környékbeli országok összevont hadserege talán elegendő lenne. Ha viszont nincs megszállás, akkor az egész háborúsdinak nincs értelme, mert csak bedöntik a magyar gazdaságot, ami magával viszi az egész térséget, aztán malmozhat mindenki otthon. Ez a realitás, nem az, hogy jönnek, legyaknak mindenkit, aztán vége a történetnek.

Miért kellene kordában tartani bárkit? Miért kellene felügyelni a területet? Mert mit csinálnak majd a civilek? Egy zászlóalj Budapesten, egy pedig a felvonulási út mentén. A szakaszszintű zsákmánycsapatok pedig begyűjtőkörúton. Ellenállással nem kell számolni, szal kit érdekel, hogy mit csinálnak! Mivel a magyar hadseregnek nincs semmilyen jelentős ereje, így a háború nem tudja lerombolni a közigazgatást sem, az működik tovább, beleértve a magyar rendőrséget is. A megszállt lakosság a magyar beletörődéssel és közönnyel éli tovább az életét, a mindenkori ellenzéki pártból talán még egy bábkormány is alakult teljesen automatice, a megszállók legnagyobb meglepetésére!

Tényleg azt hallucinálja valaki, hogy mi tökös balkániak, vagy keleteurópaiak vagyunk. Ebben az országban közönyösek és és lelkes asszisztálók, a megmagyarázhatatlant a normális helyen magyarázkodni kényszerülők helyett megmagyarázó dudik élnek, a magyar az egy klasszikus szolganép öntudat, akarat és büszkeség nélkül. Azt csinálsz a magyarral amit akarsz és a többség még együtt is fog működni veled. Pontosan úgy, ahogy most teszi jelen pillanatban is. Még egy haditechnikai fórumon is a kommentelők fele szerint a magyar véderő fölösleges, a haza védelmére pedig nincs szükség és az egyetlen valós problémájuk a jelen helyzettel, hogy ezt nem kommunikálja elég jól a honvédség.

Egy tűrhetően felszerelt nehézzászlóaljjal ezt az országot birtokba lehet venni kívülről. Belülről pedig talán egy századnyi motivált fegyveres is elegendő. A jobbágyoknak mindegy ki sarcolja őket, az uraik pedig a jobbágyok közül emelkedtek fel kontraszelekció útján, szal ők is csak gazsuálni tudnak az erőnek, mint azt a magyar politikában nap mint nap láthatjuk. Aki nem menekülne el a vezetők közül, az alkalmazkodna.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
-Amennyire én emlékszem, ez a "úgysem fog senki megtámadni senkit, mert gazdaságilag mindenki össze van fonódva mindenkivel" már az I. vh. előtt is igaz volt...
-Az is nyílván igaz, hogy jelen helyzetben nem valószinű, hogy bárki megtámadna minket... Viszont a legtöbb országra igaz, hogy erre felkészül. Svájcban nem olyan rég pl. olyan gyakorlat volt, hogy a franciák támadták meg őket... :)
-EU meg NATO ida vagy oda, a szomszéd országokban élő magyarság konfliktusforrás... az, hogy milyen seregünk van, már akkor is "tárgyalási alap", ha soha egy lövésnek nem kell eldördülnie
-először is, ahogy valaki már írta, többen is támadhatnak egyszerre derék szomszédaink közül, másrészt, ha olyan viszonyok alakulnak ki, hogy ez realizálódhat, akkor nekik van egy lépéselőnyük