A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Elnézést kérek a léghajóért, de itt ahol vagyok kicst magas volt a hőmérséklet és a páratrtalom egyszerre, így befolyásolta a tudatállpotomat a környezet

Egyél csokit! Attól jobban leszel.

Üdv,

Rosen :)))
 
2013. december 7.
934
4
18
"MOB" és "bunkerromboló bomba" ezek jellemzően olyan emberek gondolkodása akik egy csodanév alatt megoldottnak tekintenek valamit.
Mindkettőnek vannak korlátai. Igen jól dokumentált és kidolgozott elmélet van arra hogy mire képesek (mire lehetnek képesek) ezek az áttörő/romboló fegyverek.
Kezdve a Scwerer Gustav 80 cm-es szuperágyú átütő képességétől (7 tonnás lövedék szuperszonikusan) a legújabb 2 tonnás bunerrombolókig, az egykori RAF Tallboy eredményei stb.
nem mellesleg szomszédaink nem redelkeznek ezekkel.


doberaman:
2800 erőd: szóval hiába írom le hogy nem a klasszikus erődvonalról van szó amely hermetikusan akar lezárni egy vonalat, hanem tűztámogató bázisokról.

Közhely, sémák, kész gondolati blokkok. Ezek az ellenérvek, pedig gondolkodást vártam.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 744
80 125
113
voltagemultiplier

Azután amit előadtál örülj,hogy még szóba állunk veled.
 

kolka

Member
2014. április 12.
82
2
8
Mint a második világháborús Flaktorony? /tudom az légvédelemre volt, de mint elv/ (http://hu.wikipedia.org/wiki/Flaktorony)
Viszont akkor ezek ellen 100% a desszantos támadás
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 744
80 125
113
Értsd már meg,hogy ez akkora butaság amekkorát <b>itt</b> elképzelni sem mertem.
 

kolka

Member
2014. április 12.
82
2
8
Ellenérvek:
1) Költséges (olyan ipart kellene támogatni ami exportképes)
2) Városképet rontja
3) ha az ágyuk fix helyen vannak, akkor elég azokat kilőni a többi csak beton
4) Fix katonai célpont
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 744
80 125
113
De látom nagyon érvet vársz.

Ma már nem kell MOP vagy bunkerromboló bomba egy ilyen semlegesítéséhez bőven elég minden lőrésnek egy 250 vagy 500 kilós bomba(átütni nem fogja a betonfalat épp csak tönkreteszi az ágyút és beomlasztja a lőrést).
 
2013. december 7.
934
4
18
Igen de az ágyú bevonható kialakításúvá tehető és a lőrés fedhető kialakításúvá tehető.
Ha az ágyú meg is semmisülne egy sérthetetlen hely mindig is érték marad. Újrafegyverezhető, esetleg ha megváltoznak az igények más fegyverekkel is ellátható stb Mindig egy érték marad.
totál ellenőrzés alatt tartaná egy város környékét. se ostromolni nem tudnák a várost se elfogalalni (mert akkor az utánpótlásukat semmisítené meg)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 744
80 125
113
voltagemultiplier

Ha csak a záróajtót lövik szét már is használhatatlanná válik az adott lőrés.
 
2013. december 7.
934
4
18
A vastagon páncélozott eszközökön bevált megoldás az hogy kúpos nyílás van amely befele szűkűl és ébbe a nyílásba egy kúp alakú "dugót" helyeznek kívülről. Ha nyitni akarnak akkor ezt a dugót belülről kilökik. A dugó pedig egy láncon marad lógva a kívül. Ha zárni kell a lőrést akkor felhúzzák a dugót.
Jelen esetben egy kb 3 méter vastag acéldugó lenne a záróajtó majd e mögött pár méterrel (még mindig a falban vagyunk) hagyományosabb kivitelű ajtók (záródó ajtók)
 

ambasa

Active Member
2010. április 18.
661
77
28
Jó, akkor néhány alapkérdés:

-A nagy lőtávolságú tüzérség, honnan fogja tudni, hogy hova lőjön?
-Mi fogja megvédeni az erőd közelébe kerülő ellenségtől, hogy az réslövéssel harcképtelenné tegye azt?

Egy korszerű 155 mm-es löveg lőtávolsága 40 km (ha jól emlékszem Te is ezzel számoltál), ez egy több, mint 5.000 négyzetkilométeres terület. Az ezen belül mozgó ellenséges egységeket kell megtalálnod, eltalálnod. Egy ekkora terület lefogásához szerinted mennyi gránátra van szükség?

TG
 
2013. december 7.
934
4
18
Természetesen lesz továbbra is mozgó hadsereg amely védi az erődőket. A hadsereg különböző egységei adják majd a célkoordinátákat is. Eddig is így műkődőtt a tüzérség. Akik közel vannak a tűzhöz tüzérségi támogatást kérnek a tűztámogató bázis pedig oda lő ahova szól a "megrendelés"

A gránátok számát területhez mérni csalóka. hatalmas terület de mi nem azt tűzzük ki célként hogy minden négyzetméterre egyidejűleg odakőjjünk egy gránátot. Annyi gránát kell amennyi ellenséges cél lesz.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 395
11 392
113
Hagyjátok már, ez komplett idióta.
Előbb még úgy volt, hogy Kecsót porig bombázzák a románok a Lance-R -ekkel, most meg ez...
Ő sem tudja, mit beszél.
 

ambasa

Active Member
2010. április 18.
661
77
28
Vagyis, ha az ellenség megsemmisíti a mozgó erőket, akkor az erődöd vak és haszontalan lesz. A mozgó erőid, pedig valószínűleg gyengébbek lesznek az ellenségnél, hiszen a a Honvédség fejlesztésére szolgáló pénzeket az erődjeidbe ölted.

A terület mérete azért érdekes, mert ekkora területen tud szétszóródva mozogni, ezért kell ekkora területet lefognod. Ha ezt nem teszed, az erődödet megkerüli és simán továbbvonul.

TG