A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

czulu

Well-Known Member
2014. február 1.
2 274
95
48
A középső már trehányabb, annak csak munkáskesztyű jutott.

Az nem az amerikaiaknál rendszeresített téli pilóta kesztyű vagy annak valamely változata. Mert ha igen azért az igen jó választás.

A szemüveg akár Oakley M-frame is lehet vagy csak igy csillan rajta a fény?

Az öltözet továbbra is szabadon variálható a rendszeresítettek közül.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 848
78 057
113
krisss

Az a bizonyos kesztyű( Hatch BNG200)és a térdvédő is hadi felszerelés nem pedig szar minőségű gagyi.
 

kikiforce

New Member
2014. augusztus 10.
15
13
3
Magyar Honvéd magazin, Fucsku Sándor Vezérornagy (MH öhp parancsnoka) interjú:

Véleménye szerint melyek azok a teruletek, ahol rovid vagy hosszú távon szukséges lenne a fejlesztés?

- Nyilván az utóbbi idoszak gazdasági korulményei bizonyos módosításokat tettek szukségessé, de bízom abban, hogy hamarosan tobb teruleten is elorelépés torténik. Személy szerint nagyon fontosnak tartom a katonák egyéni harcászati felszerelésének minoségét. Itt nem csak a ruházatra gondolok, vagy az egyéni harcászati eszkozokre, hanem arra, hogy minden egyes felszerelés alkamas legyen a modern hadviselés kovetelte harc megvívására. Nagyon fontos lenne számunkra a modern kommunikációs vezetési elemek beszerzése. Lépésrol lépésre, de szukséges a haditechnikai eszkozpark cseréje is, pl. a helikoptereké. A vadászgépeket illetoen azt gondolom, hogy közép európai szinten rendben vagyunk. Azzal a légtérrendészeti képességekkel, ami rendelkezésunkre áll, képesek vagyunk garantálni az ország légterének szuverenitását, és végrehajthatjuk a nemzetkozi kotelezettségekbol adódó feladatokat is. A nagytávolságú csapat- és teherszállításokat a Pápán telepult C-17 gépei megoldják, ill. más nemzetekkel torténo eggyutmukodés keretében az ilyen jellegu szállítások biztasíthatók, de kozepes kategóriában szukség lenne fejlesztésre. Figyelembe véve a walesi Nato-csúcson is meghatározott elveket, a kovetkezo lépés elsosorban a korszeru felderítorendszerek, majd a korszeru hagyományos fegyverzet beszerzése lenne, ezek minoségét kellene a szovetségeseink szintjére emelni
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 848
78 057
113
Amit az előbb írtam a kérdéses felszerelésekről azt nem kérdeztem hanem mondtam mert a képen lévők közül kettővel amióta katona vagyok egy században szolgálok, amúgy Hatch a térdvédő is.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 443
120 803
113
Összetévesztettem a sima zöld olcsó fajtával amit viszonylag elég elterjedt (főleg az airsoftosoknál) , nekem nincs térdvédőm szóval azokhoz nem értek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 033
66 514
113
antigonosz

Buta vagy mint a föld...
Csak egy hülyeségedet javítanám ki a sok közül mert tudom,hogy tök fölöslegesen írnék le mindent... A szemüveg egy Okley M Frame(utána tudsz nézni önerőből a neten vagy nem?)

Innét épp olyan mint amit használok nap mint nap.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 033
66 514
113
<blockquote rel="antigonosz">Egyébként tudom hogy most nagy divat meg szerelem az első markolat ,de mi van ha valaki nem szeretné a fegyverén?

Könnyed forgató mozdulattal eltávolítja a fegyverről.</blockquote>

És nem szidják meg érte?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 848
78 057
113
antigonosz

Ha akarod leveszed ha akarod nem(hülye biztos,véletlen nem jön le).De ha még sem megfelelő akkor van olyan változat amit fel kell csavarozni.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 443
120 803
113
Nem épp az a lényege, hogy neked kézre álljon, ahogy kényelmesebb. Épp ezért van millió formájú előagy, kinek mi áll kézre.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 033
66 514
113
Sajnos a saját felszerelés az olyan-amilyen ezért mindenki saját pénzen vásárol, a középsőn például amerikai gore-tex esővédő parka van (én franciát vettem mert a cce terepszín jobban hasonlít a bocira) Szedett-vedett de ez van, ha meg akar maradni a terepen normálisan akkor vesz magának az ember.

Szóval akkor most már mindenki úgy öltözik ahogy akar? Akár az ex NDK-s Strichtarn-ban is tolhatja az ember?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 033
66 514
113
antigonosz

A gyakorló csak a rendszeresített lehet.

Az ok, de az esővédő már nem kell hogy rendszeresített legyen? Legalábbis krisss hsz-éből ezt szűrtem le. Az esővédő viszont a gyakorló felett van. Akkor meg nem mindegy mi van alatta? Úgyse látszik. Egyébként én úgy emlékszem van valami eső elleni ruhátok.
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 732
2 521
113
Szia Dudi!
Látom túl éled az elmúlt két hetet, gondolom jól szétfagytatok. Mesélj ezekről a svájci csodákról. Miért voltak ott Falván talán valamilyen küldőstég hozta magával reklámozni a termékét? Én hirtelen Blasernek néztem az APR 308-at de a többiről még nem is hallottam annyira ujjak. Meg nézve a képeket a gyakorlatról, láttam szerelék sínes PKM -et, használtátok? Vagy csak bemutató darab volt mi a véleményed róla.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 443
120 803
113
Van valami, de inkább ne lenne....
Közepes esőben 15 perc alatt átázik az idősebb darab.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 033
66 514
113
Erről már hallott valaki? Valami trópusi darab vagy hamisítvány? Állítólag magyar ernyősök viselték Rhodéziában vagy hol??? Szerintem hamis,mert kizárt hogy fehér cérnával varrtak volna anno. Láttam már sok ritka Néphadsereges cuccot de ilyeneket nem. Bár a mikádóból két változat készült pl a rábából.
5420240893_37cf0760f2_b.jpg


nam_fr10.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 848
78 057
113
Luthero

Csak az első 2-3 nap volt durva a többi egész barátságos volt.
Akkor az elején.
A fegyverek itthoni forgalmazója hozta őket kipróbálásra(egyébként a képeken nem látható B&T SPR .300 volt a durva fegyver*,bár nem nagyon tudtuk ellenőrizni a mesterlövész puskák képességeit mert nem hoztak hozzájuk lőtáblázat vagy ballisztikai programot így pl az APR-rel is max 300 méterre** lőttem).


*Az SPR .300-al egy kb 120-150(a forgalmazó szerint kb 300 méter a maximális távolság amire van értelme lőni vele mert a lőszere egy speciális .300 Whisper nevű dolog.)méterre lévő vasúti talpfa szélességű 2 méter magas gerendára lőttünk és azt eltaláltuk bár esett vagy egy métert a lövedék :).Persze lőtáblázat vagy ballisztikai program hiányában nem tudtunk állítani az optikán

**Ez az a távolság amin még értelme volt lőni az 50x50-es célra mert itt a lövedéknek még nincs akkora esése és a szél sem tolt annyit rajta,hogy állítás nélkül ne találtuk volna el a célt.

A modifikált PKM-et most kaptuk meg csapatpróbára így természetesen lőttünk is vele és használtuk is(én egyiket sem).A személyes véleményem szerint hiba volt ugyan azt a Comp M3 red dotot és 3,5x-ös nagyítású optikát rakni a fegyverre mint ami a modifikált AK-n van.Viszont az éjjellátó és a hőkamera nagyon jó volt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 848
78 057
113
antigonosz

Esővédő lehet bármilyen mert a rendszeresített kb 1 percig bírja egy közepes esőben.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 443
120 803
113
Lényeg, hogy a rendszeresített felszerelés fele hadi használatra tökéletesen alkalmatlan.