A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 654
14 638
113
Hende benyújtotta az ISIS elleni háborús részvételi javaslatot a parlamentnek.
http://www.origo.hu/itthon/20150323-150-katonat-kuldunk-az-iszlam-allam-ellen.html
<b>Őt is oda kellene küldeni erre a 2+ évre</b>.

Egyetértek.
 

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
Hende benyújtotta az ISIS elleni háborús részvételi javaslatot a parlamentnek.
http://www.origo.hu/itthon/20150323-150-katonat-kuldunk-az-iszlam-allam-ellen.html
Őt is oda kellene küldeni erre a 2+ évre.

Nem Ő küldi oda őket, hanem a Parlament.
Persze azt is küldheted, csak azt meg a Nép választotta meg. Akkor meg menjen mindenki. :)

Az már cikibb, ha olyasmiről van szó, amiről a 444 írt... De odáig is el kellett vhogy jutni.

De, szerinted mit kellene tenni az IS-el??

Én először az atomra gondoltam, de azt nyilván nem lehet. Aztán a napalmra, de az se eu konform.
Sztem hagyni kéne ezt az értelmetlen Nato-orosz civakodást, létrehozni egy ökumenikus, zsidó, hindu stb koalíciót és odaküldeni félmillió katonát a térégbe rendet rakni. És büszke lennék rá , ha mi 10000 embert küldenénk. Na. :)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Nem Ő küldi oda őket, hanem a Parlament.
Ha beterjeszti, akkor már sáros az ügyben, mert ha nem foglalkozna vele, akkor ugy-e nem lenne amiről a parlament szavazzon. Elvégre egy miniszter, van saját hatásköre, megteheti hogy nem lép ebben az ügyben és kész. Talán attól fél, hogy leváltják emiatt? Akkor neki fontosabb a saját állása, mint a magyar katonák élete meg hogy Magyarország ne legyen potenciális terrorista-célpont? És egy ilyen emberre van bízva az ország védelme?

De, szerinted mit kellene tenni az IS-el??
Az atom csak akkor lenne megoldás, ha jól körülhatárolható helyen lennének, ahol a járulékos veszteség minimális vagy nulla lenne. Amúgy nem tudom részleteiben, hogy mit lehetne csinálni vele. De nem is az én dolgom, oldja meg saját pénzen saját vérrel az, aki létrehozta őket / aki olyan körülményeket teremtett, hogy ezek létrejöjjenek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 551
113
original.jpg

Nekem erről az jön csak le hogy minden résztvevő alkalomhoz illően fel tudott öltözni. Kivétel két fő, a zsebre dugott kezű, katonákra rá se néző honvédelmi miniszter, és a sleppje ágyú golyó tábornok.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 378
77 063
113
Gondolom alkatrészt meg lőszer a meglévő orosz technikához...
Vagy jobban örült volna a NATO ha hagyjuk mégjobban szétrohadni az amúgy is szétrohadt eszközparkot?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 378
77 063
113
Meg gondoljuk már végig!Ki az a hülye aki elhiszi,hogy a németek vagy a franciák stb. egy szem haditechnikai eszközt nem értékesítettek az európai piacon(a cikk ezt sugallja.De azt is kizártnak tartom,hogy pl a csehek vagy lengyelek ne vettek volna semmit az oroszoktól a meglévő keleti technikájukhoz.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Nem érné meg belföldön gyártani alkatrészeket meg lőszert a honvédség felszereléseihez? Akár licenszdíjat fizetve az oroszoknak. Csak hogy legyen némi hadiipar. Az is hozna tudást, benntartana mérnököket az országban, teremtene valamennyi munkahelyet, középtávon elindulhatna pár fejlesztés in belőle.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 378
77 063
113
joker

5 szállítógéphez,ki tudja mennyi helikopterhez egy tucat harckocsihoz meg pár löveghez?A BTR-hez talán megérné de ki vállalná be a gyártást úgy,hogy a kutya sem vesz tőle annyit,hogy megérje a gyártási költségeket?
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Bár lehet hogy a három szállítóhelikopter volt?

Egyébként annak semmi érteleme, hogy kb zászlóaljnyi minimum 30 éves eleve elavult technikákat toldozotganak, foldozgatnak, csak hogy pár politikus játékkatonák helyett igaziakkal játszadozhasson.,
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
máshonnan:

<i>
http://www.origo.hu/itthon/20150323-orosz-katonai-megfigyelok-ellenorzik-a-magyar-haditechnikat.html

És közben valszeg qrva jól szórakoznak, bár az is lehet, hogy el sem hiszik, amit látnak.

.......

A bizalomerősítő és a biztonsági intézkedésekről szóló Bécsi Dokumentumot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 2011. november 30-i értekezletén fogadták el.
A dokumentumnak megfelelően a részt vevő országoknak ki kell cserélniük az információikat :
- saját katonai erőikről,
- a haditechnikáról és
- a védelmi tervekről.

--------------------

Tehát a magyar haditechnikáról, számokkal és szöveggel alapos ismeretekkel rendelkeznek kb. 40-50 ország polgárai, kivéve a magyarokat.

Egy kirgíz vagy portugál pontosan tudhatja mennyi tankunk van de ha mi találgatunk itt ugyanerről, akkor éber olvtársunk ránk szól, hogy hadi vagy államtitkot fecsegünk ki, ha szószátyárkodásunk közepette véletlenül a helyes szám is elhangzik.

........................:)))</i>
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn benyújtotta a parlamentnek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való magyar részvételről szóló javaslatot - közölte az MTI. A javaslat elfogadásával az Országgyűlés hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Magyar Honvédség az Iraki Köztársaság területén katonai kontingenst hozzon létre "az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletek elősegítése érdekében, partner képesség építési feladatok" ellátására - olvasható a parlament honlapján.

2017 végéig 150 katona

A szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott legfeljebb 150 - váltási időszakban 300 - katonából álló kontingens, az erbíli kiképző központban állomásozna. A javaslat értelmében a magyar katonák 2017. december 31-ig látnák el feladatukat.

A kormánynak a döntéseiről és intézkedéseiről, valamint a kontingens működéséről - igény szerint - az Országgyűlés Külügyi bizottságát, valamint Honvédelmi és rendészeti bizottságát is tájékoztatnia kell. A határozati javaslat alapján az Országgyűlés a meghozott döntéssel egyidejűleg felhatalmazza a kormányt, hogy a szükséges intézkedéseket mind a Magyar Honvédség állományából résztvevők biztonsága, mind a feladat teljesítése érdekében haladéktalanul tegye meg.


Hende Csaba indoklásában kiemelte, hogy az Iszlám Állam elleni koalíció vezető nemzete, az Amerikai Egyesült Államok "egyértelmű szövetségesi igényét fejezte ki Magyarország hozzájárulására". Ez a felkérés az észak-iraki kurd régió fővárosa mellett működő kiképzőtábor biztosítási feladatának ellátásáról szól. Emellett viszont a kiképzési feladatokkal összefüggésben még egyéb vállalásról is zajlik az egyeztetés.

Hende Csaba határozati javaslata szerint a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni műveletben való részvételéhez - az alaptörvény alapján - a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának döntése szükséges.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
joker

5 szállítógéphez,ki tudja mennyi helikopterhez egy tucat harckocsihoz meg pár löveghez?A BTR-hez talán megérné de ki vállalná be a gyártást úgy,hogy a kutya sem vesz tőle annyit,hogy megérje a gyártási költségeket?

Azokhoz is lehet alkatrészt gyártani, ahol van egy CNC gép az már képes rá. Nem kell ehez új gyártósort felépíteni, és lehet csak az alkatrészek egy bizonyos részét gyártani, a többit meg továbbra is vennék az oroszoktól.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Erbil.
pár cikk, amit kidob a google:

<i>Erbil:
Az iraki kurd autonóm terület székhelyének számító Erbíl egyébként alig 90 kilométerre van Moszultól, amelyet az Iszlám Állam még júniusban foglalt el.
http://nol.hu/belfold/kulugy-nincsenek-veszelyben-az-irakban-tartozkodo-magyarok-1480041



http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/11/deadly-car-bomb-hits-iraq-erbil-2014111992353562885.html

http://www.iraqinews.com/tag/erbil/
</i>
 

vajk

Member
2012. október 23.
45
0
6
Szerbia nem fog a NATO tagja lenni. Ezt Ivica Dacic szerb külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes jelentette ki. Ennek örömére gyönyörködjünk Szerbia nemzeti hadiparának bő választékú néhány remekségein, amit a honvédség is megirigyelhetne és példaként szolgálhatna a mi nemzethy hadiparunknak is (ha lenne).
https://www.youtube.com/watch?v=fnylUrVMN0w
https://www.youtube.com/watch?v=3izmusRrOZA
 

szaki01

Member
2015. március 13.
352
0
16
De tényleg...magyaràzza mar el nekem valaki hogy mi a baj a sereg felszerelésével? Kb ugyanazokat a cuccokat hasznàlom ami otthon is van. Hogy értékelhetetlen a vezetõi gàrda azt alàìrom. De mert dilettàns a vezetés ne kukàzzunk mar le mindent!
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
http://index.hu/belfold/2015/03/24/orosz_katonai_ellenorzes_tatan/

:)) De ezt minek ? Nem tudják, hogy egy tucatnyi tankkal és tarackkal rendelkezünk ? :)) Szerintem hazafelé a repülőn harsányan fognak röhögni ezek láttán, és a továbbiakban nemcsak fürdőzni jönnek ide, hanem haditechnikai múzeumi kirándulásokra is :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 378
77 063
113
szaki01

Sokkal modernebb dolgokat használsz mint ami itthon van,de még azok is jórészt elavultak egy modern katona személyi felszereléséhez képest.Pl hol van a fegyvereden optika/red dot,
lézer célzó, infra és látható fényű fegyverlámpa(ha nincs integrálva a lézercélzóba(pl AN/PEQ-15).Ez csak a fegyver de hagy ne fojtassam.