A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

telak

Member
2013. június 26.
367
5
18
Véleményem szerint a volt szerződéses katonák lehetnének a szakasz-raj-század stb. parancsnokok a tartalékos (Nemzetőr) szolgálat idején. Őket egészítené ki a civilekből álló önkéntes tartalékos.
Amúgy a "meg kell mutatni, hogy a honvédség létezik" dologra többször utaltam már. A Magyar Honvédség marketingje borzalmas, gyakorlatilag 0. Többek között ezért sem tud versenyezni a polgári cégekkel a munkaerő piacon.

Viszont van néhány kérdésem:
-Ha jelentkezem és megkapom az 1 hónapos kiképzésem mint tartalékos, mi lesz a következő lépés? Hogyan tartanak szinten, képeznek tovább?
-Mivel honorálják a szolgálatomat? (Legalább adókedvezménynek örülnék)
-Ha gebasz van, és be kell vonulnom lesz-e megfelelő felszerelésem, mikor az egyébként létszámhiányol szerződéses állománynak sincs?
-Egyáltalán jut-e nekem fegyver harci helyzetben?
-A Kalasnyikovon kívül más eszközzel is megismerkedem majd ami a szolgálat alatt szükséges ehet? (PKM, SZVD, RPG és más betűcsoportok :))

Szép és jó a szándék, bár kissé elkésett, és kérdés, hogy ezt is magyarosan oldjuk-e meg, vagy végre átveszünk valami használható külföldi példát. Mindenesetre ezeket jó lenne tudni, mert azért nem írok alá szerződést, hogy bociruhában díszelegjek néha-néha. Azt meg tudom venni a vadászboltban is.
 

eSeM

Member
2012. június 12.
719
13
18
http://blog.atlatszo.hu/2016/02/a-haderoreform-ugyeert-aggodo-katonak-gyanakvassal-fogadjak-az-onkentes-tartalekosi-rendszert/
 

telak

Member
2013. június 26.
367
5
18
Ja és soha fel sem merült bennem, hogy a honvédség fenhatóságán kívül képzelnék el ilyen tartalékos rendszert.
 

eevil

Active Member
2015. július 3.
240
70
28
De azon elgondolkodott már valaki, amit feljebb is írt már valaki: Mégis ki vállalná el a 6 hónapot? A tartalékosnak nem kell ennie a 6 hónap után? Lássátok be, hogy nem várható el a tartalékostól, hogy a profi munkáját ellássa maradéktalanul. De a semminél azért több, ha a szükség úgy hozza.
Most olvastam csak vissza, mit zagyváltam. Helyesen:

"De azon is elgondolkodtatok, amit már korábban valaki felvetett, hogy ki vállalná el a 6 hónapot a munkahelyét kockáztatva?"

Bocsánat...
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 671
113
Azért van itt némi képzavar. Ez az 1 hónap alapkiképzés a sorkatonai alapkiképzést tenné elérhetővé mindenki számára önkéntes alapon. Szó sincs Rambo képzőkről. A delikvens utána választhat, hogy tovább megy-e, vagy nem. Ahogyan én értelmeztem, utána mehetne további és szintfenntartó képzésekre alkalmanként. 6 hónap alatt egy rajparancsnokot is ki lehet képezni. Célnak megfelelne.
A lényeg, hogy aki a tartalékos szolgálatot vállalja, annak biztosítsák az időszakos kiképzést és legalább évente részt vehessenek a nagyobb hadgyakorlatok egyikén.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
Járásonként egy század.
http://blog.atlatszo.hu/2016/02/a-haderoreform-ugyeert-aggodo-katonak-gyanakvassal-fogadjak-az-onkentes-tartalekosi-rendszert/

Örülök, hogy aggódnak, de nekem az 1945-89-ig terjedő idők tapasztalatai alapján az aggaszt, hogy nehogy olyanok jussanak fegyverhez, akiket az 1945 előtti idők tapasztalatai aggasztanak!
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 069
18 793
113
<i>"De azon is elgondolkodtatok, amit már korábban valaki felvetett, hogy ki vállalná el a 6 hónapot a munkahelyét kockáztatva?"</i>

A ma Magyarországán, egy versenyszférában dolgozó ember ilyet nem vállalna, nem is vállalhatna, egzisztenciális kockáztatás nélkül.
Ennek a szférának, az ember munkájára van szüksége, nem egy esetleges állami kompenzációra, ha elmegy az illető katonáskodni kicsit.
Ebből az apropóból is, bár inkább szakmai okokból gondolom, hogy tartalékos alapvetően az kell legyen, aki a Honvédségnél hivatásos, szerződéses, vagy ameddig még életkorban belefér, sorkatonai szolgálatát letöltött egyén legyen.
Ők azok, akik évekig tanulták, gyakorolták a szakmát.
1 hónapos gyors kiképzés nem elég hogy hadra fogható legyen a kiképzett katona.
Maximum feltölthetjük így papíron a létszámot, ami árvíz, hóhelyzet, stb., esetén behívható és alkalmazható különféle fizikai munkák elvégzésére, a katasztrófa elhárításában.
Az igazi tartalék lényege ugyanakkor az, hogy biztosítsa a harcoló kötelékek kiképzett emberanyag utánpótlását, feltöltését háborús helyzetben és annak folyamatában.
Első lépcsőben nálam mindenképp a már említett kategóriák jönnének számításba.
Második lépcsőben, természetesen, veszély esetén életbe lép a honvédelmi törvény ide vonatkozó része.
Beindul a mozgósítás.
Ugyanakkor, ameddig a mozgósított, addig civil emberanyagból hadra fogható erő lesz, addig bizony az aktív és az általam első lépcsőben behívottnak tartott tartalékosoknak kell állni a sarat.
Békeidőben a tartalékos szolgálatot vállalók kompenzálást valóban meg kell oldani és egyáltalán nem részletkérdés, nagyon is fontos.
Nem tudom rá a választ, mert nem egyszerű.
Valóban, nem csak a honvédelem iránti elkötelezettségről van csak itt szó az egyén részéről, hanem a normál életének egzisztenciális dolgairól is.
Biztosan van rá megoldás, meg kell nézni, nálunk már ebben a témában gyakorlottabb országok gyakorlatát, mit, hogyan tesznek e téren.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 069
18 793
113
A itt olvasható cikkben "áruló" módon beleírták hogy a Honvédségnél az alapkiképzés 14 hét. (3 és fél hónap )
Hangsúlyoznám, ez az alapkiképzés.
Gondolom sokakat segít annak megértésében, amit néhányan itt hangsúlyozunk, hogy 1 hónap nem elég.

http://www.honvedelem.hu/cikk/55399_bevonultak
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 671
113
A itt olvasható cikkben "áruló" módon beleírták hogy a Honvédségnél az alapkiképzés 14 hét. (3 és fél hónap )
Hangsúlyoznám, ez az alapkiképzés.
Gondolom sokakat segít annak megértésében, amit néhányan itt hangsúlyozunk, hogy 1 hónap nem elég.

http://www.honvedelem.hu/cikk/55399_bevonultak
A sorállománynál is 4 hét volt az alap, majd ezt követte a beosztásának megfelelő szakkiképzés. 3 hónap után került át a csapathoz. Mivel ide nem terveznek szakképzést az alapra elég lesz.
Várjuk meg a részleteket és örüljünk, hogy már foglalkoznak vele.
 

eSeM

Member
2012. június 12.
719
13
18
asszem valahogy így néz ki egy normális tartalékos rendszer

http://lemil.blog.hu/2014/12/09/vendegposzt_hjemmev_rnet

http://lemil.blog.hu/2015/01/05/vendegposzt_borris_harcaszati_gyakorlat
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 729
80 107
113
És a miénk!!!
http://hvg.hu/itthon/20160204_otven_ev_feletti_a_magyar_tartalekos_katonak_tobb_mint_fele

"Az önkéntes műveleti tartalékos állományon belül több mint kétezren vannak azok, akik teljesítettek már korábban katonai szolgálatot. Köztük van többek között egy tábornok, 31 ezredes, 418 alezredes, 292 őrnagy és 557 százados."