A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Nekünk meg van Polaris MRZR :p
A yörük és a polaris közé kell/van a G-merci vagy ez a caracal? Van ilyen kategória?
Ennyire fontos ez a kategória is? A tiszteknek is yörüköt kellene pl. fekete színben civilben üzemanyag kártyával, kis motiválásnak ("raj"-kocsinak :) ):

FgjY2jRXwAEPlL-.jpg


Emlékszem még 2015-ben vagy 16-ban a honvédség miatt összeírták a civil pick up-okat ...gondolom dzsihad-mobilnak, ha beüt a sz.r.

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 099
73 631
113
FINABEL konferencia és jubileumi évforduló

Lettországban tartotta éves konferenciáját április elején a FINABEL, amely az európai szárazföldi parancsnokok egyik legjelentősebb szakmai fóruma. A Magyar Honvédséget Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese képviselte.

A European Army Interoperability Centre - FINABEL, mint a legrégebben működő közös európai katonai szervezet, a katonai koncepciók, doktrínák és eljárások harmonizációjával támogatja és segíti elő a szárazföldi haderők együttműködését. A tagállamok igényei szerint ajánlásokat, iránymutatásokat és kutatásokat készít a hadsereg döntéshozói számára, együttműködve az EU és a NATO katonai szervezeteivel.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 099
73 631
113
Mèg ha tudnánk lègi úton szállítani. De így minek.
Jövőre már lesz mivel szállítani. Vagy legkésőbb 2025-ben.
Nem tudom mièrt robbant rá a fórum.
Most mindenki (holland/német/cseh tenderek vannak) ilyen járműveket akar venni. De valószínáleg csak azért lett ilyen népszerű itt a fórumon, mert új Rheinmetall termék. Jövő héten, április 19-én új drónt mutat be az RM, akkor majd azon fogunk pörögni. :)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 448
46 347
113
Ez a folyami flotta után van nálam fontosságban. o_O

Mèg ha tudnánk lègi úton szállítani.
De így minek.

Nem tudom mièrt robbant rá a fórum.
Igen, ez a MH-val kapcsolatban tényleg így van. De az látszik a nemzetközi trendeken, hogy aki eddig hagyományos gyalogos alakulatokat alkalmazott, az most megpróbálja azokat is ellátni egy járművel. Na ezzel próbálkoznak most az amerikaiak is.
Európában elsősorban tényleg csak a légimozgékony erők kaptak ilyen kikönnyített légiszállítható (merevszárnyú raktérből ejtőernyős dobással, vagy helikopterrel underslung) járműveket. A sima könnyűgyalogos erők meg civil autókból átalakított (militarizált) járművet kapnak.
Az amerikaiak meg elvileg az összes IBCT-t el fogják látni ISV-vel. És mivel az IBCT-k eddig is rendelkeztek saját légiszállítási képességgel, így az ISV esetén is azt adták meg fő szempontnak, hogy a 9 fős rajt el tudjon vinni, és elférjen a Chinook belsejében, vagy a BH elbírja maga alá kötve.
Ezzel növelték a stratégiai, és taktikai mozgékonyságukat is, még ha az IBCT továbbra is igen sérülékeny egy a tüzérség dominálta harctéren.
Kérdés, hogy ez beválik-e. Nyilván az amerikaiaknak szem előtt kellett tartani azt is, hogy náluk gyakorlatilag minden művelet oversea.
Egy európai ország esetén meg nem kell egy fél világon át vinni a cuccot, így nekik tökre megfelel nekik a lemezből készült páncélozatlan civil jármű is erre a célra. Aki meg nem épít túlméretes haderőt, az meg páncélozott 4x4, 6x6-okat tesz alá az ezt igénylő erőknek.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 099
73 631
113
Háború a szomszédban - haderőfejlesztés a Magyar Honvédségnél címmel tartott előadást dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy csütörtök délután a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei aulájában...

Rendelkezik a magyar haderő azzal a képességgel, hogy megvédje önmagát – erről is beszélt előadásában a Honvéd Vezérkar főnöke, Ruszin-Szendi Romulusz Nyíregyházán. Az altábornagy a honvédelem jelenlegi és lehetséges jövőbeli kihívásairól beszélt a főként kadétokból és egyetemistákból álló közönségnek.


 

Laikus

Well-Known Member
2021. szeptember 2.
118
528
93
Háború a szomszédban - haderőfejlesztés a Magyar Honvédségnél címmel tartott előadást dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy csütörtök délután a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei aulájában...

Rendelkezik a magyar haderő azzal a képességgel, hogy megvédje önmagát – erről is beszélt előadásában a Honvéd Vezérkar főnöke, Ruszin-Szendi Romulusz Nyíregyházán. Az altábornagy a honvédelem jelenlegi és lehetséges jövőbeli kihívásairól beszélt a főként kadétokból és egyetemistákból álló közönségnek.


Egy haderő, amit közpénzből tartanak fenn, ne önmagát akarja megvédeni, hanem az országot amit rábíztak!
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 214
33 645
113
pénz pénz pénz.
Ha és amennyiben megnyitják a tartalékos rendszer kasszáit.
a gumikerekes géppark nagy rendelésekre számíthat. Ez esetben ahol átfedés van a tartalékos és aktív állomány igényei között. Mint teszem azt a yörük esetében a megemelkedett rendelési tétel és az elnyuljtott tervezhető a gyárnak ütemezhető rendelési csomag jelentősen olcsóbb mint egy kisebb tételes megrendelés. vagy több kisebb csomag megosztva. késöbbiekben mehetnek a kisebb db számos speciális felépítményt igénylő tételek kisebb db számmal.
de egy alpváltozat egy csomagba könnyen megrendelhető nagy db számban így kedvezőbb opciókat kínálnak a kisebb tételes kiegészítő és opciós termékkekre rendszerekre rendszer elemekre egyaránt.

ha zászlóaljanként ezredenként egyebenként (30 igény) 4 db al számolva igénylőnként. 120 db csak az alapváltozatból (ami igazából csak egy kezdeti készlet még alapváltozatból sem teljes.) (igénylőnként több tucatos tétel lenne az optimális még páncélozott terepjáró személygépkocsik kiegészítő alkalmazása esetén is.) (nagyjából egy közel 300 db os opciós igénnyel kiegészítve késöbbi mgrendelés esetén teszem azt magyarországi gyártás esetén.) és a késöbbi speciálisváltozatokból is lenne további 150-200 db os igény. tehát igen szerintem erre akár egy 2-3 db os tesztpéldány is kijárna alapváltozatból a tartalékos egységeknek alegységeknek esetleges magasabbegységeknek. talán még több is amikkel megkezdődhetnének a típusraképzések is...

aktív állomány és Mzár készletek melett ez is jelentős tétel.
ezért is lenne szükséges felpörgetni a dolgot.

a Gidrán meg úgyís a msáik opciós és felszereléssel kezdünk. de ezáltal az esetleges alap eszközökkel történő felszerelés nem okoz problémát (gondolok itt ezalatt bizonyos fegyverálványok akár fegyvertornyok felszerelésére vagy híradóeszközök beépítésére.) de akár bizonyos db számig ez is elhagyható. bizonyos vezgyak járműveknek pl bővel elég ha tudja tölteni a kézirádiót/híradóeszközt meg esetleg a jármű antennáját használni.



Maga a termék gyártási sikerekkel kecsegtet akár europán bellül abalkánon akár a közelkelet vagy a türk tanács tagjai körében északafrikába meg egyértelmű hogy megjelenik

a yörük nemigen kell a németnek de csak a magyar igények akkorák hogy megéri számunkra gyártani és fejleszteni !
nem feltétlen csak német eszközökkel.

a 8x8 as hitron tudásszerzésre alkalmas ha kell gyártjuk majd ha úgyvan rendszeresítünk is egy induló db számot.
de szerintem most a 6x6 os kérdés fontosabb. De még a 4x4 es kategória sincs mególdva.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 259
120 016
113
A törököktől nem sok mindent vennék nagyon gyorsan változhat ott a szélirány....
Milyen tekintetben? A török hadiipar minél nagyobb exportteljesítése minde politikai irányzatnak létszükséglet. A gdp jük egyre fontosabb része.

Aki sérülhet kormányvàltáskor az pl baykar (edrogan veje) és az otokar ami szintén családi érdekeltség.

De pont ezért van náluk sok nagy cég párhuzamos termékpalettával.