A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 293
74 112
113
2023. június 29.

A Kormány 1249/2023. (VI. 28.) Korm. határozata a honvédelmi felkészítés 2023. évi egyes kérdéseiről

(29. lap / 4573. oldal)

A honvédelmi felkészítés 2023. évi feladatterve. Pl. ilyenek vannak benne: Védett Vezetési és Irányítási Rendszer eszközeinek beszerzésére vonatkozó eljárás megindítás.

A Kormány 1026/2024. (II. 14.) Korm. határozata a honvédelmi felkészítés egyes kérdéseiről szóló 1249/2023. (VI. 28.) Korm. határozat hatályon kívül helyezéséről

1. Hatályát veszti a honvédelmi felkészítés egyes kérdéseiről szóló 1249/2023. (VI. 28.) Korm. határozat.
2. Ez a határozat 2024. március 31-én lép hatályba.
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 293
74 112
113
Van még a legutóbbi Közlönyben néhány Honvédséggel kapcsolatos rendelet...

A honvédelmi miniszter 1/2024. (II. 14.) HM utasítása a Katonai Mobilitási Munkacsoport létrehozásáról

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:
1. §
Az utasítás hatálya a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 3. § 14. pontja szerinti honvédelmi szervezetre terjed ki.

2. §
A Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Hvt. 59. §-ában meghatározott feladatainak hatékonyabb ellátása, valamint a folyamatban lévő és tervezett közlekedés infrastruktúrát érintő fejlesztések során a honvédelmi érdekek hatékonyabb érvényesítése érdekében Katonai Mobilitási Munkacsoport (a továbbiakban: Munkacsoport) kerül létrehozásra.

3. §
(1) A Munkacsoport a szakterületet érintő stratégiák, koncepciók, tervek és joganyagok felülvizsgálatával javaslattevő, döntés-előkészítő, tanácsadó testület. A Munkacsoport célkitűzéseket, prioritásokat fogalmaz meg, ajánlásaival és javaslataival segíti a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) felsővezetőinek döntéshozatali tevékenységét.
(2) A Munkacsoport e feladatkörében
a) figyelemmel a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program és Magyarország védelmi céljaira, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, szakági stratégiák, koncepciók kidolgozása során alkalmazza a katonai mobilitás biztosítása érdekében a bizottság (EU) 2021/1328 végrehajtási rendelete (2021. augusztus 10.)
az (EU) 2021/1153 európai parlamenti és tanácsi rendelet értelmében a kettős felhasználású infrastruktúrával kapcsolatos intézkedések egyes kategóriáira alkalmazandó infrastrukturális követelményeket, és
b) elősegíti a döntések előkészítésének időszakában a tárcaszintű szabályzók kialakítását, bevezetését és
egységes szemléletű végrehajtását, valamint tapasztalatainak értékelését.

4. §
A Munkacsoport működését Ügyrend szabályozza, mely a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM SHPHÁT) egyetértésével kerül elfogadásra.

5. §
(1) A Munkacsoport elnöke a HM SHPHÁT, képviseletét távolléte esetén az általa kijelölt főosztályvezető látja el.
(2) A Munkacsoport tagja
a) a HM Stratégiai Főosztály,
b) a HM Védelmi Ipar Fejlesztési Főosztály,
c) a HM Védelmi Igazgatási Főosztály,
d) a HM Védelempolitikai Főosztály,
e) a Honvéd Vezérkar Vezérkari Iroda,
f ) a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség,
g) az MH Logisztikai és Támogató Parancsnokság, valamint
h) a (3) bekezdésben meghívott személy vagy szervezet képviselője.
(3) A Munkacsoport elnöke intézkedik
a) az Építési és Közlekedési Minisztérium (a továbbiakban: ÉKM) vasútépítésért felelős helyettes államtitkár,
b) az ÉKM közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkár,
c) az ÉKM útépítésekért felelős helyettes államtitkár,
d) az ÉKM Közlekedésstratégiáért Felelős Helyettes Államtitkárság, CEF Főosztály főosztályvezető,
e) az ÉKM Vasútépítésért Felelős Helyettes Államtitkárság, Vasúti Műszaki Támogató Főosztály főosztályvezető,
f ) az ÉKM Útépítésekért Felelős Helyettes Államtitkárság, Közúti Beruházás Lebonyolítási Főosztály főosztályvezető,
g) az ÉKM Útépítésekért Felelős Helyettes Államtitkárság, Közúti Infrastruktúra Főosztály főosztályvezető,
h) a Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság,
i) a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság
meghívásáról.
(4) A Munkacsoport munkáját meghívott szakértők segíthetik.

6. §
A Munkacsoport titkári feladatainak ellátására a HM SHPHÁT állandó felelőst jelöl ki.

7. §
(1) A Munkacsoport a feladatoktól függően, de évente legalább két alkalommal ülésezik. Az üléseket a HM SHPHÁT hívja össze.
(2) A Munkacsoport ülésein feljegyzés készül a megfogalmazott kérdésekről, javaslatokról, melyet a titkár a hatáskörrel rendelkező szakmai szerv részére továbbít.
(3) A szakmai szervek álláspontjáról, a tett intézkedésekről – jellegüknek megfelelően szóban vagy írásban – a Munkacsoport tájékoztatást kap.

8. §
Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

----------

A honvédelmi miniszter 2/2024. (II. 14.) HM utasítása az Izraelben és Libanonban kialakult válsághelyzet esetére megállapított külön pótlékról


A honvédelmi miniszter 3/2024. (II. 14.) HM utasítása az ügyeletes minisztériumi felsővezetői feladatok ellátásáról és a jelentési kötelezettség körébe tartozó
biztonsági kihívást jelentő helyzetek jegyzékéről szóló 2/2020. (I. 24.) HM utasítás módosításáról
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 867
4 885
113
A Gepárdtól a Hiúzig - Élményekkel teli csapatlátogatások...

Nagyszabású programsorozatot hirdetett 2024-re a Honvéd Kadét Programban résztvevő középiskolák részére a Magyar Honvédség. Ennek keretében a kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Technikum kadétjai – a 38. Területvédelmi Zászlóalj logisztikai támogatásával – a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár, míg a bácsalmási Hunyadi János Gimnázium diákjai a hódmezővásárhelyi alakulat, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélosdandár feladatait ismerhették meg.

Mégis lett rendszeresítve a Gepárd M6? Kedvenc kézifegyver. Ha arra gondolok, hogy mozgósításnál melyik fegyvert használnám legszívesebben valahogy mindig az M6 a nyerő.

Más: kedves T100-as a szlovák topicba írt pár szavas hozzászólásom hová tűnt?
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 293
74 112
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 972
113
szerintem hatalmas szükség lenne egy rpg 75 nem bonyolúltabb (se optika se semmi extra) eszközre repeszromboló fejjel amihez én a hirtenberger 60mm aknavető aknagránát fő darabjait látnám szívesen olcsó (60ezer aknagránátként is) https://hds.hirtenberger.com/products/60mm-system/ gyártani is fogjuk miénk is. pár száz méterig komoly pusztítást lehetne okozni az ellenséges puha célpontokba. és igazából ez a színt kb a 2 vh ba is megugorható volt csak akkor fém indító állt rendelkezésre.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 293
74 112
113
Magyarország elkötelezett NATO-tagként fejleszti haderejét...


Kiképzéssel segíti az ukrajnai aknamentesítést a Magyar Honvédség...

A NATO-tagállamok védelmi minisztereinek február 15-i brüsszeli ülésének margóján Aknamentesítő Koalíció létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot a szervezet húsz országa, köztük Magyarország – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a közösségi oldalán.

„A Magyar Honvédség aknamentesítési kiképzéssel járul hozzá a litván vezetésű koalíció tevékenységéhez” – írta a magyar felajánlással kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki a közösségi oldalon tett bejegyzése előtt, még Brüsszelben nyilatkozva ismét hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a NATO-tagsága mellett.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 293
74 112
113
Honvédelmi miniszter: Elengedhetetlen a magyar haderő fejlesztése...

A magyar honvédséget olyan állapotba kell hozni, hogy az ország szükség esetén képes legyen megvédeni magát, a haderőfejlesztés „nem úszható meg, nem bliccelhető el” – jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Hungarian Business Leaders Forum 24. pénzügyi csúcstalálkozóján tartott előadásában kiemelte: ez a folyamat elindult, és kiterjed a védelmi iparra, a fegyverzetfejlesztésre, a humánerőforrás és az infrastruktúra területére is.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 297
7 485
113
Honvédelmi miniszter: Elengedhetetlen a magyar haderő fejlesztése...

A magyar honvédséget olyan állapotba kell hozni, hogy az ország szükség esetén képes legyen megvédeni magát, a haderőfejlesztés „nem úszható meg, nem bliccelhető el” – jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Hungarian Business Leaders Forum 24. pénzügyi csúcstalálkozóján tartott előadásában kiemelte: ez a folyamat elindult, és kiterjed a védelmi iparra, a fegyverzetfejlesztésre, a humánerőforrás és az infrastruktúra területére is.
Akkor legyen szíves alá írni a rakéta tuzerseget
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 293
74 112
113
Honvédelmi miniszter: Elengedhetetlen a magyar haderő fejlesztése...

A magyar honvédséget olyan állapotba kell hozni, hogy az ország szükség esetén képes legyen megvédeni magát, a haderőfejlesztés „nem úszható meg, nem bliccelhető el” – jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Hungarian Business Leaders Forum 24. pénzügyi csúcstalálkozóján tartott előadásában kiemelte: ez a folyamat elindult, és kiterjed a védelmi iparra, a fegyverzetfejlesztésre, a humánerőforrás és az infrastruktúra területére is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, a haderőfejlesztésben több program már lezárult, jelezve, minden fegyvernemben nagy előrelépések történtek.

Elsőként a légvédelmet emelték magas szintre, „minőségi generációváltás" történik ezen a területen - tette hozzá.
Második lépésként a nehézdandár felépítését jelölte meg, ami NATO-elvárás is. Magyarország ígéretet tett arra - fűzte hozzá -, hogy 2028-ra komoly szárazföldi páncélos erőt hoz létre.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf harmadik fő feladatként ezen eszközök rendszerbe állítását említette.

A honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy természetesen szükség van olyan emberekre, akik a különböző fegyvernemekben használatos modern, nagy értékű, NATO-kompatibilis eszközöket működtetni, használni tudják. Kitért arra, hogy több toborzókampány indult, amelyek megállapítása szerint sikeresnek mondhatók.

Folyamatos a katonákat kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése is. A laktanyákról sokaknak „középkori" elképzelései vannak, ma már azonban a legtöbb ilyen létesítmény a „diákszálló ++" kategóriába tartozik - jegyezte meg.

A miniszter szólt a kormány azon szándékáról, hogy a haderő fejlesztése a védelmi iparon keresztül összekapcsolódjon a gazdaság fejlesztésével.
„A Magyar Honvédség megrendeléseire ipart lehet építeni" - jelentette ki, hozzátéve, a védelmi ipar kiépítésében nagyon fontos nemzetgazdasági potenciál is van; a saját igényeken túl ez az iparág exportra is termelhet. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy magyar vállalkozásokat is bevonjanak a védelmi ipari fejlesztésekbe.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 293
74 112
113
Logisztikai vezetők továbbképzése...

Az összhaderőnemi szemlélet, együttgondolkodás, ismeretbővítés került fókuszba a logisztikai szakállomány továbbképzésén Balatonakarattyán, a HVK Logisztikai Csoportfőnökség által összehívott értekezleten, ahol a harcászati, hadműveleti és stratégiai szint is megjelent.

 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 949
91 692
113
Az Index exkluzív információi szerint hetek óta intenzíven tárgyal a két kormány, a felek a megállapodásra törekszenek, amelynek nagy katonai és hadiipari megállapodás is a része lehet.

Hatalmas katonai és hadiipari megállapodás alapjait tehették le
Addig viszont már csak alig több mint egy hét van, vagyis gyorsan kell cselekedni, ám úgy tűnik, minden adva van ahhoz, hogy a parlament elfogadja Svédország NATO-csatlakozását még februárban, az Index exkluzív információi szerint ugyanis az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a két kormány között, és mindkét fél a megállapodásra törekszik.

ENNEK HATALMAS KATONAI ÉS HADIIPARI MEGEGYEZÉS IS A RÉSZE LEHET,

amely a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség szerint is rendkívül előnyös Magyarország számára, ám arról nincs megbízható információ, hogy milyen új eszközök érkezhetnek a Honvédséghez – elképzelhető, hogy a magyar Gripen-programhoz is lesz új beszerzés.

A svéd kormányfő korábban futólag megemlítette a Gripen vadászgépeket is, amelyeket Magyarország Svédországtól szerzett be egy bérleti szerződés keretében. Ez a szerződés hamarosan lejár.

Ami viszont biztos, hogy a legmagasabb, miniszterelnöki szinten egyeztek meg a részletekről, amely a szerdai kormányülés kiemelt napirendi pontja lesz. És mivel a Fidesz rendkívül frakcióülése szerdán, a parlamenti döntés előtt kezdődik, könnyen elképzelhető, hogy a kormány döntése és a miniszterelnöki stábok egyezsége az új beszerzésekről megnyitja az utat, hogy a Fidesz-frakció is megszavazza az első ülésen a svéd NATO-csatlakozást.
 

donpepe84

Well-Known Member
2013. március 5.
425
1 656
93
Nem hinném , hogy célszerű lenne a HIMARS szint alatt beszerezni. Jobb mint a semmi alapelven. A baj ,hogy a demokrata írányítású USA nem fog nekünk adni. Meg kell várni a választásokat és reménykedni.
Mi fog változni? Az azutábi választáson újra demokraták lesznek és ott vagyonk ahol indultunk! Amerikából csak szükséges minimumot szabad venni!