"A szakértő: napirendet akar készíteni
A magyar szakértő és az Uppsalai Egyetem kutatója, Anders Blomqvist azonban kétséges, hogy történtek-e tárgyalások.
- Nem hiszem, hogy rendszeres tárgyalások lennének, hanem inkább arról, hogy
napirendet készítsenek arról, miről fognak beszélni, amikor Kristersson Budapestre megy. De Orbán úgy szeretné bemutatni, mintha valami jót kapott volna Magyarországnak – mondja Anders Blomqvist.
Svédország 2006 óta 14 Jas Gripen gépet bérel a Magyar Légierőnek – ezzel Svédország nyomást gyakorolhatott volna Magyarországra, hogy mondjon igent.
A megállapodás 2026-ban jár le, és a repülőgépeket ezután Magyarország vásárolja meg helyette, amíg a megállapodás érvényben marad. Az index cikke megemlíti a Magyarországgal kötött svéd Gripen-megállapodást is.
- Az nincs a térképen, hogy Svédország visszavonná a Gripen-megállapodásokat, azt hiszem, de Magyarország most talán sikerként állítja be, hogy olyan megállapodást tartanak be, amelyet valószínűleg mindenesetre gond nélkül be tudtak volna tartani."
"Ulf Kristersson szerint Magyarországgal nem folynak tárgyalások.
- Ezek nem tárgyalások, én azt mondtam, hogy készen állok Budapestre menni, és ez így is marad. Az ügyet tárgyaljuk, és amint elkészül, értesítjük Önöket, Magyarország miniszterelnöke azt is leírta, hogy megértette, hogy a közeljövőben a svédországi ratifikáció felé haladnak, így ez jól néz ki.
A Gripen-megállapodást sem kívánja összekapcsolni Magyarország svéd NATO-tagságban betöltött szerepével.
- Hát, mi nem így látjuk. Jó együttműködési lehetőségeink vannak, és még jobbak lesznek, ha Svédország a NATO tagja lesz."
Nyilván nem is arról szólnak a tárgyalások hogy meglesznek-e szavazva (ez nem kérdés - Orbán is ez mondja) hanem hogy milyen kölcsönösen előnyös együttműködés lesz, ha az már megtörtént.
Igazából mindkét oldalnak lehet igaza illetve mindkét oldal kommunikálhatja úgy hogy kitartott az álláspontja mellett.