A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 721
122 361
113
Franciaország jelenleg NATO tag minden szinten. Pár évtizeddel korábban vonultak passzív NATO szerepbe (akkor sem léptek ki) de azóta már újra teljes státusú tagok.
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
NATO szerintem belathato idon belul megszunik vagy jelentektelensegbe sullyed, hisz tul sok tagja van mar, es igy USA-nak nem jo, rengeteg "remek" haborus lehetoseget semmisse tesz (Magyar-Roman pl.). Nem veletlen, hogy az EU nekiallt letrehozni a sajat vedelmi szovetseget, ami a NATO mellett totalisan folosleges duplikacio lenne. Arrol nem is beszelve, hogy most is vannak NATO tagok, akiknek ezen kivul is vannak vedelmi szerzodesik (pl.: cseh-szlovak) ami a gyakorlatban bizony felulirja a NATO-s szerzodest. Vagy mi lesz Toroko-val? Hivatalosan nem szegheti meg egyetlen NATO tagallam sem a szerzodest To-val, hiszen akkor teljesen hiteltelenne valna a szervezet, senki sem bizhatna benne ezentul, hogy nem o lesz a kovetkezo akit nem fog a tobbi tag megvedeni, ez nem egy klub ahonnan ki lehet dobni valakit, ez egy allamkozi szerzodes. De nyilvanvalo hogy Toroko vagy maga felbontja a szerzodeset vagy meg arra sem veszi a faradsagot, csak egyszeruen a masik oldalon fog harcolni. Es Toroko a 2. legerosebb tagja a NATO-nak az USA utan. Franciao nem tagja a NATO-nak, Lengyelo (3. legerosebb, ha Berlin nagyonsurgosen nem kapja ossze magat) meg mar USA szovetseges NATO-tol fuggetlenul is. Szoval mi maradt a NATO-ban merheto ero? Csak Nemeto, de o ugye pont ellenfele USA-nak. Szoval miert is tartsa fenn a NATO-t USA? Toroko kiesett, Fro nem tagja, No ellenfele, Lo meg annelkul is szovetsegese. Es USA nelkul nincs semmi ertelme. Ezert is hozzak letre az EU-s szovot helyette, ami Nemeto es haverjai lesz, es ugy tunik ebbe Mo is bele fog tartozni, bar nagyon nem kene, jobb lenne USA oldalon lenni.

Kiemelés tőlem. Tényleg csak egyet akartam ami teljesen egyértelműen vadbaromság.

és akkor a "Franciao nem tagja a NATO-nak"at kombináljuk a rám tett és magadat magasztaló hsszhez. Had idézzem:

"hogy szovegerteseddel van gond, vagy csak ennyire muveletlen vagy, de valoszinuleg mindketto. En nem gondolom, hogy mindenhez ertek, csak olyan temaban nyilatkozom, amit kifejezetten tanultam"

Melyik iskolába, egyetemen tanítanak töriből, akármiből olyat, hogy Franciaország nem a NATO része? Alapító tag. Még jó, hogy csak olyan temaban nyilatkozol, amit kifejezetten tanultál"
https://hu.wikipedia.org/wiki/Észak-atlanti_Szerződés_Szervezete#Alapító_tagok_(1949)

btw @antigonosz lehet, hogy van annyira tájékozott, hogy beugrik neki 1966 de ettől még Fro NATO tag. Tőled ezen újabb szösszenet után ilyet se várnék, csak a szokásos személyeskedést.
Ennyit tudsz. Ennyi vagy.
 

Tyrbak

New Member
2017. december 18.
9
16
3
-1966-ban lépett ki Franciaország a NATO-ból, de szoros kapcsolatban maradtak a NATO-val. Majd 2009-ben újra csatlakoztak a NATO-hoz, szóval most NATO tagok.
-Pal teljesen kifelejtette Nagy-Britanniát meg Franciaországot.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Nem , Lo tűnt el kétszáz évre, azaz Lengyelország. Oroszország helyett meg az egykori Orosz birodalomra gondolt szerintem csak elírta. Bár aztán a Lengyelország se 200 évre tűnt el tulajdonképp csak úgy kb 120 évre szóval ez passz... Viszont volt egy kis háború az első vh után az új Lengyelország valamint bolsevik ukrán és a szovjet SZSZK közt. Akkoriban elég nagy összevisszaság volt arrafelé határ ügyileg, az egyik megtartani a másik tologatni akarta a határvonalat. De hogy melyik merre azt most meg nem mondom. Ha jól rémlik mintha Varsó alatt lett volna egy nagyobb csata ahol a lengyelek győztek. Pilsudski akart egy nagy birodalmat kikaparni a zavarosból.
a 200 ev termeszetesen kerekites. Nem olyan egyszeru, mert pl. Napoleon letrehozott egy lengyel baballamot, az vajon szamit vagy nem? Nem egyertelmu.

A Lengyel allam ujjaalapitasa egy folyamat volt, ami 1916-tol tartott 1920 augusztusig. Ehhez a lehetoseget az elso VH adta meg, A Nemet birodalom, az Osztrak-Magyar Monarchia es a cari Oroszorszag is maga melle szerette volna allitani a lengyeleket, mert 30 millio ember, az 30 millio es nagyon kellett mindegyik oldalnak (pont mint ma a kurdok: nagy nep allam nelkul, de kellene a segitsege).
Nemeto es a Monarchia megigerte (de nem hivatalosan, csak propaganda szinten), ha a lengyelek mellettuk harcolnak, akkor lesz megint Lengyelorszag. Ezert 400.000 lengyel harcolt a kozponti hatalmak oldalan. Oroszok sokkal kevesebbet igertek, csak nagyfoku autonomiat, lengyel vezerleti nyelvel a hadseregben, tehat majdnem fuggetlenseget, de megsem azt. Noha az orosz ajanlat gyengebb volt, de a sokkal jobb orosz propaganda miatt 600.000 lengyel nekik hitt es orosz oldalon harcolt. (Kozben a Monarchia Lo-ba kuldte Piłsudski-t, a kesobbi allamalapitot, hogy szervezzen lengyel seregeket).

1916-ra jol altak a dolgok, kozel volt a kozponti hatalmak gyozelme, szoval a nemetek nekialltak bevaltani az igeretuket es szepen kezdtek lengyel hatosagokat szervezni, egyre tobb varos iranyitasat adtak at a lengyeleknek. Ekkor kezdodik tehat az allam ujjaalapitasa.1917-ben meg is nyerik a kozponti hatalmak az 1 VH-t a keleti fronton, a cari Oroszorszag megsemmisul, Breszt-Litovszki beke, mindenki boldog. De kozben belep USA, ... minden felborul. Mivel szovetsegesuk, az Oroszok kiestek, az Angolok hirtelen rajonnek, hogy tulajdonkeppen ok akarnak egy fuggetlen Lo-t, de tobb eszuk volt mint a Nemeteknek, ok adtak rola papirt, hivatalosan bejelentettek. Tenni mondjuk nem tettek erte semmit.

1918: Nemeto es a Monarchia osszeomlik, de kozben a Lengyel allamisag mar egy eve szervezes alatt all, politikusok ki is kialltjak, mert kialtani konnyu. Igen az, de kozben a cari Oroszorszag romjain letrejon egy uj allam, Szovjetoroszorszag, a fehereket leverik, bolsevikok gyoznek (Toroko ekkor Orosz szovetseges amugy) es megindulnak exportalni a kommunizmust (kozben Magyar tanacskoztarsasag, Bajor(!) tanacskoztarsasag,...) nincs utban semmi, csak a frissen letrejott Lo, ami ellen Lenin Tuhacsevszkij-t kuldi, aki az orosz polgarhaboru "hose" o nyerte meg a bolsevikoknak a haborut. Mivel akkoriban a baloldal egesz Europaban meg kozvetlenul Moszkva iranyitasa alatt allt, nem ugy mint most, az osszes allam szankciokat rendel el Lengyelo ellen, amelyik meg nem, ott a szakszervezetek akadalyozzak meg, hogy Lo szamara fegyvert gyartsanak, exportaljanak. Lo-nak ekkor meg nincs kikotoje, mert Gdańks meg nincs felszabaditva, Gdynia meg meg nem epult meg. Az eppen megalakulo allam teljesen korbe van zarva ellensegekkel (Nemeto, Csehszlovakia, Gdańks szabad varos, es Szovjetoroszorszag), egyedul Magyarorszag akart es tudott segiteni (illetve meg a blokad elott Franciaorszagtol tudott venni Lo kezdetleges harckocsikat). Viszont Mo-nak at kellett csempeszni Csehszlovakian a fegyverszallitmanyokat. Ekkor mar ugy tunt minden elveszett, mivel Tuhacsevszkij mar elerte Varsot, Piłsudski seregeinek meg szo szerint egy darab toltenye sem maradt. Ekkor tortent a "Csoda a Visztulan" (lengyelul "Cud nad Wisłą" , allami unnep ma Lo-ban) mivel Tuhacsevszkijt, mikor mar elerte Varsot es egyetlen toltenye sem maradt a lengyeleknek, akkor egy nap tetlensegre itelte egy termeszetellenesen eros kod a folyo felett, nem tudott atkelni, mivel semmit sem lehetett latni, ezert a gyozelme biztos tudataban ugy dontott, hogy egy napot varakozik, ekkor erkezett meg, az utolso pillanatban Varsoba a kb. 50 tonna magyar hadisegely amit kozvetlenul a frontra visznek es igy a Varsoi csataban Tuhacsevszkijt legyozik, igy Szovjetoroszorszag veresegevel nem maradt egy sem a korabbi 3 allambol amik a regi Lengyelorszag teruleten osztoztak, augusztusban igy befejezodott az allamalapitas.

Mivel eddig semmilyen meteorologiai magyarazatot nem talaltak a hirtelen termeszetellenesen nagy kodre, nem nehez kitalalni, hogy miert mindenki erosen katolikus ma is Lo-ban. :) Illetve mivel az allamot Piłsudski alapitotta meg (aki hivatalosan nem volt sem elnok, sem koztarsasagi- vagy miniszter-elnok, hanem Lengyelorszag osszes tartomanyanak marshalja) ertheto az is, hogy miert rendkivul militans a jelenlegi Lengyel allam, hisz a hadsereg alapitotta meg, nem ugy mint mas allamokat, amiket altalaban kiralyok vagy politikusok alapitanak.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
-1966-ban lépett ki Franciaország a NATO-ból, de szoros kapcsolatban maradtak a NATO-val. Majd 2009-ben újra csatlakoztak a NATO-hoz, szóval most NATO tagok.
-Pal teljesen kifelejtette Nagy-Britanniát meg Franciaországot.
- Puff, Sarkozy tenyleg visszaleptette Fro-t, de most komolyan Fro tagsaga mennyi ertelmet ad a NATO-nak USA, To, Lo es No nelkul? Vagy lenne barki aki pont arra szamit, hogy majd bajban a francia feher zaszlo szakertok fogjak kisegiteni? Arrol nem is beszelve, hogy Fro atomhatalom, neki nincs szuksege NATO-ra, masnek meg Fro-ra (kiveve Romania, de ebben a tersegben mar az USA -Oroszo osztja a lapokat, nem Fro)
- UK-t viszont direkt hagytam ki, USA szempontbol mindegy, sosem fognak egymas ellen harcolni, semmit sem ad a NATO tagsag se USA-nak, se UK-nak. Arrol nem is beszelve, hogy az EU-bol kilepessel UK dekralalta hogy mi a velemnye a tobbirol.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
a 200 ev termeszetesen kerekites. Nem olyan egyszeru, mert pl. Napoleon letrehozott egy lengyel baballamot, az vajon szamit vagy nem? Nem egyertelmu.

A Lengyel allam ujjaalapitasa egy folyamat volt, ami 1916-tol tartott 1920 augusztusig. Ehhez a lehetoseget az elso VH adta meg, A Nemet birodalom, az Osztrak-Magyar Monarchia es a cari Oroszorszag is maga melle szerette volna allitani a lengyeleket, mert 30 millio ember, az 30 millio es nagyon kellett mindegyik oldalnak (pont mint ma a kurdok: nagy nep allam nelkul, de kellene a segitsege).
Nemeto es a Monarchia megigerte (de nem hivatalosan, csak propaganda szinten), ha a lengyelek mellettuk harcolnak, akkor lesz megint Lengyelorszag. Ezert 400.000 lengyel harcolt a kozponti hatalmak oldalan. Oroszok sokkal kevesebbet igertek, csak nagyfoku autonomiat, lengyel vezerleti nyelvel a hadseregben, tehat majdnem fuggetlenseget, de megsem azt. Noha az orosz ajanlat gyengebb volt, de a sokkal jobb orosz propaganda miatt 600.000 lengyel nekik hitt es orosz oldalon harcolt. (Kozben a Monarchia Lo-ba kuldte Piłsudski-t, a kesobbi allamalapitot, hogy szervezzen lengyel seregeket).

1916-ra jol altak a dolgok, kozel volt a kozponti hatalmak gyozelme, szoval a nemetek nekialltak bevaltani az igeretuket es szepen kezdtek lengyel hatosagokat szervezni, egyre tobb varos iranyitasat adtak at a lengyeleknek. Ekkor kezdodik tehat az allam ujjaalapitasa.1917-ben meg is nyerik a kozponti hatalmak az 1 VH-t a keleti fronton, a cari Oroszorszag megsemmisul, Breszt-Litovszki beke, mindenki boldog. De kozben belep USA, ... minden felborul. Mivel szovetsegesuk, az Oroszok kiestek, az Angolok hirtelen rajonnek, hogy tulajdonkeppen ok akarnak egy fuggetlen Lo-t, de tobb eszuk volt mint a Nemeteknek, ok adtak rola papirt, hivatalosan bejelentettek. Tenni mondjuk nem tettek erte semmit.

1918: Nemeto es a Monarchia osszeomlik, de kozben a Lengyel allamisag mar egy eve szervezes alatt all, politikusok ki is kialltjak, mert kialtani konnyu. Igen az, de kozben a cari Oroszorszag romjain letrejon egy uj allam, Szovjetoroszorszag, a fehereket leverik, bolsevikok gyoznek (Toroko ekkor Orosz szovetseges amugy) es megindulnak exportalni a kommunizmust (kozben Magyar tanacskoztarsasag, Bajor(!) tanacskoztarsasag,...) nincs utban semmi, csak a frissen letrejott Lo, ami ellen Lenin Tuhacsevszkij-t kuldi, aki az orosz polgarhaboru "hose" o nyerte meg a bolsevikoknak a haborut. Mivel akkoriban a baloldal egesz Europaban meg kozvetlenul Moszkva iranyitasa alatt allt, nem ugy mint most, az osszes allam szankciokat rendel el Lengyelo ellen, amelyik meg nem, ott a szakszervezetek akadalyozzak meg, hogy Lo szamara fegyvert gyartsanak, exportaljanak. Lo-nak ekkor meg nincs kikotoje, mert Gdańks meg nincs felszabaditva, Gdynia meg meg nem epult meg. Az eppen megalakulo allam teljesen korbe van zarva ellensegekkel (Nemeto, Csehszlovakia, Gdańks szabad varos, es Szovjetoroszorszag), egyedul Magyarorszag akart es tudott segiteni (illetve meg a blokad elott Franciaorszagtol tudott venni Lo kezdetleges harckocsikat). Viszont Mo-nak at kellett csempeszni Csehszlovakian a fegyverszallitmanyokat. Ekkor mar ugy tunt minden elveszett, mivel Tuhacsevszkij mar elerte Varsot, Piłsudski seregeinek meg szo szerint egy darab toltenye sem maradt. Ekkor tortent a "Csoda a Visztulan" (lengyelul "Cud nad Wisłą" , allami unnep ma Lo-ban) mivel Tuhacsevszkijt, mikor mar elerte Varsot es egyetlen toltenye sem maradt a lengyeleknek, akkor egy nap tetlensegre itelte egy termeszetellenesen eros kod a folyo felett, nem tudott atkelni, mivel semmit sem lehetett latni, ezert a gyozelme biztos tudataban ugy dontott, hogy egy napot varakozik, ekkor erkezett meg, az utolso pillanatban Varsoba a kb. 50 tonna magyar hadisegely amit kozvetlenul a frontra visznek es igy a Varsoi csataban Tuhacsevszkijt legyozik, igy Szovjetoroszorszag veresegevel nem maradt egy sem a korabbi 3 allambol amik a regi Lengyelorszag teruleten osztoztak, augusztusban igy befejezodott az allamalapitas.

Mivel eddig semmilyen meteorologiai magyarazatot nem talaltak a hirtelen termeszetellenesen nagy kodre, nem nehez kitalalni, hogy miert mindenki erosen katolikus ma is Lo-ban. :) Illetve mivel az allamot Piłsudski alapitotta meg (aki hivatalosan nem volt sem elnok, sem koztarsasagi- vagy miniszter-elnok, hanem Lengyelorszag osszes tartomanyanak marshalja) ertheto az is, hogy miert rendkivul militans a jelenlegi Lengyel allam, hisz a hadsereg alapitotta meg, nem ugy mint mas allamokat, amiket altalaban kiralyok vagy politikusok alapitanak.
Ket kiegeszites:
- mielott belekot valaki, a 30 millio akkor volt 30, ma 55 millio lengyel el kulonbozo orszagokban, ebbol Lo-ban 39 millio.
- Szovjetunio: 2. VH-tol.
- Szovjetoroszorszag: 2 VH kozott. Egyik sem jogutodja a cari Oroszorszagnak. Hogy a mai Oroszorszagnak jogelodjei-e vagy csak a cari az, azt meg nem tudom, talan Putyin sem biztos benne. ;)
 

Tyrbak

New Member
2017. december 18.
9
16
3
- Puff, Sarkozy tenyleg visszaleptette Fro-t, de most komolyan Fro tagsaga mennyi ertelmet ad a NATO-nak USA, To, Lo es No nelkul? Vagy lenne barki aki pont arra szamit, hogy majd bajban a francia feher zaszlo szakertok fogjak kisegiteni? Arrol nem is beszelve, hogy Fro atomhatalom, neki nincs szuksege NATO-ra, masnek meg Fro-ra (kiveve Romania, de ebben a tersegben mar az USA -Oroszo osztja a lapokat, nem Fro)
- UK-t viszont direkt hagytam ki, USA szempontbol mindegy, sosem fognak egymas ellen harcolni, semmit sem ad a NATO tagsag se USA-nak, se UK-nak. Arrol nem is beszelve, hogy az EU-bol kilepessel UK dekralalta hogy mi a velemnye a tobbirol.

-Abban egyetértek veled, hogy UK így is úgy is USA szövetséges lenne NATO ide vagy oda. De azért jegyeztem meg, mert UK is, meg Franciaország is egyértelműen erősebb Törökországnál jelenleg. Így Törökország reálisan nézve 4. a NATO-n belül. De a szőrszálhasogatáson kívül ez igazán mindegy, a geopolitika jobban beleszól a dolgokba.
-Szerintem amíg a rohadt lassú EU bürokrácia megszavazza, hogy eldönthessék, hogy megtervezhessék-e az EU hadsereget, és ezt el is kezdik kiépíteni (bármennyire laza vagy szoros értelemben), addig a NATO élni fog, ha Európán múlik. És ha a jelenlegi kormány marad hatalmon, akkor Magyarország NATO tag marad mindenképp.
-Ha szét is esik a NATO remélem nem itt borul a billi. Jó lenne, ha most az egyszer mások szívnának egy nagyobb háború miatt.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
-Abban egyetértek veled, hogy UK így is úgy is USA szövetséges lenne NATO ide vagy oda. De azért jegyeztem meg, mert UK is, meg Franciaország is egyértelműen erősebb Törökországnál jelenleg. Így Törökország reálisan nézve 4. a NATO-n belül. De a szőrszálhasogatáson kívül ez igazán mindegy, a geopolitika jobban beleszól a dolgokba.
-Szerintem amíg a rohadt lassú EU bürokrácia megszavazza, hogy eldönthessék, hogy megtervezhessék-e az EU hadsereget, és ezt el is kezdik kiépíteni (bármennyire laza vagy szoros értelemben), addig a NATO élni fog, ha Európán múlik. És ha a jelenlegi kormány marad hatalmon, akkor Magyarország NATO tag marad mindenképp.
-Ha szét is esik a NATO remélem nem itt borul a billi. Jó lenne, ha most az egyszer mások szívnának egy nagyobb háború miatt.
Lenyegeben egyetertek. UK az 51-ik allam. En termeszetesen nem szamolok a Fro atommal, mivel atomot itt senki sem vet be, meg minimalis mennyiseg is van neki, arra jo, hogy Fro-t csak nem konvencinalis haboruban fogjak igy megtamadni, hagyomanyos modon nem, de NATO szempontbol tok mindegy hogy van-e nekik.
Azt en se mondtam, hogy gyorsan fog a NATO megszunni, de megfog szerintem ezert keszitik az EUs szovetseget. Egyszeruen USA es EU(Frankfurt -euro) ellenfelek lettek gazdasagi teren es a penz eleg nagy mozgatorugo, hogy ne lehessenek egy szov. rendszerben.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
-Szerintem amíg a rohadt lassú EU bürokrácia megszavazza, hogy eldönthessék, hogy megtervezhessék-e az EU hadsereget
Mar megszavaztak, ugy hivjak PESCO. Mo volt a leghangosabb tamogatoja. Persze EUs burokracia meg valoban sokaig fogja kesleltetni mire tenyeg lesz belole valami. Valszeg megszavazni is azert ment ilyen gyorsan, mert papiron mar korabban is letezett elvben az EU-ban.
 

Tyrbak

New Member
2017. december 18.
9
16
3
Mar megszavaztak, ugy hivjak PESCO. Mo volt a leghangosabb tamogatoja. Persze EUs burokracia meg valoban sokaig fogja kesleltetni mire tenyeg lesz belole valami. Valszeg megszavazni is azert ment ilyen gyorsan, mert papiron mar korabban is letezett elvben az EU-ban.

Ismerem, volt róla posztolva sokszor. Ez inkább az eddigi rendszer egyik továbbfejlesztése. Keretrendszert ad a projektekhez és lehetőséget védelmi fejlesztések/projektek EU-s finanszírozására. Ami kiemelendő, hogy a tagoknak be kell nyújtani egy védelmi tervet, és azt megvalósítani ellentétben az eddigi mindenki csinál, amit akar elvvel szemben. (Each participating Member State provides a plan for the national contributions and efforts they have agreed to make. These national implementation plans are subject to regular assessment. This is different from the voluntary approach that is currently the rule within the EU’s Common Security and Defence Policy.)
De lényegében most is mindenki önmaga határozza meg, hogy mit kezd a hadseregével, a közös egységek felállítását ez nem írja elő, csak elősegíti a megszervezését: It is about providing an umbrella for such examples of regional defence integration as the Belgian-Dutch Navy or the European Air Transport Command.
Ez egy kis lépés előre, de azért ebből bármi lehet.

Kíváncsi vagyok, hogy milyen elkötelezettségeket vállal Magyarország ezen a téren, és hogy ezek az elkötelezettségek is annyit érnek mint a NATO-nak vállaltak. (ha volt már posztolva, akkor kérem valaki linkelje, én nem emlékszem ilyenre)

forrás: https://eeas.europa.eu/headquarters...nt Structured Cooperation (PESCO) - Factsheet
 

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
Ket kiegeszites:
- mielott belekot valaki, a 30 millio akkor volt 30, ma 55 millio lengyel el kulonbozo orszagokban, ebbol Lo-ban 39 millio.
- Szovjetunio: 2. VH-tol.
- Szovjetoroszorszag: 2 VH kozott. Egyik sem jogutodja a cari Oroszorszagnak. Hogy a mai Oroszorszagnak jogelodjei-e vagy csak a cari az, azt meg nem tudom, talan Putyin sem biztos benne. ;)
Off, de:
- Oroszország jogutódja a Szovjetuniónak, mert a teljes szovjet államadósságot ők vállalták át a szétesés után
- a cári Oroszországnak sem a Szovjetunió sem a mai Oroszország nem jogutódja
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 413
7 962
113
Ismerem, volt róla posztolva sokszor. Ez inkább az eddigi rendszer egyik továbbfejlesztése. Keretrendszert ad a projektekhez és lehetőséget védelmi fejlesztések/projektek EU-s finanszírozására. Ami kiemelendő, hogy a tagoknak be kell nyújtani egy védelmi tervet, és azt megvalósítani ellentétben az eddigi mindenki csinál, amit akar elvvel szemben. (Each participating Member State provides a plan for the national contributions and efforts they have agreed to make. These national implementation plans are subject to regular assessment. This is different from the voluntary approach that is currently the rule within the EU’s Common Security and Defence Policy.)
De lényegében most is mindenki önmaga határozza meg, hogy mit kezd a hadseregével, a közös egységek felállítását ez nem írja elő, csak elősegíti a megszervezését: It is about providing an umbrella for such examples of regional defence integration as the Belgian-Dutch Navy or the European Air Transport Command.
Ez egy kis lépés előre, de azért ebből bármi lehet.

Kíváncsi vagyok, hogy milyen elkötelezettségeket vállal Magyarország ezen a téren, és hogy ezek az elkötelezettségek is annyit érnek mint a NATO-nak vállaltak. (ha volt már posztolva, akkor kérem valaki linkelje, én nem emlékszem ilyenre)

forrás: https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage_en/34226/Permanent Structured Cooperation (PESCO) - Factsheet
Mi az üres rohambilin kívül szerintem mást jelenleg nem tudnánk beleadni. (várva a pénzt) Ahhoz előbb itthon kellene egy aprócskát fejlesztenni. Mire ebből lesz valami addigra az eu belefullad majd egy szép Szíria 2 be.
off milyen közbiztonság lehet ott hogy már lassan nincs olyan magyar kamionos akinek a járművét,értékeit nem kezelték le igy vagy úgy az új bevándorlok a biztonságos gazdag nyugaton. Mert ahol a közbiztonság megszűnik ott az állami befolyás is elsorvad. Ha ez megtörténik. Onnantól kezdve nincs államiság csak barbarizmus.
Nekem az következik le igy vagy úgy ismét belefogunk esni egy szép szarba az elkővetkező évtizedben s egyetlen esélye hogy túléljük a vödör szar lenyelését ha többen ősszefogunk itt a térségben bármiféle nagyhatalmi, szuperhatalmi befolyás nélkül. Mert a szart a nagyok csak kitolják. De a feltakarítása a kicsikre fog maradni ismét. Persze a számlát is mi fogjuk állni a végén.
sorry az offért.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
-1966-ban lépett ki Franciaország a NATO-ból, de szoros kapcsolatban maradtak a NATO-val. Majd 2009-ben újra csatlakoztak a NATO-hoz, szóval most NATO tagok.
-Pal teljesen kifelejtette Nagy-Britanniát meg Franciaországot.

Nem a NATO-ból, csak a katonai és a nukleáris bizottságból.
A többinek ugyanúgy tagja maradt.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Off, de:
- Oroszország jogutódja a Szovjetuniónak, mert a teljes szovjet államadósságot ők vállalták át a szétesés után
- a cári Oroszországnak sem a Szovjetunió sem a mai Oroszország nem jogutódja
Ez attol fugg, milyen kerdesben. Nyilvan ahol jol jon, ot ugy gondolja a mai Oroszo, hogy mind a 3 allam jogelodje, pl, meg a cari Oroszo egy vagy ket olimpiai ermet is nekik szamoljak. Ahol meg nem annyira jo ott meg nem tekinti annak. A szovjetek lenyege volt, hogy mindent eltorolni, egy teljesen uj allamot, eletformat, uj emberiseget akartak csinalni (homo szovjeticus, ahogy ok mondtak), 100%-ban elutasitottak mindnent ami a cari Oroszo volt. A mai Oroszo meg egyertelmuen a cari Oroszot tekinti jogelodjenek, plusz kiszemezgeti azt ami kell neki a SZU-bol, vagy nem tudja letagadni, pl. allamadossag. De mondom, ez szerintem meg Putyin fejeben is az eppen aktualis politikai helyzet szerint valtozik.
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Ismerem, volt róla posztolva sokszor. Ez inkább az eddigi rendszer egyik továbbfejlesztése. Keretrendszert ad a projektekhez és lehetőséget védelmi fejlesztések/projektek EU-s finanszírozására. Ami kiemelendő, hogy a tagoknak be kell nyújtani egy védelmi tervet, és azt megvalósítani ellentétben az eddigi mindenki csinál, amit akar elvvel szemben. (Each participating Member State provides a plan for the national contributions and efforts they have agreed to make. These national implementation plans are subject to regular assessment. This is different from the voluntary approach that is currently the rule within the EU’s Common Security and Defence Policy.)
De lényegében most is mindenki önmaga határozza meg, hogy mit kezd a hadseregével, a közös egységek felállítását ez nem írja elő, csak elősegíti a megszervezését: It is about providing an umbrella for such examples of regional defence integration as the Belgian-Dutch Navy or the European Air Transport Command.
Ez egy kis lépés előre, de azért ebből bármi lehet.

Kíváncsi vagyok, hogy milyen elkötelezettségeket vállal Magyarország ezen a téren, és hogy ezek az elkötelezettségek is annyit érnek mint a NATO-nak vállaltak. (ha volt már posztolva, akkor kérem valaki linkelje, én nem emlékszem ilyenre)

forrás: https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage_en/34226/Permanent Structured Cooperation (PESCO) - Factsheet
Lenyegeben ezt irtam en is a PESCO-rol. Eddig elvben volt, most ugy tunik, hogy tenylegesen is lesz belole valami. Amig nem addig meg biztos marad a NATO. Ha a NATO a vartnal gyorsabban bomlana, akkor meg a PESCO fog a vartnal gyorsabban elesedni.