A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 881
58 041
113
Celebra

"91ben és 2003ban is számszerűen hátrányban voltak az amik,és szarrá verték az irakiakat.Izrael 67ben és 73ban számszerűen minden téren hátrányban volt,és győzött."

A számszerű fölény általában nem egyenlő a tényleg erőfölénnyel.
Pl. A kb. 40 db Leopárdunk számszerűen sokkal kevesebb, mint a románok 200+ db T-55-je, mégis mi vagyunk jelentős erőfölényben.
Ez még az emberek esetén is igaz. Egy átlag arab katona közel sem olyan harcértékű,mint egy európai kultúrkörből való (Izrael, USA...)
Ettől függetlenül 73-ban Izrael létét az mentette meg, hogy be akarták veti az atomfegyvert. És ez nem városi legenda...

haubagoi

Az USA és Oroszország ellen 0 esélyünk van megvédeni magunkat. Felfoghatatlanul nagyok a különbségek ezen a téren. Így erre felkészülni sem érdemes, e mellet ha meg is támadnának minket , biztos, hogy nem a szőnyegbombázás lenne a hobbijuk.
De mondok neked egy konkrétat. Én most egy olyan 10,000 fős kisvárosban lakom aminek a teljes területe papíron 38 négyzetkilométer, és (szerintem) ebből kb. 10 négyzetkilométeren laknak emberek.
Ha egy 250 kg-os bomba 50 méteres körben tud komolyan pusztítani, akkor számold ki kérlek, hogy hány db kellene belőle egy súlyosabb pusztításhoz. Majd azt, hogy hány vadászbombázó kellene ehhez, pl. F-16. ;)
(én olyan 4-5000 db bombára és 400-500 db F-16-ra tippelek a teljes pusztulás esetén, egy támadásból :rolleyes:)
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 545
113
Az ilyen "axiómáktól" megyek a falnak. A történelem telis-tele van olyan példákkal, ahol ez nem igaz. Eleve hogyan definiálod a 3-szorost? Mert van mennyiség és minőség szorzata is. A németek mikor voltak 3-szoros fölényben 1941-ben? Soha. Oszt mégis, látjuk az eredményt.


És ma tudsz olyan statikus védelmet kiépíteni, mint anno a várak? Ööö, izé. Nem.


A kommentjének eleje vegytiszta marhaság. Nem volt erőm végigolvasni a többit, ha az elejéből vezeti le.


N+1-szer tárgyalt téma. Az F-50 kb. Gripen árban van, de nem tud annyit. Akkor meg minek?


Hujjujujuj...
Hpasp-tól van egy angol nyelvű anyagom, ami tételesen felsorolja a veszteségeket, napra bontva. Egyszer majd át akarom rakni és kiegészíteni, de nincs sajnos végtelen időm...

Nem is tudom, hogy hogyan tudtál akkora bugyutaságot leírni, hogy a gépek felét elvesztette. Most egyáltalán az adott bevetés gépeinek felét vagy a teljes állományt érted? Mondjuk nem mintha bármelyik igaz lenne...

Hadrend első nap.

Ramat David

28 F-4E Phantom II
15 Dassault Mirage IIICJ
50 A-4E/H Skyhawk
15 IAI Nesher / Dassault Mirage V

Akir
30 F-4E Phantom II
16 Dassault Mirage IIICJ
40 A-4E/H Skyhawk

Hatzor
27 F-4E Phantom II
16 Dassault Mirage IIICJ
25 A-4E/H Skyhawk
25 Dassault Super Mystere B2

Hatzerim
27 F-4E Phantom II
25 A-4E/H Skyhawk

Total 339;
112 F-4E Phantom II
47 Dassault Mirage IIICJ
140 A-4E/H Skyhawk
25 Dassault Super Mystere B2
15 IAI Nesher / Dassault Mirage V

The assaults on the Golan Heights were all in a SAM defended area, 32 assault sorties were carried out on the Golan Heights, three planes were hit by SAM missiles and fell, and Egyptian attack planes were directed against the Egyptian forces and carried out dozens of sorties.

Ez tehát 10% alatti veszteség a Golán-fennsík táján. A teljes veszteség ez volt aznap. A teljes bevetésszámnak lehet, hogy utána tudnék nézni, de most erre nincs időm.

Lost at Oct 6
06-Oct-73 IAI Nesher/Dassault Mirage 5J Egyptian MiG-21
06-Oct-73 F-4E Issaschar Naveh/David Silberman Egyptian SAM, crew killed in crash landing in Hatzerim
06-Oct-73 A-4H Ehud Sadan Egyptian AAA, pilot killed
06-Oct-73 A-4 Matti Carp Egyptian AAA, pilot recovered
06-Oct-73 A-4H Ishay Catziri Egyptian SA-7, pilot PoW
06-Oct-73 A-4 Yanki Yardeni Syrian SAM, pilot recovered
06-Oct-73 A-4 Eytan Hanan Syrian SAM, pilot killed
06-Oct-73 A-4 Gideon Sharon Syrian SAM, pilot recovered


Következő nap.

Operation Tagar 4 is the name of an Israeli Air Force operation which took place over Egypt on the October 7, 1973, the second day of the Yom Kippur War.

The operation was preplanned as a sweeping operation to destroy all of the Egyptian surface-to-air missile batteries on the Egyptian front, by using unguided, general-use bombs dropped from a medium altitude near the targets. The attacking aircraft were to approach the targets at a very low altitude, in order to avoid being detected by Egyptian radars.

The operation was composed of three attack waves, the first of which was to disable Egyptian air force bases, while the aim of the following two waves was to demolish the Egyptian missile batteries.

At 7:00 am, close to 120 planes attacked anti-aircraft units in the Suez Canal area and 7 Egyptian airfields.

The operation was discontinued after the first attack wave damaged several Egyptian air force bases due to the need for more air power on the Syrian front and in order to execute Operation Doogman 5.

lost;

Dassault Super Mystere B2
07-Oct-73 Itshak Kaidar Egyptian AAA, pilot killed
07-Oct-73 Eli Gor Egyptian AAA, pilot PoW

Dassault Mirage IIICJ
07-Oct-73 IIICJ Eitan Carmi Egyptian AAA or MiG-21, pilot recovered

A-4 Skyhawk
07-Oct-73 A-4H Libby Dollar Egyptian SA-6 SAM, Pilot killed
07-Oct-73 Moshe Astraicher Egyptian AAA/SAM, Pilot killed
07-Oct-73 Levi Bar-Ziv Egyptian SAM, Pilot killed
07-Oct-73 Shai Avital Egyptian SAM, Pilot killed
07-Oct-73 Yoram Lapidot Egyptian AA/SAM, pilot killed

8 gépet vesztettek el 120 bevetésből ez alapján. Ez sem 50%.




Már megint kezdi ezt a hülyeséget...
Mondtam én,hogy majd pontositasz:)
Amennyire most igy fejből emlékszem az olvasottakra,az első támadó bevetésük alkalmával az abban a támadásban részt vevő gépek felét elvesztették.
És lehet ma is statikus védelmet kiépiteni.Városokban.Bejrútban még az IDF is vakarózótt,rendesen.
Gripen NG meg várhatóan majdnem annyiba fog kerülni,mint a sokkal jobb F35.Megint az F35nél jukadtam ki.Vagy az olcsóbb lehetőség a használtpiacon kifogni egy jobb ajánlatot,és upgradelni.Nincs jobb ötletem.Legfeljebb a kinai JF17,amiről meg semmi biztosat nem tudni,és NATO fegyverrendszerbe kicsit érdekes lenne.Most én is azt irom-fejvakarás
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 322
68 545
113
Szerintem meg nem kell szétfejleszteni a szárazföldi erőt, mert úgyis a levegőböl döl el sokminden. Még egy század Gripen C Pápára, Taurus kategóriáju ultramodern támadó fegyverekkel, Meteor rakétával, ha megvan a légifölény, ott támadsz ahol akarsz, senki nem fog még a határ közelábe se eljutni, mert elötte elporlad.... és nem kell határt meg falut sem védeni. Ha miénk a levegő a csata eldőlt.... védekező harcról beszéltem...
Feltéve ha nem lesz repülés tilalmi övezet ugye? :D Miért kell folyton az Egyesült Államok háborúiból kiindulni? Ők azt csinálnak amit szeretnének, az ellen aki ellen csak akarják szinte, senki sem koppint az orrukra. Na és van vagy egy tucat úszó légibázisuk a több száz szárazföldi mellett amihez több ezer repülőgép párosul a felderítő műholdaktól a drónokon át,a bombázókig stb. Mi meg győzzünk széllel ,xarral, árral szemben 24-28 Gripennel meg a 2 Falconnal. :) Ne vicceljetek. Reptilalmi övezet lenne pikk pakkra és a nagyok lepuffantanának mindenkit mint egy vadkacsát amelyik nem tartja be. A szír sereg sem repülhet bárhol ahol a kedve tartja, az ukránok is elkerülik a problémás területet (pedig ők Európa második legerősebb seregének hiszik magukat.) Szaddamot se engedték repülni bárhol. Meg még stb hány ország. Jó Afganisztán meg Közép Amerikai kis szigetek miniállamok repülőerő híján nem játszottak szerepet. Szóval maradna a szárazföldi harc lenn a településeken, meg természetes akadályok környékén. Aztán vagy előre vagy hátra. Egyébként nem mondom azt hogy ellenezném még egy század Gripen, vagy legalább 6-8 db.
 
M

molnibalage

Guest
Ha egy 250 kg-os bomba 50 méteres körben tud komolyan pusztítani, akkor számold ki kérlek, hogy hány db kellene belőle egy súlyosabb pusztításhoz. Majd azt, hogy hány vadászbombázó kellene ehhez, pl. F-16. ;)
(én olyan 4-5000 db bombára és 400-500 db F-16-ra tippelek a teljes pusztulás esetén, egy támadásból :rolleyes:)
Én tegnap vagy tegnapelőtt volt erről polémia a BM-ek kapcsán hagyományos fejrész + HTÖ-ben. Ha bármelyik szomszéd a kb. tucatnyi gépét arra parazolná, hogy random bombázgasson civil célokat az a katonai öngyilkosság kategóriája lenne. A "legszebb" elveszteni gépeket értelmetlen bevetések végrehajtása közben, amiknek katonai hozadéka 0.

És ha vidéken is szól? :) Na Molni, minek a sziréna(próba), ha nincs hova menekülni, és város szintű légvédelem sincs? Akkor minek a sziréna? Csukjam be az ablakot, vagy mi? (Vagy épp nyissam ki, hogy ne vigye ki a légnyomás.)
Te, szerintem keressél fel elmeorvost. Amíg még nem késő.
 
  • Tetszik
Reactions: Ratamahata

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 016
123 883
113
Feltéve ha nem lesz repülés tilalmi övezet ugye? :D Miért kell folyton az Egyesült Államok háborúiból kiindulni? Ők azt csinálnak amit szeretnének, az ellen aki ellen csak akarják szinte, senki sem koppint az orrukra. Na és van vagy egy tucat úszó légibázisuk a több száz szárazföldi mellett amihez több ezer repülőgép párosul a felderítő műholdaktól a drónokon át,a bombázókig stb. Mi meg győzzünk széllel ,xarral, árral szemben 24-28 Gripennel meg a 2 Falconnal. :) Ne vicceljetek. Reptilalmi övezet lenne pikk pakkra és a nagyok lepuffantanának mindenkit mint egy vadkacsát amelyik nem tartja be. A szír sereg sem repülhet bárhol ahol a kedve tartja, az ukránok is elkerülik a problémás területet (pedig ők Európa második legerősebb seregének hiszik magukat.) Szaddamot se engedték repülni bárhol. Meg még stb hány ország. Jó Afganisztán meg Közép Amerikai kis szigetek miniállamok repülőerő híján nem játszottak szerepet. Szóval maradna a szárazföldi harc lenn a településeken, meg természetes akadályok környékén. Aztán vagy előre vagy hátra. Egyébként nem mondom azt hogy ellenezném még egy század Gripen, vagy legalább 6-8 db.
Az lenne a legjobb ha nem az öbölháborút hanem a jugót nézegetné mindenki, meg az ukránt. Számunkra az a releváns,
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 545
113
De te most ki ellen akarsz készülni könyörgöm? Az amerikai technikai fölény az teljesen elsöprő volt teljes légi fölénnyel karöltve. Nem a mundér becsületét védem hanem azt hogy olyan légbőlkapott dolgokat tudsz leírni közben, hogy az észveszejtő. És ezzel van tele vagy 5 topik.
Hátakkor konkretizáld azokat a légbőlkapott dolgokat.
Izraelnek se 67ben,se 73ban nem volt elsöprő technikai fölénye.A harcérték fölénye nem feltétlenül a technikai fölényböl fakad.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 574
113
Amúgy ez valóban jó kérdés mivel nem volt ilyen jellegű polgári védelmi gyakorlat millió +1 éve. De amúgy irány a falu. Meg a családot nyugatra, te meg instant jelentkezel milicistának :p

Ugye :) Csak mert tényleg havonta szokott lenni, ahol lakom. Vegyi üzem van a közelben azért. Az irány a falura én is gondoltam. A család nem megy nyugatra az tuti, én pedig alkalmatlan vagyok milicistának. Ha vicces kedvemben lennék, akkor azt mondanám, ha vegyvédelmi riadó van, akkor a teendő: becsukni az ablakot, ha légvédelmi riadó van, akkor pedig kinyitni :D Ennél többet nem lehet tenni, ha nincs sem légvédelem, sem légópince. :(
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Amúgy ezt a városi szintű légvédelem, mint ökörséget én sem teljesen értem. Fentebb írtátok, hogy hülyeség lövetni városokat, mert egyrészt nincs semmi stratégiai haszna, másrészt meg plusz esélyt adunk a saját légvédelmünknek, hogy az ellen gépeit leszedje, miközben nem katonai célokat támad. De ha nincs ami leszedje őket, akkor mivel veszélyeztetjük azokat? Másik, hogy sokan kelet-ukrán, délszláv harcokhoz hasonló körülményeket tartanak esélyesnek a mi vidékünkön. Nos a potenciális ellenségeinket mindenki ismeri, zsigerből gyűlölik pl a románok és a szerbek is a mieinket. Nekik nem kell semmilyen különösebb indok, hogy csakúgy elkezdjenek civileket ölni, mindig ezt csinálták amikor volt alkalmuk rá. Ha nincs mivel védeni egy várost, mi akadályozza meg a románokat abban, hogy a "Tiszáig tartó román impérium" etnikai összetételét ilyen jellegű megfélemlítésekkel tovább változtassák a javukra? Ezeknek a bombázásoknak, főleg ha részükről nincs ennek nagyobb tétje simán lehet az is a célja, hogy a lakosságot pusztítsa, megfélemlítse, és elűzze a lakhelyéről.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 881
58 041
113
haubagoi

Ha vegyi üzem van és nem próbariasztás akkor autóba a családdal és menekülj! Előtte a szélirányra néz rá azért....
Nekem a Duna túloldalán ott egy olajfinomító. Akár az is előfordulhat, hogy mire megszólal a sziréna már nem élek. Ha nagyon parázol akkor vegyél gázmaszkot otthonra. Nem véd minden ellen, de tűz esetén is hasznos ;)

Légi támadás esetén nagyvárosban metró. "Mezővárosokban" pince. Ha az utcán vagy akkor árokba fekvés. Jobb tanácsom nincsen :)
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 574
113
Amúgy ezt a városi szintű légvédelem, mint ökörséget én sem teljesen értem. Fentebb írtátok, hogy hülyeség lövetni városokat, mert egyrészt nincs semmi stratégiai haszna, másrészt meg plusz esélyt adunk a saját légvédelmünknek, hogy az ellen gépeit leszedje, miközben nem katonai célokat támad. De ha nincs ami leszedje őket, akkor mivel veszélyeztetjük azokat? Másik, hogy sokan kelet-ukrán, délszláv harcokhoz hasonló körülményeket tartanak esélyesnek a mi vidékünkön. Nos a potenciális ellenségeinket mindenki ismeri, zsigerből gyűlölik pl a románok és a szerbek is a mieinket. Nekik nem kell semmilyen különösebb indok, hogy csakúgy elkezdjenek civileket ölni, mindig ezt csinálták amikor volt alkalmuk rá. Ha nincs mivel védeni egy várost, mi akadályozza meg a románokat abban, hogy a "Tiszáig tartó román impérium" etnikai összetételét ilyen jellegű megfélemlítésekkel tovább változtassák a javukra? Ezeknek a bombázásoknak, főleg ha részükről nincs ennek nagyobb tétje simán lehet az is a célja, hogy a lakosságot pusztítsa, megfélemlítse, és elűzze a lakhelyéről.

Pontosan erről van szó.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 881
58 041
113
tomsinner

Ha egy városból romhalmazt akarok csinálni akkor nem drága repülőkkel bombázgatom, mert az életben nem végzek vele. Ilyen feladatra való a vontatott tüzérség.
Viszont a legésszerűbb az ha nem pazarlod erre az erőidet, egyszerűen beküldesz egy "szabad csapatot" és mindenkit agyonlövetsz aki nem húzta el a csíkot.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and Celebra

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 016
123 883
113
Amúgy ezt a városi szintű légvédelem, mint ökörséget én sem teljesen értem. Fentebb írtátok, hogy hülyeség lövetni városokat, mert egyrészt nincs semmi stratégiai haszna, másrészt meg plusz esélyt adunk a saját légvédelmünknek, hogy az ellen gépeit leszedje, miközben nem katonai célokat támad. De ha nincs ami leszedje őket, akkor mivel veszélyeztetjük azokat? Másik, hogy sokan kelet-ukrán, délszláv harcokhoz hasonló körülményeket tartanak esélyesnek a mi vidékünkön. Nos a potenciális ellenségeinket mindenki ismeri, zsigerből gyűlölik pl a románok és a szerbek is a mieinket. Nekik nem kell semmilyen különösebb indok, hogy csakúgy elkezdjenek civileket ölni, mindig ezt csinálták amikor volt alkalmuk rá. Ha nincs mivel védeni egy várost, mi akadályozza meg a románokat abban, hogy a "Tiszáig tartó román impérium" etnikai összetételét ilyen jellegű megfélemlítésekkel tovább változtassák a javukra? Ezeknek a bombázásoknak, főleg ha részükről nincs ennek nagyobb tétje simán lehet az is a célja, hogy a lakosságot pusztítsa, megfélemlítse, és elűzze a lakhelyéről.
De azt nem légitámadással fogja tenni, mert az a helyi korlátozott képességű légierőkből kiindulva kurva nagy pazarlás. Főleg ha nem kap senki pótalkatrészt meg bombát küldföldről max a szerbek.
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
tomsinner

Ha egy városból romhalmazt akarok csinálni akkor nem drága repülőkkel bombázgatom, mert az életben nem végzek vele. Ilyen feladatra való a vontatott tüzérség.
Viszont a legésszerűbb az ha nem pazarlod erre az erőidet, egyszerűen beküldesz egy "szabad csapatot" és mindenkit agyonlövetsz aki nem húzta el a csíkot.
Ezeket értem én is, de pár buta bombát belevágni egy-egy 10 emeletesbe, meg kórházba azért pszichológiailag odavágna rendesen a lakosságnak, plusz végigszántani levegőből egy-egy négysávost. Még át sem lépte az ellen a határt a tüzérség meg a katonai gócpontokat löveti, azonnal káoszt és menekültáradatot lehet elindítani.
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
De azt nem légitámadással fogja tenni, mert az a helyi korlátozott képességű légierőkből kiindulva kurva nagy pazarlás. Főleg ha nem kap senki pótalkatrészt meg bombát küldföldről max a szerbek.
A románok meg pl az ukránok mindenben túlerőben vannak. Ők se tehetnék ezt meg? Nem lenne rá szabad kapacitásuk?