A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Költséghatékonyság szempontjából már meg lett beszélve hogy ez lenne a legjobb választás.
A miniszter nyilatkozata alapján szerintem meg lehet nyugodni hogy nem lesz Patriot :)

20-40 km az közepes hatótáv?
Attól függ kit kérdezel. Zord pár hónapja pont azt találta ki, hogy az AMRAAM-os NASAMS az inkább már SHORAD. Csak félig csuklottam, de azért eltöprengtem. Bár a Tor-M2 sem közelíti meg HMZ-ben, ami meg SHORAD. Az AMRAAM-ER vagy ESSM Block II-vel már egyértelműen MRAD.

Attól függ kit kérdezel. Zord pár hónapja pont azt találta ki, hogy az AMRAAM-os NASAMS az inkább már SHORAD. Csak félig csuklottam, de azért eltöprengtem. Bár a Tor-M2 sem közelíti meg HMZ-ben, ami meg SHORAD. Az AMRAAM-ER vagy ESSM Block II-vel már egyértelműen MRAD.
A NASAMS hivatalosan közepes hatótávolságú rendszernek van beállítva. Szerintem sem az az alap AMRAAM-al igazából, az nekem valahol az ASTER 15/BUK/HAWK mérete és kategóriája lenne.

Maradjunk annyiban, hogy ez a dolog nem zárta le a kérdést (már persze elméletben, hiszen nyilvánvalóan kiválasztatott az adott rendszer).
Hiszen a MEADS az bizony medium range rendszer, és (ehhe) a patriot rakétáját (is) használja. Hogy tágítsuk a horizontot.

A NASAMS hivatalosan közepes hatótávolságú rendszernek van beállítva. Szerintem sem az az alap AMRAAM-al igazából, az nekem valahol az ASTER 15/BUK/HAWK mérete és kategóriája lenne.
Na, akkor ez mégsem olyan egyértelmű mint fentebb páran annak vélték.... Javítson ki aki tényleg ért hozzá, de a közepes hatótáv kb. 70km-ig hat, itt a max is majdnem a fele...
Ezzel együtt jó lehet a NASAMS, várjuk ki ...

Maradjunk annyiban, hogy ez a dolog nem zárta le a kérdést (már persze elméletben, hiszen nyilvánvalóan kiválasztatott az adott rendszer).
Hiszen a MEADS az bizony medium range rendszer, és (ehhe) a patriot rakétáját (is) használja. Hogy tágítsuk a horizontot.
Bizony. Én nem akarok magyarázni semmit tovább, de a MEADS egy Német-USA-Olasz közös program, az a rakéta ami közepes hatótávú a rendszerben azt a DIEHL gyártja. Az az a cég, aki korábban komoly beruházást jelentett be hazánkban, és előtte pár nappal felső szinten kötöttetek katonai együttműködési megállapodást hazánk és a németek vezetői.

Én csak úgy 90% ra érzem befutónak azt a rendszert.

Inkább 95.

• Tetszik
Reactions: Autodidaktakatona
Mennyire hátrány a Patriot-tal kapcsolatban az hogy nem képes 360 fokos lefedettséget biztosítani? Azt értem hogy mindenki aki vett az nem 1 rendszert állított üzembe így viszont több rendszer által megvan a 360 fokos lefedettség, viszont ez így ilyen formában hogy meglegyen az a 360 fok egy Magyarországnak nem túlságosan nagy anyagi kihívás? Illetve hülye kérdés de mekkora szüksége van az országnak Patriotra? Mennyire lenne jó döntés vagy éppen rossz beszerezni Patriotot kb 1-1,5 milliárd dollárért?Nyilván persze senki nem tudja hogy milesz holnap és milyen kihívásokkal kell szembenézni......

Mennyire hátrány a Patriot-tal kapcsolatban az hogy nem képes 360 fokos lefedettséget biztosítani? Azt értem hogy mindenki aki vett az nem 1 rendszert állított üzembe így viszont több rendszer által megvan a 360 fokos lefedettség, viszont ez így ilyen formában hogy meglegyen az a 360 fok egy Magyarországnak nem túlságosan nagy anyagi kihívás? Illetve hülye kérdés de mekkora szüksége van az országnak Patriotra? Mennyire lenne jó döntés vagy éppen rossz beszerezni Patriotot kb 1-1,5 milliárd dollárért?Nyilván persze senki nem tudja hogy milesz holnap és milyen kihívásokkal kell szembenézni......
Nagyon nagyban megnehezítené minden szomszédos ország légierejének azt hogy nálunk szabadon repkedhessenek nagy magasságon. Jó fegyverrendszer az, nagyon. Más kérdés hogy van más jó megoldás is. Ha az USA-tól akarunk venni valamit sok pénzért, akár ki is békülnék vele. Szerintem okosak leszünk, és úgy fogunk venni valamit tőlük, hogy közben a németektől is veszünk, ezért az én tippem a MEADS.

Nem akarok folosleges optimizmust/remenyt kelteni senkiben.
De. /sorbaveve./
Ugye volt hogy hamarosan bejelentik az uj legrakot. /ami ballisztikus raketak elleni kepessegel is rendelkezik./

Erre most kozbejott nasams amit meg meg kell targyalni a bizotsagnak el kell fogadni /tehat egy amcsi ajanlatot kaptunk MOST./

De ha az eredeti tervek szerint nemsokar jott volna a bejelentes az uj legrakrol akkor ott vegulis minden el van mar rendezve talan mar nyelbe is utve.../bizotsag ugye azt mar elkellett fogadja./

Nem lehet hogy ez is az is lessz. /hisz az amcsi ajanlat kis kozepes rendszer objektum vedelemre lessz../

Atyaég! Lehet, hogy Pompi bácsi olyan listát kapott, amivel még haza kell érnie, és a kongresszus elé vinni. Meg, nem értem ezt a honvédelmi bizottság dolgot. D. Máriát, ha beengedik, biztos , támogatni fogja, meg a tisztelt ellenzék. Szerintem , nesze semmi, fogd meg jól. Ha lesz izraeli és V4 találkozó, akkor szerintem vegyük fel az izraeliekkel a kapcsolatot. Már bocsánat, én csak egy mezei határőr voltam, úgyhogy nem vagyok tisztában a légvédelemmel, egyszerűen érdekel a haditechnika. Egy kérdés: Valaki megmondaná nekem, hogy mi az az "izraeli vaskupola"?

Nem akarok folosleges optimizmust/remenyt kelteni senkiben.
De. /sorbaveve./
Ugye volt hogy hamarosan bejelentik az uj legrakot. /ami ballisztikus raketak elleni kepessegel is rendelkezik./

Erre most kozbejott nasams amit meg meg kell targyalni a bizotsagnak el kell fogadni /tehat egy amcsi ajanlatot kaptunk MOST./

De ha az eredeti tervek szerint nemsokar jott volna a bejelentes az uj legrakrol akkor ott vegulis minden el van mar rendezve talan mar nyelbe is utve.../bizotsag ugye azt mar elkellett fogadja./

Nem lehet hogy ez is az is lessz. /hisz az amcsi ajanlat kis kozepes rendszer objektum vedelemre lessz../
Különben is, azt mondták rendszerben gondolkodnak szóval nem biztos, hogy csak egy típus.;)