Tökéletes szombat délutáni program a budaörsi honvédelmi nap. Aki még nem volt kint az olvasók közül csak ajánlani lehet. Köszönet érte a szervezőknek. Pontosan ilyen programokra van szükség, hogy a társadalom megismerje és magához közelállónak érezze a fegyveres erejét. Nagyon-nagyon jó döntés volt a dötéshozók részéről, hogy a nézők belülről is megnézhették a járműveket. Nem is lett volna semmi értelme a nagy titkolódzásnak. Tapasztalatok: essünk túl a negatívumon, szerencsére csak 2 db volt, a török "csodák". Korábban írtam, hogy szerinte gagyi, horror áron (állítólag 140 millió Ft/db), céltalan. Most így bentről megnézve már értem miért kellett ezt eltitkolni: analóg kapcsolók török felirattal (a járműveken már magyar felségjelzés volt), a páncélzat hajszálvékony, mese habbal, hogy ez a páncél ellenáll a 12.7mm-es géppuskalőszernek és ami a legmegdöbbentőbb az a helyhiány. Ültem a vezetőülésben és hátul is, de nem tudtam eldönteni, hogy melyik volt a kényelmetlenebb olyan szoros a verseny. Lehet, hogy ez elmegy Ázsiában vagy Afrikában, de nem véletlen, hogy Európában még senki nem vett egy darabot sem rajtunk kívül.Valami borzalom. Iskolapéldája amikor politikai okokból kötelező valamit vásárolni. Kérdeztem a katonákat, hogy melyik alakulat fogja használni és mire, de nem tudták még megmondani. Még nem nyilvános. A pozitívumok szerencsére sokkal meghatározóbbak: a Leók elvitték a show-t, egyszerűen tőkéletesek. Beszélgettem az A7+mellett álló (gondolom harckocsizó) katonával, hogy igaz-e hogy manuális a harckocsiágyú töltőszerkezete, mire elmagyarázta, hogy a németek úgy gondolkodnak, hogy igaz, hogy így csak percenként 3 lövést tudnak leadni, de sokkal kevesebb a meghibásodásodási lehetőség. Ebben igazuk lehet. Számomra a nap fénypontja a Pzh megtekintése volt belülről is, mondtam is a KMW-s fickónak, hogy sokkal többet kellene belőle vennünk. A H145M-ről eddig azt gondoltam, hogy kicsi, könnyű helikopter. Na ez most megváltozott. Szerintem nagyon is meggyőző a mérete. Ha tényleg megkapja a legmagasabb HForce fegyverrendszert akkor igencsak potens helikopter lesz.Látványos volt a lövészszakasz dinamikus bemutatója is. Jól néz ki az új gulyáságyú. Mondtam is a katonának aki ott éllt mellett, hogy főzhetttek volna vagy 1000 adag babgulyást, egy óra alatt eladták volna sokat javított volna a hamburger-rétes cateringen. Az volt a válasz, hogy rengeteg engedély kellett volna hozzá. Ja ez ismerős. Ebben az országban lassan már a levegővételhez is 3 hatósági engedély kell.