A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Epuletharcba dronokat... Nemtudom nehezlovesz elemeket tanultunk inkabb ott nem epuletharcaszkodunk. Bar volt olyan resze is a dolognak... De en meg mindig a parti vagyok ha gyanus pukants oda... Es ha netan civil aldozatok lesznek... Sajnos ez van megtanuljak hogy vagy ne tartozkodjanak muveleti teruleten vagy ha megis ne valjanak gyanussa hanem huzzanak a pincebe amikor veszely van...

Egyebkent a varosi harcot en tok foloslegesnek tartom... Korbe kell zarni a varost lehetoleg nagy hatotavolsagu nehezfegyverekkel majd megadasra szolitani fel oket ha nem teszik a katonai infrastrukturajukat megbontani /civil is kaphat egy keveset... Azt majd megadjak magukat ha mas nem a civilek lazadnak fel ellenuk... /europa azert europa../ a vh ba is a varosok 90+% anal eleg volt... /ilyen celra meg a t55 is tokeletes /nem hogy a 72/ a tartalekosok is... Hisz ha ki akar torni had torjon... Ha nem jut be utanpotlas megadjak magukat... Ha van repter oda eleg egy ket mistral oszt jonapot... Pihentetes celjabol is lehet egysegeket kuldeni korbezart varoshoz...
Lehet mondani hogy persze emberpazarlas.... De szerintem egy varos ostroma sokkal nagyobb ember es eropazarlas hisz ameddig varost foglal egy alegyseg egyseg addig se foglal teruletet...ugyhogy szerintem a varosok ostroma ember es idopazarlas. Szerintem sokal fontosabb az hogy afott varos minel messzebb keruljon a fronttol ezzel eggyutt az ellenseges teruletektol ezzel nehezitve az utanpotlast ezzel arra kenyszeritve oket hogy adjk fel eselytelen ellenalasukat... /szent oetervar nehez harcmodor ostrom eseten./
Ez megin attol függ.Sztálingrádnak semmi értelme nem volt.De Mo-on a városok záróerődkként működhetnének,hisz a nagy kapacitású utakat blokkolni lehet általuk.A páncélosékek ugyan megkerülhetik,de az utánpótlás nagy tömegben már utakra van utalva.
Miért érdekelné gyalog hogy mi van előtte 1km-re?Az biztosított menettel 1 óra de minimum 40 perc ha betonon mennek.Miért érdekelné,hogy mi van előtte 40 percnyire egy olyan helyen amire semmilyen hatása nincs?Ha ott tudja tartani a drónját folyamatosan,hogy figyelje az adott teszem azt hidat akkor sincs értelme ennyire előreküldeni!Ezen kívül nem végtelen a működési ideje a drónnak ha elpocsékolod tök feleslegesen akkor nem lesz ott amikor kell.
Dinamo példája itt szemléletes.Hogy ne gyalogoljon bele egy lesállásba.Vagy maga tudjon lesállással fogadni az idejekorán felfedezett ellenséges járört.Szóval van amikor hasznos egy ilyen minidrón,máskor meg felesleges.Szerintem nem kéne minden rajt felszerelni velük,de kellene rendszeresiteni,és igény szerint kiosztani
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 311
46 019
113
De epp errol beszel dudi. Nem a dronokat tartja feleslegesnek. Hanem hogy nem raj hanem magasabb szinten legyen alkalmazva. /en rajszintu dronnak az ongyilkos dronakt tartom meg idealisnak /de azok szerintem nem igazan dronok megha ujrahasznalhatoak is es korlatozottan felderiteesre is alkalmasak./ha mar dron a rajba inkabb az legyen./es nem is a raj sokkal inkabb a harcjarmu felszereleseve tennem az ilyet./
Nem ezt mondta. Hanem ezt:
Nagyából helyztkép drón nélkül is van.Azért,hogy nagyjából vagy valamennyire vagy jóvan az úgy legyen helyzetkép nem éri meg drónozgatni(meg úgy kb semmit sem csinálni).Vagy rendesen csinálod és adsz minden rajnak és szakasznak és akkor ez doktrinálisan így van vagy adsz minden szakasznak és akkor ez így van doktrinálisan vagy hagyd az egészet.Annak nincs értelme,hogy adok a szakasznak és az majd kb helyzetképpel ellátja a rajokat.Ha a rajokat akarod ellátni helyzetképpel adj a rajoknak is drónt!
Én azt érzem, hogy nem elég fejlett a fantáziátok a felhasználásra! :)
Mindenesetre beteszek egy bővebb cikket róla. Ebben szó van a részletes képességeiről, és arról is, hogy az amerikaiaknak milyen tervei vannak vele. ;)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 311
46 019
113
Mennyi idő feltölteni egy ilyen minidrónt?
Gyakorlatilag semennyibe, mivel cserélhető a rajta lévő akku. ;)
https%3A%2F%2Fs3.amazonaws.com%2Fthe-drive-staging%2Fmessage-editor%252F1549414370636-bh-sheet.jpg
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 845
5 046
113
Ez megin attol függ.Sztálingrádnak semmi értelme nem volt.De Mo-on a városok záróerődkként működhetnének,hisz a nagy kapacitású utakat blokkolni lehet általuk.A páncélosékek ugyan megkerülhetik,de az utánpótlás nagy tömegben már utakra van utalva.

Itt most egyfajta partizánkodásra gondolsz?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 311
46 019
113
Miért érdekelné gyalog hogy mi van előtte 1km-re?Az biztosított menettel 1 óra de minimum 40 perc ha betonon mennek.Miért érdekelné,hogy mi van előtte 40 percnyire egy olyan helyen amire semmilyen hatása nincs?Ha ott tudja tartani a drónját folyamatosan,hogy figyelje az adott teszem azt hidat akkor sincs értelme ennyire előreküldeni!Ezen kívül nem végtelen a működési ideje a drónnak ha elpocsékolod tök feleslegesen akkor nem lesz ott amikor kell.
Ahogy a raj megkaphatja a recon adatokat a magasabb szintű alegységektől, úgy a raj drónja is gondoskodhat az ellenkező irányú felderítésről.
A drón repülési ideje van megadva max. 25 percben. Ha leteszed a drónt, és figyelő üzemmódba teszed, akkor gyakorlatilag a repüléshez képest nem fogyaszt áramot.
Tehát ezzel a DINAMO által ismertetett módszerrel nem csak működési időt tudod kitolni, de csökkented a link kommunikációt is.
Mondjuk a Black Hornet 3 még pont nem alkalmas erre (a hangsúly itt a még-en van ;)) mivel nincsenek talpai, de szerintem egy laposabb alsó kialakítású akkuval ez is pillanatok alatt megoldható.
Az alapkészlet különben pontosan azért tartalmaz 2 drónt, és cserélhető akkukat, hogy folyamatos megfigyelést is lehetővé tegyen. Tehát mindig fenn tud lenni egy eszköz.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 054
33 229
113
Igen a csomopontok fontosak de ma mar egy gyorsforgalmi ut vasuti toltes autopalya sokkal inkabb hasznisabb zaroerodnek mint egy varos... Manapsag mar inkabb igyekeznek elkeruloket epiteni a varosok kore mig regen az volt a cel hogy minel nagyobb forgalmat vezessenek be a varosokba...

A varosi harc a vedekezo fel szempontjabol valoban hatalmas elonyt jelent. Kivetel ha korbezarjak a varost es ezzel csapdaba katlanba reked a bentlevo egyseg alegyeeg...

A varosi harc inkabb az sf es a rendeszek dolga ha azoknak szuksege van ilyen mini felderito dronokra termeszetesen en nem vagyok ellene /ok tudjak mire van szukseguk./ de egy nehezlovesz alegysegnek mondjuk felesleges. Es egy manoverezo kozepes lovesz alegysegnek is... /legalabbis rajszinten mindenkepp./ a felderitest vegezze az akinek ez a dolga a lovesz meg vegezze a maga dolgat... De ezeknek az alegywegeknek viszont rajszinten inkabb ongyilkos dronokra lenne szuksege ha mar dron....

Oda kell loni es kessz nincs mese.... Ha gyanus pukants oda... Ha visszalonek durrants oda megtobbet ha nem nagy valosziniseggel tiszta... Ha megsem akkor az ellen kerult szarba hisz o ragadt az ellenseges vonalak mogott...
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1586

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ez megin attol függ.Sztálingrádnak semmi értelme nem volt.De Mo-on a városok záróerődkként működhetnének,hisz a nagy kapacitású utakat blokkolni lehet általuk.A páncélosékek ugyan megkerülhetik,de az utánpótlás nagy tömegben már utakra van utalva.

Itt most egyfajta partizánkodásra gondolsz?
Nem.A főutvonalaink városokat kötnek össze.Vagyis egyegy város,mint záróerőd működhet.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 375
7 851
113
Ahogy a raj megkaphatja a recon adatokat a magasabb szintű alegységektől, úgy a raj drónja is gondoskodhat az ellenkező irányú felderítésről.
A drón repülési ideje van megadva max. 25 percben. Ha leteszed a drónt, és figyelő üzemmódba teszed, akkor gyakorlatilag a repüléshez képest nem fogyaszt áramot.
Tehát ezzel a DINAMO által ismertetett módszerrel nem csak működési időt tudod kitolni, de csökkented a link kommunikációt is.
Mondjuk a Black Hornet 3 még pont nem alkalmas erre (a hangsúly itt a még-en van ;)) mivel nincsenek talpai, de szerintem egy laposabb alsó kialakítású akkuval ez is pillanatok alatt megoldható.
Az alapkészlet különben pontosan azért tartalmaz 2 drónt, és cserélhető akkukat, hogy folyamatos megfigyelést is lehetővé tegyen. Tehát mindig fenn tud lenni egy eszköz.
Javaslom hogy ismét egy kicsit probáld ki a "mundért". :D :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 206
76 680
113
Ez megin attol függ.Sztálingrádnak semmi értelme nem volt.De Mo-on a városok záróerődkként működhetnének,hisz a nagy kapacitású utakat blokkolni lehet általuk.A páncélosékek ugyan megkerülhetik,de az utánpótlás nagy tömegben már utakra van utalva.

Dinamo példája itt szemléletes.Hogy ne gyalogoljon bele egy lesállásba.Vagy maga tudjon lesállással fogadni az idejekorán felfedezett ellenséges járört.Szóval van amikor hasznos egy ilyen minidrón,máskor meg felesleges.Szerintem nem kéne minden rajt felszerelni velük,de kellene rendszeresiteni,és igény szerint kiosztani

De ehhez nem kell 1 km.A lesállásban lévő ellenséget egy ilyen drónnal nagyon macerás kiszúrni mert azok be vannak álcázva rendesen meg olyan helyre nem tesznek lesállást ahol nem oldható meg az álcázás.
Ha lerakod valahová ahová csak 40 perc múlva érsz oda mid lesz abban a 40 percben?40 perc nagyon sok idő és 1km alatt sok olyan hely lehet amit érdemes megnézned(már eleve ha egy sima felderítő járőrből indulunk ki akkor sem feltétlen magának az útnaka felderítése a legfontosabb hanem az útvonalat uraló pontoké) vagy csak egy tanyájé az útvonalad mentén).

Megint ott tartunk,hogy kisalegységes harcászati ismeretek nélkül osztjuk az észt,hogy mire való egy ilyen drón vagy azt,hogybhogy hatékony alkalmazni.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Igen a csomopontok fontosak de ma mar egy gyorsforgalmi ut vasuti toltes autopalya sokkal inkabb hasznisabb zaroerodnek mint egy varos... Manapsag mar inkabb igyekeznek elkeruloket epiteni a varosok kore mig regen az volt a cel hogy minel nagyobb forgalmat vezessenek be a varosokba...

A varosi harc a vedekezo fel szempontjabol valoban hatalmas elonyt jelent. Kivetel ha korbezarjak a varost es ezzel csapdaba katlanba reked a bentlevo egyseg alegyeeg...

A varosi harc inkabb az sf es a rendeszek dolga ha azoknak szuksege van ilyen mini felderito dronokra termeszetesen en nem vagyok ellene /ok tudjak mire van szukseguk./ de egy nehezlovesz alegysegnek mondjuk felesleges. Es egy manoverezo kozepes lovesz alegysegnek is... /legalabbis rajszinten mindenkepp./ a felderitest vegezze az akinek ez a dolga a lovesz meg vegezze a maga dolgat... De ezeknek az alegywegeknek viszont rajszinten inkabb ongyilkos dronokra lenne szuksege ha mar dron....

Oda kell loni es kessz nincs mese.... Ha gyanus pukants oda... Ha visszalonek durrants oda megtobbet ha nem nagy valosziniseggel tiszta... Ha megsem akkor az ellen kerult szarba hisz o ragadt az ellenseges vonalak mogott...
Nem mennek be a belvárosba,de nem kerülik el.Az ipari zónák kifejezetten a főutak/pályák mellé települnek.De mindenképpen a könnyű tüzérség,avagy gyalogsági nehezzebb fegyverzet tüzcsapástávolságán belül van jol védhető épitett környezet.Manővererők ugyan megkerülhetik az ilyen helyeket,de az az iszonyatos mennyiségű hadtáp,amire szükségük van,nem fog tudni kellő mennyiségben a dzsindzsán át célbaérni.
Külnben pont erre a helyzetre tartom védelmi harcra alkalmasnak egy svájci milicia mintára megszervezett területvédelmi erőt.Ezzel felszabaditva a manővererőket a gépesitett harcra
 
  • Tetszik
Reactions: 12delta

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
998
1 563
93
Hogy hatékony 360 fokos valósidejü lefedetséged legyen, akár csak 500m körben, nem két ilyen drón kell, hanem több. Egy 12 órás járőrhöz annyi aksit kellene magaddal vinni, mint lőszert. Plusz ennyi dróntól származó infó kiértékelése folyamatosan lekötne minimum egy embert, vagy kellene egy nagyon jó MI, ami az adatok alapán frisitene egy digitális térinformatikai térképet. Esetleg ha beszereznének egy olyan robotkutyát, amit az amik használtak Afganisztánban és az lenne a mozgó utántöltő és szállító állomása a drónoknak.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
De ehhez nem kell 1 km.A lesállásban lévő ellenséget egy ilyen drónnal nagyon macerás kiszúrni mert azok be vannak álcázva rendesen meg olyan helyre nem tesznek lesállást ahol nem oldható meg az álcázás.
Ha lerakod valahová ahová csak 40 perc múlva érsz oda mid lesz abban a 40 percben?40 perc nagyon sok idő és 1km alatt sok olyan hely lehet amit érdemes megnézned(már eleve ha egy sima felderítő járőrből indulunk ki akkor sem feltétlen magának az útnaka felderítése a legfontosabb hanem az útvonalat uraló pontoké) vagy csak egy tanyájé az útvonalad mentén).

Megint ott tartunk,hogy kisalegységes harcászati ismeretek nélkül osztjuk az észt,hogy mire való egy ilyen drón vagy azt,hogybhogy hatékony alkalmazni.
Készséggel elismerem,hogy toronymagasan jobban értesz a kisalegység-harcászathoz.Ennek ellenére a gyakorlatban a járőr korántsem mindig olyan módszeresen kutatva halad az utvonalán.És ez a gépesitett erőkre is igaz.Képtelenek lennének arra a gyakorlatban felmutatott napi akár 30km-es előrenyomulásra,ha mindig a km-kénti 2órába kerülő módszeres felderitő-kutató tevékenység előzné meg az előrenyomulást.
Állitolag ezek a minidronok már IR tartományban is üzemelnek.Azt azért elég nehéz álcázni,főleg vonulás közben.Bár nem lehetetlen.
Használatának persze megvan előnye-hátrány,és csak bizonyos helyzetekben van értelme.Nem tekintem sem csodaszernek,sem elvetendő hülyeségnek.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 206
76 680
113
Készséggel elismerem,hogy toronymagasan jobban értesz a kisalegység-harcászathoz.Ennek ellenére a gyakorlatban a járőr korántsem mindig olyan módszeresen kutatva halad az utvonalán.És ez a gépesitett erőkre is igaz.Képtelenek lennének arra a gyakorlatban felmutatott napi akár 30km-es előrenyomulásra,ha mindig a km-kénti 2órába kerülő módszeres felderitő-kutató tevékenység előzné meg az előrenyomulást.
Állitolag ezek a minidronok már IR tartományban is üzemelnek.Azt azért elég nehéz álcázni,főleg vonulás közben.Bár nem lehetetlen.
Használatának persze megvan előnye-hátrány,és csak bizonyos helyzetekben van értelme.Nem tekintem sem csodaszernek,sem elvetendő hülyeségnek.

Félreérted!A gyalogjárőrnek az 1km per óra nem a gyaloglás sebessége!És nem tartalmaz módszeres(minden bokorba benézek)átvizsgálást!Egyszerűen egy gyalog járőr ennyi utat tesz meg biztosított menetben egy óra alatt.
Megint a harcászat!
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Elvtarsak! A problema az hogy a gondolkodasotok nem eleg halado progressziv :) Az a nagybudos helyzet hogy gyakorlatilag egy uj fegyvernem szuletik. Nem abban kellgondolkodnihogy lesz e ot EGY dron es az mit fog vagy mit nem csinalni hanemarrol mennek mar a komoly KISERLETEK hogy mikent lehet integralni pl szazad sot szakasszinten olyan tamogato csapatot amelyik dronokkal operal. Itt a dronok alatt kulonbozo vagy multifunkci dronokat kell erteni tipustol fuggoen. Az az ott lesz a szazaddal szakasszall egy emberke aki ejjel nappal felderiti a kozelkorzetet , lehalgat ( akusztikusan is ) de ha kell akkor tamad is ugy emberre mint harcjarmure. Tehat a dronok hasznalata integralt reszeve fog valni a loveszeknek is es nem csak mint egy szem felderito hanemegy igen sokoldalu eszkozkent. Egy mai dron kepes barmelyik harckocsit kiutni vagy akar meg is semmisiteni is. Ellenseges tuzerseg vagy akarcsak aknavetoallas tamadasakor kepes aloszeresesladat tamadni a maximalis hatast elerve.

Uj korszak kuszoben allunk. Olyan korszaken amikor a loveszek sokesetben nem is fogjak egymast latni csak egymas dronjait ha szerencsejuk van. Ezek a dronok kepesek mar ma is csapatban repulni es tamadni is elosztva a celokat vagy eppen prioritizalva a celokat addig tamadni egyet amig azbiztosan megsemmisult.

dudi

Mennyire vagytok felkeszulve egy ilyen harcra? Gyakorlatilag semmenyire. Marped mind az USA mind kina nyomja ezerrela dolgot
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 206
76 680
113
Elvtarsak! A problema az hogy a gondolkodasotok nem eleg halado progressziv :) Az a nagybudos helyzet hogy gyakorlatilag egy uj fegyvernem szuletik. Nem abban kellgondolkodnihogy lesz e ot EGY dron es az mit fog vagy mit nem csinalni hanemarrol mennek mar a komoly KISERLETEK hogy mikent lehet integralni pl szazad sot szakasszinten olyan tamogato csapatot amelyik dronokkal operal. Itt a dronok alatt kulonbozo vagy multifunkci dronokat kell erteni tipustol fuggoen. Az az ott lesz a szazaddal szakasszall egy emberke aki ejjel nappal felderiti a kozelkorzetet , lehalgat ( akusztikusan is ) de ha kell akkor tamad is ugy emberre mint harcjarmure. Tehat a dronok hasznalata integralt reszeve fog valni a loveszeknek is es nem csak mint egy szem felderito hanemegy igen sokoldalu eszkozkent. Egy mai dron kepes barmelyik harckocsit kiutni vagy akar meg is semmisiteni is. Ellenseges tuzerseg vagy akarcsak aknavetoallas tamadasakor kepes aloszeresesladat tamadni a maximalis hatast elerve.

Uj korszak kuszoben allunk. Olyan korszaken amikor a loveszek sokesetben nem is fogjak egymast latni csak egymas dronjait ha szerencsejuk van. Ezek a dronok kepesek mar ma is csapatban repulni es tamadni is elosztva a celokat vagy eppen prioritizalva a celokat addig tamadni egyet amig azbiztosan megsemmisult.

dudi

Mennyire vagytok felkeszulve egy ilyen harcra? Gyakorlatilag semmenyire. Marped mind az USA mind kina nyomja ezerrela dolgot

Te sem vagy elég progresszív!Mint már említettem: kard és pajzs!Új fegyvernem születik de nem csak egy fél hanem egy egész!Azaz nem csaka felderítő képesség(kard)hanem erre az ellentevékenység is(pajzs)!És mint ahogy a kard komplex úgy a pajzs is az.Azon a szinten amiben a Honvédség létszáma van a pajzs részével fel van készülve a Honvédség. Ellentevékenységben előrébb járunk mint drónos felderítő képességben(nálunk nincsenek szervezetszerűen raj,szakasz,század szinten drónok ez tény).
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 311
46 019
113
Hogy hatékony 360 fokos valósidejü lefedetséged legyen, akár csak 500m körben, nem két ilyen drón kell, hanem több. Egy 12 órás járőrhöz annyi aksit kellene magaddal vinni, mint lőszert. Plusz ennyi dróntól származó infó kiértékelése folyamatosan lekötne minimum egy embert, vagy kellene egy nagyon jó MI, ami az adatok alapán frisitene egy digitális térinformatikai térképet. Esetleg ha beszereznének egy olyan robotkutyát, amit az amik használtak Afganisztánban és az lenne a mozgó utántöltő és szállító állomása a drónoknak.
Háát a nyugati hadseregeknél már ez nem csak feltételes módban igaz, de súlyra, néha tényleg több az akku, mint az alap lőszer. :rolleyes:
A USMC rajszerkezeti átalakítása pont azért történt meg 13-ról 12-re, mert bekerült a raj "törzsbe" egy dedikált drónkezelő! :)
A drónoknál a célpont kiértékelés és kijelölés továbbra is emberi beavatkozást igényel, de maga a drón tudja tehermentesíteni a kezelőjét. Képes útvonalrepülésre, és a behívás is teljesen automatikus.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Félreérted!A gyalogjárőrnek az 1km per óra nem a gyaloglás sebessége!És nem tartalmaz módszeres(minden bokorba benézek)átvizsgálást!Egyszerűen egy gyalog járőr ennyi utat tesz meg biztosított menetben egy óra alatt.
Megint a harcászat!
A nagykönyvben.A valóságban meg a rendelkezésre álló erő és terület viszonya határozza meg.Pl a Falkland szigeten az angolok gyalogmenete 1km/h volt?Vagy 3x gyorsabb?Gyakorlatban sokszor egyszerűen tüzkészültségben átvonulnak a terepen.Ha ránklőnek visszacsapunk jelszóval.A nagyknyvet meg félreteszik,mert se idő,se erő nincs az abban foglaltak szerint eljárni.Kockáztatnak,mert kénytelenek.Ilyenkor viszont jol jöhet az előreküldhető felderitőeszköz.