Értem, tehát ha van egy drónod, ami 1,5km-es hatótávolságra képes, akkor te azt szigorúan pár 100m-re küldöd előre, mert a MH harcászati szabályai szerint annyi van előírva a rajnak, miközben nincsen drón, raj szintű lövészalegységhez rendszeresítve? Ha nem talál addig semmit, akkor visszahozod. Igaz?
Ne már!
Arról nem is beszélve, hogy az egy dolog, hogy a drónt akár 1300-1500 méterre is előre küldheted, de a felderítés hatótávolsága nem ennyi lesz ugyebár, mert a drónnak magának (illetve a hagyományos és hőkamerájának) is van egy látótávolsága. Akkor ezt még nyugodtan add hozzá a felderítési hatósugárhoz.
Én és DINAMO is többféle alkalmazási lehetőségről írt. Én elsősorban épület és városi harcról írtam. Ebben a környezetben a felderíthetőség is korlátozódik ugye, mivel csökken a távirányító hatósukra is az árnyékolás miatt.
DINAMO találkozó harcról írt, ahol az előreküldött drónnal végeznek felderítést.
Be is linkeltem a Leonardo rendszerének működését. Miért feltételezed rólam, hogy nem olvasom el?
És mit érsz azzal ha többen vannak? Ha 2 EW felderítőt használsz, akkor azoknak egymástól nagyobb távolságra kell elhelyezkedniük, hogy minél nagyobb távolság/szögeltérés legyen köztük a pontosabb helymeghatározáshoz.
A rendszer sajátsága, hogy tulajdonképpen egy minimum 15 fokos (szerintem gyenge jel esetén ez a szög nagyobb!) szögtartományban képes meghatározni az irányt, és ott egy adott szélességű sávban (2 km-es távolságnál 540+ méter) kell legyen a drón kezelője. Ennek a vetített képe egy gyűrű cikk lesz. Ezzel az a probléma (amellett, hogy rohadt nagy egy rajhoz képest), hogy az előre nyomuló ellenség nem az első vonalban küldi az EW katonáját, hanem attól hátrébb. De hogyan fogja felderíteni az EW katona a kezelőt, ha Ő maga még nem érzékelheti a drón távirányítójának a jelét, azonban az előtte járó katonákat már észlelte a drón, és emiatt visszahívták?
Ahhoz, hogy hatékonyan megtörténjen a háromszögelés, a másik EW katonának bizonyos távolságra kell mennie az eredeti EW észlelőtől. De a trigonometria miatt az Ő távolsága, az első észlelés pillanatában nagyobb lesz az irányítótól, mint az eredeti katonáé. Ezért neki is időbe telik, mire felvesz egy olyan pozíciót, ahonnan egyáltalán észleli a jelet. Ha egyáltalán lenne mit!
Ugyanis a modern drónok mind tudják az automatic return funkciót, amit aktiválva, a link kapcsolat megszakításával azonnal, és teljesen önállóan visszatér a kiindulási pontjára. Ha megszakad a távirányítás, akkor mi alapján fogják beháromszögelni a kezelőt?
És egy kis kitekintésként, hogy mennyire nem új, és mégis fontos eleme ez a drón típus a modern harcászatnak:
A angolok 2011-ben rendelték és 2013-ra Afganisztánba is eljutott. Egészen 2017-ig használták, amikor is meggondolták magukat, és kivonták a rendszerből. Egészen 1 évet bírták, és az új Strike Brigade koncepció megvalósításához újra rendszerbe vették, csak már a 3-as verzióját. Addigra a FLIR megvette a gyártóját, és tovább is fejlesztették.
Eddig valami 7000db-ot használnak világszerte!
Forrás