A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 867
35 252
113
Ez nagyon úgy néz ki, mint amit nálunk Honvédelmi Sportközpontnak neveznek. Gondolom ugyanazzal a céllal építik ezeket is.
Egy esetleges kepzesre gyulekezopont szukswgraktar vagy kikepzesi anyag tarolo stb feladatot mindenkepp szantak nekik ahogy kataszttofa helyzet eseten is hasznalnak azokat. Mint a beerkezo erok elszallasolasa stb...
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 227
4 694
113
A Currust ne mérd ezekhez. Nagyon nem egy kategória. Közelébe nem engedném őket, a jelenlegi színvonalukon nyugati harcjárművek karbantartásának. A fényévnyi műszaki, technológiai különbségek mellett, a munkamorál és munkaminőség igényessége, vagy igénytelensége, vezetés színvonala, stb., mind kibukna egyből. Egy ilyen gyár ha jön, zöldmezős beruházás lesz, ebben biztos vagyok. A helyszínt persze én sem tudom, nem is tippelném. Majd kiderül.
Tekintve a földrajzi elhelyezkedest, a vasút és autópálya hálózatot és a fejlett szakembergardat valamit egyetemet sanszos a Győr környéke..... Meg ugye csak Tatàra fognak menni, ott van némi gyakorlóter is nyúzni a protókat.... Én a Győr-Tata tengely kőzé lőném be... De lehet éppen Debrecen is, ki tudja
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 094
33 166
113
Az tény,hogy lehetnének kommunikatívabbak a kérdésben de cserébe meg van a diszkrét bája a dolognak hiszen Benkő papa egy interjúban azt mondja,hogy még csak piacot kutatnak az IFV beszerzés kapcsán aztán 15 perc múlva bejelentik a hazai gyártású Lynx-t azt nem lehet mondani,hogy nincs izgalom a beszerzésekben:)
Erről nekem nem az izgalmas szó jut eszembe.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 753
5 901
113
Tekintve a földrajzi elhelyezkedest, a vasút és autópálya hálózatot és a fejlett szakembergardat valamit egyetemet sanszos a Győr környéke..... Meg ugye csak Tatàra fognak menni, ott van némi gyakorlóter is nyúzni a protókat.... Én a Győr-Tata tengely kőzé lőném be... De lehet éppen Debrecen is, ki tudja

Én Györbe egy MAN gyártósort pakolnék meg egy Liebherr motorgyárat.
A Lynx gyártósort meg Diósgyörbe tenném (DiGép) és elkezdeném felhevíteni mellette a kohókat (DAM) is, hogy idövel onnan jöjjön az anyag. (Nyervas meg jöhetne Ózdról (‘rosszabb’ esetben Kassáról)).
Ipari kulturát tekintve - történeti perspektívából - így volna kézenfekvö.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
809
2 096
93
Ha minden igaz, összesen 238 db T-72-es került rendszeresítésre. (138 + 100)

Kalocsai tárolásból, használhatatlan állapotból eladva

2005: 77 db T-72 Iraknak - Currus felújítással - USA fizette 2,5-3 millió USD (az akkor kb. 535 - 642 millió Ft volt)
2013-ban további 104 db T-72 eladását hirdették meg, ebből
2014: 80 db T-72 - Csehország - Excalibur Defense Kft. - 440,5 millió Ft (a tankok további sorsa ismeretlen)



238 db - 77 db - 104 db = 57 db

Kimutatás a 2012. január 1-2015. március 31. közötti időszakról

Benkő Tibornak volt egy parlamenti írásbeli válasza, valakinek egy teljesen más témában válaszolt, és annak a végére volt odacsapva a 2010-2018 időszak eladásainak teljes összefoglalója. Volt már itt a fórumon linkelve, de hiába keresem, nem találom.

De ha végül mégsem adtak el még 24 tankot, csak 6-ot, akkor kijön a 75 is.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 447
23 616
113
Off
o_O???

Eddig te vezetsz a "Ki tud nagyobb marhaságot írni" című versenyben.

Nem is kellene a hadsereg?? Mert a c-k majd megvédenek :D:D

Arról híresek.. A bátorságról, becsületről, hazafiságról.. igazi "katonanép". :D

Mégis milyen fegyvereik vannak?

Vagy ilyen modern hadieszköznek tekinted a piros ezerkettes ládát amiből kolompár dobálja a dobócsillagot és ha az elfogyott kiszáll egy Katana replikával??? :D

Köszi amúgy, rég nevettettek meg ennyire. :D

Erről a régi vicc jut az eszembe:

Sorozzunk be minden cigányt és támadjuk meg Romániát,
Ha nyerünk miénk Erdély, ha veszítünk miénk Magyarország!
 

exsorkatona

Active Member
2014. szeptember 18.
120
158
43
Szerintem meg jobb ha a delvidekrol es karpataljarol harapofogoba fogjuk erdelyt a bentrekedt egysegek hamar megadjak magukat. A kintrekedtek meg tul gyengek lessznek barmi kolyra.
Szerintem foglaljuk el Aranyosgyérest a különlegesekkel és desszantoljunk oda. :):):)Kár lenne ekkora kerülőt csinálni.:):):)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 525
93 799
113
Székesfehérváron találkozott a NATO és a Honvédség parancsnoka
A MAGYAR KORMÁNY PARTNEREIVEL EGY TÖBBNEMZETISÉGŰ PARANCSNOKSÁGOT IS LÉTREHOZNAK
https://magyarnemzet.hu/belfold/sze...tt-a-nato-es-a-honvedseg-parancsnoka-8544561/

2021 novemberétől egy évre a Magyar Honvédség tábornoki karának tagjai látják el a NATO koszovói válságreagálásban részt vevő nemzetközi erőinek (KFOR) parancsnoki beosztását
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
523
2 775
93
06honvedelemfotoKormanybiztosiTitkarsag.jpg


:)

link: https://magyarnemzet.hu/belfold/hiuzokkal-erosit-a-magyar-honvedseg-8541843/
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 494
18 516
113
A BMW pl. 1 milliárd euros beruhazas, plusz a kormány 100 milliárdos infrastruktúra fejlesztést hajt végre. Nem tudjuk pontosan mit jelent ez a 2 milliárd euros üzlet. Igen valszeg a gyár, esetleg hazai beszállítók frjlesztése-bekapcsolása, Hiuz fejlesztési költség és valszeg egy kezdő csomag Hiuz is benne van. De ez mind tipp.

Egyébként ha jól értelmezzük a vegyesvállalatot, egy magyar Hiúz megrendelés nem csak a RM pénztárcáját gazdagítja, hanem az állam egyik zsebéből a másikba is pakol. Rengeteg érdekes kérdés jön fel, amire csak Maróth tudja a választ!!

Ettől már akkor csak az lett volna jobb, ha megvesszük az egész RM-et, aztán tényleg magunktól vennénk a harcjárművet! Meg a sok lőszert, mert az lesz még kurva drága.
Akkor még a Boxert (65 %), meg a Pumát (50 %) is gyárthatnánk a Rábánál.
Hogy áll most az RM a tőzsdén, nem ment le a COVID miatt?
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 020
12 895
113
Ettől már akkor csak az lett volna jobb, ha megvesszük az egész RM-et, aztán tényleg magunktól vennénk a harcjárművet! Meg a sok lőszert, mert az lesz még kurva drága.
Akkor még a Boxert (65 %), meg a Pumát (50 %) is gyárthatnánk a Rábánál.
Hogy áll most az RM a tőzsdén, nem ment le a COVID miatt?

:D:D:D

A Mol mar megtalalta azt a sok olajat de meg csak Neked arulta el? :p:D
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 525
93 799
113
Jó a cikk! Nem csak leírás, hanem határozott véleményt is megfogalmaz.

Válogatás.

"Míg a Cseh Köztársaságban a miniszter utáni miniszter (gyakran helyesen) panaszkodik, hogy bonyolultak az akvizíciók és mi hiányzik az erőforrások, a magyar hadsereg néhány év alatt ugrik a 21. századba."

Ami nekünk lassúnak tűnik, az a távolból..
"Mindenesetre, ha a fegyveres erők korszerűsítésének magyarországi megközelítését nézzük, akkor csak cseh pozícióktól csendesen irigyelünk. Ahol a cseh Védelmi Minisztérium évről évre elhalasztja a döntést, elmagyarázza, hogy nincs pénzeszköz, megváltoznak a feladatok, és időközben a katonáknak elavult technológiát kell használniuk, Magyarországon, legalábbis külső szempontból, minden vezeték nélkül megy"

Az örök sláger T-72
" Cseh Köztársaságban évek óta folyik a T-72M4 CZ tartályok értelmetlen korszerűsítése, Magyarország pedig egyszerűen megvásárolja a Leopard legújabb verzióját"

"Az a kérdés, hogy mi akadályozta meg valójában a NATO szövetségeseit, az EU tagállamait és a V4 tagokat, sok közös van velük, beleértve a Varsói Paktumban való közös tagság tapasztalatait is abban, hogy tárgyalásokat folytassanak, és összehangolt módon felálljanak a nagy fegyverekkel kapcsolatos szerződésekkel. a cél egyrészről a fegyveres erõinek szándékos összeállítása, amelyek közös kikötésre szolgálnak a nemzetközi formációk összeállításakor, másrészt elsõsorban az állami pénzeszközök ésszerû megtakarítása."

Sztem egyébként cseh-magyar-(szlovák???) együttműködés van, lesz, a Hiuz projektbél is várok egy cseh csavart. (a Hiuz topikba beírtam), illetve ma újra bedobták a szlovákok az L-39NG csalit.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 632
8 278
113
Jó a cikk! Nem csak leírás, hanem határozott véleményt is megfogalmaz.

Válogatás.

"Míg a Cseh Köztársaságban a miniszter utáni miniszter (gyakran helyesen) panaszkodik, hogy bonyolultak az akvizíciók és mi hiányzik az erőforrások, a magyar hadsereg néhány év alatt ugrik a 21. századba."

Ami nekünk lassúnak tűnik, az a távolból..
"Mindenesetre, ha a fegyveres erők korszerűsítésének magyarországi megközelítését nézzük, akkor csak cseh pozícióktól csendesen irigyelünk. Ahol a cseh Védelmi Minisztérium évről évre elhalasztja a döntést, elmagyarázza, hogy nincs pénzeszköz, megváltoznak a feladatok, és időközben a katonáknak elavult technológiát kell használniuk, Magyarországon, legalábbis külső szempontból, minden vezeték nélkül megy"

Az örök sláger T-72
" Cseh Köztársaságban évek óta folyik a T-72M4 CZ tartályok értelmetlen korszerűsítése, Magyarország pedig egyszerűen megvásárolja a Leopard legújabb verzióját"

"Az a kérdés, hogy mi akadályozta meg valójában a NATO szövetségeseit, az EU tagállamait és a V4 tagokat, sok közös van velük, beleértve a Varsói Paktumban való közös tagság tapasztalatait is abban, hogy tárgyalásokat folytassanak, és összehangolt módon felálljanak a nagy fegyverekkel kapcsolatos szerződésekkel. a cél egyrészről a fegyveres erõinek szándékos összeállítása, amelyek közös kikötésre szolgálnak a nemzetközi formációk összeállításakor, másrészt elsõsorban az állami pénzeszközök ésszerû megtakarítása."

Sztem egyébként cseh-magyar-(szlovák???) együttműködés van, lesz, a Hiuz projektbél is várok egy cseh csavart. (a Hiuz topikba beírtam), illetve ma újra bedobták a szlovákok az L-39NG csalit.
Az L-39 NG szlovákiai lehetősége nekünk is fontos infó!
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 494
18 516
113
Éveken át,ha szóba került a Magyar Honvédség, akkor víztisztító képesség volt volt hangsúlyozva. Nem tudta az ember, hogy sírjon vagy nevessen. :D
Most van koncepció és elindult végre valami, úgyhogy semmi okunk panaszra.

:D:D:D

A Mol mar megtalalta azt a sok olajat de meg csak Neked arulta el? :p:D

Én tényleg jó ötletnek tartom, hogy bevásároljuk magunkat a nemzetközi hadiipari cégekbe és így teremtsük meg a hazai védelmi ipart újra. Jó az aknavetőgyár, jó a cseh repülőgyár biznisz és jó lesz az amiről még nem tudunk, de valószínűleg lesz...:rolleyes:
Az más kérdés, hogy szerintem a Pumával sokkal jobban jártunk volna, az hamarabb itt lehetne, de erre most nincs esély.

A Lynx-el kapcsolatos véleményem nem változott meg azért mert az a döntés született, hogy azt vesszük. Továbbra is a Pumát tartom jobbnak.
Ez szakmai kérdés, szakmai vélemény. A katonák véleménye ahogy látom általában hasonló.
Ettől függetlenül nagyon örülök annak, hogy itthon tudunk gyártani valamit, remélem minél hamarabb és minél többet el tudunk adni belőle külföldre.