A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 895
91 489
113
Csak hogy vilagos legyen:

"Elmondta: könnyű típusú, többcélú Airbus H145M-es helikopterből 20-at rendeltek, ebből 9 már megérkezett, ebben az évben még várnak 7-et. Közepes méretű, többfunkciós helikopterből 16-ot rendeltek, 2023 és 2025 között kell hadrendbe állniuk a Magyar Honvédségben. Kitért arra, hogy az új helikopterek érkezéséig a Mi-17-es szállító helikoptereket és a Mi-24-es harci helikoptereket feljavíttatják, hogy addig is biztosított legyen a képesség."

Magyaran a Hind kuka, ahogy @krisss irta, amint az ujak atvehetik a guided missile csapasmero kepesseget.
Nem veletlenul nem koltenek ra mar semmi komolyat tovabb - igy mar ertheto. En is kedvelem a tipust, mert egeszen kulonleges design volt ez a hibrid, de ez van, ezt el kell engedni es az ujakbol kell meg venni ill kipimpelni oket mindennel.

"Benkő Tibor szólt arról, hogy még ebben az évben szerződést akarnak kötni azokra a repülőgépekre, amelyek majd tudják biztosítani a technikai eszközök szállítását, a légi desszantolási feladatok végrehajtását, és amelyeknél elvárás, hogy legyenek alkalmasak a légi utántöltési feladatok végrehajtására is."

Azt hiszem, ennel vilagosabban nem lehet megmondani, hogy iden megrendelik a rampas multirole szallitgepeket. :D
Nos, ki mit gondol ezek utan, KC-390 vagy Atlas?
Idealis az Atlas lenne, de az Embraer kegyetlen anyagi helyzete miatt akar azt is el tudom kepzelni, hogy kicsikarnak egy botranyosan jo uzletet pl az Atlas aranak ($150-160M) feleert kapnak meg egy KC-390-et ($75-80M) azaz vesznek inkabb negyet, hogy ketto mindig repkepes legyen, no meg a szallitasi kapacitast potoljak... :D
Kezdem azt hinni a Hiuz gyárból teljesen kihagyták Benkőt, mert arról az igét sosem terjeszti. :)
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 191
8 033
113
Senkinek nem jutna eszébe kétfrontos háborút vívni. Legjobb tudomásom szerint egyedül az USA katonai doktrínájában szerepel ilyesmi! Ez független az erőviszonyoktól, ami alapján a chileiek tudnának ilyet jelen helyzetükben! De még így is biztos vagyok, hogy északon csak halogató harcot vívnának, míg keleten elintézik az argentinokat, mert így logikus. Valahogy csak feltartanák a szintén a perui sivatagi csapatoknál szolgáló AMX-13-akat támogató M3 féllánctalpasakat addig, míg az argentinokkal dűlőre jutnak!
Az igaz, hogy messze korszerűbb a szárazföldi haderejük a szomszédoknál, de szerintem az argentinok sem félnek, hogy lerohanják őket,.Egyrészt ott van az Andok, amin páncélosokkal át kellene masíroznia a chileieknek, másrészt még ha át is kelnének, ott van a pampa. Ne feledd, hogy azért lett a TAM, mert az argentinok úgy gondolták anno, hogy a Marder alapú könnyű hk jobban megfelel a talajviszonyaiknak, a nehezebb hk megrekedne. Ami a légierőt illeti, ott abszolút lenne a chilei fölény az F16-osokkal. Az ellenfél nyugdíjazta a francia vadászgépeit, légvédelme meg csak csöves, és inkább csapatlégvédelem.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 586
8 196
113
Az igaz, hogy messze korszerűbb a szárazföldi haderejük a szomszédoknál, de szerintem az argentinok sem félnek, hogy lerohanják őket,.Egyrészt ott van az Andok, amin páncélosokkal át kellene masíroznia a chileieknek, másrészt még ha át is kelnének, ott van a pampa. Ne feledd, hogy azért lett a TAM, mert az argentinok úgy gondolták anno, hogy a Marder alapú könnyű hk jobban megfelel a talajviszonyaiknak, a nehezebb hk megrekedne. Ami a légierőt illeti, ott abszolút lenne a chilei fölény az F16-osokkal. Az ellenfél nyugdíjazta a francia vadászgépeit, légvédelme meg csak csöves, és inkább csapatlégvédelem.
Ez egy józan értékelés.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 349
120 374
113
Csak hogy üssem még így estére :D

https://below-the-turret-ring.blogspot.com/2018/01/

"Az első egységgel, amelyet 1971 nyarán szállítottak le, a Marder IFV 38 évig maradt tesztelés nélkül 2009 júliusáig, amikor az afganisztáni Kunduz tartomány Chahar Dara körzetében egy német harci előőrsöt védtek a tálibok ellen , rengeteg felkelőt megölve és megsebesítve. Azóta a Marders többször is súlyos harcokban vett részt. A járművek rendkívül hasznosnak bizonyultak, és a német csapatok nagy taktikai eszközként dicsérték őket. [13] A személyzetet azonban nagy fizikai megterhelés érte, mivel egyik jármű sem rendelkezik légkondicionáló rendszerrel. [14] Két merénylőt rögtönzött robbanóeszközök megrongáltak egy németek által vezetett offenzíva során a tálib felkelők ellen Quatliamban, 2010. október 31-én. Később a csatában, a koalíció által " Halmazag hadművelet " néven elnevezett csatában , a harcosok elvertek egy tálibot. kísérlet a német ejtőernyősök pozícióinak kiszélesítésére. [15] 2011 júniusában egy német Mardert elpusztított Kunduz közelében egy 200 kg-os (440,91 font) IED, megölt egy katonát és öt embert megsebesített." (Sima fordítóztam)
https://en.wikipedia.org/wiki/Marder_(IFV)

Talán nem olyan szar stanag 4+ front, meg aknák elleni 3a/3b védelemmel.

Esetleg aki rárakat egy ilyen upgrade kitet, az tíz évre számolhat, aztán kuka?

2011-04_SuT_Spektrum_Rheinmetall_IFV-CCV.jpg


Vagy a felújítás ami megelőzi, az ebben az esetben felújítás, amúgy meg csak ráöntenek egy vödör olajat? :D (tudom, hogy az ellenkezés miatt erre az upgrade kitre fogtok ráharapni a képet látva, meg hogy ennyiért lynxet is lehet, de én nem akarom rárakni ezt az upgradet, csak a felújítással kapcsolatban, meg a terhelhetőséggel kapcsolatban kérdezem.) Mondjuk apc változatban (apc változatban) a második körben mikor megint van x tízmilliárd akár meglépném. :)


https://www.haborumuveszete.hu/egyeb-hirek/5145-indonez-fegyverbeszerzesek
Nem hinném, mégha pénzért is adnák, hogy nagyon sok pénzért tennék.

Szóval hadrendbe állította Chile, Indonézia, Jordánia, mind 2010 után, még fut a németeknél, Argentina gyárja a saját verzióját és nincs alkatrész? What?

Nem vette meg senki ezt az upgrade kitet mert túl drága volt ár érték arányban és nem biztosít IED elleni védelmet, és mert agyon nyuvasssza a futóművet. (terhelhetőség)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 104
26 741
113
Chilében a vezérkar porosz hagyományokon felnőtt tisztjei a "valahogy csak feltartanák" kifejezéssel szerintem még nem találkoztak, erre biztosan nem alapoznának.
A chilei poroszos hagyományok nem feltétlen igazak. Az amerikai hatás sokkal komolyabb. És valahol azért mégiscsak latin-amerikai ott a tradíció veretesen, csak valahogy jobban jöttek ki eddig mindenből.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely
K

kamm

Guest
Mondjuk nekem tetszene 4 db KC390-es, de ennyiért szerintem kizárt dolog, a portgálok egyből elélveznének kínjukban, esetleg annyi előnyünk lehet, hogy mi hamarabbi szállítással kérjük a gépeket. Én úgy 130 millára saccolom.

Marmint a portugalok kapjak elobb, ugy erted. Azert (is) rendeltek korabban ill dragabban is.
A $130M szerintem kizart, joval kevesebbet emel az Atlasnal es a riziko is sokkal nagyobb. A jelenlegi helyzetben nagyon sokat er akar 4 gep eladasa is az Embraernek ill. a brazil allamnak.

.

Ez előbb ránéztem a cikkre, hát azota frissítették!!

Ez végre egy újdonság és konkrétum. Mármint a dátum!! Sztem marad az eredeti terv a 3. Csak az abaj ez a gép még évek, mire ideér......mármint a brazil! ;)

Az Atlas sem lenne sokkal elobb itt, hacsak nem a nemetektol veszunk at rendeleseket es a deal reszekent atadnak mondjuk a kovetkezo soros gepuket, hogy legyen valamink egybol...
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 349
120 374
113
Volt több lehetőség is mardert venni. Nem tettük meg. Utoljára amikor kínálták a sok upgradelt leo1-el együtt akkor sem vettük meg (azóta be lett olvasztva a feleslegük jó része kilincsnek) És igen nagyjából 10 év amíg elmegy felette az idő mivel ennél tovább sehogy sem tudod pimpelni a gépet, nincs fejlesztési tartaléka. Utána viszont sajnos már nem tudod hova fokozni se a védelmét se a tűzerőt. Egyéb szerepkörben ha van belőle már évtizedek óta rendszerben egy rahedli, érdemes lehet alkalmazni. De most alakítasz ki amúgy is egy teljesen új logisztikai rendszert egy ugyan úgy teljes járműcsalád alapjaként szolgáló típusra akkor mi a hóhérnak veszel még egyet ugyan akkor, ami mindenben rosszabb nála, ráadásul úgy, hogy az új típussal sokáig tudsz tervezni ennek meg már látod a végét?
 
T

Törölt tag 008

Guest
Latamban Chile a fő migrációs célpont. Szóval mintha a németek akarnák egyszerre lerohanni koszovót és albániát. Örülnének, hogy odacsatolják őket. :)
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and vasszekely

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 191
8 033
113
A chilei poroszos hagyományok nem feltétlen igazak. Az amerikai hatás sokkal komolyabb. És valahol azért mégiscsak latin-amerikai ott a tradíció veretesen, csak valahogy jobban jöttek ki eddig mindenből.
Nem teljesen helytálló.
"But large-scale emulation of the Prussian Army began in 1886 with the appointment of Captain Emil Körner, a graduate of the renowned Kriegsakademie in Berlin. Also appointed were 36 Prussian officers to train officer cadets in the Chilean Military Academy. The training occurred in three phases; the first took place from 1885 to 1891 during the presidency of Domingo Santa María, the second was the post-civil-war phase, and the third was the 1906 reorganization."

Megjegyzem, nem véletlenül német indulókra masíroznak. Pinochet kedvence pl. az Erika volt. Talán pont azért voltak sikeresebbek, mint pl. az argentinok, mert porosz alapokon nyugszik a hadseregük.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 211
67 111
113
Volt több lehetőség is mardert venni. Nem tettük meg. Utoljára amikor kínálták a sok upgradelt leo1-el együtt akkor sem vettük meg (azóta be lett olvasztva a feleslegük jó része kilincsnek) És igen nagyjából 10 év amíg elmegy felette az idő mivel ennél tovább sehogy sem tudod pimpelni a gépet, nincs fejlesztési tartaléka. Utána viszont sajnos már nem tudod hova fokozni se a védelmét se a tűzerőt. Egyéb szerepkörben ha van belőle már évtizedek óta rendszerben egy rahedli, érdemes lehet alkalmazni. De most alakítasz ki amúgy is egy teljesen új logisztikai rendszert egy ugyan úgy teljes járműcsalád alapjaként szolgáló típusra akkor mi a hóhérnak veszel még egyet ugyan akkor, ami mindenben rosszabb nála, ráadásul úgy, hogy az új típussal sokáig tudsz tervezni ennek meg már látod a végét?

Ahogy mindig mondtam, remélem, hogy egész járműcsaládunk és mindenünk lesz lynxen. Baromira legyen így. Csak ezt a haderőt, legalábbis a legütőképesebb részét nato felajánlásba építjük bevallottan és azt hiszem, hogy a többi is inkább ebbe az irányba fog mozogni. Jönni fognak mindenféle amerikai diplomaták és attasék és tábornokok és megmondják, hogy az elkövetkezendő x időben melyik ország melyik sarkában fog állomásozni az erő, mi meg integetünk utánuk és a következő román temetőgyalázás után meghallgatjuk, hogy törekednünk kell a kiegyensúlyozott kapcsolatokra és építenünk kell a diplomácia útján a baráti együttműködést...Szóval csak keresem, hogy mi van a környezetünkben, amit kiszámolósdiban, mégha az "alkotmányos költségekkel" nem is számoltam, elméletben legalábbis bizonyítottan ésszerű áron tudnánk felmutatni. Nem hiszem, hogy csak néha gyakorlatozni fog a nehézdandárunk, hanem bizony menni fog fokozni a feszkót az oroszokkal. Ahogy a nap novicsokos hülyesége is mutatja, hogy mennyire folyamatban van a bajuszhúzgálás.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 349
120 374
113
Ahogy mindig mondtam, remélem, hogy egész járműcsaládunk és mindenünk lesz lynxen. Baromira legyen így. Csak ezt a haderőt, legalábbis a legütőképesebb részét nato felajánlásba építjük bevallottan és azt hiszem, hogy a többi is inkább ebbe az irányba fog mozogni. Jönni fognak mindenféle amerikai diplomaták és attasék és tábornokok és megmondják, hogy az elkövetkezendő x időben melyik ország melyik sarkában fog állomásozni az erő, mi meg integetünk utánuk és a következő román temetőgyalázás után meghallgatjuk, hogy törekednünk kell a kiegyensúlyozott kapcsolatokra és építenünk kell a diplomácia útján a baráti együttműködést...Szóval csak keresem, hogy mi van a környezetünkben, amit kiszámolósdiban, mégha az "alkotmányos költségekkel" nem is számoltam, elméletben legalábbis bizonyítottan ésszerű áron tudnánk felmutatni. Nem hiszem, hogy csak néha gyakorlatozni fog a nehézdandárunk, hanem bizony menni fog fokozni a feszkót az oroszokkal. Ahogy a nap novicsokos hülyesége is mutatja, hogy mennyire folyamatban van a bajuszhúzgálás.
Nem fog menni, most is vannak NATO felajánlott erőink aztán mégse mennek folyamatosan sehova. Meg egész dandárt az amerikaiak sem mozgatnak Európában. Zászlóalj harccsoportok vannak a gyakorlatokon is.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 586
8 196
113
Ahogy mindig mondtam, remélem, hogy egész járműcsaládunk és mindenünk lesz lynxen. Baromira legyen így. Csak ezt a haderőt, legalábbis a legütőképesebb részét nato felajánlásba építjük bevallottan és azt hiszem, hogy a többi is inkább ebbe az irányba fog mozogni. Jönni fognak mindenféle amerikai diplomaták és attasék és tábornokok és megmondják, hogy az elkövetkezendő x időben melyik ország melyik sarkában fog állomásozni az erő, mi meg integetünk utánuk és a következő román temetőgyalázás után meghallgatjuk, hogy törekednünk kell a kiegyensúlyozott kapcsolatokra és építenünk kell a diplomácia útján a baráti együttműködést...Szóval csak keresem, hogy mi van a környezetünkben, amit kiszámolósdiban, mégha az "alkotmányos költségekkel" nem is számoltam, elméletben legalábbis bizonyítottan ésszerű áron tudnánk felmutatni. Nem hiszem, hogy csak néha gyakorlatozni fog a nehézdandárunk, hanem bizony menni fog fokozni a feszkót az oroszokkal. Ahogy a nap novicsokos hülyesége is mutatja, hogy mennyire folyamatban van a bajuszhúzgálás.
Kívánom, hogy ne legyen igazad.
Mások cicaharcába ne tudjanak berángatni minket. Nekünk néhány tüneményes szomszédon kell rajta tartanunk a szemünket.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz