A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 697
46 733
113
Az a baj a zsidok akarmilyen kritikus fontossagu rendszerevel, hogy az aztan nemhogy nem europai avagy EFCS, de meg csak nem is az eredeti amerikai - ha at is adjak, nem latom ertelmet erre fenntartani egy szoftverkapacitast, szoval ez nem elony, hanem inkabb hatrany. Sokkal biztosab es olcsobb az europaiakkal avagy a nemetekkel egyutt haladni. Ha ok integraljak az izraeliek rendszereit, akkor mas lesz a user ill. support base.
Azert az sem veletlen, hogy a Spike kapcsan is szepen belekenyszerult a Rafael egy Eurospike gyartasba, ugyanennek a 'tavoli' beszallitoi helyzetnek egy masik vonzata.
Az az igazság, hogy Izrael több országba szállítja a Battle Management rendszert, de pl. a cseheknél is megvolt a balhé a NATO kompatibilis radarok átvilágítási és letiltási problémájáról.
A németek Izraeli Heron drónokat használnak.
Én is érzek problémát az izraeli biztonsági hardware-ek kikerülhetetlenségével kapcsolatban. De úgy néz ki egy csomó országot meggyőztek.
Ráadásul pl. a kanadaiak már korábban rendszerbe rakták azokat a radarokat, amivel a cseh biztonsági egységnek problémája volt.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 647
74 660
113
Nem tudok róla, hogy az USA költségére lettek volna nagyjavítva, de lehet. Hány működőképes T-72 maradt azután, hogy ezeket elajándékoztuk? Hány volt 2010-ben? Mennyivel kevesebb van most? Amiket az Excalibur cégnek eladtak, azok asszem már nem voltak üzemképesnek minősítve. Persze simán lehetett benne korrupció.

Épp a múltkor foglaltam össze ebben a topikban...

Ha minden igaz, összesen 238 db T-72-es került rendszeresítésre. (138 + 100)

Kalocsai tárolásból, használhatatlan állapotból eladva

2005: 77 db T-72 Iraknak - Currus felújítással - USA fizette 2,5-3 millió USD (az akkor kb. 535 - 642 millió Ft volt)
2013-ban további 104 db T-72 eladását hirdették meg, ebből
2014: 80 db T-72 - Csehország - Excalibur Defense Kft. - 440,5 millió Ft (a tankok további sorsa ismeretlen)
2014 és 2018 között további ~24 db T-72 kerülhetett eladásra.

238 db - 77 db - 104 db = 57 db

Kimutatás a 2012. január 1-2015. március 31. közötti időszakról

Benkő Tibornak volt egy parlamenti írásbeli válasza, valakinek egy teljesen más témában válaszolt, és annak a végére volt odacsapva a 2010-2018 időszak eladásainak teljes összefoglalója. Volt már itt a fórumon linkelve, de hiába keresem, nem találom.

De ha végül mégsem adtak el még 24 tankot, csak 6-ot, akkor kijön a 75 is.


1990-ig 134 db T-72 lett rendszeresítve
1996 100db T-72 Fehérorszországból (államadósságból fedezve)
2005 77 db T-72-es eladva Iraknak
2014 80 db T-72 eladva a cseh Excalibur Defense-nek

2014 és 2020 között több tankot is eladtak még.
Múzeumokban is van legalább 4-6 db.

azaz
1996-ban 75%-kal növekedett a tankok száma (134 -> 234)
2005-ben 33%-kal csökkent a tankok száma (234 -> 157)
2014-ben 51%-kal csökkent a tankok száma (157 -> 77)
2019-re 26%-kal csökkent a tankok száma (77 -> 57)

Ha 57 db tank maradt, akkor a 234 db tank 33%-át (77 db) a szocik adták el, 44%-át (104) a jelenlegi kormány.
Ha 75 db tank maradt, akkor a 234 db tank 33%-át (77 db) a szocik adták el, 35%-át (80) a jelenlegi kormány.

(Remélem, nem számoltam el semmi...)
 
K

kamm

Guest
Az az igazság, hogy Izrael több országba szállítja a Battle Management rendszert, de pl. a cseheknél is megvolt a balhé a NATO kompatibilis radarok átvilágítási és letiltási problémájáról.
A németek Izraeli Heron drónokat használnak.

Az 'end user' kategoria, nem mission critical control system, aminek idealisan egyutt kell mukodnie az europai szovetsegesekkel.
Ezert is irtam, hogy vegyunk toluk aketat, trphyt, akarmit, de nem komplett rendszert. Az maradjon euuropai, ha az nincs, akkor legalabb maerikai (NATO base standard.)

Én is érzek problémát az izraeli biztonsági hardware-ek kikerülhetetlenségével kapcsolatban. De úgy néz ki egy csomó országot meggyőztek.
Ráadásul pl. a kanadaiak már korábban rendszerbe rakták azokat a radarokat, amivel a cseh biztonsági egységnek problémája volt.

Hat, acsehek ugye imadjak ugy kepzelni, hogy maguk isertenek mindenhez - ezt latjuk, hova vezet -, mig akanadaiak nem europaiak, sajatjuk van, max az amcsikkal kell egyuttmukodnie NATO szinten, arra biztros kepes az izraeli cucc is.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 087
92 208
113
Tegnap még dobtak egy kis extra zsozsót is.

"A 206 milliárd forintos költésen belül a legnagyobb egyedi átcsoportosítások:

  • 37 milliárd forinthoz jut a Honvédség beruházások címén."
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 202
66 995
113
PT-17_main_battle_tank_MSPO_2017_defense_exhibition_Kielce_Poland_925_001.jpg


A lengyelek már megcsinálták.
https://www.armyrecognition.com/msp...odernized_pt-91_pgz_poland_mspo_2017.amp.html

(Még nincs megrendelője a típusnak)

Mert ők is a szar tornyát kezdték átsimogatni, ahelyett, hogy raktak volna rá kompletten minden rendszerrel felszerelve egy másikat, ami nem ennyire behatárolt.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 087
92 208
113
Igazából semmilyen tekintetben nem próbálnak velük párbeszédet kezdeményezni, még az értelmesebbjével sem, ha esetleg van egy épkézláb javaslat vagy ötlet tőlük az előbb a propanganda gépezet kivégzi majd utána a kormány újrakeverve előadja sajátként.
Ezeket is 3 havonta újra átpörgetjük.
Volt ilyen Kecskeméten,. Mkit meghívtak. A legnagyobb pofájú el sem ment, a többi meg a bőrüléses facebook poszton kívül nem tett hozzá semmit, ahogy a médiájuk is megelégedett ezzel.

Bár igaz, volt aki semmit sem posztolt, nem is nyilatkozott. Őt támogatom, pont ezt mondtam, nekem elég ha befogják! :cool:
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 524
18 546
113
Mindenki. Például a szerbeknél a 4 lövészdandár mindegyike rendelkezik egy önjáró tüzérosztállyal és egy rakéta-sorozatvető osztállyal.
Az ukránoknak szintén nagyszámú ilyen eszközük van, modernizálva, irányított rakétákkal és tüzérségi radarokkal.


Igen, gyakorlott személyzet ennyit ki tud préselni belőle. Nyilván az utolsó lövéstől számítják a 30 másodpercet.


Igen, leírtam, ez legalább 1-1,5 perc, plusz a gránát repülési ideje. Erre a feladatkörre(üteg-ellentűz) épp ezért alkalmasabbak a sorozatvetők a jóval nagyobb sebességük miatt.


Itt van néhány közeli kép.
https://www.recomonkey.com/Land-Platforms/Artillery/Towed/2A45M-Sprut-B/Walkaround/
Önjárónak azért nem nevezném, csak arra alkalmas hogy elvánszorogjon a következő lőállásba.


Egy osztály Pzh önmagában kevés tüzérségnek, természetesen csak a nehézdandár támogatására való. Kell még egy osztály önjáró a másik dandárnak is, ha kerekes alapjárművük lesz akkor kerekes alvázon, Kryl, Caesar, Eva, Donar, van bőven választék és mindegyiknek vannak előnyei meg hátrányai.

Emellett minden lövészzászlóaljnak kell egy-egy üteg önjáró 120mm-es aknavető, lehetőleg az alapjármű egy változataként. Személy szerint az Amost preferálom mert az tud közvetlen irányzással is tüzelni, de valószínűbbnek tartom a Hirtenberger-féle megoldás rendszeresítését.

Én ezen felül létrehoznék egy önálló tüzérezredet, 2 osztály rakéta-sorozatvetővel és egy osztály önjáró tüzérosztállyal. Utóbbi helyett fontolóra vennék 2 osztály vontatott tarackot(M-777), ha pénzügyileg jobban megéri.
Tartalékként használnám őket, épp a nehezebb helyzetben lévő dandár támogatására, illetve a sorozatvetőket nagyobb értékű, hadműveleti szintű célpontok támadására.
Ehhez elméletben 3 típus jöhet szóba, az Astros, Lynx és Himars/M270.

Mindhárom rendszer többféle átmérőjű- és hatótávolságú rakétát tud indítani, emellett mindegyikhez vannak irányított rakéták.

Astros előnyei: valószínűleg a legolcsóbb, könnyen megszerezhetnénk a gyártási jogokat, így önellátóak lennénk rakétalövedékekből, plusz munkahelyteremtés, stb.
Himars/M270 előnyei: képes indítani az ATACMS/PrSM ballisztikus rakétát, illetve az SDB földi változatát, így egy nagyobb volumenű beszerzéssel megoldanánk a Gripenek irányított-bomba igényét is. Kompatibilis az izraeli EPIK irányító-kittel.
Lynx előnyei: a legjobban skálázott rendszer,van hozzá nemirányított és irányított rakéta, felszerelhető EPIK irányítófejjel és indíthatja a Delilah cirkáló rakétát. Ennek különlegessége hogy képes a célterület fölött körözni bizonyos ideig. Integrálhatnánk akár a Gripenre is, ellensúlyozva ezzel az ukrán vagy szerb légvédelmet.

Akármelyiket választjuk természetesen ezek mellett szükség van a megfelelő felderítő- és kommunikációs eszközökre, lőszer-utántöltő járművekre, drónokra.
Ez elég részletes lett, köszi! Esetleg leírhatnád, hogy egy MARS II által indított rakétának mennyi a lőtávja? Bár gondolom ez rakétafüggő!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 480
120 994
113
Mert ők is a szar tornyát kezdték átsimogatni, ahelyett, hogy raktak volna rá kompletten minden rendszerrel felszerelve egy másikat, ami nem ennyire behatárolt.

Ez elvileg új torony. De van ennek az elődje a pt-16 azon is új a torony. Csak ez az egész szerinted olcsóbb annyival mint hiszed, a lengyel fórumokon 7,5 millió eurós árat emlegettek
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 202
66 995
113
Ez elvileg új torony. De van ennek az elődje a pt-16 azon is új a torony. Csak ez az egész szerinted olcsóbb annyival mint hiszed, a lengyel fórumokon 7,5 millió eurós árat emlegettek


Szóval ezzel megváltozott a torony konstrukciója, vagy az ott egy tipikus t-72 formájú és méretű torony rajta ahogy látszik, beburkolva nera-val bőségesen? Mert ha igen, akkor történt valami ahhoz képest amiről beszélek, vagy azzal, hogy belefaragtak egy 120 mm-es löveget, vagy a tetejére raktak egy fegyverállás, máris megváltozott az ergonómia, vagy a 125-ös ágyút máris nem úgy töltik? Vagy mivel nera van rajta, akkor a lőszerelhelyezés is biztos megoldottabb lett ugyanabban a méretben?

Szóval egy akárhogy is nézzük, t-72-es amin t-72-es formájú és méretű torony van, az miért jelenti a fejedben annak a (jó eséllyel olcsóbb) toronynak a 100:100-as megvalósítását, amit az összepaintelt képen bedobtam?

Mert okés, hogy ez egy modern formára eszkábált, megnövelt védelmű t-72-es itt amit bedobtál, mindenhol belepiszkálva, csak nem tudom, hogy ez miért takarja egyenlőségjellel az általam feldobott, vegyük le és basszuk a 72-es tornyot, vegyünk rá egy nyílvánvalóan gyengébb, de idővel fejleszthető viszont a modern támadó és felderítő eszközök legújabb generációival felszerelt tornyot, ami magának a konstrukciónak a megváltozásával jár? Normális lőszertárolás a torony védett rekeszében, meggyengített tetővel, 3. gen éjjellátó, fejlett optika, ruag 120 mm ágyú, hk üzemmód, hálózatos hadviselésbe integrálható. És mivel alu alapú könnyű technológia, jó hatással lenne a menetteljesítményre, alkatrészkopásra, , de szükség esetén nem gondolnám, hogy nem kaphat kielégítő páncélt.

Szóval ez itt fent egy t-72-es ami jó ebben a formában tanknak, 7,5 m eur-ért. Az enyém (talán) nem olyan jó, ahogy már megírtam, de mégsem rossz, saccra olyan 4,5 m/eur-ért. De lehet, hogy túlzok az árral, bár a donar agm torony hasonló áron mozog.


?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
W

Wilson

Guest
Szóval ezzel megváltozott a torony konstrukciója, vagy az ott egy tipikus t-72 formájú és méretű torony rajta ahogy látszik, beburkolva nera-val bőségesen? Mert ha igen, akkor történt valami ahhoz képest amiről beszélek, vagy azzal, hogy belefaragtak egy 120 mm-es löveget, vagy a tetejére raktak egy fegyverállás, máris megváltozott az ergonómia, vagy a 125-ös ágyút máris nem úgy töltik? Vagy mivel nera van rajta, akkor a lőszerelhelyezés is biztos megoldottabb lett ugyanabban a méretben?

Szóval egy akárhogy is nézzük, t-72-es amin t-72-es formájú és méretű torony van, az miért jelenti a fejedben annak a (jó eséllyel olcsóbb) toronynak a 100:100-as megvalósítását, amit az összepaintelt képen bedobtam?

Mert okés, hogy ez egy modern formára eszkábált, megnövelt védelmű t-72-es itt amit bedobtál, mindenhol belepiszkálva, csak nem tudom, hogy ez miért takarja egyenlőségjellel az általam feldobott, vegyük le és basszuk a 72-es tornyot, vegyünk rá egy nyílvánvalóan gyengébb, de idővel fejleszthető viszont a modern támadó és felderítő eszközök legújabb generációival felszerelt tornyot, ami magának a konstrukciónak a megváltozásával jár? Normális lőszertárolás a torony védett rekeszében, meggyengített tetővel, 3. gen éjjellátó, fejlett optika, ruag 120 mm ágyú, hk üzemmód, hálózatos hadviselésbe integrálható. És mivel alu alapú könnyű technológia, jó hatással lenne a menetteljesítményre, alkatrészkopásra, , de szükség esetén nem gondolnám, hogy nem kaphat kielégítő páncélt.

Szóval ez itt fent egy t-72-es ami jó ebben a formában tanknak, 7,5 m eur-ért. Az enyém (talán) nem olyan jó, ahogy már megírtam, de mégsem rossz, saccra olyan 4,5 m/eur-ért. De lehet, hogy túlzok az árral, bár a donar agm torony hasonló áron mozog.



?

Következő a helyzet ha te egy olyan T-72 modernizációt akarsz amely a 21.századi követelményeknek megfelelően tudja támogatni a Leokat abba gyakorlatilag ugyanolyan teljesítményű elektronika kell mint ami a Leokban van és erre még rájön ugye a védelem upgradjenek a költsége abban biztos vagyok,hogy te ezt 7,5 millió euro alatt nem úszod meg.Ja és ezt a 7,5 millió eurót a lengyelek úgy hozták össze,hogy van megfelelő hazai ipari hátterük.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 480
120 994
113
Szóval ezzel megváltozott a torony konstrukciója, vagy az ott egy tipikus t-72 formájú és méretű torony rajta ahogy látszik, beburkolva nera-val bőségesen? Mert ha igen, akkor történt valami ahhoz képest amiről beszélek, vagy azzal, hogy belefaragtak egy 120 mm-es löveget, vagy a tetejére raktak egy fegyverállás, máris megváltozott az ergonómia, vagy a 125-ös ágyút máris nem úgy töltik? Vagy mivel nera van rajta, akkor a lőszerelhelyezés is biztos megoldottabb lett ugyanabban a méretben?

Szóval egy akárhogy is nézzük, t-72-es amin t-72-es formájú és méretű torony van, az miért jelenti a fejedben annak a (jó eséllyel olcsóbb) toronynak a 100:100-as megvalósítását, amit az összepaintelt képen bedobtam?

Mert okés, hogy ez egy modern formára eszkábált, megnövelt védelmű t-72-es itt amit bedobtál, mindenhol belepiszkálva, csak nem tudom, hogy ez miért takarja egyenlőségjellel az általam feldobott, vegyük le és basszuk a 72-es tornyot, vegyünk rá egy nyílvánvalóan gyengébb, de idővel fejleszthető viszont a modern támadó és felderítő eszközök legújabb generációival felszerelt tornyot, ami magának a konstrukciónak a megváltozásával jár? Normális lőszertárolás a torony védett rekeszében, meggyengített tetővel, 3. gen éjjellátó, fejlett optika, ruag 120 mm ágyú, hk üzemmód, hálózatos hadviselésbe integrálható. És mivel alu alapú könnyű technológia, jó hatással lenne a menetteljesítményre, alkatrészkopásra, , de szükség esetén nem gondolnám, hogy nem kaphat kielégítő páncélt.

Szóval ez itt fent egy t-72-es ami jó ebben a formában tanknak, 7,5 m eur-ért. Az enyém (talán) nem olyan jó, ahogy már megírtam, de mégsem rossz, saccra olyan 4,5 m/eur-ért. De lehet, hogy túlzok az árral, bár a donar agm torony hasonló áron mozog.



?
Kiszedték a régi automata töltőt és az új torony hátuljából kanalazza lőszert(hátrafelé hosszabbodik a torony) . (120 milis nato löveg) nagyjából ez az amit te leírsz, csak ez szerinted 4,5 a gyártók szerint 7,5
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 202
66 995
113
Következő a helyzet ha te egy olyan T-72 modernizációt akarsz amely a 21.századi követelményeknek megfelelően tudja támogatni a Leokat abba gyakorlatilag ugyanolyan teljesítményű elektronika kell mint ami a Leokban van és erre még rájön ugye a védelem upgradjenek a költsége abban biztos vagyok,hogy te ezt 7,5 millió euro alatt nem úszod meg.Ja és ezt a 7,5 millió eurót a lengyelek úgy hozták össze,hogy van megfelelő hazai ipari hátterük.

Ezért beszélek mostmár erről is legalább egy hete, anélkül, hogy érdemi információ rakódott volna le ebből az agyakban. Azért csináltam a képet, hátha így érthető lesz, hogy egy KÉSZ, MINDENNEL FELSZERELT, BÁRMIRE RÁTEHETŐ, MÁSHOL HADRENDBEN ÁLLÓ, MODERN, ÚJ, HITFACT MK II. 120 tornyot raknék rá. Torony ára, plusz integráció költsége. A f@szomat már, nem T-72-est akarok csinálni T-72-esből. Nem is beszéltem ilyenről, ti mégis rendre úgy válaszoltok, mintha a kibaszott t-72-be akarnék rendszereket integrálni iszonyat berheléssel, pedig elmodtam, hogy tornyot cserélni, olyan torony, ami eleve tartalmazza a modern rendszereket.

Hitfact MK II:

https://www.leonardocompany.com/doc...ROCHURE_2018_HITFACT+MkII.PDF?t=1570110933888
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 851
4 136
113
itt van egy kanadai tanulmány a különféle mbt árak összehasonlításával...már jópár éves de a leo2a7-re 10+ mEUR-t ír...




Háát, ott dollárban van az ár, nem euróban és nem 10+, hanem: "$8.8 to 10m for the Leopard 2A7"
Ez euróban kb. 7.35-8.35 millió.

Forrásként pedig ez az oldal van feltüntetve: https://www.nextbigfuture.com/2015/10/mass-production-t-14-main-battle-tank.html
Hogy az ottani táblázat mennyire pontos, az is jó kérdés.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Ezért beszélek mostmár erről is legalább egy hete, anélkül, hogy érdemi információ rakódott volna le ebből az agyakban. Azért csináltam a képet, hátha így érthető lesz, hogy egy KÉSZ, MINDENNEL FELSZERELT, BÁRMIRE RÁTEHETŐ, MÁSHOL HADRENDBEN ÁLLÓ, MODERN, ÚJ, HITFACT MK II. 120 tornyot raknék rá. Torony ára, plusz integráció költsége. A f@szomat már, nem T-72-est akarok csinálni T-72-esből. Nem is beszéltem ilyenről, ti mégis rendre úgy válaszoltok, mintha a kibaszott t-72-be akarnék rendszereket integrálni iszonyat berheléssel, pedig elmodtam, hogy tornyot cserélni, olyan torony, ami eleve tartalmazza a modern rendszereket.

Hitfact MK II:

https://www.leonardocompany.com/doc...ROCHURE_2018_HITFACT+MkII.PDF?t=1570110933888
Mennyibe kerül ez a torony?
Kb. 2-300 millió forintot számolj egy használt, közepesen lelakott T-72 árának.
Az új torony legnagyobb értéke a löveg, azt érdemes lenne megőrizni.