sziasztokSzerintem nyilvánvaló, hogy 120mm-es aknavető lesz a zászlóalj tüzérség. Mivel mögöttük dandár szinten ott lesznek a PZH-k
Csak @blogen beszél össze vissza. Ha már nem szimpatikus neki a koncepció, akkor legalább savazza.
Korábban is leírtam, hogy a 105-ösöket a speciális tulajdonságuk (helikopteres szállíthatóság) miatt nem kell a lövész dandárok rendszerébe betagozni. (Bár a finnek pl. vegyes tüzérosztályokkal támogatják pl. a dandárjaikat)
Szerintem a 105-ösöknek a helye egy önálló tüzér ezredben/dandárban lenne, 1 osztály erejéig. A feladatuk, a mozgékonyságuk révén a tartalék/megerősítő (by @ijasz ) szerep. Pillanatok alatt át lehet őket csoportosítani a harchelyzet szerint, valamint a kiképzett tartalékosok tudnak hatékony munkát végezni velük.
Ha rám bíznák a HM tarisznyáján a lakat kulcsát, akkor én 3 üteget (ütegenként 6 löveggel) dobnék egy jövőben létrehozandó tüzér ezredbe, és ugyan ennyit le is tároltatnék. A tartalékosokat pedig intenzíven képezném a kiszolgálásukra, kezelésükre. A tényleges osztály 3 ütegből 1 teljesen aktív állománnyal lenne feltöltve (ők kapnának helikopteres szállítási felkészítést is), a másik kettőnek pedig csak a törzse és az lövegparancsnokok lennének aktív állományúak. A kezelőszemélyzet (és a támogatók) többi része pedig folyamatosan forgatva tartalékos állományú lenne.
Az önálló tüzérezred fennmaradó részét pedig 1-2 osztály 155-ös (valószínűleg kerekes), és 1 osztály rakétatüzérség - moduláris rakétavetőkkel - alkotná.
Tulajdonképpen a legészszerűbb az egész ezred kerekes alapúvá tétele lenne. De a láncos variánsnak is lenne a fejemben alternatívája (PZH, M270).
Ha kerekes lenne az ezred, akkor a 105-ösök alap vontatója vagy török MRAP lenne, vagy simán egy Unimog.
Láncos esetén meg 'asszem visszanyúlnék a kedvenceimhez a Bronco/BVS10 ATV-khez. A jármű első részében ülne a személyzet. A csukló után mehet a lőszer. Az ágyút meg szépen utána lehet akasztani.
@Negan 6x6, 8x8 ötlete sem olyan vészes, de azért nem csesznék ki a szerencsétlen személyzettel, hogy fedetlen járművek "tetejére" ültessem őket. Mondjuk egy ilyen (jelenlegi) októberi, 3-4 napos folyamatos eső első napján visszaküldenék a tüzérek a mamába, azt, aki kitalálta a nyitott járművet.
Értem, hogy az angoloknál ez szempont, mivel ezeket expedíciós feladatokra tartogatták, de itthonra nem hiszem, hogy ideális. Még a ponyvatető sem!
nem az lenne az első hogy kb ugyanolyan erőnk legyen mondjuk pl a romanokkal szemben mint ami nekik már van? ha jol tudom nekik van rakéta tuzersegük amivel kb 4-500 km tavolsagról szarra lőhetnek bennünket. nekünk van ilyen? ha nincs ez legyen az első...LEGYEN!!
aztan a legvedelem..most van? VAN..de kellene egy olyan ami leszedi a madarat is..LEGYEN!
stb...