A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
A kézi páncéltörő fegyvert nem látom, ha jól látom. Lemaradt a rajból ?

121680223_10158679786641870_5791442686231201205_o.jpg
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 443
113
A poén az, hogy sztem tőlük nem is a Boxer verziót akarjuk. Van ott más is. Viszont így már érthetőbb, miért szivárogtat idő előtt a külügy, ami abszolút nem jellemző. Tegnap még nem volt a cég sem megnevezve, de azért az instára kikerült. :rolleyes:
Nem volt ez azért olyan hatalmas feladvány. (Az ST-n kívül nem is hiszem, hogy van másik hadiipari cége egy ilyen méret törpeállamnak)
A megszellőztetés pedig inkább kicsit hencegésnek érzem. Az az igazság, hogy az ST-vel nem igazán tudnánk sem az ITM, sem a HM részéről kiegyensúlyozott alkukat kötni. A HM vásárolna ez esetben, de nem akkora tételben, és olyan ellentételezési faktorokkal, amivel érdemes lenne a Magyar Államnak foglalkoznia. Magyarul a Rába nem tudna olyan mértékű beszállítást csinálni a hadiipari termékben, ami kielégítené az Állam igényeit. Ezért tárgyalnak - gondolom - a Rába más irányú beszállításáról is, viszont az már nem a HM asztala. Ugyan ez a Patec ügyletre is igaz. Ha jól gondolom, ezért kell a Külügy erre, hogy a minisztériumok és ipari szereplők érdekeit összefogja és mindenki kölcsönösen elégedett legyen.
Szíjjártó megállapodik a keretszámokban, az egyes minisztériumok (meg Maróth) meg intézik a rájuk eső részek letárgyalását.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Ezen a blogon írták elsőnek:
https://combatant.blog.hu/2020/09/25/lynx_466
"A Hódmezővásárhelyen diszlokáló zászlóalj lesz az első amelyik megkapja a Lynx-et:"
Ilyen légből kapott információkat én is tudok gyártani. "Az első Linxeket az abasári lövészhadosztály kapja meg". Ezt akár el is fogadhatjuk. Amennyiben egy régebbi és egy nálunk gyártott típusról beszélünk, akkor minden lehetséges. Tudjuk, hogy a közebes dandár állománytáblája hogy nézne ki? Tudjuk, hogy Tata hány lövész zászlóaljat kap, és miféle felszereléssel? A dandár felderítő századok kapnak-e valami új eszközt? Mint már többször írtam: "álmodozni lehet, az nem vétek", csak maradjunk a realitásnál. Ezzel senkin nem szeretnék megbántani, de tudomásul kell venni, hogy a kosztpénz mire elég. A 190 cm-es tévét lehet, hogy halasztani kell a következő karácsonyra.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 244
93
De legalább jó sokat szétvágtunk belőle a gyárban. Hogy egy se maradjon, még véletlenül se.
Lehet, hogy nem mindenki tudja, ezt az automata aknavetőt a magyar DIGÉP gyártotta az egész VSZ részére. Mindenki a magyar aknavetőt használta. Jelenleg azt hiszem Kínában gyártják a másolatát.
Valakiknek nagyon fontos volt, hogy a DIGÉP eltűnjön a föld színéről és Magyarország ne legyen képes gyártani ezt és a 2S1 Gvozgyika lövegét. Arra is figyeltek, hogy az alig 10-14 éves Gvozgyikákat hamar el lehessen takarítani az országból, még raktárban se legyen (2004), a több, mint 500 darab BMP-1-el együtt.

1-0.jpg


Magyar innováció ez is.

Most meg Hirtenbergert vásárolunk, hogy legyen aknavetőnk 10 lövés/perc tűzgyorsasággal...
(Félreértés ne essék, örülök, csak lássuk az elkövetett bűnöket......)
Nem volt ez olyan régen, a bűnösök még köztünk járnak.
Sikerült megtapiznom,szerelem volt első látásra. :D:D:D
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Ja, még a végén a járműben maradók nem kapnak rendes karabélyt? Remélem ez így csak parasztvakítás volt, ez egy lövészraj, mégha kilencen nem is fognak együtt szaladgálni általában!

Még a BMP-1-ben sem volt gépkarabélya az irányzónak, csak pisztolya és a rajban, az RPG-7 kezelőnek is csak pisztoly volt az önvédelmi fegyvere, ahogy a géppuskásnak is. Szerintem a harcjárművek kezelőinek most géppisztolya lesz.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
A cg kezelő rendes karabélyt kap. Géppisztolyt a személyzet. Ami szerintem hiba mivel ott van a bren 2 legrövidebb csövű verziója ami pont akkora mint a skorpió de legalább tűzerőt is jelent. Katonai alkalmazásban nincs helye géppisztolynsk.