A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 908
9 007
113
Feltűnt a Bronco, de a Terrex szerintem esélyesebb. Az SRAMS-ról meg a Hirtenberger-kötődés miatt írtam, az a biznisz nem feltétlen függ össze a mostani tárgyalásokkal, max. annyiban, hogy van közös kapcsolódási pont. A Rába egészen biztosan nem fog beszállni az SRAMS-gyártásba, hiszen ott van már a Hirtenberger.
Gyors reakció és jó cikk:)
A Rába szerintem sem érintett a SRAMS-gyártásban. Max ha a felépítménybe beépíti.
Kíváncsi vagyok, mi jön ki ebből a bejelentésből.
Én továbbra is a Boxernek szurkolok, a kompatibilitás és szinergiák miatt, hazai gyártással :) és annak, hogy emellett a Rába sokat szállítson be az ST-nek. De ha a HM/Vezérkar/Maróth trió szeretne egy talán olcsóbb, modern alternatívát, amiből mennyiséget vehetünk és gyárthatunk, ám legyen Terrex.

• Tetszik
Reactions: Green Leader

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
171
2 193
93
"vontatott löveget (FH-2000),"

Erről tudsz többet? Ez lóg még a Zrínyiből.

Nem hiszem, hogy ebben a dealben ez szóba jön, hiszen egyértelműen csak harcjárművekről és harcjármű-alvázakról van szó.

Szerintem amúgy a beszerzésért felelős döntéshozók is latolgatják még, hogy mi legyen a vontatott lövegekkel vagy hogy legyenek-e egyáltalán. Azért a Hirtenberger aknavetők elég komoly eszközök, én nem tartom elképzelhetetlennek, hogy ezek töltik majd be a könnyű tüzérségi eszközök szerepkörét, a Panzerhaubitzék meg a nehéztüzérségi szerepkört és egyáltalán nem lesznek vontatott lövegek. Van ilyen más országokban is.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 908
9 007
113
Nem hiszem, hogy ebben a dealben ez szóba jön, hiszen egyértelműen csak harcjárművekről és harcjármű-alvázakról van szó.

Szerintem amúgy a beszerzésért felelős döntéshozók is latolgatják még, hogy mi legyen a vontatott lövegekkel vagy hogy legyenek-e egyáltalán. Azért a Hirtenberger aknavetők elég komoly eszközök, én nem tartom elképzelhetetlennek, hogy ezek töltik majd be a könnyű tüzérségi eszközök szerepkörét, a Panzerhaubitzék meg a nehéztüzérségi szerepkört és egyáltalán nem lesznek vontatott lövegek. Van ilyen más országokban is.
Igen, azzal, hogy az osztrák gyarat megvettük, ez egy lehetőség.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 083
29 770
113
Rába-szingapúro_O
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Szó szerint idézve:
"Jó hír az is, hogy az egyik legnagyobb vállalatcsoport itt Szingapúrban, amely a hadiiparban is tevékenykedik, előrehaladott tárgyalást folytat a Rábával, arra nézvést, hogy a Rába akár futóműveket gyártson. Ennek a nagy szingapúri hadiipari vállalatnak a járműveihez. Ugyanakkor már arról is zajlanak egyeztetések, hogy adott esetben komplett harci járműveknek a gyártását közös vállalkozás keretében a Rábával akár Magyarországra is hozná ez a szingapúri vállalat. Erről még tárgyalunk."

Ez szerintem nem kapcsolódik a Zrínyi-programhoz. Eladták a Rába futóműveit, de nem magyar hadiipari beszerzésről van szó. Az ST Engineering birtokában van ugyanis a Hackney és a Kidron járműgyártó, akik teherautókat és utánfutókat gyártanak. Ez szép piac a Rábának!

Milyük van katonai téren:
- lánctalpas harc- és szállító járművek: Hunter és Bronco. Zalaegerszegen épül a Rheinmetall gyár és a KF41-el lefedik a magyar haderő teljes lánctalpas járműszükségletét, mint Benkő már említette a verziókat. Ez lényegében kihúzva. Talán pár tucat Bronco jöhetne valamilyen speciális feladatra, de kétséges teljesen.

- 8x8-as harc- és szállító járművek: Terrex. A BTR, Fuchs és hasonló régimódi 8x8-asok helyi verziója és nem egy keményen páncélozott korszerű 8x8-as az európai hadszíntérre. Terrex-re cserélni a BTR-t Debrcenben fölösleges, biztos, hogy ilyen nem szorgalmaznának a katonák. Boxer vagy Patria AMV az esélyesek ott. Az előbbi a Rheinmetall miatt, a második pedig, mert megfelel a követelményeknek, hogy a XXI. századi európai hadszíntéren is megállja a helyét.

- 4x4-es könnyű- páncélozott járművek: Belrex. Több száz kebaboskocsira már leszerződtünk. Valószínűleg ennek fog a Rába futóművet szállítani. Amúgy az Mbombe kapcsán már megismert délafrikai Paramount Group Marauderje ez színgapúri licenszben. A magyar piacon már nincs helye, ez a biznisz már a törököké és ha valami kisszériás dolog kell, akkor majd krampácsolnak még Komondort a Gammánál.

- kerekes önjáró löveg: AMGS. Na ez lehetséges, hogy feltűnhet a magyar haderőben, hiszen elvben keresnünk kellene valamilyen dandártüzérséget Debrecennek.Itt felsejlik egy üzleti lehetőség, hogy Magyarországon gyártsuk a tüzérségi eszközt a Rába+ST Kinetics együttműködésben.

- SRAMS kababoskocsin az ST Engineering közreműködésével. Ez is lehetséges, ha egyszer lesz tartalékos haderő, akkor nekik mehet ilyen zászlóaljtüzérség és a szingapúriak már egyszer feltették az RG31 Nyalára így ezt már csak adobtálni kell Ejder Yalcinra! Adott esetben, mint Szijjártó fogalmazott, ha majd egyszer lesz valami a tartalékoserőből!

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 908
9 007
113
@Green Leader azt megoszthatod velünk, hogy még milyen bejelentésekre számítasz?
Én a brüsszeli külképviselet fb-oldalán például láttam egy eseményt (látogatás FN Herstal-nál), amiből következhet valami.
NASAMS, rámpás szállítógép, radarok ügyében is kéne már lépni...

• Tetszik
Reactions: Terminator

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 959
35 039
113
Igen, így van. Az oroszok átadták a teljes dokumentációját, az alapján gyártottuk mi.
Az innovációt az önjáró BMP és MT-LB alvázra értettem. Azzal vált volna igazán potens tuztamogato eszközzé. Azt hiszem a csehek 120 As hasonló eszköze lehetett a minta.
Hát,éppenséggel az oroszok már Afganisztánban rárakták az eredeti 2B9 Vasziljokot az MT-LB-re,helyi röktönzött kialakitásban
full

És csináltak egy gyári verziót is.
BMP-2B9_82mm_self-propelled_mortar_carrier_2B9_Vasilek_KADEX_2016_Astana_Kazakhstan_001.jpg

A magyar verzió egy jobban kidolgozott megoldás volt.Ugyanakkor az orosz körbe tud közvetlen tűzhatást kifejteni,a magyar csak hátrafelé.A BMP alvázas meg előre.Viszont védettebbek a kezelők és maga a fegyver is.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 780
98 455
113
- kerekes önjáró löveg: AMGS. Na ez lehetséges, hogy feltűnhet a magyar haderőben, hiszen elvben keresnünk kellene valamilyen dandártüzérséget Debrecennek.Itt felsejlik egy üzleti lehetőség, hogy Magyarországon gyártsuk a tüzérségi eszközt a Rába+ST Kinetics együttműködésben.

- SRAMS kababoskocsin az ST Engineering közreműködésével. Ez is lehetséges, ha egyszer lesz tartalékos haderő, akkor nekik mehet ilyen zászlóaljtüzérség és a szingapúriak már egyszer feltették az RG31 Nyalára így ezt már csak adobtálni kell Ejder Yalcinra! Adott esetben, mint Szijjártó fogalmazott, ha majd egyszer lesz valami a tartalékoserőből!
Ez a kettő sztem a legsanszosabb.

Yalcin integráció adott, nem tudom a törököknek van hasonló hazai fejlesztésük? Mert ha nem, akkor ezzel egy pluszt is hozzátehetnénk a Nurol Makina Yalcin verzióihoz.

A kerekes löveg is jobban illik a Rába portfoliójába, mint a Terrex.

Broncoból valszeg nem kell annyi, hogy megérné gyártani, azt a pár tucatot megrendeljük a katasztrófavédelemnek meg a Honvédségnek. Az a vas annyira ocsmány, hogy jó festéssel migranskergetésre is alkalmas. :eek:

• Tetszik
Reactions: zeal and Pogány

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 344
113
Feltűnt a Bronco, de a Terrex szerintem esélyesebb. Az SRAMS-ról meg a Hirtenberger-kötődés miatt írtam, az a biznisz nem feltétlen függ össze a mostani tárgyalásokkal, max. annyiban, hogy van közös kapcsolódási pont. A Rába egészen biztosan nem fog beszállni az SRAMS-gyártásba, hiszen ott van már a Hirtenberger.
Nem a Rábának csak az integráció lenne a feladata (SRAMS-Bronco esetén még az sem), mint ahogy a GBP programban felszerszámozták a MAN járműveket.
Igazság szerint azt is meg kell csinálnia valakinek. Ha nem nekünk, akkor az ST-nek, a RM-nak, vagy az egyéb beszállítónak.
Ez egyszerűsíthető, amennyiben sztandardizálják, vagy konténerizálják a felépítményeket.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 780
98 455
113
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 866
6 304
113
Én azt látom, hogy "unmanned operations". Szerintem ez azt jelenti - a kép alapján -, hogy a fülkéből irányítható. Tehát nyitott rendszer, de belülről irányítod, mint pl. a sorozatvetőknél. Azt ne kérdezd,, hogy hogyan töltik...:)

Nem hátultöltős, ott van a sín ami felviszi előre a gránátot

Azt gondoltam itt a sín a kinetikus energia elnyelésére van használva (nincs talpa, mint a hagyományos elöltöltös aknavetöknek vagy a Mark I-nek volt.), de leginkább ez a Portfolios cikk kavart be.

https://www.portfolio.hu/uzlet/2019...kban-megvasarolt-magyar-fegyvergyarban-407003

hirtenberger-120-milis-aknaveto-334805.jpg

• automata töltőrendszert használ, melynek segítségével 10 lövés / perces elméleti tűzgyorsaságot el tud érni, közben a hagyományos aknavetőknél megszokott rátöltés kockázata sem merül fel, hiszen hátultöltős elrendezésű.

Most utánanéztem, sehol nem írják, hogy breechloading (mondjuk Mk2-nél a muzzle-t sem), úgyhogy sanszos, hogy csak benézte @Green Leader is, én meg papagájként visszamondtam.

W

Wilson

Guest
Egyébként a cég tuti, kitette az instára.
Ötödik kép. (húzd jobbra) :)
Sz kívül a többi magyar tárgyaló nekem nem ismert.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Simán eltudom képzelni,hogy direkt szellőztették meg a dolgot,hogy a németek adjanak jobb árajánlatot a Boxerre:)

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 344
113
Broncoból valszeg nem kell annyi, hogy megérné gyártani, azt a pár tucatot megrendeljük a katasztrófavédelemnek meg a Honvédségnek. Az a vas annyira ocsmány, hogy jó festéssel migranskergetésre is alkalmas. :eek:
Ha tényleg a Bronco lesz, akkor nem akarlak elkeseríteni, de ott akár 100+-os nagyságrend is szóba jöHET. Különösen, ha mindkét dandár Lynxet kap.
Persze lehet egy csomó funkciót NMS-re, meg Jelcinre passzolni, meg Lynxre is, de utóbbi esetén kérdéses a pénzügyi "megéri-e" faktor.
Ezen kívül a szentesiek is kaphatnak belőle. Nekik kimondottan alkalmas jármű lehet, mivel szerintem alkalmasabb, mint a jelenlegi BTR-jeik.

• Tetszik
Reactions: Ocses

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 780
98 455
113
Simán eltudom képzelni,hogy direkt szellőztették meg a dolgot,hogy a németek adjanak jobb árajánlatot a Boxerre:)
A poén az, hogy sztem tőlük nem is a Boxer verziót akarjuk. Van ott más is. Viszont így már érthetőbb, miért szivárogtat idő előtt a külügy, ami abszolút nem jellemző. Tegnap még nem volt a cég sem megnevezve, de azért az instára kikerült. :rolleyes:

• Tetszik
Reactions: Pogány

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 908
9 007
113
A poén az, hogy sztem tőlük nem is a Boxer verziót akarjuk. Van ott más is. Viszont így már érthetőbb, miért szivárogtat idő előtt a külügy, ami abszolút nem jellemző. Tegnap még nem volt a cég sem megnevezve, de azért az instára kikerült. :rolleyes:
Mit akarunk, kitől? Ezmiez?

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 083
29 770
113
Ha tényleg a Bronco lesz, akkor nem akarlak elkeseríteni, de ott akár 100+-os nagyságrend is szóba jöHET. Különösen, ha mindkét dandár Lynxet kap.
Persze lehet egy csomó funkciót NMS-re, meg Jelcinre passzolni, meg Lynxre is, de utóbbi esetén kérdéses a pénzügyi "megéri-e" faktor.
Ezen kívül a szentesiek is kaphatnak belőle. Nekik kimondottan alkalmas jármű lehet, mivel szerintem alkalmasabb, mint a jelenlegi BTR-jeik.
Három zászlóaljnyi KF41-et vettünk jelenleg az egyetlen egy dandár és Bronco csak KF41 helyett jöhet ebbe a dandárba, annak pedig semmi értelme, mert miért ásnák alá egy hatalmas fegyvergyártási üzletet a németekkel azért, hogy egy olyan járművet rendszeresítsünk a német technikai helyett, ami minden paraméterében a terepjáró képességet leszámítva sokkal rosszabb, mint a KF41! Az RM már bemutatta a nekünk is kellő KF41 modulok látványterveit, ráadásul és Benkő beszélt is ezekről a modulokról a gyártás kapcsán, szóval túlgondoltad ezt.

Egyelőre arról van szó, hogy lehet, hogy a Rába szállítani fog futóműveket az ST Engineeringnek, te pedig már kukázod a Rheinmetallal való, nagyon is valóságos együttműködésünk egy részét! :D

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 083
29 770
113
Emlékeztek még erre?

"Magyarország újabb fegyverszállítási megállapodást köthet német cégekkel - értesült a Népszava.
Miután a honvédség 44 darab Leopard 2-es harckocsit és 24 PzH 200-es önjáró löveget rendelt Németországból - az első gyakorlótankok pár napja már meg is érkeztek hazánkba - a közelmúltban egy német érdekeltségű légvédelmi rakétarendszer megvásárlása is napirendre került. Információink szerint a Német Kereszténydemokrata Párt (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer július 16-i budapesti tárgyalásain volt erről szó. - A német kormány rájött, hogy ellensúlyoznia kell az elmúlt évek amerikai nyomulását a térségben, ezért most szorosabbra fűzik a hadiipari együttműködést a visegrádi országokkal – mondta kormányzati forrásunk. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része a magyar légvédelem teljes megújítása. A kormány két lehetőséggel számol: a norvég-amerikai NASAMS vagy az európai MBDA terméke jöhet szóba. Az utóbbi cégnek – amelynek egyik központja a bajorországi Schrobenhausenben található – egyik fő megrendelője a német kormány, amely a Defense News hadiipari szaklap szerint tavaly 8 milliárd eurós megrendelést adott az MBDA-nak. A hadiipari vállalatnak – amelyben az Airbuson keresztül a német állam is résztulajdonos – egyébként 2019-ben 3,7 milliárd eurónyi megrendelése volt, zöme állami."

Azóta úgy tűnik megegyeztünk az amerikaikkal, most aztán már csak nyerje meg a választásokat Trump! Na, szerintem ez is ilyen:

"Hamarosan egy újabb harcjármű gyártása indulhat el Magyarországon - már szivárognak a részletek
Egy szingapúri hadiipari vállalattal tárgyal Magyarország újfajta harcjárművek gyártásának hazánkba telepítéséről – mondta el Szijjártó Péter egy Facebookon közzétett videójában. Bár nem tért ki arra, hogy melyik céggel tárgyalnak pontosan, a Portfolio úgy gondolja, hogy az ST Engineeringről van szó. A cég kerekes és lánctalpas többcélú harcjárművek mellett tüzérségi eszközöket is gyárt, az utóbbi téren már van is közvetett együttműködés a magyar kormány és az ST között. A gyártás a Rábával partnerségben valósulhat meg.
Mivel az eddigi hadiipar-fejlesztési kapacitások során mindig fontos szempont volt, hogy az itthon gyártott eszközök a Honvédség kötelékében is rendszeresítésre kerüljenek az export mellett, ezért a Terrex ICV és a járműhöz szükséges alkatrészek gyártása lenne itthon logikus lépés a fentiek közül vagy valami ezen a dizájnon alapuló, egyelőre nem ismert, még korszerűbb eszköz. A Terrex-család fejlesztése egyébként folyamatos, a típusnak már legalább három generációja létezik, a legmodernebb változatot, a Terrex 3-ast 2016-ban mutatták be:
A nyár végén derült ki, hogy Magyarország Lynx gyalogsági harcjárműveket fog gyártani, páncélozott szállító harcjárműveink viszont még nincsenek (pontosabban ott vannak a BTR-ek, de már nem sokáig), úgyhogy a Terrex ezt a hézagot be tudja tölteni.
A világ egyik legütősebb harcjárművét gyártja majd Magyarország - Benéztünk a páncélzat mögé
Nem is beszélve arról, hogy a Terrexet a törökök is gyártják és használják, így a típus irányukba exportlehetőséggel is kecsegtet.
Mire a tárgyalások eljutnak addig, hogy Magyarországon gyártókapacitás épüljön ki, nem kizárt, hogy elérhető lesz ennél a harcjárműnél is modernebb típus"

Kinek üzenünk? Valószínűleg a németeknek és ezért:

Varga Judit: Fair eljárásra nem számíthatunk
Varga Judit igazságügyi miniszter tegnap az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülésén kifogásolta a hazánkat támadó jogállamisági jelentést, amelynek kapcsán kezdeményezte, hogy nyílt ülésen vitassák meg a dokumentumot. A tárcavezető európai kollégái erre nem voltak hajlandók. A magyar igazságügyi miniszter nehezményezte, hogy a dokumentum elfogult, kettős mércét alkalmaz, témaválasztása teljesen önkényes, és az ellenérdekelt Soros-szervezetek, valamint ellenzéki szereplők alakították annak tartalmát.

Óvatosan figyelmeztetjük a német partnereinket a saját ipari lobbijukon keresztül, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak is vannak érdekei és ha ezek nem érvényesülnek, akkor más lehetőségeink is vannak, mint a vezető EU tagállamokkal való együttműködés! Nem véletlen, hogy Szijjártó tett bejelentést és nem Maróth vagy Benkő, ez most diplomácia és a Zrínyi-program!

Ez viszont azt jelenti, hogy Boxer a tervezett 8x8. Hacsak a jogállamiság helyzete hazánkban meg nem akadályozza a rendszeresítését! Reméljük minden jól alakul Brüsszelben! ;)

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 344
113
Három zászlóaljnyi KF41-et vettünk jelenleg az egyetlen egy dandár és Bronco csak KF41 helyett jöhet ebbe a dandárba, annak pedig semmi értelme, mert miért ásnák alá egy hatalmas fegyvergyártási üzletet a németekkel azért, hogy egy olyan járművet rendszeresítsünk a német technikai helyett, ami minden paraméterében a terepjáró képességet leszámítva sokkal rosszabb, mint a KF41! Az RM már bemutatta a nekünk is kellő KF41 modulok látványterveit, ráadásul és Benkő beszélt is ezekről a modulokról a gyártás kapcsán, szóval túlgondoltad ezt.

Egyelőre arról van szó, hogy lehet, hogy a Rába szállítani fog futóműveket az ST Engineeringnek, te pedig már kukázod a Rheinmetallal való, nagyon is valóságos együttműködésünk egy részét! :D
Biztosan 3 az a három? :rolleyes: És biztosan Tata kapja azokat? ;)
Akkor e mentén kezdj el gondolkodni!
Lynxből még akkor is lesz utánrendelés ha esetleg a Bronco-t megveszik kiegészítő járműnek. Hidd el nekem, hogy nem 218db Lynx-ért építünk a RM-nak gyárat!

• Tetszik
Reactions: fedett_mókus